Za začetek bom najprej nekoliko orisal zanimivo zgodovino podjetja Cagiva, saj ta v Sloveniji mogoče ni najbolj prepoznavna.

Cagiva Raptor 650, slečeni motocikel s Suzukijevim srcem.

Podjetje je bilo ustanovljeno daljnega leta 1950 v Vareseju. Vendar se v prvih letih Cagiva ni ukvarjala s proizvodnjo motociklov, v tovarni so izdelovali različne kovinske polizdelke.

Preizkušen Suzukijev dvovaljni agregat.

Šele leta 1978, leto pred mojim rojstvom, pa se je podjetje usmerilo v motociklizem. Kupili so odsluženo tovarno ameriškega Harley Davidsona in s pomočjo radikalnega inženirja Rona Turnerja začeli izdelovati motocikle. Tovarna je nato doživljala vzpone in padce, predvsem na finančnem področju. V enem bolj uspešnih obdobij so bili celo lastniki prestižnih znamk Ducati in MV Agusta, pod katero danes tudi spadajo. Zanimivo.
Lahko bi rekli, da je Cagiva že od vedno pogumno bila bitko z močno konkurenco iz dežele vzhajajočega sonca. Bili so kar uspešni, v sezoni 1991 in 1992 so se v takratnem 500 kubičnem prvenstu Grand Prix z Eddiem Lowsonom redno uvrščali zelo visoko. S Cagivo sta uspešno tekmovala tudi legendarna Randy Mamola in Doug Chandler. Z enduro modelom Elefant, ki ga je poganjal Ducatijev motor, pa se je Cagiva odpravila na vztrajnostni reli Dakar (in ga dvakrat tudi zmagala!).

Skratka, Cagive so od nekdaj slovele kot dober kompromis med dobrim oblikovanjem, solidno tehniko in razumno ceno, kar po mojem mnenju drži še danes.
No, pa pustimo zgodovino. Pri Motosvetu smo vozili 650 kubično različico modela Raptor, ki je bila za sezono 2006 nekoliko prenovljena. Sicer je Cagiva najprej leta 2000 predstavila 1000 kubični Raptor, katerega je oblikoval Miguel Galluzi, Ducatijev oblikovalec. No, od tukaj torej velika podobnost z Monster-jem! Naslednje leto pa smo dočakali predstavitev manjšega brata, Cagive Raptor 650.

Kot je pri Cagivi v navadi, tudi ta model poganja sposojen, le pri vbrizgu goriva nekoliko spremenjen Suzukijev dvovaljni 650 ccm agregat s 90 stopinjskim kotom med valjema.
Agregat zmore največjo moč 75 KM pri 9000 obratih glavne gredi na minuto in 64 Nm navora pri 5800 obratih. Zelo sem bil presenečen, saj dvovaljnik na okvir, stopalke, sedež ali krmilo ne prenaša praktično nič vibracij.

Kako se pelje?

Zelo hitro. Kljub temu, da Raptorja ne razganja od moči, je vseeno zelo isker motocikel. Predvsem navdušijo dobri pospeški (3,6s do100km/h, podatki tovarne) zahvaljujoč dobremu navoru in majhni suhi teži motocikla, ki znaša 180 kilogramov.
Pohvale vredne so zavore, spredaj Brembo zavorni sistem serije Oro z dvema plavajočima kolutoma dimenzije 298 milimetrov in štiribatno zavorno čeljustjo. Zadnje kolo zavira s pomočjo koluta dimenzije 220 milimetrov.

Naslednja prestižna komponenta na motociklu je vzmetenje. Spredaj Marzocchi obrnjene vilice premera 43 milimetrov in 120 milimetri hoda in možnostjo nastavitve prednapetosti. Za zadnje vzmetenje skrbi Crom Molibden nihajka s progresivnem rožičevjem, nastavljivim blažilcem in 138 milimetri hoda.

Vse to prinese užitek v vožnji, natančno obiranje ovinkov, močne in varne pojemke hitrosti. Všeč mi je bil tudi v predelu kolen ravno prav širok rezervoar za gorivo, tako da sem med ostrim pospeševanjem lepo stisnil motocikel z nogami. Raptor iz konkurence izstopa zaradi odličnih komponent ter posrečenega, klasičnega designa. Motocikel so popestrili z nekaterimi zanimivi detajli, na primer nazobčenim nosilecem zadnjih stopalk.

