Cesta. Na njej smo skoraj vsak dan. Večinoma si predstavljamo asfaltirane površine. Pa vendar najdemo na njih pesek, olje, izgubljene predmete, povožene živali, manjše in večje razpoke in kraterje. “Salamoreznice” ali varnostne odbojne ograje, kot jih radi nekateri imenujejo, so vsepovsod. Na nemogoče asfaltne površine sončne strani Alp smo postavili superšportnega Bavarca. Skoraj čisto takšnega, kakršnega so pri BMW-ju poslali v boj za najvišja mesta v prvenstvu WSBK.

Prepoln je najnovejših tehničnih posladkov, ki jih konkurenca ne premore. Opremljen z najboljšimi komponentami in netipično postavitvijo valjev za BMW. Poleg vsega so “pozabili” dodati kardanski prenos moči na zadnje kolo. Groza in glavobol. Za konkurenco seveda. Sploh ob pogledu na ceno, ki ni nič višja kot pri tekmecih. Raje nižja.

Cena? 14.200 evorv – med tekmeci presenetljivo ugodna.

Testirali smo ga že na dirkališču. Ugotovili, da je prekleto hiter, na valjih se je izkazal z izjemno močjo, ki jo je sposoben prenesti do pnevmatike, končna hitrost pa je z več kot 300 km/h tolikšna, da prenese vse gostilniške debate. Nas je tokrat zanimalo, kako se obnese v vsakdanjem prometu.

Že ob prvem snidenju je bilo popolnoma jasno, da je BMW S1000RR zasnovan in izdelan za dirkališče in dirkače, ki nimajo 90 kilogramov. Po velikosti sodi bolj v razred 600, a to je trenutni trend vseh novejših tisočakov. Pa vendar ni pretirano utesnjen. Vse je na svojem mestu in pri roki. Oziroma nogi. Seveda so kolena pokrčena in teža pada na roke. Pri prestavljanju v prvo prestavo se dobro sliši in čuti mehansko nemški “klonk”.

Agregat teče zelo gladko. Prvih 20 kilometrov se odpeljem povsem penzionistično in hkrati bentim nad vsako minuto preživeto na tem stroju. Zapestja me bolijo. S koleni ni nič bolje. Tečni tresljaji na ročkah mi parajo živce. Menjanik je natančen, a brez uporabe sklopke (BMW S1000RR je opremljen s quick-shifterjem) deluje trdo. Veseli me, da se lahko v šesti prestavi peljem pri 2000 vrtljajih, pa ni slišati pritoževanja in kašljanja iz agregata. Pa vendar je počasna vožnja z BMW S1000RR muka.

Ni nam všeč vzorec plastike, saj deluje ceneno.

Doma si ga dobro ogledam. Postavitev prednjih smernikov je čudna. Svoje dodajo žarometi. Če nesorazmerje na modelu GS nekako paše, se ga na BMW S1000RR ne morem privaditi. Da odprem stransko stojalo moram biti zelo spreten z levo peto. Se pa lepo skrije. Še lepše najbrž izgleda, ko ga odmontiraš. Vzorec na sicer črnih plastikah, ki pokrivajo stik med rezervoarjem in “obleko” izgleda cenen. Če so hoteli pričarati vtis karbona, jim ni uspelo. So pa vsi stiki zelo natančni in pogled od strani s petih metrov lastnika pripravi, da ga bi peljal pokazat v najbližjo gostilno z letnim vrtom. Pa si vseeno mislim: “Jest se s tem že ne bom vozu!”

No, ker je test le test in je treba tudi kak kilometer odpeljati in ne samo ugotavljati, kakšen izdelek dobiš v roke, sem se po parih dneh le stežka stlačil v pravo opravo in se odpeljal krog. Bil je pravi dan, z mislimi sem bil pri vožnji, cesta sprana in suha. Pognal sem agregat nad 7000 vrtljajev in zgodba se je zasukala. Zavorni učinek ni bil več prehud, ampak zaželeno brutalen. Menjalnik hiter, natančen in mehak, kot bi ga naredili po mojih željah, vzmetenje izjemno. Zapestja me niso več bolela, tresljaji so se izgubili ob porastu adrenalina, na kolena sem že zdavnaj pozabil.

