Kot je že iz imena razvidno, je osnova na naših cestah dokaj pogost model motocikla. VFR 800 je bila dolga leta pojem športnega turizma in vrhunske tehnike zahvaljujoč agregatu VTEC V4. Predelave ter križanja različnih zvrsti motociklov pa so zadnje čase zelo moderni. Vse v želji zadovoljiti čim širši krog kupcev.

Agregat je v osnovi popolnoma enak kot v “stari” VFR. 800-kubičen V4, VTEC izdelek ima dva obraza. Prvi, pod 6200 vrtljaji, je sorazmerno tih in miren, vendar kljub relativno majhni prostornini sposoben zelo dinamičnega pospeševanja. Drugi, nad 6200 vrtljaji je besen in glasen ter na občutek proizvede več kot 100 konjskih moči oziroma 75 kW. Poraba manj kot 6,5 litra na 100 prevoženih kilometrov je utopija, ali oviranje tekočega prometa, “drugi obraz” pa bo zahteval dobrih 8 litrov. Povprečje dobrih 7 litrov je realno pričakovati. Glede na to, da ima manjšo moč in večjo VTEC “luknjo” kot stara VFR, ki se je v povprečju zadovoljila z dobrimi šestimi litri na sto prevoženih kilometrov, bi bilo bolje, da bi pri Hondi prihranili kup denarja za “štelanje” agregata in staremu privoščili le manjši prednji zobnik. Učinek bi bil podoben.

Okvir je vrhunski izdelek. Se ne zvija in pove kaj se z motociklom dogaja. Vzmetenje ima zelo kratke hode; spredaj in zadaj je mogoče nastaviti prednapetost vzmeti, zadaj pa še dušenje povratka; in je že v osnovi dokaj trdo. Kombinacija obojega se odlično obnese na zares lepih cestah in pri zelo hitri vožnji. Ker je Crossrunner namenjen tudi vožnji po slabših cestah in makadamu, sta mu vzmetenje in okvir v teh razmerah bolj v škodo kot korist. Tako boste čutili skoraj vsako od neštetih lukenj na naših cestah. Vožnja je še najbolj prijetna, ko je motocikel polno obremenjen.
Sedež je dobro obložen. In zelo drseč. In vozniku ne ponuja pravega oprijema. Ker je tudi rezervoar oblikovan tako, da se nanj s kolenom ni moč nasloniti, bo hitrejša vožnja skozi ovinke za voznika malo “plavajoča”. Velikokrat sem videl voznike vefeerk, ki imajo na sedežu ovčko in si mislil: “lej jih ta stare”. Zdaj jih razumem zakaj. Tu bi predelava sedeža prišla zelo prav in vožnja bi bila sigurno bolj prijetna.

Že dobro znan sistem ABS-CBS na tem motociklu prepriča še tako zahtevnega voznika. Zna pa ustrašiti tiste z malo manj znanja. Že droben pritisk na zavorno ročico prednje zavore je dovolj za konkretno zaviranje. Zaviranje se lahko opravi tudi z zaviranjem izključno na zadnjo zavoro, saj ta aktivira tudi zaviranje na enem sprednjem zavornem kolutu. To se odlično obnese na drseči podlagi, v mestu, na makedamu in tudi na poligonu za motoriste. Zavore so kos vsemu, kar motocikel zmore in vzbujajo občutek varnosti.

Na pogled je Crossrunner všečen motocikel. Predvsem s sprednje strani. Oblika zagotavlja tudi dobro veterno zaščito. Malce nerodno in z nekvalitetno plastiko je oblečeno krmilo. Tako bo za nastavljanje vzmeti na vilicah potrebno “lepotno” plastiko najprej odstraniti. Slabo sta oblikovana sedež in rezervoar, ki vozniku ne nudita prave opore. Sopotnikove  stopalke so preblizu voznikovih. Voznik se ob njih neredko zatakne s peto. Še posebno, če je velikost škornja nad 44. So pa sopotnikove stopalke zelo dobro postavljene za sopotnika. Ta ima na voljo tudi konkreten ročaj na zadku motocikla.

Honda Crossrunner je kljub 240 kilogramom zelo lahkotna v vožnji. Pokončna drža in sorazmerno velik kot krmila omogočata male radije zavojev. Tako tudi 3-metrski slalom med stožci ni prevelik zalogaj. Zelo dobro vodljiva je tudi pri velikih hitrostih. Pravzaprav je vožnja odlična ves čas, dokler je podlaga gladka. Agregat je dovolj iskriv, menjalnik pa dobro izračunan in tekoč, da bo dinamična vožnja v užitek. Visoko, športno postavljene stopalke ne bodo zagrizle v asfalt niti pri večjih nagibih. Bo pa zato vožnja čez logaški drevored toliko bolj mučna, saj se na stopalke ne da zares opreti. Prav tako odpade vožnja po nekoliko slabšem makedamu – zaradi postavitve stopalk in trdega vzmetenja. Škoda, ker bi zavorni sistem prav na makedamu prišel zares do izraza. Kot na Hondi Transalp.

