BMW-jev nov slečen član družine F800, ki nosi oznako R, ni revolucionaren motor, a če rečemo, da je tipični BMW potem to nekaj pomeni. Zakaj tipični BMW? Zato ker je oblikovno poseben, ima samosvojo tehniko in ceno, okoli katere se krešejo mnenja.

Pri BMW-ju so se očitno že pred časom odločili, da ne bodo izdelovali motorjev povprečne oblike, s katero bi ciljali na vse kupce. Tak primer je večji K1300R, ki takoj razdeli ljudi na dva pola. Enim je všeč, drugi pa zatrjujejo, da na za nič na svetu nebi imeli. F800R sicer ni tako radikalno oblikovan motor, a sprednje luči in maska sta dovolj, da prepoznamo značilne BMW-jeve poteze. Ker so na srečo okusi različni, o obliki ne gre izgubljati preveč besed, saj je to stvar vsakega posameznika.

Samosvoja tehnika je prav tako znak bavarskih motociklov, a tokrat za pogon ne skrbi značilni BMW-jev bokser agregat, kot tudi ne dvovaljnik z valji na V ali vrstni štirivaljnik, ki so pogosti pri konkurenci. Pri celotni seriji F800 so se bavarci odločili za vrstni dvovaljnik, ki so ga razvili skupaj z avstrijskim Rotaxom. Agregat s prostornino 798 kubičnih centimetrov zmore 64 kW (87 KM) pri 8.000 vrtljajih ter 86 Nm pri 6.000 vrtljajih v minuti. Za razliko od modelov S in ST je tokrat zadnje kolo vpeto v dvojno nihajko, moč pa na zadnje kolo prenaša veriga. Verjetno je tej odločitvi botrovala nižja cena ter manjša občutljivost verige na umazanijo in pesek.

Za zaviranje spredaj skrbita dva 320-milimetrska koluta z Brembovimi 4-batnimi čeljustmi, zadaj pa 265-milimetrski kolut z enobatno čeljustjo. Ob doplačilu 597€ je mogoče dobiti tradicionalno dober BMW-jev sistem ABS, pa tudi sicer je seznam dodatne opreme bogat kot je to mogoče le pri redkih proizvajalcih.

Posoda za gorivo s 16 litri prostornine se nahaja pod sedežem, kar težišče motocikla prestavi nižje in omogoča lažje “premetavanje” iz ene smeri v drugo. Prednje teleskopske vilice so opremljene z blažilnikom krmila, ki ga ne dobite vedno serijsko. Omeniti je potrebno, da se smernikov ne vklaplja več z dvema stikaloma na levi in desni ročici ampak le z enim kot pri veliki večini ostalih motociklov.

Vedno mi je posebej ljub občutek, ko se prvič vsedem na kak motor in zaženem agregat. Ko se je tokrat oglasil BMW-jev dvovaljnik sem bil odkrito povedano presenečen, saj je iz izpuha prihajal nek zelo kultiviran in relativno tih zvok. Resnično, nič ni nakazovalo, da imam pod sabo 800-kubični motor. Kar malo razočaran sem speljal in začel pospeševati, takrat se je začel izboljševati tudi zvok, a predvsem me je presenetilo, da je motor že zelo konkretno pospeševal, zvok pa je vseeno ostajal še vedno kulturno glasen. Verjetno si moji sosedje zjutraj želijo, da bi vsi motorji imeli tako tih izpuh. Že v prvih metrih, ko sem še vijugal med avtomobili, me je presenetila resnična okretnost in lahkotnost motorja.
“Kaj se dogaja? Sedim na ozkem motorju, ki se je okreten kot kakšna 125-kubična ‘čebelica’ in ima zvok pol manjšega agregata! Ali je to sploh pravi motor in ali sploh kaj konkretnega zmore”, sem se spraševal v iskanju uvoza na obvoznico.

Da ne dolgovezim, moja vprašanja so bila hitro odgovorjena. Na obvoznici sem malo odprl plin in hitro ugotovil, da motor dobro pospešuje, celo predobro za obstoječ promet in omejitve. Agregat sam ni brutalen, a potegne dobro, nenazadnje 87 konjev pri 200 kilogramih motorja s polnim tankom le ni tako malo. Škoda je, da se med 4500 in 5500 vrtljaji pojavi luknja v navoru. Sicer to ni nič tragičnega, a če potrebuješ moč za prehitevanje je potrebno prestaviti navzdol. Šeststopenjski menjalnik je natančen in tih, všeč mi je tudi, da je prva prestava dolga, kar pride prav med vožnjo v mestu, saj ni potrebno prestavljati že sredi zavijanja v križišču.

