četrtek, 20. junija 2024

Sposojen test: Hyosung Comet 650 vs. Suzuki SV650

Za Cometa, korejsko kopijo SV 650, francoski novinarji pravijo, da nudi enake užitke za manj denarja...

Deli

Hyosung je prelomil ceno — 1.250.000 SIT za motor? Kateri je boljši?
Hyosung Comet, korejska kopija suzukijevega SV 650 vam nudi enake užitke za manj denarja. Motor ne zaostaja za dražjim tekmecem.

Poznate “blind test”? To je igra, kjer vam zavežejo oči in morate ugibati, kaj vam potisnejo v roke. No, vzemite na primer lastnika Suzukija SV 650 in mu prepovejte pogledati na armaturo. Postavite ga na magistralno cesto in ga po nekaj kilometrih vprašajte: “Ali ima dober navor? Kakor SV?”, “Ja, seveda!”.
“Ali ima dobro lego na cesti?”, “Ja, dobro!”.
“In zavore?”, “Prav tako dobre!”.
“No, sedeli ste na motorju, ki je kar 500.000 SIT cenejši od vašega japonca! Ali vas je zamikalo?”, “Ja, no…”

Predpostavka nedolžnosti

Ves problem je v tem, da povprečen motorist ne zaupa znamki, ki je manj znana kot Suzuki. Preprosto ne verjame v zmogljivost motorja s takšnim poreklom. Vendar je motor vse prej kot grd. S svojim privlačno zaobljenim žarometom, z mogočnimi (nastavljivimi) sprednjimi vilicami in lepo oblikovanim sedežem si je ustvaril svojo osebnost.

Priznati moramo da sta okvir in dvocilindrski motor praktično identična z SV-jevim prvim modelom (iz leta 1999). Toda, ko se usedeš na motor, ne dobiš občutka, da sediš na poceni kopiji SV-ja. Sedež je udoben, nižji kot pri Suzukiju (78 cm – v primerjavi z SV 650, ki ima višino sedeža 80cm), rezervoar je le malo večji in tačke dvignjene.
Največja razlika je v težišču, ki je pomaknjeno naprej in lahko povzroči manjšo vodljivost motorja v ovinkih.

Pomankljivosti…

novem SV650 pa vso delo opravi elektronski vbrizg goriva. Tudi armaturna plošča na Suzi je bolj moderna, z dvema, deloma digitalnima števcema, medtem ko Comet ne ponuja več kot le mehanski števec kilometrov.

Kopajoč se v čudovitem zvoku dvocilindrašev smo se podali v predmestje Marseilla (kjer je tudi sedež uvoznika Hyosunga). Pri nižjih hitrostih je sprednje kolo težje vodljivo kot pri SV-ju. Tega nikakor ne smemo pripisati pnevmatikam, ki so v tem primeru odlične Pirelli Diablo. Predal pod sedežem je zavarovan z srednje kakovostno ključavnico in je prav tako kakor na Suzukiju namenjen shranjevanju manjših kosov opreme.

Korejski twin, prav tako mehak kot njegov japonski tekmec, tudi pri 2000 obr/min v četrti prestavi vozi mirno in prav tako pri 3000 obratov/min dosega boljše rezultate. Nasprotno pa je manj živahen pri dodajanju plina tja do 6500 obratov/min.
Naredimo majhen premor v pristanišču de Cassis, da preučimo napake naših motorjev.
“Pokrov cilindra je nedovršen…”

Zmoti nas lokalna policija: “Tukaj je prepovedano fotografiranje!”
“Hvala fantje, že odhajamo!”

… in dobre strani

Na ovinkasti cesti, ki vodi do naslednjega mesta, razmišljam o Hyundayu in Samsungu, dvema korejskima velikanoma, ki že danes postavljata svetovne standarde.
Comet je prvi motor z večjo kubikažo, ki prihaja iz Hyosungove tovarne. Čeprav smo ugotovili nekaj pomanjkljivosti, je potencial za dober motor pred nami. Okvir Cometa je dobro izdelan in na cesti brez težav sledi SV-ju. V hitrih ovinkih prav tako kakor Suzuki dokazuje svojo superiorno stabilnost. Izpopolnjene zavore so dovolj močne in bodo zadovoljile vsakega začetnika.

Po 6500 obratih/min izpusti Comet iz ograde vse svoje konje in te prepusti užitkom vožnje vse do 10500 obratov/min. Zmogljivosti Cometa so le za odtenek nižje od SV-jevih in razlika v teži je 15 kg (Comet 180 kg, SV650 165 kg).

Ko se vožnja umiri, Comet, navkljub malo bolj šibkim sprednjim amortizerjem in manj obloženemu sedežu, dobro izrabi kvalitete ceste. Zagotovo lahko rečemo, da je udobje na motorju primerljivo s tistim na SV-ju.

Zaključek

Medtem ko Japonci odlašajo z novim roadsterjem 650 V2, so se Korejci odločili za osnovni model. Vendar cilj korejskih konstruktorjev, ustvariti motor, primerljiv z Japoncem, za 20% nižjo ceno, še ni popolnoma dosežen.
Toda če je zanesljivost tega motorja enaka zanesljivosti korejskih avtomobilov, je nakup

Cometa že zdaj dobra naložba.

Japonci pa se pripravljajo na dolge, prečute noči…

Thomas Bauiard
Prevod in priredba: Teya

Več novic

Zadnje novice