Pred leti sem si malo Horneto letnika 2003 kupil zase. Da bom imel motocikel za cestno uporabo in ne bo treba ves čas poliestrov dajat gor in dol z in na Gixxerja. No, v moji garaži je bila natanko 14 dni. Hud agregat podprt s slabim okvirjem in podobno kvalitetnim vzmetenjem mi ni prinašal užitka v vožnji. Njena naslednica v moji garaži, CB1300 je bila pravo nasprotje.

Nova Horneta ni tisti nabrušeni mali naked, ki smo ga vsi pričakovali. Iz dežele vzhajajočega sonca očitno nikoli ne bo takega motorja. Pa ne mislim le na Hondo, čeprav je prav Honda tista, ki bi brez velike predelave superšportne CBR600RR lahko naredila super uporabnega malega nakeda. Ravno zaradi super agregata.

Honda CB650F Hornet

No, nova CB650F Hornet ni dobila le prostornejšega agregata. Povsem nov je cel motocikel. Od zadnje nihajke do armaturke. Glede na ceno, so vse komponente presenetljivo kvalitetne in tudi dobro opravljajo svoje delo. Res je, da bi bilo lahko vzmetenje bolj zmogljivo, res pa je tudi, da imamo v Sloveniji vsako leto slabše ceste. Na lepi cesti pa vzmetenje super sodeluje z zavorami in agregatom. Prav agregat je tisti, ki zelo pozitivno preseneča. Kljub majhni prostornini je miren in dovolj odziven v nižjih obratih in več kot dovolj živahen pri višjih. Lahko rečem, da ima v višjih obratih v sebi povsem dovolj prave hondine športnosti. Vendar pa, bolj ko obrati naraščajo, bolj so zoprni tudi tresljaji, ki se začnejo pri 6500 obratih na minuto in se vztrajno množijo tja do omejevalca.

Predvsem v prvih treh prestavah. Še dobro, sicer bi bil kak daljši avtocestni odsek v šesti prestavi neznosen. Predvsem sopotnica je potarnala nad tresljaji na zadnjih stopalkah. Voznikove so obložene z gumo, sopotnikove pač ne. Napaka, ki se jo da rešiti. Prav tako je tudi za voznikovo »tazadnjo« bistveno bolje poskrbljeno kot za sopotnikovo. No, pa saj ne govorimo o potovalnem motociklu, vendar pa bo za kako daljšo vožnjo v dvoje potrebno malo predelati vsaj zadnje stopalke. Ali pa obrate držati v spodnji polovici. In da, pogrešal sem prikazovalnik trenutno vklopljene prestave.

Kolega, zagrizeni hondaš, me je spraševal, kaj je zdaj s temi plus petdesetimi kubiki in toliko manj konji. Dejansko je v sporočilu napisal »WTF???«. Odgovor je enostaven. Honda ni naredila slečene cebeerke. Naredila je prijetnega slečenca, nezahtevnega za uporabo, s katerim se ob vgrajeni blokadi lahko peljejo tudi tisti z A2 izpitom. Naredila je ne predrag motocikel, ki za 7.500 evrov še vedno ponuja dovolj športnosti, ob umirjenem zapestju pa je »user friendly«. Točno to, na kar Honda cilja. Motoristi, katerim je nova horneta namenjena, bodo rekli, da je to ravno tisti pravi umirjeni a dovolj športni naked. Mi, ki nikoli nismo zadovoljni in čakamo na slečeno cebeerko pa bomo rekli, da je nova Horneta čisto fajn motorček.

Prejšnji članekVozili smo: Kawasaki Z300 ABS
Naslednji članekTest: Ducati Scrambler
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.

11 COMMENTS

  1. Ja taka pač je …mnogim tudi tak paket sede: zanesljiva tehnika sigurno da je, uporabna za vsak dan in še za naokoli in ta hip tudi ugodna s ceno 6000 € – je pa po eni strani (za nekatere) res dolgočasna, ker nimaš šraufarije čez teden da se potem za viken lahko pelješ …

  2. Fazer: Ne govorim o šraufariji, govorim o sami filozofiji mopedka… nič nima za ponudit, da bi ogrela kakršno koli srce, spet samo kompromisi tu in kompromisi tam, naj si bodo denarni ali pa stilski ali pa v območu performans. Nič ni takega, da bi kdorkoli imel kake posebne mokre sanje o tem mopedku. Boring.

  3. In zakaj mora moped ogreti srce? Časi, ko je bil moped neka ekskluziva (trije na vasi) so minili. Postaja vsakdanje prevozno sredstvo od točke A do B vse večim je poreklo, izgled, performansi v drugem planu. Pogleda pač ceno…in kupi. Kot v SLO avtomobili koncerna WV….nič posebnega…en Golf je proti AF Guiletti prava drvarnica, ampak prodajne številke pravijo, da je za kupce drvarnica pač Alfa Romeo.

  4. V glavnem sem (smo) v vsem, s čemer se ubadamo iz dneva v dan, prisiljeni v kompromise; pri partnerjih, stanovanjih, avtomobilih, službah, etc..zato pa ga tam, kjer ni treba in si to lahko privoščim, opalim na puno. In to je pri meni vsekakor motor. Kupil sem si zadevo, ki mi je všeč in je komaj uporabna. Zakaj? Zato, ker je razlika v ceni med prijaznim mlinčkom za kavo in mašino naših sanj (vsak ima svojega) sprejemljivo majhna, sploh če se nam ne gravža rabljen stroj.