nedelja, 16. junija 2024

Prvi vtis: BMW K1600 GT in GTL

Deli

Ko sem prejel ključe novega BMW-jevega prestižnega potovalnika, se je izkušnja začela že ko sem sedel nanj – sedež je bolj udoben od moje domače zofe.

Do sopotnika je še bolj prijazen kot GT, saj mu ponuja izdaten hrbtni naslon pritrjen na topcase. GTL je mnogo ožji in zmogljivejši od podobno razkošne Honde Goldwing, pa še oba stranska kovčka sta odstranljiva.

Svojega Blackberriya sem povezal z motociklovim navigacijskim sistemom, kar mi je omogočilo da sem sprejemal telefonske klice “on the go” Žal se je zataknilo pri predvajanju glasbe – te sistem ni hotel potegnili mojega mobilnika. Za to bi moral priklopiti USB ključ, iPhone ali mp3 predvajalnik. Pojavil se je tudi GTL virus – Motociklov “onboard” računalnik je spremenil jezik vmesnika v nemščino.

BMW K1600 GTL in BMW K1600 GT imata zelo podobne vozne lastnosti, čeprav je pri prvem sedež nižji in voznika posedi v bolj pokončen položaj. BMW K1600 GT jr morda nekoliko bližje športnemu potovalnikom, a tudi BMW K1600 GTL ni tako daleč od potovalnika s športno dušo – 1,6 litrski vrstni šestvaljnik poskrbi, da je moči ogromno in ima voznik ves čas prepričljiv občutek, da sedi na športneje navdahnjenemu kosu motocikla. V nizkih vrtljajih servira moč uglajeno in udobno.

GTL z nižjim sedežem in električno nastavljivim vetrobranom poskrbi, da le malo vetra zares doseže voznika – priročno v podnebjih, ki so hladnejša kot Severna Afrika, kjer smo motocikle preizkušali. Vključno z ogrevanim sedežem in ročicami krmila. Sopotnica je poročala, da je sedež zelo udoben in hkrati pohvalila tudi elegantno podajanje moči. Še ena pohvala za velikega šestvaljnika.

Lahko bi se mi zapisalo, da z novima BMW-jevima križarkama na ceste prihaja nekaj, česar se bomo “poredni” motoristi lahko upravičeno bali, če nas bo na njem zasledovala roka pravice. GTL je zelo hiter in kljub zajetnim gabaritom tudi presneto okreten motocikel. Upajmo, da si jih policisti ne bodo mogli privoščiti.

Tor Sagen
Tor Sagen
Mednarodno priznan motoristični novinar z goro izkušenj. Objavlja v revijah več kot 40-ih držav sveta. V zadnjih nekaj letih prisoten na vseh pomembnejših svetovnih testiranjih motociklov. Med sebi najbolj drage pustolovščine zadnjih nekaj let šteje podvig s serijo Yamahinih terenskih modelov na Lilehammerski olimpijski bob stezi. Obožuje vse kar se vozi hitro in dinamično, a skrivoma goji plamen za italijanske motocikle.

Več novic

Zadnje novice