Čelade s predbradnim dvižnim delom ali flip-up čelade so kompromis, podobno kot motocikli h katerim naj bi sodile.
Običajno se besede kompromis drži tudi rahlo negativni prizvok, a dobri kompromisi so lahko zelo dobrodošli. To še posebej velja za daljša potepanja, kjer sta vsestranska uporabnost in udobje precej bolj pomembna kot specialne odlike. Zato smo na pot “preko bivše Juge” vzeli Nolan N103!

Za čelade velja podobno kot za motocikle, saj ima vsakdo svojo priljubljeno znamko ali model, ki najbolj ustreza njegovi glavi in potrebam. Nekatere utesnjuje bradni predel, druge tišči v ušesa, spet tretje tišči v čelo. Mojo povprečno glavo smo vtaknili v Nolanovo flip-up čelado N103 in jo preizkusili v Balkanskem poletju.

Dejstvo, da je N103 flip-up čelada, prinaša svoje prednosti in slabosti. Ta čelada nikakor ni namenjena visokim hitrostim na pisti, saj dvižni mehanizem prinaša dodatno težo in dva med seboj ločena sklopa,na spoju katerih se ob višjih hitrostih ustvarja dodaten hrup.  A če se Nolan glede zvočne izolacije flip-up čelad ne more kosati denimo z Schubertom, pa je pri zasnovi dvižnega mehanizma, ki se odpira v obliki eliptične krožnice, korak pred konkurenco saj v najvišjem položaju predbradni del ne štrli tako visoko v zrak. Zato je ob vožnji z odprto čelado, N103 na glavi bolj stabilna,  kar je posledica nižjega težišča in manjšega zračnega upora na dvignjen del. A ob tem ne pozabimo, da vsi proizvajalci flip-up čelad opozarjajo, da te niso namenjene vožnji z dvignjenim predbradnim delom  kljub temu, da je v praksi odprta čelada, še posebno v vročih poletnih mesecih, zelo mamljiva. Še posebej kadar je mehanizem za odpiranje predbradnege dela tako preprost in tekoč kot pri N103, se v polni opremi  sredi poletne pripeke v mestni gneči ali ob počasnem obmorskem križarjenju preprostemu odprtju čelade z eno roko in rahlemu pišu v pregret obraz ne da dolgo upirati. Na lastno odgovornost, seveda!

Ko se N103 znajde na odprti cesti, je hlajenje pregrete glave dobro tudi ob zaprtem predbradnem delu, saj zračni sistem v N103 deluje zelo dobro. Predvsem v zgornjem delu je po zaslugi globokih kanalov v notranjosti čelade in velikega zadnjega difuzorja ter uporabljenega oblazinjenega materiala, moč čutiti zračni tok, ki potuje skozi čelado in jo hladi. A kljub vsemu se v poletni pripeki na razbeljenem Balkanu znojenju pod čelado ni dalo izogniti. No, tudi v tem primeru N103 ni bilo kaj očitati, saj so se izkazali uporabljeni materiali, ki omogočajo, da se tkanina hitro suši in s tem zagotavlja želeno udobje.

Tudi oblazinjenje si zasluži dobro oceno. Čelada se v celoti prilega glavi in jo dobro stisne na vseh pomembnih točkah ter tako pripomore, da N103 stabilno obdaja glavo tudi ob dvignjenem predbradnem delu. Oblazinjenje je udobno tako, da moja glava kakšnih točk, kjer bi čelada tiščala, ni občutila. V celoti snemljivega in pralnega oblazinjenja pa smo v tem razredu in še posebej pri Nolanu tako ali tako že vajeni.

