Pariz 2005

Aprilio Tuono 1000 so javnosti prvič predstavili leta 2002, ko so pri italijanskem podjetju slekli svoj superšportni model RSV 1000 R, mu nadeli višje, ravno krmilo, majhno prednjo masko in tako dirkalnik spremenili v pravi street fighter. V letu 2003 je bil Tuono na voljo kupcem po celem svetu in do danes se je zanj odločilo preko 8000 navdušencev slečenih motorjev. Namenili so ga adrenalinskim zasvojencem, ki motorno kolo uporabljajo dnevno v urbanem okolju, obožujejo zavite ceste in radi obiskujejo dirkališča. V Italijanskem prvenstvu “nagcev” suvereno slavi naslov prvaka že drugo leto, kar priča o kvaliteti motorja.

Aprilia Tuono 1000 R 2006

Tri leta kasneje mu Apriliini možje namenijo prenovo, kar je bilo po prenovitvi športnika RSV 1000 R pričakovano. V novi preobleki so nam novega Tuona 1000 R uradno predstavili na nedavnem Pariškem salonu in le nekaj tednov kasneje nas je uvoznik Avto Triglav povabil tudi na prve testne vožnje.

Že “stari” Tuono nas je pri vožnji navdušil, zato smo se z velikimi pričakovanji udeležili predstavitve in prvih testnih voženj.

Kot vitezi!

Predstavitev ter vožnje so potekale na prelepem gradu “Castel Brando” in njegovi okolici, ki se dviga nad starim mestecem Cison di Valmarino. Grad je obenem turistična znamenitost in razkošen hotel. Le kje bi lahko bolje preizkusili prenovljen Apriliin, slečeni tisočak, kot na zavitih, serpentinastih, italijanskih cestah na obrobju Dolomitov, kjer je bila čudovita pokrajina odeta v pisane, jesenske barve?! V letošnjem letu je bilo vreme zelo muhasto, a na predstavitvi Tuona 1000 R se nam je nasmehnila sreča in imeli smo prekrasen sončen dan, le kakšno stopinjo več smo si želeli. Na grajskem dvorišču nas je čakalo kar nekaj testnih Tuonov, pred vožnjo smo si jih natančno ogledali, vsak je izbral svojega “konja”, nato pa smo jih v motorističnih oklepih zajahali in popeljali na okoliški sprehod.

Na drugi pogled!

Novi Tuono 1000 R, podobno kot prejšnji model, noče in ne skriva podobnosti s super športnikom RSV 1000 R, iz katerega izhaja, a vseeno tokrat ostaja bolj samosvoj. Je bolj kompakten, ožji, višina sedeža je 15mm nižja, krmilo je prav tako nekoliko nižje. Voznikove stopalke so pomaknjene bolj nazaj, zato je položaj za krmilom bolj športen, toda vožnja kljub temu ni tako utrujajoča. Nova agresivna sprednja maska (razvita v vetrovniku) z dvema precej skupaj nameščenima žarometoma, izboljša vetrno zaščito za voznika ter pripomore k boljši kontroli in stabilnosti motorja pri velikih hitrostih. Tudi majhni stranski vetrni usmerniki izboljšajo aerodinamiko motorja kot tudi končni izgled. Zadek motorja je postavljen višje in je izredno podoben svoji dirkalni sestrici, a natančno oko bo opazilo majhne razlike. Zadnja, diodna luč in smerniki so pokriti s prozornimi belimi stekli, kar daje že tako “seksi ritki”, ob dveh visoko postavljenih “topih” ter plastičnim pokrovom namesto zadnjega sedeža, še bolj agresiven videz. Pokrov lahko odstranimo in namestimo sopotnikov sedež, ki ima že vgrajeni držali. V ponudbi bodo tri različne barve z enako grafiko (rdeča, srebrna, mat črna).

Radialno vpete zavorne čeljusti Brembo

Športno srce!

Tisoč kubični dvovaljnik V zasnove, že dobro poznan iz modela “Mille”, je s 133 konjskimi močmi eden močnejših v svojem razredu. Magnezijeva prevleka v valjih zagotavlja dolgo življenjsko dobo delovanja agregata. Z nekaj manjšimi spremembami so mu izboljšali navor pri nižjih obratih, dve “kontra” gredi pa zmanjšujeta vibracije. Kljub večji moči je agregat čistejši in izpolnjuje Euro 3 norme. Pri “dihanju” mu pomaga zračni tunel, nameščen pod prednjo masko, ki med vožnjo dovaja svež zrak. Zato motorju pri najvišjih hitrostih poraste moč za 3%, kar Tuona dela edinstvenega med slečenimi motocikli. Za prenos moči skrbi šest stopenjski menjalnik.

