Hondini prodajni uspešnici, pred dvema letoma predstavljeni CBF 600 S, “polokljepljeni” šestotici, se je v letošnjem letu pridružila še litrska različica. Ob koncu lanske motoristične sezone so na Pariškem salonu pri Hondi prvič javnosti pokazali novo CBF 1000. Odzivi javnosti so bili zelo različni. Večina je pričakovala nekoliko bolj drzen izgled motocikla, a pri tem japonskem podjetju so se odločili za preizkušen recept in ostali pri nekoliko konzervativnejši, a vseeno dovolj moderni obliki. Lahko bi skoraj dejali, da sta velika in mala sestrica dvojčici. Tudi številke na papirju o moči in navoru niso prepričljivo velike, a se je v praksi izkazalo, da je obojega več kot dovolj. Na preizkus smo popeljali obe, “ta majhno in ta veliko”, torej CBF 600 SA in CBF 1000. Zanimalo nas je predvsem, zakaj bi se nekdo odločil za manjšo, ali za večjo med njima.

Honda CBF 600 SA in Honda CBF 1000

Dvojčici…

Oblikovno je nova tisočica zelo podobna starejši, a vseeno manjši, sestrici. Če nista parkirani skupaj, ju lahko ločimo le po nekaj podrobnostih. Tudi poznavalsko oko mora bolje pogledati, da ju lahko loči brez prebiranja napisa na zadku. Prav na zadnjem delu motorja je že od daleč največja opazna razlika. CBF 1000 ima po en ovalen izpuh na vsaki strani motocikla, CBF 600 pa le enega na desni strani. Od strani ju lahko najhitreje ločite po barvi agregata. Ta je pri močnejši izvedenki v svetli barvi, šibkejši akregat pa je črne barve. Prednji pol oklep z dvema žarometoma ima pri obeh modelih smernike vgrajene v stranskih plastikah, ki so nekoliko različno oblikovane. Maska pri “tisočici” je v barvi motorja, pri šestotici pa je le-ta nepolakirano črna. Enako je z ročaji za sopotnika.

Sedež obeh motociklov je nastavljiv po višini. Možne so tri različne nastavitve, s hodom 15 milimetrov. Ta sistem nastavljanja sedeža je Honda prvič uporabila pri potovalniku ST 1300 Pan European. Prav tako je nastavljiva višina vetrobrana, ki je pri 1000-ki nekoliko večja. Šipo lahko nastavimo, dvignemo ali spustimo, za 40 milimetrov, kar izboljša vetrno zaščito. Možno je nastaviti tudi krmilo, pri čemer je potrebno obrniti mostičke, v katere je le-to vpeto. Vse skupaj je po nazoru Hondine filozofije “Just Fit”, ki omogoča vsakemu vozniku, da si motocikel hitro nastavi po lastnih željah.

Armaturni plošči se kaj dosti ne razlikujeta. Na sredini dva velika analogna merilnika, na levi strani merilnik hitrosti, na desni merilnik vrtljajev, pod katerim je nameščena digitalna ura. Pod merilnikom hitrosti je števec dnevno in skupno prevoženih kilometrov. Na sredini armature so vse potrebne opozorilne lučke, na primer za prehod na rezervo, opozorila za previsoko temperaturo hladilne tekočine, itd. Razlika je pri merilniku, ki se nahaja spodaj desno. CBF 600 ima tam merilnik temperature vode, CBF 1000 pa (bolj koristen) merilnik količine goriva v 19-litrskem rezervoarju. Grajamo nepreglednost skrajno desnega merilnika, saj je pletenica plina in prednje zavore speljana tako, da je neposredni pogled na merilnik otežen pri obeh modelih. Motocikla se vozita na istih merah pnevmatik, 120/70ZR17 spredaj in 160/60ZR17 zadaj.

Honda CBF 1000

Honda CBF 1000

Honda je z novim modelom CBF 1000 pričakovano zapolnila vrzel v svojem programu tovstnih motociklov. Ciljni kupci so predvsem tisti motoristi, ki veliko potujejo, se vozijo v dvoje, uporabljajo motor za vsakodnevno vožnjo, pričakujejo odlične zmogljivosti od motorja in jim CBF 600 S nudi premalo.

Moderno zasnovanemu agregatu, tekočinsko hlajenemu vrstnemu štirivaljniku, sposojenemu pri športnemu hišnemu modelu CBR 1000 RR Fireblade, so odvzeli kar nekaj moči in prilagodili krivuljo navora tako, da je le-ta čimbolj optimalna za najpogostejšo rabo motorja v cestnem prometu. Največjo moč, 98 KM doseže pri 8.500 vrt/min, največji navor, 97 Nm pa že pri 6.500 vrt/min.

Za vzmetenje spredaj skrbijo teleskopske vilice premera 41 milimetrov, zadaj pa progresivni blažilnik z robustno nihajno roko ter nastavljivo prenapetostjo vzmeti. V zavorna koluta spredaj, velikosti 296 mm, grabita štiribatni zavorni čeljusti, zadaj pa je nameščen 240 mm velik zavorni kolut.