Podobno bi lahko rekli tudi za vgrajeno notranjo sončno zaslonko.  Nekateri, predvsem dražji konkurenti, so podoben sistem vgradili že pred časom. Nolan je z svojim predhodnim modelom flip-up čelade bolj ali manj posrečeno že poizkušal z svojo rešitvijo v obliki dodatnega zunanjega sončnega vizirja. A pri snovanju N103 so kot kaže le opustili svoj izum in si zasnovo raje sposodili pri konkurenci ter vgradili veliko bolj praktično, do uporabnika in vizirja precej bolj prijazno notranjo zaslonko. A N103 je z daljšim in lepo oblikovanim sončnim ščitnikom v tem trenutku korak pred konkurenti. Ob dvignjenem predbradnem delu namreč v zelo všečnem italijanskem dizajnu narejen sončni ščitnik nudi dovolj vetrne zaščite za oči tudi med hitrejšo vožnjo.

Nolan N103 ima tudi preprost sistem odstranjevanja vizirja s pritiskom na gumba. No, v praksi je ta sistem včasih malo manj preprost, saj se rado kaj zatakne, še posebej pri natikanju vizirja nazaj na svoje mesto. A z nekaj vaje in potrpežljivosti se zamisel izkaže za dobrodošlo, saj se po vožnji preko kakšnega presušenega makadama  prah hitro nalepi tudi na notranjo stran vizirja, ki je težje dostopna za čiščenje.

Preprost sistem za odstranjevanje vizirja je dobrodošel tudi pri menjavi in obračanju Nolanovega vložka, ki odlično preprečuje megljenje vizirja. Vložek je namreč potrebno vsake toliko sneti z vizirja, ga obrniti in zategniti, saj le tako ostane tesno ob vizirju. V nasprotnem primeru lahko med vložek in vizir prideta prah in umazanija, ki poškodujeta površino vizirja. Poleg tega pa nepravilna raba vložka, predvsem v nočnem času, lahko povzroči neprijeten “dvojni” odsev luči. A zaradi prej omenjenega dobrega zračnega sistema poleti tega dodatka tako ali tako ne potrebujete.

Ena glavnih prednosti Nolanovih flip-up čelad je pripravljen prostor za  dodatno vgradnjo komunikacijskega sistema N-com, ki preko kabla ali bluetootha omogoča komunikacijo z sopotnikom, telefonom, audio napravo, satelitsko navigacijo, drugim motociklom… A na tokratnem preizkusu smo imeli zgolj čelado N103 tako, da o komunikacijskem delu na tem mestu ne pišemo. Smo pa N-Com testirali v preteklosti, vtise si preberite v drugem članku.
Eden izmed pomembnih adutov Nolana je kar 5 let garancije. Ta ugodnost prinaša tudi brezplačni pregled in servis čelade ob koncu sezone, ki ga opravlja zastopnik v Sloveniji, Compaco d.o.o iz Velenja. Čelado bodo pregledali, nastavili zatesnitve, podmazali mehanizme in po potrebi zamenjali tesnila tako, da bo tudi v naslednji sezoni njena uporaba brezhibna in varna.

Nolan N103 se je v 3 tednih preko Balkana izkazala z dobrim sistemom prezračevanja, z kvalitetnimi tekstilnimi materiali, z svojo uporabnostjo in udobjem. Preprosto navduševala pa je z dvižnim sistemom in sončnim ščitnikom. Zamerim ji lahko le občasno odpenjanje oblazinjenja ličnic pri natikanju čelade na glavo, a to ne pokvari splošnega vtisa, da je N103 zelo uporabna, dobra in udobna čelada. Res je, da je grafična paleta pri tem modelu bolj skopa, a če ceni 309 evrov dodamo še 5 let garancije ter brezplačno vzdrževanje, nam Nolan z modelom N103 ponuja zelo veliko  čelade.

 

OCENA
dvižni mehanizem
sončni ščitnik
prostor za vgradnjo komunikacijskega sistema
5 let garancije
snemljivo oblazinjenje ličnic se včasih odpne pri natikanju čelade na glavo
nočni odsev vložka proti megljenju
Prejšnji članekHonda CBF600SA
Naslednji članekYamaha WR250R
test-nolan-celada-test-n103N103 se je v 3 tednih preko Balkana izkazala z dobrim sistemom prezračevanja, z kvalitetnimi tekstilnimi materiali, z svojo uporabnostjo in udobjem. Preprosto navduševala pa je z dvižnim sistemom in sončnim ščitnikom. Zamerim ji lahko le občasno odpenjanje oblazinjenja ličnic pri natikanju čelade na glavo, a to ne pokvari splošnega vtisa, da je N103 zelo uporabna, dobra in udobna čelada. Res je, da je grafična paleta pri tem modelu bolj skopa, a če ceni 309 evrov dodamo še 5 let garancije ter brezplačno vzdrževanje, nam Nolan z modelom N103 ponuja zelo veliko čelade.

