Domov Testi Prvi vtis: BMW R1200 GS

Prvi vtis: BMW R1200 GS

26

Vohamo komentatorsko pestrost v vrsticah pod tem in prihajajočim, daljšim člankom. Spet se bodo kresala mnenja o tem, ali je kombinacija bokserskega motorja in kardana dobra; zakaj je boljši Varadero in kako je nekdo slišal, da je nekdo nekje prebral, da se enostransko vpeta nihajka rada lomi.

BMW R1200 GS – Sumimo, da je nekomu tam na bavarskem zelo kristalno jasno, da moč ni vse.

Staremu se leta, če sodimo po prodajnih številkah, niso poznala. Kljub temu, da je konkurenca vrgla v ogenj nekaj zanimivih in s kilovati sila bogato obdarjenih kosov železa, je ‘zračni’ R1200 GS ostal na vrhu prodajnih rezultatov. A je že prav, da gre ata v korak s časom in, evo ga, po novem ga poleg zraka hladi tudi tekočina. Bokserski tip motorja (s povešenimi joški) ostaja; kardanski prenos moči na zadnje kolo prav tako – zdaj je nameščen na levi strani.

BMW R1200GS 2013 – Bokserski tip motorja ostaja; kardanski prenos moči na zadnje kolo prav tako – zdaj je nameščen na levi strani.

Položaj za krmilom je znan, preizkušen in izredno neutrujajoč. Nekaj sprememb pri postavitvi stikal na armaturni plošči ne povzroča zmede. Elektronika ponuja malo morje nastavitev delovanja motorja, sistema proti zdrsu, protiblokirnega zavornega sistema in vzmetenja. O učinku preklopa med različnimi programi se bom zaenkrat vzdržal, ker zadeva zahteva čas. Brez zadržkov pa lahko zapišem, da je motor naravnost briljanten: z ogromno zalogo navora od dva tisočaka vrtljajev naprej, dosti mirnejši od prejšnjega in s pristno povezavo desnice in valjev. Kljub temu, da sta klasično ‘zajlo’ nadomestila potenciometer in žica (E-gas pravijo temu pri BMW-ju). Pri potovalnem GT-ju (ali GTL-u) iste znamke se je namreč treba navaditi, da se šest valjev, prav tako povezanih z ‘ride-by-wire’, ne odziva tako hipno.

BMW R1200 GS 2013

Vas skrbi le 125 ‘konjev’? Ducati, Honda, KTM in Triumph so pripravili zmogljivejše potovalne endure … Sumimo, da je nekomu tam na bavarskem zelo kristalno jasno, da moč ni vse. Vsaj ne pri motociklu, s katerim naj bi lagodno vijugali med istrskimi griči.
Vremenska napoved štima. Se vidimo na cesti in beremo čez teden ali dva.

26 KOMENTARJI

 1. No kako zacet clanek, so se motosvetovci le naucili, ceprav ne razumem kaksno povezavo ima nova GS-ka (prva slika) z Lanskimi, enormnimi poplavami v Dupleku?…mogoce zeli avtor clanka prikazati, da je sedaj supermotor vodno hlajen? …kdo bi vedel 😉

 2. Na, zdej sem pa zmeden – če Gift ne bi o Dupleku pisal, bi prisegel, da so ga na Planinskem polju slikali – tam pod Lazami, in sicer nekje v zadnjem tednu, v oni gmajni v ozadju bi bile pa Ride.
  Komentarjev o primernosti, karadnu, konjih, obliki, modro-beli šahovnici, itd. se bom pa vzdržal, ker sem, priznam, enmajčekno biased, pa najbrž ne bi bilo čist fer.

