Življenje je prepredeno s kompromisi – na nekaterih področjih manj, na nekaterih bolj – tudi motocikli niso izjema. Ko končno izberete svojega aduta, spoznate, da je za kakšne stvari odličen, pri drugih je tako-tako, spet pri tretjih totalno zanič. Z odličnim superšportnikom boste uživali na dirakliščih in (redkih) cestah z dobrim asfaltom, trpeli na vsakodnevni vožnji od doma v službo in nazaj, makadama pa se boste izogibali kot hudič križa. Z nizkokubično dvotaktno hard enduro pa bo seveda obratno. Jasno, nikoli ne morete imeti vsega hkrati.

Toda včasih se kakšna rešitev pokaže za (skoraj) optimalno: bavarci pravijo, da poznajo rešitev. Sicer se je saga o “Gelände/Strasse” motociklu začela že v začetku osemdesetih let, ko je na trg prišel avanturistično-enduro motocikel z imenom R80GS; evolucija modela se še vedno nadaljuje (letos je prišel ven model BMW R1150GS Adventure, katerega, upamo, da v kratkem dobimo na test), pri BMW pa pravijo, da je BMW R1150GS za tiste, ki motocikel potrebujejo za “vse priložnosti”. Da bi trditev nemcev preverili, in da bi ugotovili, zakaj je bilo prodanih že več kot 115.000 R/GS motociklov, smo ga pri generalnem uvozniku in zastopniku, podjetju Avto Aktiv d.o.o., vzeli na test.

Tehnikalije in design

BMW R1150GS je leta 1999 kot naslednik modela R 1100 GS med drugim prinesel elektronsko vbrizgani agregat z večjo prostornino (iz 1083 na 1130 ccm) in menjalnik s šestimi prestavami. V kombinaciji z novim izpušnim sistemom in drugimi spremembami ima agregat večjo maksimalno moč (85 konjev pri 6.750 obratih) in navor (98Nm pri 5.250 obratih).

“Dvonadstropni” sedež olajša sopotnikovo vožnjo, saj učinkovito preprečuje drsenje naprej. Nastavljiv je nagib vetrobrana, ravno tako sta nastavljivi zavorna ročica in ročica sklopke. Spreminjati je možno tudi pre-load zadnjega amortizerja, kar je zelo pripravno za motoriste, ki motocikel uporabljajo v različne namene. Ogrevane ročice pridejo še kako prav v hladnih večerih.

O izgledu modreci pravijo: 100 ljudi, 100 čudi. BMW R1150GS vam je ali všeč ali pa ne. Nekateri pravijo da se zdi, kot da je kdo Racmanu Jaki “na uč eno pripeljal”, drugi pravijo da je super, ker izgleda utalitaren in “nemški”, spet tretji ga ne bi zamenjali za nobenega drugega na svetu. Osebno mi je bil všeč, razen bokserja, ki za moj okus štrli preveč ven. Zadeva se izboljša, če na zadnji del motocikla dodatno obesimo npr. stranske torbe, saj zadnji del motocikla, ki zaradi Paralever vzmetenja ter velikega tanka in agregata izgleda, kot da mu nekaj manjka, vizuelno razširijo.

Armaturne plošče se je potrebno navaditi – na prvi pogled je mešanica digitalnih (gorivo, temperatura, ura) in analognih inštrumentov (obratomer, merilec hitrosti) neobičajna, v kombinaciji s čudnimi kontrolnimi lučkami na desni spodaj pa se sprva res zdi kot kokpit kakšne vesoljske ladje iz (starih) Z-F filmov. Toda zadeva je, čeprav rahlo dolgočasna, informativna – to pa je tudi bistvo kontrolne plošče.

Vožnja

Ne glede na to, ali vam je zunanjost motocikla všeč ali ne, postane zadeva irelevantna, ko spraznite prvi tank goriva. Vožnja namreč poteka lahkotno, brez naprezanja, skoraj otročje lahko – in to ne glede na to ali se peljete “do trgovine”, po Dunajski, na Vršič ali pa po avtocesti do Nordkappa.

