petek, 21. junija 2024

Prvi vtis: MV Agusta F4 2010

Deli

Prvi vtisi s preizkusa nove Agustine F4 potrjujejo, da ta nadaljuje tradicijo – preden je bila razkrita javnosti, pa ji je svoj blagoslov namenil tudi Tamburini.

Na dirkališču v Misanu  je nova MV Agusta F4 zelo očitno pokazala, da ji je shujševalna kura dobro dela – deset kilogramov lažja od predhodnice je bolj ubogljiva. Prostor namenjen vozniku – od sedeža do armaturne plošče, je na novi MV Agusta F4 izdatnejši in nudi več “udobja”.

Okvir je vzbujal občutke grandioznosti – tako kot vedno, a v novi izvedbi tudi bolj predano posluša navodila voznika. Nov, 998-kubičen agregat, je izjemno zmogljiv v visokih vrtljajih ter nudi zelo dober odziv tudi v srednjem območju vrtljajev – na misansekm dirkališču sem v zavojih, ki jih sicer vozim s prvo prestavo, na F4 izbiral raje drugo, saj je bilo navora dovolj.
Čeprav je nova MV Agusta F4 opremljena z blažilcem krmila  je motocikel na ravnini nekoliko potresaval vse v tretjo prestavo, kar priča o resnično bogati konjušnici, pa tudi, da bi pred vožnjo morda moral prilagoditi nastavitve vzmetenja svoji teži, saj se mi je kasneje dozdevalo, da je bil zadnji Sachsov blažilec malce premehak.

Osemstopenjsko nastavljiv sistem za nadzor zdrsa kolesa sem začutil na četrti stopnji, ko sem odločno zahteval vso moč, a mi elektronski nadzor kolesa tega ni pustil. Na oko je nova F4 prelestna – vedno je bila, morda je letos vitkejša še lepša.

Tor Sagen
Tor Sagen
Mednarodno priznan motoristični novinar z goro izkušenj. Objavlja v revijah več kot 40-ih držav sveta. V zadnjih nekaj letih prisoten na vseh pomembnejših svetovnih testiranjih motociklov. Med sebi najbolj drage pustolovščine zadnjih nekaj let šteje podvig s serijo Yamahinih terenskih modelov na Lilehammerski olimpijski bob stezi. Obožuje vse kar se vozi hitro in dinamično, a skrivoma goji plamen za italijanske motocikle.

Več novic

Zadnje novice