Ko raziskujemo “britanskost” stvari na tem planetu, surova mišica zagotovo ni prvo kar pade na pamet. A Triumph Rocket III je kljub temu tako zelo britanski, kot stražarji londonskega Towra. Tako kot ti, je tudi Rocket III konkretno raščen. Debata, ali to motocikel terja enako konkretno odmerjenega voznika, je druga stvar. A potrebe po ogromnih dlaneh in dolgih rokah na novem modelu ni več.

Triumph se je odločil, da bo pri Roadsterju 2010 ohrani njegovo preprosto zasnovo in to ponudil v kombinaciji s pestro barvno paleto – na voljo je v črni in mat črni barvni različici.  Prihodnje leto bo na  voljo še v rdeči in modri. Najbolj privlačna lastnost Roadsterja je agregat, ki razvije norih 221 Nm navora  pri 2750 vrtljajih na minuto in 109 kW (146 KM) pri 5750 vrtljajih na minuto.  Dodelana ergonomija modela tega letnika nudi več udobja, vzmetenje pa je v primerjavi s starejšim modelom mehkejše. Piko na i doda popolnoma nov sistem ABS.

Od vstopa Rocketa na tržišče v sezoni 2004 pa do danes, sem imel priložnost preizkusiti več izpeljank in na njih nabral veliko število kilometrov. Kljub izkušnjam, je spomin na zajetnost motocikla očitno nekoliko zbledel, saj sem ob enormnosti stroja pred seboj onemel. Rocket III Roadster je zastrašujoči in ni za sramežljive.  Sedež je nekolik višji in ročice krmila so pomaknjene nekolik bolj nazaj – z namenom, da bi v izkušnji Rocketa III lahko uživali tudi skromneje odmerjeni vozniki.  Ne glede na to, da vedno neskončno uživam v vožnji Rocketa, me je še danes groza ob misli, da bi ga moral čez noč parkirati na domačem dvorišču, saj to pomeni vzvratno rinjenje po peskastem dovozu do betonskega stebra, kamor bi ga moral prikleniti za varno nočitev.  Vzvratna prestava, kakršno jo ima Honda Goldwing, bi omogočila, da mi motocikla ne bi bilo treba riniti vzvratno.

Triumph Rocket III Roadster je zaradi mehkejšega vzmetenja in bolj človeške ergonomije, primernejši za križarjenje kot predhodni modeli. A je za to potrebno plačati ceno. Udobnejše in mehkejše zadnje vzmetenje med močnim pospeševanjem in močnim zaviranjem  “valovi” in ziba motocikel. Občutek je poudarjen, če na motociklu sedi tudi sopotnik. Starejše, trše vzmetenje mi bolj ustreza in žal v novem, mehkejšem ne vidim napredka, kajti le vprašanje časa je, kdaj bo želja po zlorabi vsega tistega navora prekinila umirjeno križarjenje. Na križarkah z dvomestnim številom konjušnice je mehko in udobno vzmetenje edina prava izbira. A na 109-kilovatnega kolosa z noro količino navora, sodi tudi vrhunsko in zmogljivo vzmetenje.

Vodljivost motocikla je – poleg medlega vzmetenja, dobro – boljše kot na kateremkoli predhodnem modelu in v zavojih je Rocket III Roadster čutiti suveren. Široko krmilo omogoča dober nadzor. Masiven motocikel seveda potrebuje tudi sebi primerne pnevmatike  – Rocekt III Roadster ima nameščeno 150/80-R17 sprednjo in masivno 240/50-R16 zadnjo pnevmatiko.

Rocket III Roadster po trditvah proizvajalca, na vožnjo pripravljen tehta 367 kilogramov – ogromno motocikla, ki ga je potrebno tudi ustaviti. Nissinov zavorni sistem z ABS-om deluje presenetljivo dobro in ABS je zagotovo več kot dobrodošel, saj je občasno presneto težko ugotoviti, kaj točno se dogaja pod zajetnimi pnevmatikami.  Med resnično agresivno vožnjo se zavore niso izkazale za pretirano impresivne – pogrešal sem bolj odločen in močnejši ugriz čeljusti. Za vsakodnevno vožnjo so več kot dovolj, a ne pozabimo, da Rocket III Roadster pač ni vsakdanji motocikel. Prednja pnevmatika med zaviranjem pri  blaženju pomaga 43-milimetrskim USD vilicam Kayaba.