 3. Jp…tole je definitivno slikano pod Lazami na Planinskem polju, kjer je ravno sedaj jezero. Bil tam v nedeljo, ravno na tem mestu, kjer cesta izginja v vodi.
  Drugače pa je na vzporednem testu novega KTM 1190 Adv. in novega GS-a, eden od testnih voznikov pri avstrijski redakciji 1000PS, ocenil GS-a kot: \”nesporno odlično motorno kolo, namenjen predvsem odvetnikom in zobozdravnikom!\”…hehehe 🙂 Zdej kaj točno je imel s tem v mislih, pa nisem čisto prepričan. Ali to, da je drag in si ga lahko privoščijo samo omenjeni (no, tudi KTM ni ravno zastonjkarski), ali pa je imel bolj v mislih to, da je GS postal ikona bogatih povpetnežev in tistih ki to hočejo postati! Kaj pa vem, no…

 4. ko bo r1200gs brez pomoči zmogel tist klinčev 50 metrski klanček na mamutih sam brez rinjenja oslovkih moči – no potem ga bom pa pohvalil…javno..tukaj na motosvetu … p.s.-menešeninobenrinunamamutihpress….

 5. mislim da sem dovolj objektiven kar se tiče bistva priti na cilj … sej a ni v tem poanta ko rečemo da se bomo nekam peljali??? če je poanta v rinjenju pa za to ne rabiš motorja za +15 kil € … in o kakšnih cestnih gunah je govora ?? tudi moje so street legal…

 6. thumper: Bodi pošten, pa povej, da je bila v nedeljo 50m pot do ceste tako ledena, da razen tvojega apna ni brez porivanja gor prišel niti en sam motor. Smo pač ledenico naredili.
  Ontopic: Meni se ne zdi prav nič drugačen tale vodni GS od zračnega GS. = Še vedno me bolj fascinira Triumph Explorer…

 7. Jaz bi ga takoj kupil!!! Če ne bi imel kardana,pa bokser mašine,pa oljno(ker vodnega nima) hlajenje pa enojne nihajke pa avtomobilske prve kole pa…Ampak je pa res super! se kar smejim s čim vse se testni voznik tolaži eh saj ni pretežki, pa nima premalo konjev, pa ubil se tud noben ni zaradi konstrukcijske napake pa saj ga skoraj vsi majo pa saj ni predrag…

 8. Včeraj sem si ga ogledal pred TC-jem. Meni, ki nisem BMW fan je bil zelo všečen. Oblikovno. V tehniko se ne spuščam, ker me ne zanima. Bo pa še ena prodajna uspešnica Bavarcev. In če ne bi bil z dodatno opremo (kufri…) že skorej 20K, bi o njem v daljni prihodnosti celo razmišljal..

 9. Motor je definitivno špica… kralj ostaja kralj… a zanimivo je nekaj drugega – moja opazka: Istočasno je bila tudi najava testa nove FJR… In tam zasledimo vsega 4! komentarje, tu pa že 6x več! Pa je vseeno po mojem mnenju (za vse ki nismo čez 190) Fjr boljši, zmoglivejši, udobnejši, kvalitetnejši, modernejši, voznejši (razen po terenu), lepši in še cenejši motor… A debatirat in pametovat znamo v glavnem samo o nemških izdelkih… zanimivo kajne?

 10. Pa ka ste vsi cepleni s tem bmw-jem?! Motor kot motor, sam s to razliko da ma ful večjo promocijo kot drugi , pa niso slabši, veliko jih je boljših sam da nimajo tolk stricou uzad da vse skup naprej rinejo. Aja, pa glih tko ma sam dva kolesa pa en zic za debelo, suho, bogato al pa revno rit. Ima ga pač tisti,ki ga hoče in si ga lahko privošči, ostali pa bi ga imeli, drugi so fouš ,tretji si pa mislijo svoje in vozijo kaj drugega in isto tako pridejo na cilj. Tko, po moje vam je sedaj jasn da je to krog v katerem se vrtimo vsi ki imamo radi ta svet dveh koles in nikoli ne bo konca zato se je škoda sekirat. boljš se je usest na zic in peeeeeeelllllljjjjjaaaaatttttttt!!!

Exit mobile version