Po filozofiji naj bi bil XMax 400 samo povečana 250-kubična verzija, tehnično pa se , vsaj kar se motorja tiče, bolj spogleduje z modelom Majesty. Njegova glavna prednost pred 250-kubičnim modelom naj bi bila predvsem bolj dinamična in udobna vožnja v dvoje.

Pred leti smo vozili takrat prenovljenega X-Maxa 250 – vsestranski, priročen primestni skuter srednjega razreda se je zelo solidno znašel prav povsod – bil je dovolj okreten v mestu, uživaški na magistralni cesti, pa tudi na avtomobilskih in hitrih cestah se je prometa udeleževal precej suvereno.

“Prekratek” naj bi bil le v dvoje, zato je Yamaha letos ponudila zmogljivejšo 400-kubično različico, ki nadomešča model Majesty. Novi X-Max 400 je od slednjega prevzel agregat, a je vitkejši in nekoliko bolj okreten zato tudi malce primernejši za mestno vožnjo, hkrati pa dovolj zmogljiv, da zmore par suvereno popeljati tudi na izlet.

Yamaha X-Max 400 je nekoliko težji od 250-kubičnega modela, a še vedno ohranja sorazmerno nizko maso znotraj razreda 400-kubičnih primestnih skuterjev, pravijo pri Yamahi – 211 kilogramov tehta pripravljen na vožnjo in s polnim rezervoarjem goriva. 400-kubična verzija ima nekoliko daljšo medosno razdaljo, za boljšo stabilnost pri večjih hitrostih, kar se bo poznalo v mestu. Ima pa tudi nekoliko nižji sedež in za spoznanje nižji vetrobran.

Tridelna armaturna plošča je elegantno oblikovana in lepo pregledna tudi v močnem soncu. Poleg analognega merilnika hitrosti in prav tako analognega merilnika vrtljajev, na zaslonu LCD ponuja tudi število prevoženih kilometrov, temperaturo zraka, količino goriva v rezervoarju, temperaturo olja, potovalni računalnik in uro.

Poleg prtljažnega prostora pod sedežem, ponuja Yamaha X-Max 400 tudi dva predalčka pod krmilom – vanju lahko spravimo drobnarije kot so dokumenti, denarnica ali mobilni telefon. Levi predalček ima tudi ključavnico. Priročno. Le izdelava bi lahko bila malce kvalitetnejša, a to velja za veliko večino skuterjev tega segmenta.

Tako kot na 250-kubični različici, je tudi tu veliko prostora – tako za noge kot za rit. Voznik bo z lahkoto našel pravo pozicijo za krmilom tudi, če mu je mati narava namenila daljše noge. Vetrobran in prednja maska dobro usmerjata tok zraka tudi pri najvišjih hitrostih, ki jih skuter doseže – 150 kilometrov na uro. Tisto kar ponuja X-Max 400, pa je tekmeci nimajo je predvsem kombinacija pokončnega, mestnega položaja za krmilom in sorazmerna suverenost na avtocesti.

Agregat je preizkušen štiritaktni DOHC štiriventilski tekočinsko hlajen enovaljnik. Razvije 23,2 kilovata (31,5 konja) moči pri 7500 vrtljajih in ima v primerjavo z 250-kubično verzijo 54 odstotkov moči in 60 odstotkov navora več. Bere se sila privlačno in obetajoče, a če boste pričakovali preveč, boste v praski razočarani. Ob odločen obratu ročice agregat sicer lepo potegne in vleče, med mestnim vijuganjem in počasno vožnjo pa nekoliko potrese in vzbuja občutek, kot bi se nekoliko obotavljal.

Zmogljivejši agregat, ki skuter požene do konkretnih hitrosti terja tudi zmogljivejše zavore – X-Max 400 je dobil dva prednja zavorna koluta, ki sta brez težav kos tudi večjim hitrostim, a bo za to ročici potrebno krepko stisniti. Zadevščina bo na voljo tudi s sistemom ABS – pri Yamahi ga obljubljajo že letošnjo jesen.

Yamaha X-Max 400 v resnici ni športen, ni zelo okreten, niti ni pretirano lahek, pa tudi na avtocesti ni tako zelo suveren, da mu ne bi bilo česa očitati – je nekaj vmes. Zelo solidno se bo znašel povsod in prav nikjer ne bo povzročal preglavic. Primeren bo za tiste, ki potrebuje res vsestranski skuter in se vozijo po zelo raznolikih cestah v dvoje ter cenijo zajeten prtljažni prostor pod sedežem.