Med dodatno opremo najdemo ogrevane ročice krmila, sredinsko stojalo, višji vetrobran in cel kup potovalnih kovčkov. Pa bi šel s Hondo Crossrunner na daljše potovanje? Nikakor. Pretrda in preveč žejna je za take podvige.

Sodobnih “križancev” je malo. Konkurenca Crossrunnerju pa vseeno (pre)huda. Pri Hondi so si kot nekakšno konkurenco vzeli BMW F 800 GS in Triumph Tiger 800. A sta oba namenjena popolnoma drugemu segmentu motoristov. Sam bi jo raje postavil ob bok KTM-u SMT in Apriliji Dorsoduro. Vendar pa KTM SMT Hondo poseka, ko dobro nabrušena sekira malo lipo. Aprilia Dorsoduro 1200 tudi, 750 pa je cenovno dosti ugodnejša. Vsekakor Honda pri prepričevanju kupcev ne bo imela lahkega dela. Crossrunner še najbolj prepriča s športnostjo in okretnostjo ter res dobrimi zavorami.

Mnenje sopotnice (Mateja Pivk)
VFR 800 velja za enega najbolj udobnih športnih potovalnikov kar jih je. Crossrunner je po njej podedoval za noge sopotnika blagodejno postavitev stopalk, a v kombinaciji s temi ponuja sicer primerno mehak in udoben, a nedovršeno oblikovan sedež. Zajetno začrtan, a kot deska raven, ob zaviranjih in pospeševanjih drsi in vzbuja občutek kot, da pod zadnjico “nekaj manjka”. Ročici sopotnika sta na prvi pogled sicer neugodno oblikovani, vendar lepo sedeta v roko,  a resnici na ljubo smo si namesto dveh stranskih, zaželeli sredinsko, ki bi nudila več opore med dinamično vožnjo. Sopotnice, ki se med malce bolj živahnim vijuganjem iz zavoja v zavoj motocikla rade oprimejo s petami, bodo zaman iskale oporo, saj je nosilci stopalk ne nudijo. Čeprav je vzmetenje motocikla izrazito kompaktno, tega sopotnica ne bo občutila v takšni meri kot voznik.

Motocikel je sicer lepo vodljiv in nezahteven tudi po damskih merilih. Sedež ni previsok in motocikel ne pretežak, da po njem ne bi segle tudi malce bolj izkušene voznice.

Četudi rek pravi, da se o okusih ne razglablja, mi položaj za krmilom, ki sicer poskrbi za zelo dobro vodljivost motocikla, ni bil po godu, saj sorazmerno visoko krmilo ni šlo vštric s športno postavljenimi in nazaj pomaknjenimi stopalkami. Vsaj ne na daljši poti.

OCENA
Agregat z dvema značajema
Okretnost
Zavorni sistem
Vožnja po lepi cesti
Prekompaktno vzmetenje
Poraba goriva
Oblika sedeža
Postavitve stopalk
Prejšnji članekPrvi vtis: Dunlop Roadsmart II
Naslednji članekPreizkusili smo: Dunlop Roadsmart II
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
test-honda-vfr-800-x-abs-crossrunnerKot je že iz imena razvidno, je osnova na naših cestah dokaj pogost model motocikla. VFR 800 je bila dolga leta pojem športnega turizma in vrhunske tehnike zahvaljujoč agregatu VTEC V4. Predelave ter križanja različnih zvrsti motociklov pa so zadnje čase zelo moderni. Vse v želji zadovoljiti čim širši krog kupcev.

23 COMMENTS

 1. Posnetek krneki:-) Sicer pa…komponente legendarne (beri tudi stare) VFRke tu ne pridejo tako do izraza. (kao) Nišni motor brez nikakršnega občutka. Verjetno so jim ostale komponente na zalogi, staro že zdavnaj zamortizirano orodje pa še vedno služi svojemu namenu. Korak nazaj..

 2. Glede porabe sem malo skeptičen, sploh ker je res tako ogromna. Tudi meni poraba konkretno naraste če se ves čas le preganjam po Ridah, Jezerskem ali Rakitni. Pravtako sem zasledil na mnogih testih porabo krepko nad povprečjem uporabnikov, zakaj ne vem, mogoče prejšna trditev, mogoče kaj drugega. Vem pa naprimer, da za mojo kobilo (stara transalp) poraba odstopa za 1,5 in celo do 2L /100km glede na uporabnika pri podobno dinamični vožnji. Zelo je odvisno od navad voznika, tako so nekateri mnogo bolj šparovni in hkrati še vedno hitri/dinamični.

