Ime naj bi bila nekakšna igra besed “enter” saj naj bi šlo za skuter vstopnega razreda in “center” – v katerem se skriva namembnost tega posrečenega urbanega skutejra, ki se bo odlično znašel v mestnem središču. Pa tudi izven njega.

Njegova glavna tekmica je Honda SH 150 – pri Yamahi niso hiteli s predstavitivjo modela, kar je Hondi sicer dalo na razpolago nekaj prednosti pri uveljavitvi na trgu, a Xenter ne bi smel imeti težav, saj je odličen izdelek na voljo za konkurenčno ceno.

Pogrešali smo stransko stojalo. Čeprav je skuter lahek in ga na sredinsko stojalo dvignemo popolnoma brez težav, je »tačka« še vedno nepogrešljiva.

Oblikovno je Yamaha Xenter 150 sodoben mestni skuter mehkih, tekočih in zaobljenih linij, nasajen na velika kolesa. Ena bolj opaznih oblikovnih potez je nekoliko futuristična armatura plošča, ki bo v močnem soncu sicer morda postregla z rahlim odbleskom, a hkrati skriva tudi simpatično rešitev.

Vozne lastnosti

Yamaha Xenter 150 je lahkoten urban skuter s posrečeno prožnim agregatom – ker je sorazmerno kratek in lahek, je nezahteven in okreten tudi v največji mestni gneči, zaradi dinamičnega agregata pa z njim brez večjih težav zapeljete tudi na hitro cesto. Razvije hitrost 138 kilometrov na uro (po števcu) in je zaradi velikih koles presenetljivo stabilen za mestni skuter. Ob povedanem ni potrebno poudariti, da je Xenter stabilen tudi na zavojih magistralnih cest, kamor se bodo njegovi lastniki zagotovo z veseljem podali, saj je tudi izletniško štrikanje zavojev podeželskih cest z njim lahko pravi užitek – celo luknjaste podalpske ceste niso pretirano naporne, čeprav je vzmetenje sorazmerno kompaktno. Kompromis je zelo dober.

Ležeč zadnji blažilec je en izmed razlogov za veliko udobja in dobre vozne lastnosti skuterja

Klasičen, a inovativen

Čeprav je Xentrova najtesnejša tekmica Honda SH 150, pri Yamahi niso na trg poslali le “kopije” slednje – Xenter je sicer klasičen urban skuter, a pod kožo skriva tudi nekaj inovativnosti, ki mu je na prvi pogled ne bi pripisali. Začutili jo boste takoj, ko se boste odpeljali – njegov ležeč zadnji blažilec je en izmed razlogov za veliko udobja in dobre vozne lastnosti skuterja. Ta nadomešča klasično skutersko vzmetneje in je v osnovi enak kot pri še enem Yamahinem modelu, ki prav tako slovi po odličnih voznih lastnostih, T-Max. Za namestitev takšnega vzmetenja so pri Yamahi sklenili kompromis in žrtvovali nekaj prtljažnega prostora pod sedežem Xentra. Zagata, ki jo brez večjih težav rešimo z namestitivjo čednega kovčka, ki sodi v nabor dodatne opreme – za njegovo montažo ni potrebno dokupiti nosilca ali plošče.

Sedež je udoben in dovolj veliko prostora za poljubno iskanje pravega položaja za krmilom.

Testni model je bil opremljen s kovčkom in povišanim vetrobranom, ki sta skuter naredila izrazito vsestranski – v kovček smo brez težav spravili vso svojo foto opremo in te ni malo. Sicer se v njem najde dovolj prostora za integralno in jet čelado in še kaj.

Agregat je popolnoma nov, razvit prav za ta model – razvije slabih 11,6 kilovatov oziroma 16 konjev in 114,8 Nm navora. Je prožen in pravno prav poskočen, a ni naporen. Je primerno polikan, da ne bo neprijeten za začetnike, pa tudi poraba je skromna – 3.4 litra na 100 kilometrov. Do hitrosti 80 kilometrov na uro se lahko po robu postavi modelom z občutno večjim in zmogljivejšim agregatom, čeprav v resnici nima resnejših športnih ambicij.

Testni model je bil opremljen s kovčkom in povišanim vetrobranom.

Visok vetrobran s ščitniki za roke na prvi pogled morda ne deluje kot pretirano posrečen modni dodatek sicer čednega urbanega skuterja, saj v misli marsikomu privleče asociacijo na poštarskim moped, a se vetrobran na prav vseh cestah izkaže za tako posrečenega, da njegov videz nenadoma ni več pomemben. Je celo tako dobro zasnovan, da nikoli zares ne moti pogleda na cesto – ne glede na to ali smo v mestu ali na magistralki. Konec koncev pa tudi na pogled ni tako zelo vpadljiv.

Stikala so čedna, a so za drobne ročice dam morda malce predaleč. V kalsičnih motorističnih rokavicah smo se ob vklopu smernikov zatikali za stikalo hupe.

Če boste iskali predalček za drobnarije na klasičnem mestu, ga ne boste našli. Skriva se “pod” čedno in futuristično začrtano armaturno ploščo. Vanj “sedeta” denarnica ali mobilni telefon – ravno prav in še bolj priročno kot klasična varianta. Žal pa nima ključavnice.
Ne bi se branili malce bolj zmogljivega zavornega sistema – zadnji zavorni paket sestavlja zavorni boben, kar res ne pritiče tako čednemu in sicer tehnično sodobnemu ter dobro izdelanemu skuterju.

Ne bi se branili malce bolj zmogljivega zavornega sistema – zadnji zavorni paket sestavlja zavorni boben, kar res ne pritiče tako čednemu in sicer tehnično sodobnemu ter dobro izdelanemu skuterju.

Xenter je sicer opremljen s centralnim zavornim sistemom UBS, ki skrbi za optimalno razporejanje zavorne sile ob stisku ročice zavore, a ker je precej poskočen za 150-kubičnika in se diči z zelo dobrimi voznimi lastnostmi, smo si zaželeli malce zmogljiveši zavorni sistem ter zavorni kolut na zadnejm kolesu.

Za koga?

Za začetnike, ker je lahkoten in nezahteven. Za tiste, ki iščejo priročen in nenaporen urban “transporter” – tem bo zadovoljil skoraj vse “prevozne potrebe”, saj se z njim lahko podate na vse vrste cest – odličen bo v mestu in primestju, pa tudi na avtocesii ne bo “polž”. Simpatičen utegne biti tudi izletnikom, saj je zaradi zelo dobrih voznih lastnostih tudi izlet z njim užitek.

Cena: 3.199,00 evrov

OCENA
Prožen in varčen agregat
Odlične vozne lastnosti in vzmetenje
Vetrna zaščita
Nima stranskega stojala
Za pikolovce - želeli bi zmogljivejši zavorni sistem
Prejšnji članekSicilija in Južna Italija
Naslednji članekPrvi vtis: Honda NC700 X
Mateja Pivk
Od leta 2009 urednica. V desetletju novinarskega udejstvovanja nabirala znanje kot del ekipe Avtomagazina, Playboya, siolovega Avtomoto portala in revije Motorist, kjer se je dobro leto dni udinjala tudi kot izvršna urednica in fotografinja. Preberi več o avtorju.
vozili-smo-yamaha-xenter-150Ime naj bi bila nekakšna igra besed “enter” saj naj bi šlo za skuter vstopnega razreda in “center” - v katerem se skriva namembnost tega posrečenega urbanega skutejra, ki se bo odlično znašel v mestnem središču. Pa tudi izven njega. https://youtu.be/P4WAy3385H4 Njegova glavna tekmica je Honda...