Na cesti proti Litiji in naprej preko Marije reke proti Štajerski, se je izkazalo izvrstno podvozje, saj motor z lahkoto pada v zavoje in trdno drži smer, koleno pa brez velikega presedanja poboža asfalt. Široko krmilo omogoča dobro kontrolo, navdušuje pa dobra vetrna zaščita (za gol motocikel), saj so predvsem noge dobro zaščitene in ne silijo narazen. Po prihodu domov sem z F800R skočil še po opravkih v mesto, kar sicer navadno počnem z Tomosovim mopedom, saj mi je običajno motor za to premalo okreten.
Naš testni model je bil opremljen s sistemom ABS, ki se kljub močnem zaviranju ni vklopil, saj smo vse dni imeli optimalne temperaturne pogoje. Iz izkušenj z ABS-om na drugih BMW-jih sem prepričan, da deluje dobro.

Je torej mogoče F 800 R sploh kaj očitati, oziroma kje so možnosti za izboljšave? Kot prvo je tu že omenjena luknja v navoru, ki se jo verjetno da odpraviti z malo posega v elektroniko. Za daljše vožnje je položaj stopalk mogoče preveč naprej oziroma so stopalke previsoke. Ker imam nekaj težav s koleni sem si želel malenkost manj športni položaj nog, za dušo in ušesa pa bi se prilegel kak bolj odprt izpuh, saj vem da agregat ima “zvočni potencial”. Motila me je posoda za gorivo, ki sprejme 16 litrov goriva in pri povprečni porabi okoli 5 litrov moreš že pred prevoženimi 250 kilometri * iskati bencinsko črpalko. Saj konkurenca tu ni nič boljša, a lahko bi vsaj BMW tu bil boljši. Konec koncev so menda stranke BMW-ja resni motoristi, ki zmorejo prevoziti več kot 250 kilometrov brez ustavljanja.

* Na tem mestu se opravičujem za prvotno napisanih 150 KM, gre za tipkarsko napako, ki sem jo spregledal – Luka Zorko

Cena je za BMW kar prijazna, saj za osnovni model znaša 8.200 € (z DDV), vsekakor pa bi priporočil doplačilo ABS sistema (597€). Cena bogato opremljenega testnega modela (potovalni računalnik, ABS, ogrevane ročke, vtičnica, LED smerniki, športno steklo, alarm) znaša 9.682 € (smo preverili še enkrat).
BMW-ja F800R bi priporočil vsakem motoristu, ki išče prvinske užitke motorizma. Občutek vetra, lahkotnost pri manevriranju, dobra stabilnost in več kot dovolj moči, so njegove odlike.

V osnovi ima čisto vse kar potrebujemo za dinamično vožnjo ali lahkotno potovanje, ni pa najmočnejši ali najbolj športni, a to so lastnosti, ki navadno ostanejo neizkoriščene oziroma so namenjene iskanju ekstremov v motorizmu.

Čeprav je oznaka, da je to motor za začetnike, povratnike med motoriste ali ženske krepko podcenjevalna za tak motor, pa je tudi to. Namreč gre za motor pri katerem prve kilometre ne bo zaznamoval napor in strah.

OCENA
vozne lastnosti
zavore in sistem ABS
lahkotno manevriranje
luknja v navoru
posoda za gorivo
visoke voznikove stopalke
Prejšnji članekKTM 990 SM-T
Naslednji članekBalkan Tour 2009
test-bmw-f800rČeprav je oznaka, da je to motor za začetnike, povratnike med motoriste ali ženske krepko podcenjevalna za tak motor, pa je tudi to. Namreč gre za motor pri katerem prve kilometre ne bo zaznamoval napor in strah.

18 COMMENTS

 1. Opssssss, nekoga je pa malo spodnesla matematika!!
  TOLE GLEDE PORABE ne bo ČISTO PRAV!!
  Če je poraba 5l = 100km, —> 10l = 200km, —-> 15l = 300km…
  po logiki v članku je potem poraba agregata dobrih 9 L
  Grobi izračun:
  150 km / 16= 9,375 L/km
  Izkušnje iz terena:
  Sam vozim ST-ja, večinoma v dvoje, z tremi kovčki, pa se lučka za rezervo ne prižge pred min 230- 240 prevoženimi kilometri, če pa je vožnja povprečna se prižge pri okoli 250 km. Sam agregat je kot kamela – povprečna poraba je vedno okoli 5lL! Bi ga bilo pa potrebno zelo priganjat agregat, da bi se mu dvignila poraba 6L in več.
  Vsaj jaz je še nisem dosegel.
  Pa tudi predhodni testi (f800, f800st…) govoriju mojemu komentarju v prid.
  Posoda za gorivo je velika 16L od tega so 4 L za rezervo.
  Naj se javi še kak lastnik motorja s tem agregatom in pove svoje izkušnje!!
  S takimi podatki, se lahko samo odvrne morebitne interesente za tak motor.