 3. Se moram obregnit ob porabo: Enostavno ne vem oziroma ne orem verjet… kako VAM to rata, a “obupno” vozite ali pa brezmejno pretiravate, po domače “gonite na polno”! VFR 800 z in brez VTEC – obe mi delata družbo na ogromno furah – tudi zelo dinamičnih in z obilo prtljage. In poraba je vedno pod 6 litri. In to so v glavnem touring fure konstantno nad 100 kmh tudi s kakšnim “odbitim izpadom”. Ob vaših številkah se moja kolega samo smejita! Grem skoraj stavit, da bi ob “normalno živahni” vožnji tale poraba padla vsaj za dober liter. Zgolj primer: 3000 km “intenzivnega” Balkana je XJR opravil s porabo 5,9 l, VFR 800 pa s 5,2 l! Mogoče bi bilo dobro testnim voznikom “pojasnit” da ne sedijo na SS mašinah, z motorčkom pa opravit kak klasični slovenski touring krog – pa ne po omejitvah, da ne bi kdo koga “oviral” in če bi bila poraba še vedno taka potem so pa pri hondi res nekaj zajebal!

 4. Stvar je tudi odvisna od kvalitete goriva, ki je pri nas zelo slaba. Sam sem opazil, da z tankom goriva, ki ga tankam pri naših sosedih hrvatih, naredim vedno več km kot z tankom goriva, ki ga tankam na OMV oz PETROL v SLO. In nisem edini takega mnenja, tako da je nekaj na tem..

 5. @ferek..mogoče zares lepa vožnja od ljubljane čez jezersko, pavličevo sedlo, mozirje in nazaj v ljubljano ni čisto slovenska fura, vendar pretiravanja tu nikoli ni bilo, poraba pa dobrih 6 litrov. Ker pa je to test in ne balkanska fura se seveda zapeljemo tudi po avtocesti. Tam je potovalni računalnik pri hitrosti 130 km/h kazal porabo 6,9 litra..pri 150 km/h (ja divjaki) pa že skoraj 8 litrov. In ja, tudi nerazumna pospeševanja so v testnem krogu, in nerazumna zaviranja..to je test in ne tekmovanje v najnižji porabi. Predvsem pa motocikle (vse) obremenimo načeloma enako..seveda se v tem primeru nismo peljali 250 ker toliko ne gre..če pa motocikel toliko gre pa se toliko tudi peljemo..test..

 6. Smešno se mi zdi, da se večina vas obregne na porabo in hkrati niste niti metra prevozili s tem motorjem! Zato, ker ti veliko več kvalitete pokaže pri vožnji, mnogo več ! Meni je recimo tale motor popil celo več kot je navedeno, sem ga pač držal večinoma nad 6000 rpm in, če bi ga imel bi za tisti liter ali dva komot potrpel. Vedno sem imel mnenje, da eni dajo v bencin, eni v pušco, eni pa po grlu, kakor vsak hoče ali zmore. Kupite bicikl in boste zadovoljni s porabo.
  Meni se zdi vmetenje od vsega največji kiks Honde, ker za po makedamu ni, je pretrd, za po asfaltu se mi zdi pa premehak, to je seveda samo moje mnenje. Zanimivo, da so mi mojstri pri As-u trdili, da se spredaj vilice sploh NE DAJO ŠTELAT !!
  Ne morem se znebit občutka, da je Hondi ostalo na zalogi kar nekaj komponent od stare VFR in so na hitro nekaj ustvarili, da bi konkurirali TDM 900, ki se mi zdi direktni konkurent.
  Članki pa se mi zdijo vse boljši, vključno s tem.

 7. Tega motorja ne morem dobesedno komentirat, ker ga pač nisem peljal, drugače pa sem mnenja, da so Honde preveč požrešne. Tudi na svoji opažam, da glede na moj stil vožnje, mirno roko zadeva kar ogromno spije, tako da …. tukaj bi se popolnoma strinjal.
  Drugače pa ta Honda ne zgleda slabo. Všečen je sprednji blatnik oz. nasploh sprednji del, zadaj je malce smešna, ampak za ljubitelje Hond to ni omembe vredno. Sem drugače pristaš Yamahe, tako da …

 8. ta motor je pa tako brezvezen (ni ne enduro, ne supermoto, ne sportak, ne sporttourer) in grd, da še stara multistrada zgleda ko največja lepotica. niti testa nisem mogel do konca prebrat ker so me od slik začele bolet oči.
  se pa morem nasmejat ko vidim ferekove komentarje. oprosti ferek ampak naj gresta tvoja kolega kdaj z nami na balkan pa garantirano ne bosta imela porabe pod 6 litrov. pa bomo čisto lepo “touring” peljali. Morem Bajsija vprašat koliko njemu pije XJR, sigurno kaki liter več kot tebi, tako da so razprave o porabi brezpredmetne. če biker77 reče da ne gre pod 6,5 l mu verjamem, vem pa da bi bil kdo sposoben porabo tudi 3 litre imet.