Ampak agregat! Ta je najboljša stran tega motocikla. Vozil sem že motocikel z dobrimi 190 konjskimi močmi, vendar je ta hitrejši, močnejši, odzivnejši. Čista poezija. Ker to seveda ni dovolj, ima BMW S1000RR še sistem proti zdrsavanju zadnjega kolesa, sistem proti dvigovanju prednjega kolesa in seveda dirkaški ABS – ki pa bo le redko prišel do izraza na prednjem kolesu, zadnja pnevmatika pa ne bo blokirala tudi ob močnejšem ali nespametnem pritisku na stopalko.

Kako to izgleda na cesti? V prvi prestavi odprem plin do konca, ko se prvo kolo začne dvigovati, elektronika na kratko izklopi vžig, da prednje kolo dobi stik s podlago in agregat zopet zadiha s polno močjo. Ista zgodba je seveda v drugi, tretji in tudi šesti prestavi. Vendar se pri tako visokih hitrostih s testnim motociklom na cesti nerad igram.

Za tiste, ki brez vožnje po zadnjem kolesu ne morete, pa seveda dobra novica – nadzor je mogoče popolnoma izklopiti. Kvalitetni izdelek današnjega časa mora seveda imeti tudi možnost večstopenjskega podajanja moči. Prave razlike v podajanju moči med programoma Sport in Race nisem čutil. Je pa zato občutiti razliko v moči v programu Rain, kjer je moč omejena na 110 kW ali 150 KM. Agregat je zadušen, brez prave odzivnosti, pa še vedno več kot dovolj hiter za odvzem vozniškega dovoljenja.

Končna ocena

Primeren za cestno uporabo ali ne? Seveda je. Ima ogledala v katerih vidiš svoje komolce, a so dovolj za policiste. Ima smernike. Žaromete, da se v temi odpelješ iz svojega postavljaškega srkanja kave. Ima tudi ABS, da na pesku ne bo pretirano drselo. Je smiselno kupiti tak motocikel za vožnjo po cesti? Premalo prostora je na Motosvetovem strežniku da bi lahko zaključili to debato. Če vam je ta kategorija motociklov všeč in ste pripravljeni tu in tam malo (po)trpeti za svoj sanjski motocikel, potem ga toplo priporočam in iz srca privoščim. Sam bi si zaželel naked varianto prav tega izdelka z malce višjim sedežem.

OCENA
Tehnična dovršenost
Zmogljiv in dodelan agregat
Prefinjen menjalnik
Odlične dirkaške zavore
Cena
Nedodelana oblika prednjih smernikov
Motocikel je naporen za cestno rabo
Prejšnji članekDucati Hypermotard 796 2010
Naslednji članekBMW R1200GS
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
test-bmw-s1000rrPrimeren za cestno uporabo ali ne? Seveda je. Ima ogledala v katerih vidiš svoje komolce, a so dovolj za policiste. Ima smernike. Žaromete, da se v temi odpelješ iz svojega postavljaškega srkanja kave. Ima tudi ABS, da na pesku ne bo pretirano drselo. Je smiselno kupiti tak motocikel za vožnjo po cesti? Premalo prostora je na Motosvetovem strežniku da bi lahko zaključili to debato. Če vam je ta kategorija motociklov všeč in ste pripravljeni tu in tam malo (po)trpeti za svoj sanjski motocikel, potem ga toplo priporočam in iz srca privoščim. Sam bi si zaželel naked varianto prav tega izdelka z malce višjim sedežem.

