Če mi je bilo kdaj neobremenjeno prijetno, potem mi je bilo to gotovo s Hondo CBF600SA.

Hondo CBF600 so v soju luči lanskega pariškega salona pokazali poleg nove Transalp in CBR1000RR. Torej v izbrani druščini. Če smo jo tedaj v senci ostalih dveh modelov malce zapostavili, pa sedaj z veseljem ugotavljamo, da gre za zelo simpatičen motocikel.

Na pol oblečena

Lahko rečemo, da je ženska najlepša, če je napol oblečena (slečena). To lahko trdimo tudi za našo testno CBF600SA – popolnoma slečen agregat s štirimi izpušnimi krivinami in v vetrno zaščito odeta prednja žarometa z vetrobranom. Oblika je sicer precej neizzivalna in ne izraža kakšne agresivnosti. Nekateri so jo celo kritizirali. A poteze so dejansko zelo umirjeno lepe, brez pretiravanj in z dovolj modernim slogom. Pohvalno so v plastiko vtisnili lične smerokaze.

Vzravnano sedenje nudi udobje

Če ste namenjeni umirjeno potovati in niste obremenjeni s športnostjo in nastopaštvom, potem je CBF600SA krasen motocikel. Drža je precej pokončna in stopalke ravno prav visoko, da ne motijo niti visokega človeka. Dokaj ozko krmilo je privzdignjeno, tako da me je na daljših turah razveseljevalo udobno sedenje. Tudi vetrna zaščita mi je povsem zadostovala. Pa bi lahko prednje vetrobransko steklo še za 50 mm dvignil, saj ima možnost dveh pozicij.

Višina sedeža od tal je 785 mm. To je zelo znosna višina tudi za nižje rastoče, a zopet poudarjam, da s svojimi 190 cm nisem imel občutka, da bi bil motocikel majhen. Zaradi nizkega težišča je tudi zelo obvladljiv tudi za šibkejše voznike (ali voznice). In to kljub suhi teži 218 kg, ki je med vožnjo ni občutiti. Višino pa lahko tudi prilagodite, saj ima prav tako kot debitantka CBF iz leta 2004 možnost treh različnih pozicij sedeža (od osnovne lege 15 mm višje ali nižje).

Pregledna armatura poleg dveh analognih merilnikov vključuje tudi klasičen prikaz (z merilno iglo) količine goriva. Pohvalno! A še vedno pogrešam prikaz prestave šeststopenjskega menjalnika.

V krvi ima CBR600RR

Osnova agregata je povzeta po lanskoletnem športniku CBR600RR (oziroma po modelu Hornet), a brez skrbi, so ga konkretno pristrigli. Stisne namreč 77 KM pri 10.500 vrtljajih in 59 Nm navora pri 8.250 vrtljajih. Pa da ne boste mislili, da je premalo! Krivulji moči in navora so namreč izboljšali predvsem v spodnjem in srednjem območju vrtljajev. Motor je zelo miren v nizkem območju, tako da lahko z vrtljaji pod oznako 3.000 prav slastno počasi brenčite skozi vasi. Pri tabli konec naselja le obrnete ročico za plin, spodbudite delovanje novega elektronskega vbrizga goriva PGM-FI in deležni boste enakomernega vleka preko celotnega območja. No, tam zgoraj vas bo seveda vleklo bolj in bolj, toda obvladljivo in dovolj močno. Tudi če imate za seboj kakšno prikupno sopotnico (ali sopotnika), vam ne bo zmanjkalo zaloge.

Okvir je iz aluminija

Od svoje popolnoma slečene sestrice Hornet je podedovala okvir ulit iz aluminija. Ta je 8 kg lažji od jeklenega okvirja njene predhodnice. Zvarjen je iz treh delov: glave okvirja, hrbtenice in nosilca vpetja zadnjih vilic, motor je sovprežni element.
Zadnje nihajne vilice so v primerjavi s predhodnico podaljšali za 46 mm. Še vedno gre za klasičen pravokotni profil, ki sicer v modernih časih ni ravno prijeten na pogled. Roko na srce, bi si zaslužila kakšen bolj prefinjen dizajn, a kot bi rekel vodja Hondinega servisa: “Deluje!” In res je tako.