Tudi za popotnike…

Honda posveča veliko pozornosti izboljšanju varnosti, zato je moč doplačati ABS zavorni sistem. Suha teža motocikla znaša 220 kilogramov, v primeru, da je motocikel opremljen z zavornim sistemom ABS, pa 228 kilogramov (s tekočinami 242 ali 250 (ABS) kilogramov). Največja dovoljena obremenitev motocikla znaša kar 195 kilogramov, kar pomeni, da se z njim lahko vozita dva potnika ter spodobna količina prtljage. Siva šest kraka platišča iz lahke litine poudarjajo športen in agresiven izgled motocikla.

V času objave članka je cena motocikla brez ABS pri AS Domžale Moto Center znašala 2.049.000 SIT (8.550,33€), z ABS pa 2.169.000 (9.051,08€).

Preseganje pričakovanj!

Po pravici povedano smo bili glede Hondine novinke kar radovedni. Glede na to, da je bil motocikel predstavljen kot “all rounder”, smo pričakovali relativno dolgočasno vozilo. Izkušnje iz preteklosti kažejo na to, da kombinacija umirjenega športnega agregata v vsakdanji in udobni šasiji ne daje vedno dobrih rezultatov. Skeptična predvidevanja so bila popolnoma neupravičena. CBF 1000 je v pozitivni smeri več kot presegla naša pričakovanja!

Popoldanski skok na morje?

V vožnji nas je novinka resnično navdušila. Okretnost motocikla je kljub relativno visoki teži odlična. 98 konj se sliši malo, a nas je tudi tu tisočica presenetila. Pospeševanje je zvezno vse od 1.500 do 10.000 vrt/min, kjer je pričetek rdečega polja na merilniku vrtljajev.

Seveda… In to po stranskih cestah!

Šeststopenjski menjalnik teče “kot po maslu”, prestavna razmerja so odlično odmerjena. Dobre karakteristike navora nam omogočajo križarjenje v šesti prestavi že od 50 km/h. Dovolj je le obrat ročice plina in že se lahko iz krotkega potovalnika prelevi v hitrega, dinamičnega jeklenega konjička. Ko smo se odpravili na slovensko obalo, smo na koncu Ljubljane prestavili v šesto in do cilja nam skorajda ni bilo potrebno več prestavljati. Celo med prehitevanjem počasnih tovornjakov ne! Pri hitrem speljevanju iz križišča, pa se je kaj rado zgodilo, da je prednje kolo izgubilo stik s podlago in že smo bili v navzkrižju z zakonom, ko smo se vozili le po zadnjem kolesu.

Hmm, ročaji so že kul, samo smer sedenja ni čisto prava. Ali pač 🙂

Nastavljiva vetrna zaščita dobro opravlja svojo nalogo tudi pri hitrostih preko 200 km/h, katerim je motocikel brez težav kos. Zanimivo je, da je vzmetenje relativno trdo, morda celo bolj, kot bi pričakovali od ne-športnika. Sopotnik sedi udobno, na ločenem sedežu, veliki “rožički” pa zelo dobro služijo svojemu namenu. Sopotnik/ca se tako lahko prime na tistem koncu, kjer mu/ji pač ustreza.

Potrebe po takšni vožnji ni – CBF 1000 ima odlično in po višini (+-40mm) nastavljivo vetrno zaščito.

Žal motor, ki smo ga imeli v uporabi, ni bil opremljen z ABS zavornim sistemom. Zavore so se izkazale kot dovolj zmogljive. Elektronski vbrizg goriva poskrbi za ugodno porabo goriva, ki tudi pri dinamični kombinirani vožnji ni presegla 5.9 litra na sto prevoženih kilometrov. Zmotilo nas je pršenje vode v dežju izpod prednjega kolesa, ki je posledica nekoliko prekratkega zadnjega dela prednjega blatnika.

