Test: Čelada HJC R-Pha 10+

Koliko več čelade dobimo za 150 ali 200 evrov?

9
8351

Nova HJC R-PHA 10 (plus) nas je zanimala predvsem v primerjavi s cenovno ugodnimi čeladami (okoli 200 evrov). Prva naloga čelade je zagotavljanje varnosti, in v tem primeru smo prepričani, da so cenovno ugodnejše enako varne. Manj niti ne smejo biti. Lahko pa bi zaradi bolj dodelane notranjosti, in ker načeloma boljša (dražja) čelada bolje oprime glavo, bilo manj poškodb glave v primeru padca.

Cenovno dražje čelade so zaradi izbranih uporabljenih materialov tudi lažje, vendar pa razlike niso tako velike. Pri dražjih čeladah so že na otip boljši materiali v notranjosti, bolj dodelano je tudi prezračevanje, vsekakor pa uporabniki ob nakupu čelade za 400 ali več evrov pričakujemo samo najboljše. A zelo pomembno je, da kupljena čelada paše na glavo, sicer tudi najdražja čelada ne bo prinesla zadovoljstva.

Pri HJC R-PHA 10 plus ob nakupu prejmete dodaten temen vizir in pinlock vložek proti rosenju. Glede na to, da čelada nima vgrajenega sončnega vizirja, je temen vizir še kako dobrodošel dodatek. Temen vizir pa ni tako zatemnjen, da bi motil med vožnjo ponoči ali v tunelih. Prezračevanje je zelo dobro, se pa na zračnikih na temenu glave zna zatakniti in grdo zalimati kak mrčes. Dvojni D obroček za zapenjanje je nezahteven in ga lahko zapenjamo tudi z rokavicami. Materiali v notranjosti so na otip mehki, so odstranljivi in pralni. Med vožnjo R-PHA 10 plus ni najtišja v ponudbi čelad, vendar je še vedno zelo tiha in zvok, ki ga ‘proizvaja’ ni moteč. V nekem primerjalnem testu je bila R-PHA 10 zmagovalka v svojem razredu, v drugem pa sem prebral, da ji očitajo rosenje, slabše vidno polje in prezračevanje ter nemirnost med vožnjo. Sam nisem zaznal niti ene od teh pomanjkljivosti, čeprav sem bil še posebno pozoren na njih. Nikakor ne bi mogel reči, da je nemirna. Seveda je spremenljivk preveč, da bi lahko to z zagotovostjo trdil. Zato obvezno čelado probajte na svojem motociklu preden jo kupite. Lahko bo čelada za 200 evrov bolje fukcionirala na vašem motorju, kot ta za 400 ali več.
R-PHA 10 plus je seveda športna čelada najvišjega razreda in temu primerna je tudi cena. Od dobrih 350 do 500 evrov bo potrebno odšteti zanjo, seveda odvisno od poslikave čelade. Ali je toliko več vredna v primerjavi s čeladami, ki smo jih preizkusili v preteklosti, je seveda stvar kupca. Vsekakor v primeru čelad še kako drži pregovor, več denarja več muzike. Izjeme potrjujejo pravilo.

Kaj smo preizkušali?
Udobje, priročnost postavitve ‘gumbov’, zračnost. Ocenili smo ali so čelade primerne za naked modele, ki so daleč najtrši oreh kar se glasnosti in stabilnosti pri večjih hitrosti tiče. Pozorni smo bili na to, ali je piš v notranjosti moteč, ali piha v oči, ali se vizirji in zaponke zapenjajo lepo in tekoče ali se zatikajo.Česa nismo preizkusili:
Trpežnosti materialov.

Tehnične podrobnosti:
Školjka iz kompozitnih materialov, Max Air-flow vrhnji zračniki, avtomatski sistem zaklepanja vizirja, vizir obdelan proti rosenju, z zaščito proti UV žarkom in praskam. Priložena vložek proti rosenju in zatemnjen vizir. Sistem za hitro menjavo vizirja, hipoalergenska, snemljiva in pralna notranjost, DD obroček za zapenjanje.

Prejšnji članekTest: Honda Forza 300
Naslednji članekBMW Motorrad Navigator V
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.

9 COMMENTS

  1. kak je to zanimivo, zdej pa, ko jo vozi Lorenzo, je pa vrhunska, bla je tud prej, sam, prodaja se zdej bol, preiznam, da mi je všeč grafika, verjetno, ker jo vozi prvak, pa smo spet tam, mogoče kdaj, zdaj pa zaenkrat ostajam na Shoei, men je top

  2. Meni na rpha 10ki, rahlo pihlja odspod pri vizirju, se mi zdi da druge čelade dosti bolj vležejo ko zapneš vizir ob gumo…
    Drugače je čelada uredo pinlock sluzi svojemu namenu tudi pralna podlaga, je pa res da mrčes se dostikrat zatakne med zračnike…

  3. Imam RPHA 10 mat črno in je vsaj zame super. Še posebej sedaj, ko nimam šipe in imam podbradni ščitnik, se vidi, da je narejena res v redu, saj je tiha mirna in ne spušča vetra pod brado, edino kar je res, zgornji začniki so pa magnet za mrčes.