 2. NE vem kaj je hotu napisat s tem da mora pred 150km iskat črpalko. Nekje se je sigurno zmotil. Moja bivša Hornet 600 l.2006 je imela 17.5l tank vključno z rezervo pa sm na 300km normalno tankal, not pa je bil še kak literček. Sam to je vožnja v dvoje do 7000obratov,če bi si dal duška pa se poraba primerno povečuje.

 3. Mja, mene je tudi malo začudu ta podatek. Pri F800S imam povprecno porabo mestno-izvenmestno okoli 4.5 (edino na avtocesti mi pije okoli 5.2) Normalna voznja izven naselja pa okoli 4-4.2l Tako da unih 150km avtonomije je zgresenih. Meni se lucka rezerve ponavadi prizge nekje od 250-290km, od tam pa mi pise da lahko naredim še cca 80km, če grem tankat ko mi piše da imam še 0 km, natankam notri dobrih 15l, torej naj bi ostal se slab liter notri. Tako da nardim ponavadi med 300 in 350km preden grem tankat. Res da ima R krajse prenose (4,5,6 prestava, kar ni omenjeno v clanku) tako da je tudi poraba najbrz kak dl vecja.

 4. Sam vozim F 800 gs, ki ima enak agregat le da je malenkost prilagojen enduro motociklu. Povprečno porabo imam 4,2 l/100 km. Vozim se več kot 50% v dvoje z prtljago. Na avtocesti v 6 prestavi pri 90 km/h pije 3,5 l, pri 130 km/h pa 5 l. Agregat je pravi šparovček. Z enim tankom naredim od 300 do 350 km.

 5. Nekaj mi ne gre skupaj…
  …moč pa na zadnje kolo prenaša veriga. Verjetno je tej odločitvi botrovala nižja cena ter manjša občutljivost verige na umazanijo in pesek.- a ni glih ketna bolj izpostavljena svinjariji?

 6. To,da se ABS ni vklapljal mi je kar smešno!Pri malih brzinah je prav moteč!
  Pa stopalke postavljene preveč NAPREJ in visoko?
  A be,be,be.Stopalke so postavljene visoko kot na kakem športnem in pomaknjene NAZAJ!

 7. Daj sesir saj vemo da si najbolj pameten. ABS moteč pri malih brzinah????? Kaj je za tebe mala brzina??? A si uspel pri 50 ali 70 vklopit ABS????? Pol očitno misliš da imaš kramp v roki ne bremzo!
  Pa vklopi oči in še kaj drugega ko bereš? Če so stopalke preveč naprej in visoko imaš preveč pokrčene noge. Če so nazaj in visoko pa samo bolj naprej ležiš! Če piše da so mogoče preveč naprej, še ne pomeni, da so postavljene naprej kot na čoperju!
  Ampak dobro, saj je bilo za pričakovat da boš nekaj svoje modrosti delil z nami 🙂

 8. Pervy ne se jezit no…dejansko je moje mnenje in kot piše v ostalih testih v revijah,da so stopalke pomaknjene nazaj!Samo tle piše naprej.Sem mislil,da se je mogoče samo narobe napisalo.No očitno ste tle ugotovili nekaj novega!
  In ja ABS se mi je vključil tudi pod 50km/h.Kramp?Recimo!Ker ko si recimo zadnji moment namislim,da bom zaviral in obrnil se pač vsedem na bremzo!In zakaj se ne bi?Ko sem ga hotel dvignit na prednjo gumo se mi je tudi vklapljal!Sploh pa,če ima motor ABS ga je potrebno tudi stestirat in “videti”kaj zmore in kako deluje.Ne pa samo verjeti kaj kdo pravi,še huje misli!
  Ta BMW je prvenstveno FUN-BIKE!In tako se ga tudi naj bi testiralo!
  Pa brez zamere!Ker drugače je test kar solidno napisan….