Popolni užitek….

Podvozje!

Okvir je iz aluminija in tehta manj kot 10 kg. Ko govorimo o vzmetenju in zavorah, se Tuono lahko kosa z vsemi super športnimi motocikli.

Za dodatno varnost bo poskrbel že serijski stabilizator krmila

Spredaj so nameščene obrnjene, nastavljive vilice znamke Showa premera 43 mm, zadaj je prav tako nastavljiv Sachs-ov blažilnik, vpet v dvojno “banana” nihajno roko. Brembove zavore zlate serije imajo spredaj radialno vpete štiri batne čeljusti, ki grizejo v 320 mm velike zavorne kolute. Zadaj je nameščen 220 mm velik kolut z dvo batno čeljustjo. Medosna razdalja je med manjšimi in znaša le 1410 mm.

Med zavoji!

Dobro pregledna armaturna plošča

Od najpočasnejših, serpentinastih ovinkov, do avtocestnih ravnic ali dirkališč, Tuono se preprosto ne ustraši ničesar.Vožnja je lahko ležerna ob razgledovanju okolice ali pa zelo divja, ko se zapodite med ovinke. Kljub večji moči je motor dosti bolj vozen od prejšnjega modela in moč narašča enakomerneje. Vseeno pa je potrebna previdnost pri pospeševanju v prvih treh prestavah, saj prednje kolo sili v zrak, medtem ko nemilostno ožemate ročico plina. Položaj voznika je pokončen, dovolj udoben, dobra aerodinamika pripomore k stabilnejši vožnji tudi pri višjih hitrostih. Do 100 km/h lahko pospešite v 3 sekundah, končna hitrost je preko 250 km/h in je med hitrejšimi predstavniki slečenih motorjev. Pri zaviranju z agregatom vam bo pomagal sistem proti blokiranju zadnjega kolesa (PPC), tako da boste lahko brez težav spuščali sklopko, tudi kadar boste hitro prestavljali navzdol, zadnje kolo pa pri tem ne bo blokiralo. Tuono daje vozniku med vožnjo odlične povratne informacije in ta vedno ve, kaj lahko od motorja pričakuje. Za večjo varnost bo poskrbel že serijsko vgrajen stabilizator krmila. Armatura je pregledna, z velikim klasičnim števcem obratov motorja. Na njej je več funkcijski LCD prikazovalnik, ki poleg hitrosti, števca razdalje in ure premore še veliko drugih praktičnih stvari – med drugim tudi štoparico, kot jo je imel že prejšnji model.

Za posladek!

Za tiste, ki jih serijski Tuono 1000 R ne nasiti in se radi udeležujejo cestno hitrostnih dirk, so pri Aprilii poskrbeli za dodatno ponudbo. Tako lahko doplačajo dirkalno Öhlins vzmetenje, Akrapovič izpušni sistem, veliko karbonskih dodatkov, magnezijeve kolesne obroče ter alarmno napravo. Seznam je še veliko daljši in če vas zanima kaj več, se lahko obrnete na našega uvoznika Avto Triglav.

Karbonski dodatki, povišano vetrobransko steklo, akrapovič izpuh,…..

Prvi vtis!

Nek novinar je prejšnjega Tuona krstil v tuno, torej bo novega v Calvo. Novo je ponavadi boljše in v tem ni Tuono 1000 R 2006 nobena izjema. Ni namenjen vsakemu, ki bi se rad malce popeljal z motorjem. Cilja na vešče voznike, v rokah katerih se bo po potrebi prelevil v pravi dirkalnik ali pa jih bo samo udobno popeljal v mesto ali na potovanje.

Še angelčki se bodo oblizovali….

O kvaliteti ni potrebno izgubljati besed, saj podatek o možni 4 letni garanciji pod določenimi pogoji pove veliko. Cena naj bi se gibala okoli 2,8mio SIT, kar je za paket, ki ga Aprilia ponuja ter glede na konkurenco, sprejemljivo.

5 COMMENTS