S temle člankom ne bomo dosmrtno razjasnili večnih težav, ki se z dopolnjevanjem ponudbe proizvajalcev terenskih motociklov le še poglabljajo: katera prostornina je prava za začetnika in katera za doktorja vožnje po terenu? Kaj leta gospodovega 2013 počno v ponudbi dvotaktniki? So boljši od štiritaktnikov? V čem je “štos” 350- in 400-kubičnega stroja? A nista čisto enaka? Pa vseeno vsaj poizkusimo pomagati pri odločitvi.

Priložnosti, kot se nam je ponudila na Vranskem, ne gre zamuditi, saj je tak test najboljši način za primerjavo na pogled skoraj identičnih, a po karakterju tako različnih motociklov. Če bi preizkušali samo enega – na primer 500-kubičnega, bi bila ocena morda čisto drugačna … Torej: pod rdečim šotorjem nas je pričakalo pet različnih hard endurov iz italijanske tovarna Beta: dvotaktna RR Enduro 250 in 300 ter štiritaktni RR 350, 400 in 498. Manjkala sta le 125- 450-kubični model. Kar sedem različnih prostornin! Kdo jih rabi toliko?

Ko jih boste enkrat istočasno preizkusili na istem poligonu, vam bo morda kapnilo, da s pestrostjo ponudbe ni čisto nič narobe, saj so si med seboj različni kot so si različni njih vozniki. Naše mnenje si poglejte v videu, pod črto pa le še kratek namig, ki na področju terenskega motociklizma nepreklicno drži: Manj je več!

17 COMMENTS

  1. Na našem trgu je izbira pestra in lahko kupec izbira po mili volji. Je pa res, da je cena enega cilindra v obleki hard enduro motorja v primerjavi s štirimi cilindri druge vrste motorja neprimerno večja. Kar se tiče legalnosti v naravi. Za legalno vožnjo je dober tudi KLE ali pa Transalp, vendar v tem primeru ni užitka, ker so edino hard enduro motorji narejeni za vožnjo v naravi oziroma za brezpotja. Je pa problem uporabe hard enduro motorja, ker je narejen za plezanje in vožnjo po najbolj nemogočih terenih, kar pri nas predstavlja že skoraj metek v glavo ali vsaj žico preko poti. Že sam namen takega motorja \”prisili\” njegovega uporabnika preiti iz legalnega globoko v nelegalno, kar se potem odraža v vsakovrstnemu izživljanju v naravi. Verjamem, da so to neuravnovešeni posamezniki, vendar je hard enduro motor namenjen uporabi na njemu domačem terenu in ne gledanju in postavljanju pred kafiči. So pa ti motorji resnično fitnes mašine. Po koncu vožnje vse mišice žarijo, vendar se tudi krepijo. Grem na teren.

  2. @Cufa glede poligonov ne vem koliko to drži, vsaj jaz jih ne poznam takšnih kjer bi lahko gor prišel drugače, kot v času kakšnega dogodka ali proti plačilu. Gozdne poti in ostali makedam (vlake in off-road je nelegalen) pa je utrjen zaradi lepe vožnje in kaj hitro se ga razkoplje že s potovalno enduro, kaj žele hard. V klanec pa sploh ne rabiš imet hudih kramparc pa je nemogoče peljat (got ali dol) tako lepo, da za sabo ne bi puščal delno razkopane sledi. Pa kot je borutt povedal, v tako lepi vožnji se izgubi ves smisel. Rad vozim offroad, ampak sem tudi vedno zraven ko se nasuva in ureja poti. Če povabiš k delu koga, ki ni lastnik bližnjih zemlčjišč, te gleda kot bi z marsa prišel, oziroma ima takrat čas le za vse ostalo.

  3. V naši ljubi Kokoški je tako, da se prodajajo hard enduro motorji, katerih uporaba je zelo omejena. Tukaj je govora o motorjih Beta (zanimiv prispevek), kateri niso mopedi, temveč traktorji. Ti motorji so namensko orodje za premagovanje najhujših preprek. To pa pomeni nelegalno vožnjo. Kaj nam potem ostane ? Tisti soft enduro motorji so neke vrste užitek in zmorejo marsikaj, vendar so preveč \”pomehkuženi\” in preveč vsestranski. Nekdo potrebuje hard zadevo, kar ta Beta tudi je. Kje pa naj preizkusi sposobnosti tega orodja ? So enduro dirke in so kros steze. Ne zanima vsakega takšno druženje. So tudi takšni, ki gredo po gozdnih cestah in po kakšni vlaki. Beta in ostali hard enduro motorji so narejeni za uživanje in premagovanje težkega terena. Kako je z legalnostjo, je pa čisto druga zgodba.

  4. Butnglavc, pa saj imaš tudi sam motor za teren in bi že moral opazit, da na makedamu ob obremenitvi vedno malo melje, nisem pa rekel da koplje kot pri speedway-u. In klanec kjer ima avto na prvi pogon že mal problem, vsaj jaz ne znam peljat brez znatne obremenitve, tako pogonske kot zavorne. Verjamem pa, da kdor ni nikoli vzdrževaal makedama sploh opazi ne kako hitro lahko zrahljaš utrjeno podlago, ki jo meteorne vode zato še prej odnesejo. Nisem proti vožnji, ni pa prav da se delamo nedolžno neumne, mnogo makedama se vzdržuje prostovoljno s strani uporabnikov, ne občine.

  5. Se strinjam s tabo, mislil pa sem predvsem na vzpone v gozdu. Iz svojih izkušenj vem, da ko se vozim po neznanem terenu s kom od prijateljev in mi pobegnejo naprej, imam včasih težave z branjem sledi, kam so se pelali ali peljal. Sem že skoraj kot Indijanec
    🙂

  6. @bambi: tega ne bi zapisal, če po tem kratkem preizkusu ne bi zares tako mislil. S tem ne mislim, da bo neka \’mala\’ Beta v prodajnih številkah sesula avstrijsko-indijsko (!) navezo z odličnimi motorji, dobrim marketingom, naduspešnim motošportnim oddelkom in dobro razvejano servisno-prodajno mrežo… Ampak samo, da je Beta povsem odrasel motor. In poznam še tri voznike KTM-ov, ki so bili nad preizkušeno floto zelo navdušeni.