Mislil bi si, da je take male brezvezne motorčke muka vozit, ko si enkrat navajen na plus jurja kubikov in vsaj sto konjev. Ampak ni čisto tako. Priznam, da mi je bil predhodnji Z250 malo čuden. Kljub izredno mali teži ni bil ravno lahkoten za vozit. Ta je čisto drugačen.

Vrstni dvovaljnik se lepo zavrti in kljub višji težji kot pri dvestopedesetici je Z300 lažje voziti. Že na pogled dobimo več motorja. Širša balanca, več plastike okoli rezervoarja, v katerega gre tudi več goriva, v ogledalih se dejansko vidi nazaj brez pretiranega umikanja komolcev, sedež in sama ergonomija sta zelo dobra tudi za višjerasle. Za tega potrebujemo A2 kategorijo vozniškega dovoljenja. Je nezahteven v mestu, na regionalkah ali avtocestah bo razvil več kot dovolj hitrosti in ob tem porabil zelo malo goriva. Odličen je tudi za čisto prve motoristične korake. ABS zavore delujejo dovolj suvereno in znajo rešiti marsikatero bedarijo, ki jo kot začetniki ali že izkušeni motoristi naredimo. No, zaradi male prostornine agregata in s tem povezane količine navora,  pa bi ga vsaj kak dan na leto moral voziti čisto vsak, tudi mi, z daljšim motorističnim stažom. Da ne pozabimo kako in koliko je potrebno uporabljati menjalnik ob dinamični vožnji na kak zavit prelaz. Se vsi preveč in prevečkrat zanašamo na tono rezervnega navora. Da ne omenjam, kako zelo zabavno zna biti voziti Z300 po zavitih cestah.

Kawasaki Z300 ABS

Seveda ob relativno nizki ceni, ki pa je žal še vedno višja, kot bi jo plačali za marsikateri boljši in močnejši rabljen motocikel, ne moremo pričakovati vrhunskega vzmetenja, ki pretrdo odreagira pri vožnji čez kako udarno luknjo. Vendar pa vseeno dobimo res zabaven in uporaben motorček, ki ne bo zahteval veliko servisiranja, bo poceni za uporabo in je nenazadnje nov ter z garancijo. Fantje in dekleta, brez sramu ga lahko preobujete v bolj kvalitetne pnevmatike in odpeljete na dirkališče Novi Marof. Boste lahko zelo konkurenčni šestotakom in tisočakom, zraven pa se boste neizmerno zabavali. Seveda pa se z lahkoto odpravite z njim tudi na daljši izlet, predvsem boste tankali manjkrat kot ostali. Je boljši kot Z250 je bilo glavno vprašanje tega testa? Po moji oceni veliko boljši. Je vreden nekaj dodatnih evrov. Vsekakor! Je boljši ali slabši od KTM-ovega Duka390? Oboje.

OCENA
Agregat
Zavore
Vozne lastnosti
Vzmetenje
Udobje
Prejšnji članekYamaha MT-09 Tracer
Naslednji članekTest: Honda CB650F Hornet
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
kawasaki-z300-abs Fantje in dekleta, brez sramu ga lahko preobujete v bolj kvalitetne pnevmatike in odpeljete na dirkališče Novi Marof. Boste lahko zelo konkurenčni šestotakom in tisočakom, zraven pa se boste neizmerno zabavali. Seveda pa se z lahkoto odpravite z njim tudi na daljši izlet, predvsem boste tankali manjkrat kot ostali. Je boljši kot Z250 je bilo glavno vprašanje tega testa? Po moji oceni veliko boljši. Je vreden nekaj dodatnih evrov. Vsekakor! Je boljši ali slabši od KTM-ovega Duka390? Oboje.

6 COMMENTS

  1. Cena če sem prav videl cca 4.500€, se pravi podobno kot skuter s to kubikažo, s tem ,da tu dobiš motor… Nisem pa nikjer opazil podatka koliko KM ima… Je pa na pogled lep bike.