34 COMMENTS

 1. Je stvar vsakega posameznika, tudi s SS se da lepo peljat, ni pa za vsakega, je pač treba potrpet. Ne moremo vsi vozit endur, turingov, itd. Kar se pa tiče elektronike, je velik plus, da se jo da povsem izklopit, sploh za tiste, “ki imajo motor dejansko pod nadzorom”.
  Je pa ravno tako lep in močan kot vsi ostali, saj je več kot dovolj dober :).

 2. čudno da vi slovenčki najdete kot minus neobdelano obliko prednjih smernikov, kar do sedaj še tega v nobeni svetovni reviji nisem zasledil :)) aja pa dosedaj ne motorad in mc in podobne revije niso motocikla niso ocenili za napornega za cestno uporabo… :)) aja trenutno motor ki med ss nima konkurence in je še par let ne bo imel …..

 3. A niste “Okusili” al je bil prejšnji post Okusili..Bo pa anslednji. haha.. Pa tista z smerniki je res pedantna.Preveč extremen je motor za vas zto pa jokate..Yamahce za penziče vam bolj pašejo k sediš gor k na classic.Me zanima ka bojo rekl k bo nova Desetka vn pršla.

 4. No tisto zagotovo niso chicken stripes, če pogledaš bolje vidiš da je guma zvožena po celi površini. Tako je videt na gumi če se recimo par km po tiščanju pelješ samo z majhnimi nagibi in potem rata tak rob.

 5. jurček glej če prepisuješ ćlanke iz 1000 ps se ne pomeni da si najbolj pameten na tem ms formumu…… saj veš na kaj ciljam…. aja tisto kar kawa obljublja …. ne bi raje…. nemški inženirji bodo so pohcali od smeha ….

 6. Če mi verjameš al pa ne, na strani od 1000ps sploh še nikoli v življenju nisem bil (do zdele). “Pametnost” pa prej kot kaj drugega pokažejo izjave v stilu kako je nekaj oh in sploh in še par let ne bo noben blizu prišel, čeprav dejansko stanje kaže drugače. Ja BMWje odličen, to je dejstvo, ampak tut ostala konkurenca je zelo dobra, kar nenazadnje kažejo tudi dirkaški rezultati v takih in drugačnih serijah.

 7. ….Vozila sem že motocikel z dobrimi 190 konjskimi močmi, vendar je ta hitrejši, močnejši, odzivnejši. …Vendar se pri tako visokih hitrostih s testnim motociklom na cesti nerad igram. …
  a članek je pisal moški ali ženska???, najbrž vsak po malem 😛

 8. Igorr piše, da je odličen članek, sam pa sem bil nad njim zgrožen, Dex se trudi ohraniti lepo barvo pisca na vso moč – kako je to možno? Pristranskost, podkupljenost zaradi te punce in one urednice, ali zgolj nevednost? Napak je ogromno in ponovno vas vprašam, kako si dovolite kaj takega v takšnem mediju kot je ta? Sicer pa preden date motor Bikerju77 na test, dajte prebrat kakšen tuj test, da ne boste popolnoma subjektivnih bedarij objavljali, lepo vas prosim. Prav tako je v medijih pogovorni jezik že dolgo nazaj povozil čas. ajd

 9. Namen testov je da se testira al ni tako? Ker pa smo ljudje drugačni vsak ki testira nabaere drugačne izkušnje! Drži? Torej zakaj bi moral brati druge teste drugih ljudi in se ravnati po njih, če pa mu je vožnja z motorjem dala te vtise?! Kaj bi bilo, če bi bilo vsem enako všeč in bi vsi enako očutili stvari bi imeli vsi enake avte, motorje,…. Spoštujte mnenje tako kot spoštujete mnenje tujega testerja! Kaj osebno misliš pa je druga stvar!! Da nima konkurenc???? Pa daj no! Še kako jo ima!! Lahko da če bi bila Aprilia v Superstock bi bila situacija tudi tam drugačna! Glede ostalih napak (spoli pa to) pa bi se lahko res malo bolj potrudili. Drugače pa čisto OK!!

