Prvi vtis: BMW K1600 GT in GTL

18
5270

Ko sem prejel ključe novega BMW-jevega prestižnega potovalnika, se je izkušnja začela že ko sem sedel nanj – sedež je bolj udoben od moje domače zofe.

Do sopotnika je še bolj prijazen kot GT, saj mu ponuja izdaten hrbtni naslon pritrjen na topcase. GTL je mnogo ožji in zmogljivejši od podobno razkošne Honde Goldwing, pa še oba stranska kovčka sta odstranljiva.

Svojega Blackberriya sem povezal z motociklovim navigacijskim sistemom, kar mi je omogočilo da sem sprejemal telefonske klice “on the go” Žal se je zataknilo pri predvajanju glasbe – te sistem ni hotel potegnili mojega mobilnika. Za to bi moral priklopiti USB ključ, iPhone ali mp3 predvajalnik. Pojavil se je tudi GTL virus – Motociklov “onboard” računalnik je spremenil jezik vmesnika v nemščino.

BMW K1600 GTL in BMW K1600 GT imata zelo podobne vozne lastnosti, čeprav je pri prvem sedež nižji in voznika posedi v bolj pokončen položaj. BMW K1600 GT jr morda nekoliko bližje športnemu potovalnikom, a tudi BMW K1600 GTL ni tako daleč od potovalnika s športno dušo – 1,6 litrski vrstni šestvaljnik poskrbi, da je moči ogromno in ima voznik ves čas prepričljiv občutek, da sedi na športneje navdahnjenemu kosu motocikla. V nizkih vrtljajih servira moč uglajeno in udobno.

GTL z nižjim sedežem in električno nastavljivim vetrobranom poskrbi, da le malo vetra zares doseže voznika – priročno v podnebjih, ki so hladnejša kot Severna Afrika, kjer smo motocikle preizkušali. Vključno z ogrevanim sedežem in ročicami krmila. Sopotnica je poročala, da je sedež zelo udoben in hkrati pohvalila tudi elegantno podajanje moči. Še ena pohvala za velikega šestvaljnika.

Lahko bi se mi zapisalo, da z novima BMW-jevima križarkama na ceste prihaja nekaj, česar se bomo “poredni” motoristi lahko upravičeno bali, če nas bo na njem zasledovala roka pravice. GTL je zelo hiter in kljub zajetnim gabaritom tudi presneto okreten motocikel. Upajmo, da si jih policisti ne bodo mogli privoščiti.

18 COMMENTS

  1. Dizajn takih motorjev me spominja na arhitekturo mogočnih finančnih institucij. Udobno, varno, sodobno, mogočno, drzno, a ne preveč, čisto…Recimo, predstavljam si ga parkiranega pred Hypo Banko na Dunajski obrnjenega proti Celovcu…

  2. Prevelika prostornina, za potovanje v dvoje je dovolj že mnogo manj, če bi se že odločal za nakup športno potovalnega motocikla bi se odločil za VFRko če pa bi gledal na enostavnost in udobje pa definitivno maxiskuterja.

  3. bobiboss…joj pa kdaj boste nekateri preklopili to podcenjevalnost do maxiskuterjev. Sem bil motorist in sem zdaj zaradi praktičnosti in predvsem zaradi pomanjkanja časa pač skuterist in ni s tem prav nič narobe če imaš pod čelado vse pošlihtano. Mogoče bi te prepričalo to kako sem z mojim 500ccm skuterjem po ovinkih šolal razne enduraše srednjega razreda. Drugače pa BMW kapo dol:)

  4. hajs, kot si sam rekel, bil si motorist. 😉 ne rabiš met kompleksa če si na skuterju, jaz te še zmeraj pozdravim. tale bemfa pa je huda!!! sem ziher da bi moja ženska raje šla na vožnjo, če bi mel to, kot pa R1-ko.

  5. …meni so take udobne zadeve preprosto všeč, pa sploh ni važno a je Kawasaki, HD, Victor, Golda ali Benfl… Me pa zanima kako brijejo pri takih motorjih norce šele tisti “modeli”, ki še pri mojem XJRju, ko šajbo, kufre in še kak drug udoben dodatek gor obesim… če je moj moped že skoraj avtomobil, bo po njihovem tole najbrž avtobus… Krasen je! Vsa čast! Komaj čakam primerjalni test z novo Goldo… Pol se pa odločim za katerga šparat

  6. šalo na stran 🙂 hudo všečen motor, ne glede s katere strani ga pogledaš. bil bi moja prva izbira, v kolikor bi kupoval motor za neomejeno dolga motoristična potepanja po asfaltiranih poteh, kjer je komfort nujno potreben, če že ne zgolj samo zaželjen. V6 obeta veliko lenarjenja in užitkov, malo vibracij,… skratka to, kar si na večdnevnih potovanjih, kjer pet ali več ur dnevno preživiš v sedežu (ne na sedežu, hehe) motorja v vsakem trenutku zaželiš ali zaslužiš. všeč mi je ker je germansko urejen, kompakten. ker v primerjavi z goldwingom deluje kompaktenjše, minimalistično, seveda v pozitivnem smislu, brez kiča in navlake… vsekakor motor za tiste, ki letno naredijo malce več kilometrov kot jaz… 😉

  7. Hajs..me zanima po katerih ovinkih si ti motoriste šolal z mopedom… kolikor se spomnim je lani en maxiskuteraš hudo zamočil ko je peljal skozi ovinke za motoristi in skušal z njimi držati tempo