Stopalke v zavojih drgnejo po asfaltu, kar pa na vodljivost motocikla skorajda ne vpliva, a zgodi se da se voznik, z nogami stisnjenimi med gigantski agregat in asfalt, nenadoma počuti zelo drobnega ter dobi občutek, da se bo pod motociklom vibrirajoči asfalt razpočil vse do zemeljske sredice prav tam, kjer stopalke režejo vanj.

Voziti se hitro motociklu s tako popadljivim, 2,3-litrskim  agregatom  vzbuja poseben, čuden občutek. Nikoli ne gre podcenjevati vsega tistega navora in “raketnosti” pogona tega motocikla in to je čar avanture Rocket III. Prav zato ni pravega zadovoljstva v križarjenju s tem motociklom  – ker se voznik ves čas zaveda, česa vsega je sposoben agregat. Rocket III Roadster si neizmerno želi biti predimenzioniran cestni bojevnik. Parkiran deluje malce tolst. Je vse to, a ne popolnoma. V zadrego ga spravlja njegov videz. Videti je kot križarka, zato to tudi je. Najhitrejša že sedmo leto zapovrstjo.

S polnima plinom sem odklikal vseh pet prestav in zdelo se mi je, kot bi motocikel pod menoj lebdel nad cesto, medtem ko mi  nora količina navora poizkuša v komolcih odtrgati roke. Konkretno odmerjen sopotnik nima nikakršnega vpliva na pospeške motocikla. Med zaviranjem ga bo potrebno vračunati v enačbo.

Zvok izpušnega sistema 3-1-2 je zadovoljujoč a ne impresiven. Poslušalca poteši z brutalnim stopnjevanjem besnega zvoka ob 1000 vrtljajev dalje. Ob obratu ročice za plin je nemudoma jasno, da v 2,3-litrski agregat popoln in nerazredčen užitek. A pojavi se težava. Pri Triumphu so Rocketu III Roadsteju iz neznanega razloga peto prestavo omejili na hitrst na 193 kilometrov na uro. Odločitev ima najbrž opraviti s katerim izmed varnostnih ali zdravstveni normativov, kar bi me utegnilo spraviti v slabo voljo, zato bom ostal pri trditvi, da se končna hitrost motocikla suka okoli 190 kilometrov na uro in zaključil debato.  petstopenjski menjalnik je uglajen,  mehak in nezahteven za uporabo.

Zaključek

Rocket III Roadster je eden najbolj vznemirljivih motociklov na svetu – čeprav je cruiser. Je predimenzioniran, a ne zahteva dolgotrajnega navajanja – takoj ko spelje, postane popolnoma ubogljiv. Kako britansko je izdelati nekaj tako spektakularnega in prav to spektakularnost nato spodkopati z nečim tako nesmiselnim kot je omejitev najvišje hitrosti. Nissiov zavorni sistem z ABS-om deluje dobro, je videti kot bi ušel iz devetdesetih – nekaj  več moči mi ne bi škodilo. Ergonomija mi ustreza in čeprav so spremembe drobne, so učinkovite. Njegova najbolj privlačna značilnost je mišičast in brutalen agregat. Žalostno je le, da bo v prihodnjem letu mogoče izpirati med izpeljankama Roadster in Touring. Kot bi nekomu zmanjkalo domišljije.

OCENA
Humana ergonomija
Kljub zajetnosti je bolj vozen kot Harleyevi veliki twini
Zavorni sistem (čeprav je ABS dobrodošel)
Premehko zadnje vzmetenje.
Prejšnji članekTednoskop, 30.11.2010
Naslednji članekTednoskop, 07.12.2010
Tor Sagen
Mednarodno priznan motoristični novinar z goro izkušenj. Objavlja v revijah več kot 40-ih držav sveta. V zadnjih nekaj letih prisoten na vseh pomembnejših svetovnih testiranjih motociklov. Med sebi najbolj drage pustolovščine zadnjih nekaj let šteje podvig s serijo Yamahinih terenskih modelov na Lilehammerski olimpijski bob stezi. Obožuje vse kar se vozi hitro in dinamično, a skrivoma goji plamen za italijanske motocikle.
test-2010-triumph-rocket-iii-roadsterRocket III Roadster je eden najbolj vznemirljivih motociklov na svetu – čeprav je cruiser. Je predimenzioniran, a ne zahteva dolgotrajnega navajanja - takoj ko spelje, postane popolnoma ubogljiv. Kako britansko je izdelati nekaj tako spektakularnega in prav to spektakularnost nato spodkopati z nečim tako nesmiselnim kot je omejitev najvišje hitrosti. Nissiov zavorni sistem z ABS-om deluje dobro, je videti kot bi ušel iz devetdesetih – nekaj več moči mi ne bi škodilo.

8 COMMENTS