17 COMMENTS

 1. Čelado bo vsekakor potrebno testirati.
  Glede filmčka – uvoznik priporoča: Oblazinjenja ne peri v pralnem stroju, ampak ga ročno operi v mlačni vodi (največ 30ºC)
  lp

 2. Odkar uporabljam Nolan (prva je bla N60) so kar nekaj napredovali in si ustvarili boljši ugled, a še bolj so napredovali s cenami. Ja pri varnosti se res ne špara, a včasih je bila nolan zelo poceni čelada z precej dobro kvaliteto. Takrat je bila za 65€ N61 (ob uvedbi eura v Nemčiji), danes pa niti za 100€ neglede na firmo ne dobiš drugega kot le kup nenajbolj kvalitetne plastike. Očitno bo treba najti kako drugo firmo, s kvaliteto in še neuveljavljenim imenom, ker čez 200€ za navadno nedirkaško integralno z zasilo zadovoljivo kvaliteto materialov, brez kakšnih dodatkov je zame vseeno malo preveč. Sicer pa večina motoristov si to in še marsikaj več zlahka privošči/mo in le zakaj si ne bi.

 3. No, no… Sicer sem lastnik nepreklopne Nolanove čelade ampak mislim, da si take hvale ne zasluži. Večina frendov je na Nolanovih čeladah in za večino je to tudi zadnja čelada te znamke. Slabi vizirji, neroden pinlock, VPS drgne po vizirju… Da o tesnilih ne govorimo. Po 500km na modelu 103 že tesnilo odstopilo, po 1000km na N84 ravnotako… Kaj pa mehanizem odpiranja pri čeledi SHARK? Zame mnogo lepši. Moje mnenje…
  http://www.ufomotorcycles.com/images/Shop%20Images/evoline.jpg

 4. Sam sem lastnik take čelade in moram rečt, da ste še en, zame največji minus pozabili napisati – čelada je glasna ko hudič. Vozim kawasaki KLV 1000 ki ima zelo dobro vetrno zaščito, a je čelada vseeno tako glasna da nad 120km/h skoraj ne slišim več motorja.

 5. Sem lastnik Nolan 102N že eno leto in sem še kar zadovoljen razen da vizirja “ripsata” en ob drugega. Imel sem pa tudi 103 na testu in sem ugotovil da je za moje pojme čisto preveč glasna, je pa tudi večja v predelu brade.
  Mislim da ko bom naslednjič kupoval čelado bo kaj drugega kot nolan.

 6. Ni mi jasno do kje toliko slabih izkušenj z Nolan čeladami. Mogoče so res malce dvignili cene a vseeno ne pozabiti na 5 let garancije z izredno kvalitetnimi servisnimi uslugami. Še kadarkoli sem g. Komparetu poslal svoj ”piskr” na servis je nazaj prišel poservisiran v nulo in to brezplačno.
  Večina slovenskih uvoznikov čelad niti ne ve kako bi jih razstavili ali pa ti prodajo čelado, ki ti sploh ne paše na glavo brez da bi se potrudili karkoli spremeniti ali vsaj preizkusiti različne modele.
  Kar se pa N103 tiče lahko rečem da je N102 precej boljše narejena čelada vsaj za mojo glavo, pa tudi tole sončno zaslonko bodo morali še mlace popravili ker ima kar nekaj uporabnikov težave z njo.
  Jaz ostajam na nolanu, kvaliteta je dobra, podpora odlična in to je to.