Cena: 5.887 evrov (250-kubična verzija vas bo stala 3.999 evrov).

OCENA
Vsestranskost
Prtljažni prostor
Veliko prostora za voznika
Zavore bi lahko bile odločnejše
Agregat pri počasni vožnji občasno deluje zaspano
Prejšnji članekTest: Suzuki Burgman, Gladius in GSR750
Naslednji članekTest: BMW C650 GT
Mateja Pivk
Od leta 2009 urednica. V desetletju novinarskega udejstvovanja nabirala znanje kot del ekipe Avtomagazina, Playboya, siolovega Avtomoto portala in revije Motorist, kjer se je dobro leto dni udinjala tudi kot izvršna urednica in fotografinja.
test-yamaha-x-max-400X-Max 400 v resnici ni športen, ni zelo okreten, niti ni pretirano lahek, pa tudi na avtocesti ni tako zelo suveren, da mu ne bi bilo česa očitati – je nekaj vmes. Zelo solidno se bo znašel povsod in prav nikjer ne bo povzročal preglavic. Primeren bo za tiste, ki potrebuje res vsestranski skuter in se vozijo po zelo raznolikih cestah v dvoje ter cenijo zajeten prtljažni prostor pod sedežem.

5 COMMENTS

 1. Sem lastnik omenjenega skuterja, že kak mesec. Pred tem sem lastil 250 kubično verzijo. Odličen skuterček. Tale ima pluse in minuse! Plus je to, da je močnejši, in da ni več cincanja na avtocesti, še posebej v dovoje. Minus je pa to, da vsakič ko se pelješ nad 30kmh in dodaš gas, neki poči v prenosu. Nisem prepričan, ali so krvi amortizerji,ali pa pač nekaj v prenosu. Mehansko je vse vredu, vendar psihološko mi gre pa zelo na živce! Če še kdo lasti enak skuter, naj bo pozoren na ta zvok, saj nisem glih prepričan, da je to normalno. Imel sem preko dvajset skuterjev in to je prvič, da se mi dogaja. Drugače za razliko od 250ccm verzije, sedećž ima malo manj prostora, nima fedra, ki bi dvignil sedež, pri odklepanju. Zato je tudi če imaš drugo roko polno, oteženo odpiranje sedeža. Sem pa pričakoval, malo bolj odziven motor in bolj visoko potovalno hitrost, kar me je razočaralo. Drugače pa se vozi po mestu kot, mali skuter in ne popoije veliko goriva, okoli 4 litre.

 2. Sem se odločal med x-max 400 in Piaggio Beverly 350 ST ABS/ASR in se odločil za slednjega. Zakaj? Pred tem sem vozil Piaggio Beverly 300 4 leta in to brez vseh težav. Takrat sem izbiral med X-max 250 in Piaggio Beverly 300. Oba skuterja sta dobra in primerljiva, meni osebno je bil Piaggio nekoliko lepši, pravtako sem bil s prejšnjim zelo zadovoljen in tako se je tehtnica spet prevesila. Ti skuteri so res zakon, kdor nr verjame naj poskusi.

 3. Dinotti, preveri delovanje zadnjih blažilcev. Na testni vožnji se mi je zdelo, kot da ne funkcionirajo OK. Preizkusil sem različne trdote, ampak ni bilo nič bolje. Kot da ni bilo nobenega dušenja, ter da so pretrdi.
  Sicer pa je fajn tale X-max 400!

 4. Prvo sm sumu, da so amortizerji. Vse sm pregledu, celo sumu, sm neki zglob, k je pr amortizerju, pa sem ga ustrezno izoliru, pa se pok spet ponavlja. Nč treba bo počakat, da bo konec poletja, dat skuter na servis, pa naj iščejo! Drgač je pa fajn ja…:)

 5. Tudi jaz sem bil do nedavnega lastnik ukraden 27.9.2014 v Luciji popolnoma enak kot tale na testu številke Okvir:VG5SH071000002198
  Motor: H330E-002713
  Pazite kaj kupujete!!!
  Sicer malo premočen skuter za samo zasnovo okvirja in pre hitro primeš po tlet s centralnim stojalom
  levo in desno. Zelo soliden skuter v dvoje pa spremeni vozne lastnosti do take mere da vam ga odsvetujem. Moj najdalši giro 700 km v enem kosu Dolomiti. Hja ni narejen za to:)
  Lep pozdrav!