Prvi vtis: BMW K1600 GTL

16
4929

Na tem motociklu bi se prej našel kak kos opreme preveč, kot premalo. Težko bi rekel, da česa ni. Razen po višini nastavljivega sedeža na testnem modelu nisem pogrešal ničesar.

Od centralnega zaklepanja kovčkov in predalčkov, navigacije, tempomata, radia z vsemi možnimi priključki in ksenon žarometi, ki samodejno prilagajo višino svetlobnega snopa v ovinku, do gretja sedeža – ločeno za voznika in sopotnika. Opreme je toliko, da je lahko vožnja prvih nekaj kilometrov nevarna, če voznik zavestno ne ignorira zaslončkov, zato je menije in navigacijo za začetek modro izključiti.

Motocikel tehta 350 kilogramov. To JE veliko. Najprej jih je zelo čutiti, ko pa se z motociklom spoznaš, postane iz kilometra v kilometer lahkotnejši in je veliko maso občutiti le tu in tam.  Brez težav bi se navadil na zares vrhunski vrstni šestvaljnik, zelo težko pa na to, da pri 200 km/h piha v hrbet namesto v prsa. Zavore so, kot se za Bavarca spodobi odlične. Nekaj več potrpljenja, preizkušanja in iskanja prave nastavitve  je potrebno pri vzmetenju.

Pograjati moram potovalni računalnik – ta je namreč nameril pol litra večjo porabo kot je dejansko bila. Vendar pa poraba 5.3 litra za 100 kilometrov, pri tako zmogljivem agregatu ni le dober rezultat, pač pa kar  odličen. Menjalnik je nenavadno glasen pri počasni vožnji, ‘klonk’ pri skoraj vsaki menjavi prestave s časom postane zelo nadležen. Še dobro, da agregat omogoča vožnjo skoraj izključno v 5. in 6. prestavi. Popolnoma nič se ne upira zelo dinamični vožnji, škoda je le, da stopalke zagrizejo v asfalt preden izkoristiš celotno pnevmatiko. BMW K 1600 GTL se je pokazal v drugačni luči, kot bi ga na prvi pogled ocenili. Če nam je prav ali ne, navdušil nas je.

Prejšnji članekBMW R1200 GS Adventure
Naslednji članekPrvi vtis: KTM Duke 125
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.

16 COMMENTS

 1. Ah seveda je merilo, kako ne? Ne moreš pričakovati od izdelka, ki je bil zasnovan pred “xx” leti da bo konkurenčen z novim, najmodernejšim. Če mene vprašaš, je Goldwing glede na starost še vedno zelo dober izdelek, je pa popolnoma res, da ga zob časa že feeeeejst grize in da razni lepotni popravki že nekaj časa niso več dovolj, da bi ostal na vrhu.

 2. Se spomnem , ko so se prve goldwing prejšnje generacije pojavile na cesti sem kot otrok bulil in občudoval kot da bi videl vesoljsko plovilo:-)) samo ta BMWjev izdelek je res dovršen. Sem pa prepričan, da HONDA ne bo ostala nobenemu nič dolžna…stvar časa..

 3. NOV Goldwing je čez lužo že naprodaj, v EU pride spomladi; američani so tudi že naredili primerjavo: BMW je boljši (zmogljivejši) po motorju, voznih lastnostih in količini elektronskih pomagal ter je cenejši, honda je v prednosti pri udobju, vetrni zaščiti, na AC, v avdio sistemu, karizmi… ne bosta si ravno “hodila v zelje”… bo pa vseeno zanimiva še kakšna EU primejava.

 4. Ferek, glede na to, da si tak superpoznavalec dvokolesnikov s kufri bi moral vedeti da po tvoje NOV Goldwing je še vedno stare zasnove Goldwing z faceliftom plastik, vse ostalo je pa bolj ali manj ostalo enako.. 😉
  Motorrader, se popolnoma strinjam s teboj, da je ta GT in GTL res dovršen izdelek, dejansko trenutno daleč najboljši tourer, tako da bo tudi Honda zelo težko naredila kaj boljšega, če mu bo hotela skočiti v zelje… Sicer pa ima tudi Honda toliko pristašev, da se za tržni delež ne rabi bati.

 5. Kot “superpoznavalec” ne vem, če gre pri GW po 9 letih samo za facelift (maska je drugačna, vetrobran, luči, armaturka, kufri, zadek, oprema, sedež, spodnji del oklepa…) stroj je pa ostal isti… Le zakaj… Me kar zanima če bo temu BMWju uspelo vztrajat toliko let in se potem na tako neopazen način pomladiti. Je pa dejstvo da je GTL po mojem kljub svoji velikosti veliko bolj uporaben od GW-ja. Se mi pa zdi, da bi rabil še rikverc… morda pride kasneje… predhodnik ga je mel.

 6. Ferek, to vse kar si naštel je samo FACELIFT in čisto nič druga. Da bi to bil NOV model pomeni, da bi moral imeti novo kompletno konstrukcijo in tudi nov agregat, oboje pa je ostalo nespremenjeno. Razumeš zdaj kaj ti želim povedat? Če ne verjameš pa si preberi, saj pa ja znaš nemško. Zame je GW ODLIČEN potovalnik, je pa dejstvo da je ta trenutek GTL boljši…
  http://www.honda.de/news/common_news_72831.php

 7. Ma sem pogledal ta facelift od goldwinga.. Ben ja no.. malo bolj moderno zgleda. Mi je pa žal, da so se odpovedali tistemu zadku z lučmi, ki so tako povdarjale širino motorja, ki na cesti zgleda širši od fičota. Zdej so luči dvignjene gor in je zadek mogoče bolj podobne drugim, bolj “vsakdanjim” motorjem.

 8. Preveč vsega. Ničesar pretresljivega. Sem naredil krog z testnim. Res je “ladja”, res ima … oziroma ni-da ni. Ampak na koncu, kosem se z mojim R1150RT starim 6 let furkal nazaj domov ….. ma …… nč nism pogrešal vse tiste elektronike in xy sistemov za xy butastih nastavitev. Je pa lep kos pleha in za na AC in veliko hitrih km definitivno zakon. Splph 6 cilindrov – te impresionira.