Benelli je italijanski proizvajalec motociklov s skoraj 100-letno tradicijo, vendar se žal vse prevečkrat srečuje z likvidnostnimi težavami. Leta 2005 so dobili kitajske lastnike z zelo optimističnimi načrti in jasno vizijo. Takrat se je v Benelliju spet začelo premikati in predstavili so nekaj novih modelov.

Na okušanje smo dobili Benelli TNT 899S. To je čistokrvni street-fighter s športnim vzmetenjem, močnim motorjem in za ta razred značilno protivetrno zaščito. Sama zunanja podoba TNT-ja je zelo privlačna in pritegne poglede tako poznavalcev kot laikov. Linije so ostre, na soncu jih še dodatno poudari kovinsko oranžna barva. S prednje strani spominja na besno žuželko. Na celem motorju je vse polno zanimivih detajlov, ki opozarjajo na to, da vozite motor, za katerega so si oblikovalci vzeli čas. Prednja luč je sestavljena iz dveh polovic, in razveseljivo je, da pri kratkem in dolgem snopu svetita obe polovici in ne samo ena, kot je v zadnjih letih moderno pri športnih motociklih.

Profil nakazuje TNT-jevo športno naravnanost

Zadnja LED luč je sestavljena iz dveh delov, vmes je zaključek izpušnih cevi. Prednji blatnik in bočne zaščite motorja so izdelane iz karbona. O kakšni pregovorni italijanski malomarni izdelavi ni sledu, med našim testom s TNT-jem nismo imeli nikakršnih težav.
Trivaljnik iz sebe iztisne 120 konjskih moči, ki jih enakomerno podaja skozi celotno območje vrtljajev. Zvok je tipičen za trivaljnike, kljub strogim ekološkim normam ni pretirano zadušen in iz izpušne cevi prihaja rezek zvok. Za pobalinsko nastrojene bo razveseljiv podatek, da pri hitrem zapiranju plina iz izpuha skoraj vedno poči.
Takoj ko sedete na motor, vam napadalni položaj pove, kakšnim vožnjam je TNT namenjen – ovinkastim cestam. Zaradi trivaljnika je precej ozek, ravno krmilo pa vozniku omogoča boljši občutek pri vožnji skozi ovinke.

Pnevmatike Dunlop Qualifier RR omogočajo športno vožnjo in globoke nagibe v zavoju. Nekoliko so nas razočarale Brembo zavore, vendar lahko z veliko gotovostjo ugotovimo, da so bile zavorne obloge pri utekanju pregrete in so osteklenele, s tem pa so izgubile ostrino in učinkovitost.

Kljub temu je vožnja zabavna, skozi ovinke je motor stabilen in miren. Izpušni lonec je nameščen pod sedežem, kar bo pri počasni vožnji občutil tudi voznik, posledično pa pod sedežem ni prostora za drobnarije.

Zadek je podoben tistim na superšportnikih.

Cena za TNT 899S je 10.490 evrov, vendar so nam pri uvozniku zaupali, da ga lahko odpeljete že za manj kot 10 tisočakov. Veliko? Mogoče je veliko v primerjavi s konkurenco “na papirju”, vendar je treba pri TNT-ju upoštevati, da z njim kupimo še značilen italijanski šarm in ekskluzivnost.

Za Benelli TNT 899S lahko rečemo, da je nekaj posebnega, nevsakdanjega. Nekateri so za to pripravljeni plačati nekoliko višjo ceno, pa čeprav TNT ni široko uporaben motor. Če potrebujete motor za pot okoli sveta, za potovanja s sopotnikom, za prevažanje prtljage,…, potem TNT ni pravi za vas. TNT se najbolje počuti na ovinkastih gorskih cestah, na kratkih “a sladkih” dnevnih vožnjah, kjer bo zanesljivo več kot razveseljeval lastnika.

7 COMMENTS