Ponudba stopetindvajsetic je bogata. Tudi če izbiramo samo med enduro izvedbami, imamo na voljo kar nekaj vozil. Pazite to: med njimi jih je precej s popolnoma enakim Yamahinim agregatom! Nobena skrivnost ni, da je CH-ju motocikel okrog zračno hlajenega enovaljnika pomagala zgraditi Husqvarna, zato je WXE verjetno ena boljših izbir, ko si šestnajstletnik želi offroada.

Nemogoče je spregledati sorodstvo s Husqvarno.
Lep zaključek izpuha.

Že na pogled je vsakomur jasno, od kod izvirajo njegove korenine. Ker je CH Racing razmeroma nepoznana znamka motornih koles, marsikomu niti ni jasno, čemu vidi namesto logotipov z velikim H-jem napise CH. Vsi plastični deli so namreč na las podobni tistim z enduro modelov Te in enako velja za njihovo kvaliteto – plastika je prožna in hkrati močna, da potrpi tudi kakšno napako začetnika. Bi se pa lahko bolj potrudili pri sami montaži le-te. Mestoma je med elementi preveč ‘lufta’, nalepke so spredaj

Večfunkcijski števec.

nameščene površno.

Ko smo že pri grajah, naj omenim še ročico menjalnika, ki je predaleč od nožnika (ne nosimo vsi škornjev 46), neosvetljen digitalni števec hitrosti (kot da ponoči ni važno, kako hitri smo), stransko stojalo, ki ima preslabotno vzmet (na terenu se rado približa tlem) in vzvod nožnega zaganjalnika, ki se zatakne v spodnji legi. Pri teh malenkostih bi se lahko bolj potrudili…

Znan Yamahin štiritaktnik.

Yamahin YBR agregat je hlajen z zrakom in diha na štiri takte, prestav v menjalniku pa je pet. Ni ravno biser tehnike tale mlinček, je pa znano in preizkušeno, da je zelo vzdržljiv in nezahteven za vzdrževanje. Poraba goriva je na testu znašala dobre tri litre na sto kilometrov, za razliko od dvotaktnikov pa ne potrebuje mazalnega olja za mešanico. Uff, super! Res? Seveda, slaba stran pa so zmogljivosti, ki močno zaostajajo za 2T agregati. Končna hitrost znaša le okrog 85, včasih se zvije do 90, po klancu navzdol pa največ 105 km/h. Ko se rahel veter obrne proti mojim dobrim 80 kilogramom, peti prestavi zmanjka moči in treba je prestaviti navzdol. Skozi na pogled in otip kvaliteten izpuh se sliši prijetno brbotanje,

Zelo lahek!

CH Racing pa glasno tuli še skozi zračni filter. Če ne bi tako leno nabiral vrtljajev, bi ga po zvoku zlahka zamenjal za precej močnejši motocikel.

Primeren za začetnike in začetnice, le za manjše voznike zna biti previsok.

Dobra stran štiritaktnika je tudi ta, da lepo potegne prav iz prostega teka. V prvi prestavi se dejansko lahko premika brez dodanega plina, ko pa obrnete desno zapestje, pa veselo spelje. To je dobrodošlo za vse začetnike na cesti in še posebej na terenu. V ostrih zavojih ali vzponih agregatu ni treba pomagati s sklopko, zato lahko voznik z obema rokama trdno drži krmilo in se posveti vožnji. Kljub majhni moči spleza tale motorček marsikam, tudi zaradi grobih terenskih pnevmatik, ki se povsem dobro obnesejo tudi na cesti.

Neudoben sedež.

Glede na to, da je namenjen šestnajstletnikom, je bilo na WXE-ju dovolj prostora tudi za mojih dobrih 180 centimetrov. S tem mislim, da noge niso preveč pokrčene in da je krmilo dovolj visoko tudi za vožnjo v stoje, kot se pač spodobi izven ceste. Terensko ozek pa je tudi sedež, kar pa mu ne štejem v dobro. Ne vem, koliko mulcev res potrebuje tako ozko in trdo pručko med nogami. Motocikel se namreč zaradi svoje okretnosti odlično znajde v mestu, če pa vas ne moti končna hitrost, pa jo lahko mahnete tudi na izlet. Pričakujte bolečo zadnjico. Vzmetenje za ta razred odlično opravlja svojo nalogo in je dovolj močno tudi za kakšen skok ali vožnjo po prednjem kolesu. Ja, tudi zavore povsem zadostujejo nizki teži.

Dober začetek!

CH Racing WXE 125 je na pogled resen in lep izdelek, v vožnji zelo okreten in opremljen z dobrimi komponentami za na cesto in teren. Pomemben dejavnik, ki lahko pritegne k nakupu je nezahtevnost za vzdrževanje in nizka poraba goriva, nasproti temu pa stoji (pre)majhna moč pogonskega stroja. Za prvi dve leti motociklizma dobra izbira!

Cena pri zastopniku GiL Motosport na dan objave znaša 3.562,14 EUR.

Foto: Matevž H., Karmen M.

OCENA
izgled
kvalitetne komponente
nizka poraba goriva
lahkotnost na cesti in terenu
trd in ozek sedež
''štiritaktne'' zmogljivosti
nekaj površnosti
Prejšnji članekKako osvojiti vse skrajne točke Evrope
Naslednji članekOkušanje: Bimota Tesi 2D
test-ch-racing-wxe-125CH Racing WXE 125 je na pogled resen in lep izdelek, v vožnji zelo okreten in opremljen z dobrimi komponentami za na cesto in teren. Pomemben dejavnik, ki lahko pritegne k nakupu je nezahtevnost za vzdrževanje in nizka poraba goriva, nasproti temu pa stoji (pre)majhna moč pogonskega stroja. Za prvi dve leti motociklizma dobra izbira!

4 COMMENTS