Zahvaljujoč večji prostornini (glede na starega 1100GS), večji maksimalni moči, enakomernejše razporejenim velikim navorom in Bosch Motronic MA 2.4 elektronskim sistemom, ki uravnava delovanje agregata, je vožnja prijetna in zadovolji še tako zahtevnega motorista, in to ne glede na to, ali gre za “športnika” ali “endurista”.

Največji navor dosega pri 5.250 obratih, s tem, da po tehničnih podatkih proizvajalca dosega preko 90Nm na celotnem območju med 3.000 in 6.000 obrati. Motor zato vleče in vleče, ne glede na to, v kateri prestavi je. Ko sem se takoj po prevzemu motocikla zapeljal mimo Kamnika na Črnivec, sem se zanalašč v previsoki prestavi zapodil v eno od serpentin – BMW mi je “napako” radoživo odpustil in v hrib povlekel v peti prestavi. Brez tresenja in cukanja. Zanimalo me je tudi kako bo, glede na to, da ima kar nekaj navora in spodobno težo, motocikel reagiral na odvzemanje in dodajanje plina v ovinku: brez problema, le po pameti je potrebno delati.

Zahvaljujoč agregatu in njegovi obutvi – na testnem motociklu so bile namreč nameščene bolj cestno orientirane pnevmatike Metzeler Tourance – se da motocikel spraviti do hudih nagibov; po nekaj serpentinah proti Črnivcu sem že podrsal levo stopalko.
Tudi prestavna razmerja so ugodna – prvih pet je krajših, kar nudi več huliganske zabave na zavitih cestah. Šesta – ovedrive – prestava pa omogoča hitro vožnjo ob nizkih obratih, kar posledično pripelje do manjše obremenjenosti agregata in nižje porabe goriva – na testu, ki je bil sestavljen iz vseh možnih cest in situacij (mesto, asfalt, stranske ceste, makadam, avtoceste, prelazi, s stranskimi torbami in brez, v eno in v dvoje…) je popil 6,78 litra na 100 km.

Izven asfaltiranih cest je obvladovanje motocikla težje in zahteva izkušenega motorista – BMW R1150GS ima svojih 249 kilogramov in dokaj visoko težišče, zato pretirano preganjanje po gmajnah in/ali razdejanih in mokrih gozdnih cestah odpade. Kljub temu boste na makadamskih cestah npr. okrog Snežnika ali po Grčiji vseeno lahko uživali in vozili – a seveda ne cele dneve! Na mokri travi in debelem makadamu hitro spodnese zadnji del in ga je potrebno malo “loviti” (delno so zato krive tudi bolj cestno orientirane pnevmatike Metzeler Tourance), a se zadeve dokaj hitro navadimo, tudi zato, ker je lega voznika v stoječem položaju izredno nenaporna in naravna.

Zaviranje je presenetljivo dobro, brez pretiravanja lahko rečem, da naravnost odlično. Prednje teleskopske vilice so zelo dobro opravile svoj posel in motocikel se tudi pri močnem zaviranju ni preveč pokleknil naprej, kot se to sicer dogaja pri motociklih tega tipa. Zaviranju so bile v pomoč odlične BMW zavore in dobre pnevmatike.

Okarati moramo majhna vzvratna ogledala, ki poskrbijo za nepreglednost dogajanja za sabo – a na poprodajnem trgu se dobi cel kup boljših in niti ne tako zelo dragih ogledal, zato naj to ne bo razlog za zavrnitev nakupa.

Zaključek

Odličen in zelo funkcionalen vsestranski potovalnik, na običajnih cestah glede na svojo kilažo dokaj enostaven za obvladovanje. Zelo ZA!

Zahvaljujemo se podjetju Avto Aktiv d.o.o., ki nam je na test posodilo motorno kolo BMW R1150GS.