Honda CBF 600 SA

Honda CBF 600 SA

Honda CBF 600 je “na cesti” že tretjo sezono. Poznamo jo v dveh različicah. Z ali brez prednjega pol oklepa. Oznaka “S” pomeni, da je motocikel opremljen s prednjo masko, končnica A pa naznanja ABS zavorni sistem, ki ga je moč doplačati. Za šestotico se odločajo predvsem začetniki in bolj umirjeni vozniki. Zaradi nizkega sedeža, katerega je moč spustiti do 770 mm, je priljubljena tudi med predstavnicami nežnejšega spola.
Srce CBF 600 je bilo zasnovano na podlagi športnika CBR 600 F4 iz leta 1999. Gre za preizkušen vrstni, tekočinsko hlajeni štirivaljnik. Prav tako kot pri tisočici so tudi tu inženirji športni osnovi odvzeli kar nekaj moči in prilagodili krivuljo navora ciljnim uporabnikom ter vožnji primerno. Agregat vseeno razvije spoštljvih 78 KM pri 10.500 vrt/min. Navora, 58 Nm pri 8.000 vrt/min, bo pri vožnji v dvoje nekoliko primanjkovalo in bo potrebno pogosteje poseči po pretikanju prestav sicer gladko delujočega 6 stopenjskega menjalnika.
Agregat z gorivom napajajo še vedno zanesljivi uplinjači. Za hladni zagon boste tako morali uporabiti čok. Pri dinamični vožnji “klasični” sistem vpliva tudi na malo večjo porabo goriva.
Vzmetenje je zadovoljivo in namenu motorja primerno. Nastavimo lahko prednapetost zadnje vzmeti, kar bo uporabnikom, ki jim je motocikel namenjen, povsem zadostovalo. Teža motorja pripravljenega za vožnjo je 219 kilogramov, nosilnost 180kg pa bo dovolj tudi za potovanja v dvoje.

V času objave članka je cena motocikla CBF 600S brez ABS pri AS Domžale Moto Center znašala 1.599.000 SIT (6.672,51€), z ABS pa 1.649.000 (6.881,16€).

Na poti… 2. del!

Izkušen motorist zna potarnati o podhranjenosti motorja, a če se postavimo v kožo začetnika, ali umirjenega voznika, kaj hitro ugotovimo, da je vsega dovolj. Za dirkače imajo pri Hondi kar nekaj “zdravil”, ki bi jim jih lahko predpisali. Ta slišijo na ime CBR, končajo pa se na RR.

Punce se bodo s Hondo CBF 600 rade zapeljale spredaj…
… in zadaj 🙂

Pri CBF 600 je filozofija v vožnji povsem drugačna. Pospešujemo lahko zelo ostro in ni nikakršne bojazni, da bi prednje kolo izgubljalo stik s podlago. Agregat se rad zavrti preko 10.000 vrt/min vse do najvišje moči in v tem pogledu ne skriva svojega porekla. Ob priganjanju se lahko popeljemo dinamično, le poraba goriva bo nekoliko višja. Zmore hitrosti preko 200 km/h, najbolje pa se motor počuti do 160 km/h, do koder tudi nastavljiva vetrna zaščita dobro opravlja svojo nalogo. Pri sopihanju za močnejšo sestrico smo uspeli porabo goriva dvigniti preko 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Pri mirnejši vožnji, kateri je CBF 600 namenjena, se bo poraba goriva spustila in uživali boste v mirnosti teka vrstnega štirivaljnika.

Vzmetenje je povsem zadovoljivo, ob nepričakovanih nevarnih situacijah pa vam bo pomagal ABS zavorni sistem. Delovanje le-tega je odlično: na spolzkih podlagah se je večkrat, tudi na mokrem prehodu za pešce, izkazal kot odličen varnostni pripomoček. Nekoliko so nas motili rahli tresljaji med 5.500 in 6.500 vrt/min.

Mala ali velika Honda CBF? Kakor za koga!

Okretna in lahko vodljiva…

V obeh primerih odlično vozilo, le opredeliti se morate ustrezno. Začetniku v svetu motorizma bo zadoščala 600-ka. Hondina prodajna statistika in poprodajne analize pravijo, da 600-ko zaradi vodljivosti in možnosti nastavljanja višine sedeža rade kupijo tudi motoristke.

Litrsko Hondo bo kupil ne pretirano športno usmerjeni voznik, ki od motocikla pričakuje odlične vozne lastnosti. Vsestranskost je “the name of the game”: primerna je za vsak dan, pa naj bo to skok v službo, adrenalinski popoldanski izlet v Piran (po stari cesti seveda), ali pa uživaško potovanje v dvoje do Gibraltarja in nazaj. CBF 1000 je premišljeno zasnovan motor, ki bi ga težko sploh izboljšali in je resnično presegel naša pričakovanja.

… sta oba modela!

Registracija je relativno visoka postavka in se ji pri nobenem dvokolesniku ne moremo izogniti. Nasmeh na obrazu nam pri CBF 1000 nariše dejstvo, da še ravno spada v razred od 44 do 72kW in so tako stroški registracije za oba motocikla enaki. Izračun stroškov registracije na AMZS.SI nam je dne 20.5. pokazal naslednje cene:

Že skoraj pregovorna kakovost Honde je podkrepljena z dvoletno garancijo in dobro razvejano servisno mrežo. Splošno znano je tudi, da so Honde “hvaležni motocikli”, kar se tiče kasnejše prodaje. In nenazadnje, od 15. aprila letos ponujajo pri As Domžale Moto Center tudi možnost plačila 50% takoj, 50% čez eno leto.

Oba motocikla so nam v vožnjo zaupali pri podjetju AS Domžale Moto Center d.o.o., uradnemu zastopniku, prodajalcu in serviserju motornih koles Honda iz Trzina, za kar se jim zahvaljujemo.

9 COMMENTS