 7. dobro, saj ni slaba, ni pa vrhunska, tam nekje vmes. Samo še zmerom predraga, da daš skoraj še enkrat toliko zaradi tiste garancije pa tudi ne vem če je vredno. Kaj pa ti bo na čeladi garancija, če je poškodovana/spraskana nimaš kaj in vizirja in ostalih delov tudi verjetno ne bodo menjaliv okviru garancije (verjetno, nikoli je nisem nikamor nosil), spucam, namažem, zategnem kakšen šrauf in operem snemljivo podloga pa lahko doma veliko ceneje in prej kot je pot na servis in nazaj. Garancija za take artikle je zame skoraj nesmiselna. lahko pa da se motim.

 8. Res ima Shark tudi 5 let garancije samo je problem ker naš zastopnik glede na izkušnje uporabnikov ni sposoben popraviti česarkoli ali dobaviti del (vizir, del mehanizma…) v doglednem času. Ponavadi je za napako kriv uporabnik.
  Pri Nolanu veš, da boš dobil katerikoli del takoj in da ti kakršnokoli napako hitro in strokovno odpravijo.
  Jaz na koncu sezone pošljem mojo čelado na servis kjer mi brezplačno očistijo mehanizem zapiranja, pregledajo in namažejo tesnila in še kako malenkost. Tiste 3 EUR za poštnino pa tudi ni nek grozen strošek.

 9. Pozdravljeni, Nolanovci! S
  Sam sem bil eden izmed vas do nedavnega. Nekaj mesecev sem imel v lasti Nolan N103 (pravzaprav dveh, še za deklco, povezanih z bluetooth komunikacijo). Sem novopečeni motorist (maxi skuterist, da ne bo zamere), zato je bila to moja prva čelada. Kot laik sem slišal dosti o Nolanu in ne slabih reči, zato o nakupu nisem dosti razmišljal. V trgovini, kjer sem avgusta 2008 kupil svojega rabljenega Suzuki Burgmana 650 sem takoj kupil novi Nolanovi čeladi N103 z Basic kitom in Bluetooth kitom – torej komunikacijo vred. Čelado sem imel na glavi kakih 8 krat, deklca pa mogoče 3 krat. Čelad nimam več, zdaj imam dve novi Schubert C3.
  Zakaj?
  Ne vem kakšni so drugi modeli Nolank, ampak ta model ni vreden, da ga hitrejši motorist natakne na glavo. Čelada ima na prvi pogled vse: je všečna, preklopna, ima integriran sončni vizir, elegantno komunikacijo, res je praktična. A samo na prvi pogled. Najprej je obupno glasna! Glava me je bolela na poti v Lj, vsakič (vozil na servis)! Že pri 60 km/h nisem slišal motorja, samo odurno glasen šum vetra. Tesnilo vizirja se je takoj izmaknilo iz utora (slaba izdelava). Pri teh brzinah se z deklco nisva več razumela, ker sva poleg lastnega šumenja slišala tudi šumenje v drugi čeladi (2 x ŠUMENJE!!). Bluetooth je prekinjal in hreščal, tako da sva obupala nad pogovorom pri večjih brzinah. Vemo, da imajo boljše komunikacije dušenje zunanjega šumenja in se sliši samo govor sopotnika ali drugega motorista. Komunikacija je vlekla max 20 m, medtem ko druge tudi 50 in trdijo celo 100 m (malo sicer dvomim). Čelada je težka in velika, kar se tiče dizajna, pa je že stara Schubert C2 lepša (za moj okus), pa še veliko lepših je – celo stara Nolanka N102 mi je lepša, razen zunanjega vizirja.
  Skratka, čelada je popolna polomija. Pa še draga je! C2 se zdaj znižana v TC Motoshopu v Ljubljani dobi skoraj za isto ceno, pa je le minimalno slabša od nove C3 (mene je malo motil preozek, “polovičen” sončni vizir, ki zna motiti, ker se ne poklopi dovolj nizko). Aja, pa še po nekaj vožnjah se je sončni vizir začel zatikati in se je vedno, zaradi vibracij, povesil, da si ga lahko videl, namesto da bi bil skrit!! Pa še nismo končali: oblazinjenje ličnic se ne odpenja le občasno (tako v članku), ampak STALNO! Neprijetno…
  Odkrito povem, da sem v isti trgovini preizkusil rabljeno N102, pa je bila rahlo tišja in bolj dodelana čelada! N103 je po mojem korak (ali nekaj njih) nazaj…
  Glede servisa… Ja, pet let zastonj servis… Po vsaki sezoni vrneš čelado in ti jo v piko poštimajo. Samo tole povem: Je…. firmo, katere čelade moraš servisirat po vsaki sezoni!!! Razmislite… Dobro servisno mrežo imajo podjetja, katerih izdelki se stalno kvarijo! Dobre čelade ne rabiš niti enkrat servisirat, čez kakih 5 let pa jo je itak priporočeno zamenjati, mar ne?
  Torej, po mojem zaključku je Nolan N103 primerna le za male skuterje (do 50 km/h), kjer hrup še ni moteč, dobro pa slišiš mestni promet, kjer se taki skuterji uporabljajo in je to lahko še prednost. Moj maxi skuter gre 170 km/h. Jaz je ne nataknem več na glavo, za noben denar. Moti pa me tudi lažna samozavest in sprenevedanje zastopnikov in trgovcev Nolana, ki trdijo, da so oni prvi razvili preklopno čelado, da imajo največ izkušenj in da je njihov zadnji model najboljši do sedaj. Nič od tega ni res. In če je ta bluetooth, ki sem ga imel jaz najboljši, kar jih imajo v programu, potem naj kar prenehajo s svojo dejavnostjo. Vse skupaj je silno amatersko!
  Nasvet: kupite vsaj Schubert C3. Že v trgovini je neprimerljivo tišja od N103 (izkušnja s prve roke), kaj šele na motorju! Vse štima v piko, sončni vizir “slajda” kot podmazano, lepša je, lažja, manjša (!), več zraka pretaka (7 L/s) in je v poletnih vročinah hladnejša in zračnejša, oblazinjenje veliko bolje oprime in stisne glavo, predvsem pa se ne odpenja! Kljub 170 EUR višji ceni dobite res dobro in varno čelado in ne kup cenene, precenjene in nedelujoče plastike. Raje drag nakup kot popolnoma zgrešen nakup! Je dražji! Aja, v TC Motoshopu (kjer sem zvesta stranka) so mi za nakup dveh čelad Schubert C3 dali enormni popust (raje ne povem) Pa srečno in brez zamere 😉