 9. Tkole bi o temle mlinčku:
  – Dunop Roadsmart NISO primerna prva vgradnja (na predstavitvenih fotkah je na
  METZIH), ker pri vožnji , ki jo stroj dopušča v nagibih zadnja guma popušča in na asfalt v
  zadnjih bilkah oprijema riše klobase.
  – V levem nagibu je drsnik na levi stopalki nepotreben, ker motor najprej zastruži v asfalt z
  ročico menjalnika in ob popuščenem plinu tudi sam menja prestavo
  – Verjetno ima ta model najlažjo možno izvedbo za obračanje menjalnika (prva gor)…tko,
  čez palec 10 minut dela
  – Glede na dinamiko vožnje in potencialu agregata, pa tudi v prid varnosti med
  pospeševanjem iz ovinka (predvsem levega), bi bila zelo primerna, da ne rečem potrebna
  prestavitev blokade motorja na 10.000 obratov/min, ali vsaj dvig blokade za 1000.
  Agregat bi verjetno takšno občasno trpinčenje preživel brez hujših posledic. Pohvale
  prekinjevalcu vžiga, ki najprej nežno odklopi motor, šele potem ‘potrokira’
  – Čeprav ni najboljši, niti najhitrejši, ne najlažji, je špasfaktor takšen, da uporabnikom
  zaradi nasmeha priporočam vsaj eno številko večjo čelado
  – Vprašanje: zakaj zadnje kolo pred začetkom delovanja ABS-a za trenutek, a odločno
  zdrsne?
  – Vprašanje: ali bi lahko inženirju, odgovornemu za izbiro in namestitev posode zavornega
  olja prednje zavore lahko omogočili lažje in manj odgovorno delo? To vprašanje je
  zastavljeno za več BMW-jevih modelov…
  – Vibracije ščitnika nad armaturo … vem, da tudi krave ne izgubijo repa, ampak videl sem
  že maske, ki so bistveno manj tresle.
  – Vibracije na zadnji luči…lahko rečete: me ne briga, gledam naprej, ampak za vami bo vse
  strah, kdaj bodo dobili luč v glavo…po odstranitvi sedeža sem opazil, da bi bilo treba le
  zategnit nosilni matici (površnost na Bavarcu?)
  – Med pranjem motorja se za cilindri, na menjalniku nabere bazen vode – pikolovsko, a
  nepotrebno…kaj pa če vam ta voda v prvem ovinku steče pod zadnje kolo…
  – Pa kdo (še) uporablja malo vtičnico za 12V? Sploh?
  – Odlične, ampak res odlično izbrane zavore
  – Motor bi zaslužil upside-down vilice…
  – Kupcem bi predlagal vgradnjo Akrapovičevega izpušnega sistema…
  – Pod črto: ODLIČEN, izredno dinamičen in lepo vozen motocikel, primeren tako popolnim
  začetnikom, ki bi prve korake radi naredili/e varno, kot tudi izkušenim mačkom, ki bodo
  znali izkoristiti potencial sklopa in marsikateremu plastičarju na serpentinah pokazali
  zadnjo luč
  Tko nekak…nekaj je čist subjektivnih, nekaj jih leti na proizvajalca, nekaj na zastopnika (gume), nekaj na dodatno opremo, pa pohvale so tud zraven…je pa vrhunska igrača.
  Aja, še tole: ABS deluje tako zanesljivo, da sem se navadil pri ostri vožnji “pohoditi” zadnjo zavoro do ABS-a, zavirati s prednjo in s “pojočim” ABS-om v nagibu odpeljat skoraj do temena ovinka, nato pa gas na polno, pa se vam bo kar samo smejalo, brez strahu, da boste parkirali v borovnice, brez presenečenj.
  Vse skupaj bom ob priliki podkrepil s fotkami v galeriji…

 10. JBG – dober opis opažanj, upam samo da nisi polagal na menjalnik na javnih cestah 😉 nam so dunlopke čisto OK držale pa je šlo po kolenu, ne pa do ročice ker nismo bili na pisti. Glede na opis bi ugibal, da ti drugače ležijo bolj supersport motorji 🙂

 11. “Na menjalnik” je seveda šlo na slovenski pisti… ja, gvišn, mogoče čez 50 let, do tedaj pa na ‘privat poligonu’ tko k vsi ki jim motor pomen več kot kotaljenje…žal. Pa nebi o men, k tle ljudje bolj pametne teme iščejo…

 12. Meni po računalniku kaže 5.1L (F800S) , pa nisem med najpočasnejšimi na cesti, tako da je kar se tiče porabe odličen motor. 6L porabe na cesti nikakor ni dosegljivo, že 5.5 je po mojem kar težko doseči kje drugje kot na progi.
  Luknja v navoru ni tako opazna, res pa je, da imam drug izpuh. Pri nekaj čez 4000rpm začne motor konkretno vleči, vedno bolj, do rdečega polja.
  Serijski izpuh je izredno zadušen, agregat sam je drugače kar glasen 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=N3pMJCCbNIU