Vzmetenje deluje povsem zadovoljivo za nedirkalno potovalno vožnjo. Sicer je res, da ne nudi kaj veliko hoda (spredaj 120 mm in zadaj 125 mm), a je pripravno, da lahko prednjim vilicam s premerom 41 mm nastavite prednapetost vzmeti, kot tudi zadnjemu blažilniku.

Z ročico zadnje zavore dodajate zavorno moč spredaj

Zelo zadovoljen sem bil z zavorami.

Naš testni motocikel je bil opremljen s kombiniranim zavornim sistemom in sistemom ABS. Prednja koluta sta premera 296 mm in opremljena z zlato obarvanimi tribatnimi Nissinovimi čeljustmi. A to še ni vse. Kombiniran sistem pomeni, da z zadnjo zavoro aktivirate zadnjo, enobatno čeljust, ki ugrizne v kolut premera 240 mm, hkrati pa dodajate zavorno moč v srednji batek prednje desne zavorne čeljusti. Delovanje je odlično. Bi si želel tako varnega in občutnega sistema še na kakšnem motociklu.

Vreden posega v žep

Privoščil sem si konkreten izlet v dvoje in ugotovil, da za Slovenske ceste ne bi rabil popolnoma nič drugega, kot takle motocikel. Na testni vožnji ji marsikdaj nisem prizanašal, zato se je poraba gibala nekoliko čez 6l/100 km. Bi se upal trditi, da jo z res zmerno relacijo uspete najbolj pridni sklatiti pod 5 l/100 km. Namenili so ji tudi nekoliko večjo posodo za gorivo, ki sedaj drži 20 l (4 l je rezerve – opozarja vas lučka), kar pomeni, da se za črpalke ni treba bati. CBF600SA je nezahtevna za uporabo, tudi moja sopotnica jo je z lahkoto vozila, dolga tura ni bila problem, pa še potegne prav krepko. In če se že oblika ni prav drastično spremenila od predhodnice, je pa srce in okostje pošteno izboljšano. In to za 7.490 evrov (s kombiniranim sistemom zaviranja in z ABS; 6.990 evrov brez).

OCENA
Umirjenost, prijaznost, nezahtevnost
Zavore
Cena
Nekoliko neudoben sopotnikov sedež
Sem in tja kakšen cenen detajl
Prejšnji članekMoto Guzzi Stelvio
Naslednji članekTest: Nolan N103
Blaž Črnivec
Izkušen moto novinar z nekaj ljubiteljskimi dirkaškimi izkušnjami na enduro in MX progah, ki zadnje časa zaradi ljubezni do svoje ključnice preferira asfaltno pisto.
test-honda-cbf600sa CBF600SA je nezahtevna za uporabo, tudi moja sopotnica jo je z lahkoto vozila, dolga tura ni bila problem, pa še potegne prav krepko. In če se že oblika ni prav drastično spremenila od predhodnice, je pa srce in okostje pošteno izboljšano. In to za 7.490 evrov (s kombiniranim sistemom zaviranja in z ABS; 6.990 evrov brez).

9 COMMENTS

  1. …vse lepo in prav, ampak škoda, škoda da se niso vsaj malo poigrali tudi z dizajnom, izgled je skoraj nespremenjen (zastarelo dolgočasen!) da bi se vsaj malo dotaknili Horneta ali skopirali kakega primerljivega šestotaka… pa bi bla to prava pika na i

  2. pod minuse bi lahko dali še voznikove tačke za noge, ker na določenih predelih cest ne rabiš veliko da se ti začne zapirat pa agregat bi lahko bil za 10konjev močnejši drugače pa ta motor slabosti nima in za to ceno je najbolši=) lep dan!