 9. Da se malo popravim… ne kritiziram nikakor testa, štorija se mi zdi prav fajn napisana. Želim povedati samo, da test naj pokaže razmere v katerih bo velika večina kupcev motor uporabljala. In močno dvomim, da bo to poraba te večine. Zgolj za info: izmerjena poraba XJR konstantno pri 160 kmh na AC je tudi 7,8 l! Kar se pa mojega primera porabe tiče, pa jo naj komentira tak, ki bo z mano tudi kako furo naredil… in tak gotovo ne bo mnenja, da smo “počasni ali zaspani”…kvečjemu obratno… pa dosti dnevne kondicije bo tudi rabil! Sicer pa najbolj fajni komentar: ostali so kosi od stare VFR, pa jih je treba ponucat! Če nič drugege lepo so jih ponucali! Po napisanem morda ne najbolj posrečeno, a motor se mi zdi lep.

 10. @matej22 – daj ti meni povej koliko Hond si pa te ti vozil, sploh SS modelov, da tako pametuješ o porabi goriva le teh? Jaz vozim Fireblade 2009, pa ti povem, da mi pije v povprečju 2 l manj na 100 km kot mojim prijateljem R1 2009 pri identični vožnji, tako da ne govori v prazno..

 11. Meni se pa vedno bolj zdi,da bi pri Hondi lahko malo zamenjali designerje….sej ni glih grda…a se mi zdijo Honde zadnja leta kr precej dolgočasne…vizuelno govorim (kar pri meni pomeni 70%…če mi je motor izredno lep..požrem tudi njegove napake)…članek je pa super,kot vedno,kar tako naprej 😉

 12. Ja, vsake oči imajo svojega malarja. In prav je tako, ker kam bi pa prišli, če bi vsem bilo enako všeč ? Zamislite si, da bi se vsi z golfi in fazercam vozili ! Ajk ! Zadeve, ki so že preizkušene so mnogokrat zanesljive in tale agregat je zame dragulj tega motorja. Najbolj me je presenetila kar velika teža motorja, ki se sicer pri vožnji ne pozna, pa vendar zakaj ? A se res ne da nekaj lažjega skomponirat ?

 13. tudi meni tale moped ni ravno vsec..glede porabe bi sam pripomnil da imam tudi jaz slabe izkusnje z Hondod sicer Varaderom ki je sicer drug agregat ampak je blo kar 7-8l pri povprecni voznji, no ja mel je pa hude tope-arrows ..noro

 14. Beda od bede…ČLANEK in FOTOGRAFIJE! Zelelo idilično ozadje je lepo za na plakat, a o motorju ne pove nič. Osnove osvetlitve, kompozicije, dinamike, uporabe primernega objektiva… Na tisti sliki s cerkvico v ozadju motor zgleda tako, kot bi ga pravkar spustili z avtovleke. Popačenje in plonkanje, samo to se še dogaja. Kje je kakšna slika, ki prikazuje “športno postavljene in nazaj pomaknjene stopalke,” pod nazornim kotom? Res…kaj pa “Mali Žuti” vejo o motorjih a ne?! Poraba pri VFR motorjih je večna stvar debat, a bistvo je (no shit!!!) v zapestju voznika. Hja, enim deklicam bi prav prišel tudi trak čez sedež, da bi se še z vrvico od tampona fiksirale na motor. Dejmo poslušat ljudi, ki ne znajo na motor splezat, se bomo imeli vsaj o čem pogovarjat. Očitno se da tudi od tega živet…

  Stopalke GREJO do asfalta!

 15. Vidim da je enim 8l preveč poraba…men z lepo vožnjo pride tolko…ko pa žgem na ful pa 12 tud(duce749)…saj nimate motorjev zato da boste šparali na porabi…adrenalin pač košta in to je to !!

 16. Ducatistmb: Pozabljaš, da so tvoj moped sešraufali skupaj lahi… To so uni ki fijate delajo. Zato je tvoja poraba čist okej, vsaj dokler iščeš samo adrenalin. Malo se boš zamislil takrat ko se boš s tako porabo odpravil na “odkrivanja daljnih dežel”. In crossrunner ravno z imenom – očitno samo s tem, cilja na takšno publiko. Med 10 in 20 000 km letno je pa 5 ali 10 litrov – kot praviš, na 100 že pa vsaj “en mali” faktor, če nisi ravno šejk. Sicer sem pa še vedno mnenja, da je stroj do VFR ena boljših motorističnih mašin. Jih pa tudi v Motosi-ju ni prepričal. V družbi s triuphom 800, BMW 800 in XT 660 je končal zadnji.