petek, 12. julija 2024

Vozili smo: Aprilia MX50 Supermoto

Sedim na terasi in opazujem najstnike, kako si ogledujejo motocikel, ki sem ga parkiral pred lokalom.

Deli

Sedim na terasi in opazujem osnovnošolce kako si ogledujejo motocikel, ki sem ga parkiral pred lokalom. Z občudovanjem si ogledujejo prednji del motocikla, ob pogledu na zadnji del motocikla pa se jim veselje še poveča, saj se tam bohoti mala, rumena tablica, saj to pomeni, da je ta motocikel namenjen prav njim…

To je Aprilia MX50 SUPERMOTARD. Športni 50 kubični supermoto, namenjen najstnikom, da z njim izživijo svoje adrenalinske želje.

Agresivne oblike, podobne pravim supermoto dirkalnikom. Tanke linije in poudarjen sprednji blatnik še dodatno poudarijo športnost. Postavljen na masivna 17 palčna aluminijasta platišča, na katerih se nahajata nizkoprofilni športni pnevmatiki. Za vzmetenje sprednjega dela, skrbi robustna teleskopska upside-down vilica, proizvajalca Marzzochi. Na njo je pritrjena plavajoča dvobatna čeljust, ki grabi 230 milimetrski kolut. Na zadnjem delu se nahaja, jeklena nihajna vilica z nastavljivim enojnim blažilcem. Dvojni jekleni okvir kletke enduro stila, skrbi za veliko trdnost motocikla. Pogonski agregat je dvotaktni vodno hlajen s protivibracijsko gredjo. Valj je aluminijast z silikonsko ponikljano karbidno pušo. Vendar ima na žalost omejeno moč zaradi zakonskih določil. Izpuh je resonančni in opremljen z katalizatorjem, ki zadosti standardu Euro 1. Moč motorja se prenaša na cesto s pomočjo 6 stopenjskega menjalnika.

Ko se usedemo na Aprilia MX50 najprej opazimo športno trd in ozek sedež. Odločimo se, da zaženemo motor, zaman iščemo stikalo električnega zaganjača. Se sprijaznimo, da je to športnik po duši in da tak prestiž ne paše nanj. Prestavimo v prvo prestavo, speljemo, in skozi šest prestav pospešimo do 45 km/h, kjer se veselje počasi konča. Ob pritisku ročice zavore smo impresionirani nad zaviranjem. Izredno lepo je dodajanje zavorne moči tako, da je občutek pri zaviranju res dober. Motocikel se krasno pelje skozi kratke zaprte ovinke.

Vzmetenje se izkaže kot zelo primerno za naše “ceste” – z lahkoto bomo skakali čez cestne jaške in druge prepreke v betonski džungli. Med vožnjo po večpasovnicah bomo pogrešali drugo stransko ogledalo, ki na motociklu ni nameščeno in se ga ne da dokupiti. Pri uporabi utripalk bomo imeli probleme z izklapljanjem le-teh, saj (cenena) stikala pač ne nudijo najboljše uporabnosti. Armaturna plošča nam nudi informacije o hitrosti in motornih vrtljajih. Na njej se nahajajo osnovne kontrolne lučke, vendar smo pogrešali opozorilno lučko za previsoko temperaturo hladilne tekočine. Vožnja na zadnjem sedežu ni najbolj udobna, vendar smo lahko brez skrbi, saj nobena ne bo hotela zamuditi vožnje na tako atraktivnem motociklu.

Splošni in končni vtis je dober, moti pa površnost in varčevanje pri dodatni opremi. Dvoletna garancija odpravi marsikatero skrb! Nekatere mlade kupce pa bo zaskrbela prodajna cena, vendar bo za drugačnost in športnost morala denarnica malenkost potrpeti.
Cena motocikla: 649.900 SIT.

Spidi

Več novic

Zadnje novice