 10. Tudi sam imam čalado n103 in sem ugotovil naslednje pluse in minuse:
  +zelo udobna,+vezir proti meglenju+sončni vezir
  -zelo hrupna nad 100kmh ampak samo kadar imam vetrno zaščito na motorju. Če je nimam je pa zelo tiha.Kot zanimivost še povem:, da čalada icon ki je stara 4 leta in sem dal zanjo 100€, precej tišja kot nolanova n103 (čist nova), kadar imam na motorju vetrno zaščito gor. ko pa nimam vetrne zaščite na motorju sta pa na istem rangu s hrupom.

 11. Update izkušenj s to čelado: Prodajam jo, ker je enostavno preglasna. Sem si od kolega posodil staro n82 pa je taka razlika da ne moreš verjet. Ker sem upal da bom nekaj prišparal, sem kupil še MRA vario touring vetrobransko steklo za mojega KLV-ja pa je izboljšava minimalna kar se tiče glasnosti. Nolan se mi je vglavnem zameril do te meje, da lahko rečem samo da nikoli več ne kupim nič njihovega. Naslednja čelada bo definitivno Schubert C3!

 12. Nova serija Nolank N103 (2009) naj bi bila konkretno tišja. Jaz sem jo včeraj kupil, tako da imam zdaj staro serijo (2008) in novo (2009). Zaenkrat še nisem preizkusil čelade, ko jo bom sporočim rezultat.
  Se pa strinjam z vsemi, da ne bila stara serija res zelo zelo glasna ob visokih hitrostih (nekje od 90-100km/h dalje). Upam da so to v novi seriji popravili (vsaj hvalijo se 🙂 ).