 10. suhi podpišem se pod tvojo objavo 🙂
  ebatis trenutno med velikimi cestaki nima konkurence, če ne verjameš pa ti lahko jaz pošljem stare izvode najmanj 5 velikih revij, da vidiš za kaj se gre :)) aja pa niso to samo nemške/ le ena je :))

 11. zakaj motosvet na veliko piše “vozili SMO”, podpisani so pa eni levaki, ki sigurno niso slovenci. Zdaj pa ali delajo za motosvet, kar je zelo malo verjetno, ali pa so neki zunanji sodelavci, mogoče verketno, še najbolj se mi pa zdijo tile testi slabi prevodi, z dovoljenjem seveda, nekih tujih medijev.

 12. @hilton – BMW S1000RR definitivno je naporen za cestno uporabo. Naporno se je z njim peljat 50km/h skozi naselje, še bolj psihično naporno (dolgočasno) je voziti z njim 130 km/h po avtocesti…. @KawiMan – mogoče ne bo narobe če bolje pogledaš slike…. @malakai – šlo je za tipkarsko napako, ki je bila naknadno popravljena. @simonsi – Tor Sagen je seveda zunanji sodelavec Motosveta, prevaja pa se njegove članke tistih motociklov, ki se jih (še) ne da, ali pa sploh ne testirati v Sloveniji… @suhi – res me zanima nad čim si bil tako zgrožen. Si mogoče ti peljal ta motocikel da veš da so napisane bedarije? Vsekakor pa moj namen ni slediti Motorradu ali PS-u ali MCN-u ampak pač zapišem svoje vtise. Kaj ni bolje imeti več različnih mnenj o določenem motociklu?

 13. Zgolj v vednost: Obširen članek s testom na pisti in vsemi tehnikalijami je tu http://www.motosvet.com/bmw-s-1000-rr-silovit-a-ne-pobezljan.html (povezava je navedena tudi med “povezavami” na koncu besedila).
  Tokratni preizkus je bil osredotočen zgolj in samo na cestno vožnjo. Ker so vse tehnične podrobnosti navedene v prvem testu, tu niso ponovljene. Če jih želi kdo prebrati, lahko (ponovno) klikne na http://www.motosvet.com/bmw-s-1000-rr-silovit-a-ne-pobezljan.html (če je prvič in drugič zgrešil povezavo)

 14. verjetno je to motor, ki ima najnaprednejšo tehnologijo in moje mnenje je, da je “hud” motor.
  Vsem ostalim, ki ste stestiral ogromno motorjev bi predlagu, da naj vsaj o svojem motorju, ki ga trenutno vozijo, napišejo članek ali blog in dajo link, ga bom z veseljem prebral (če so seveda tega zmožni) …

 15. @biker77- u tem članku oz. teh komentarjih pa imaš danes dela z naknadnim popravlanjem oz. s spreminjanjem komentarjev a? :), da ne bo nesporazuma, je moj predhodni komentar bil mišljen kot pozitivna kritika, pa sam najbolj veš kaj si napisal oz. kdorkoli je popravljal za tabo tvoje komentarje!
  Howg.

 16. Saj pa je soliden članek.
  Dejstvo je, da je to dirkaški motor, kaj pa naj človek drugega pričakuje od mašine z 200PS.
  In zaradi tega zadeva ne more biti kako uporabna in udobna za normalno rabo.

 17. Gospodje bilo kak obrnemo to je motor,ki si lahko od zdaj naprej drugi ga jemljejo za vzgled,ker je resnično v celem paketu huuuda mašina za dober denar.Enkrat bo treba tudi to priznat da BMW tudi naredi dirkalnik,kot se šika in na to se bo treba navadid l.p.