Tudi končna hitrost motocikla, 210 km/h je za naked motocikel visoka. Vendar Raptor ni namenjen tiščanju po pisti, kljub miniaturnemu spojlerčku nad klasičnim okroglim sprednjim žarometom, razen če vam je všeč ležanje na rezervoarju za gorivo.

Zaradi skromne vetrne zaščite je zelo občutljiv na čelni veter. Če izračunamo: po avtocesti sem se peljal skromnih 130km/h, vendar proti zmerni burji s hitrostjo 50 km/h. Če obe hitrosti seštejemo, dobimo 180km/h, kar pa je z slečenim motociklom že velik napor, posledica tega pa je boleč vrat v času pisanja tegale članka.

Ko smo že pri visokih hitrostih, moram omeniti tudi sicer lepo oblikovana vzvratna ogledala, ki se brez večjega truda nastavljajo v vse smeri. Še dobro, saj sem jih pogosto “popravljal”, predvsem med oziroma po vožnji po hitrih cestah.

Vsekakor se mali Raptor najbolje znajde v mestih, kratkih izletih in lepo zavitih podeželjskih cestah, kjer s hitrostjo okrog 100 km/h hvaležno požira ovinek za ovinkom.

Oblikovno zanimiva je tudi v stilu slečenih motociklov skromna armaturna plošča. Zelo podobno smo lahko videli na Cagivinem konceptnem motociklu X3. Sestavljena je iz velikega, ostro oblikovanega analognega števca vrtljajev, na katerem so nameščene tudi osnovne kontrolne lučke. Na previsoke obrate agregata pa opozarja lučka za dolge luči, nekaj čez 10.000 obratov. Pod števcem je manjši digitalni zaslon, s prikazom trenutne hitrosti. Pod zapisom hitrosti z gumbom izbiramo med prikazom skupno prevoženih kilometrov in dvemi števci trenutno prevoženih kilometrov.

Še en detajl na motociklu je vreden omembe. To je ključavnica motocikla, nameščena na rezervoar za gorivo, tik za krmilom. Okrog ključavnice so namestili material odporen na praske, tako da s ključi ne boste mogli opraskati laka na rezervoarju.

Odlične komponente prinesejo natančno obiranje ovinkov, …

Kaj pa udobje?

Na prvi pogled Raptor ne obeta posebnega udobja, ki bi omogočil daljše vožnje, mogoče v dvoje. Tudi spremembe položaja sedenja pri zadnji prenovi lani jeseni ne govorita udobju v prid. Krmilo je bilo nekoliko spuščeno, sedež so pomaknili za 15 milimetrov nazaj. S tem so dosegli idealno, 50/50 razporeditev teže z voznikom na motociklu. Ima pa ta premik za posledico še več teže na rokah.

…preizkušeno na dirkališču.

Vendar sem kaj kmalu ugotovil, da videz vsaj nekoliko vara. V enem dnevu sem prevozil nekaj več kot 300 kilometrov, po stari cesti do obale, nato čez Kras na Goriško in preko Godoviča nazaj v notranjost države. Nekaj bolečin v rokah in kolenih je bilo, prvo verjetno zavoljo ostrih zaviranj, drugo pa je delno tudi posledica mojih 187 centimetrov višine. Pohvalim lahko tudi relativno udoben dvojni sedež.

Bravo Cagiva!

Vsekakor je Raptor motocikel, ki se zavoljo svoje lahkotnosti, iskrivosti, prestižnih komponent, nizkega sedeža in okretnosti dobro znajde v mestu, zavitih podeželskih cestah, krajših izletih. Tudi na dirkališču, če želite.

Cagiva Raptor iz leta 2000.

Drugo mnenje: Matevž Hribar
Ne vem, zakaj sem imel v glavi, da je v mestih in okolici najboljša izbira supermoto motocikel? Poleg tega se je Raptor dobro odrezal tudi med izletom na otok Krk (udoben položaj, ni vibracij), le slabše ceste zaradi precej športno naravnanega vzmetenja niso ravno balzam za zadnjico in hrbet. Cagiva je v rokah zelo okretna, mojih 180 cm je dobro “požrla”. Večinoma sem se vozil brez sopotnika, za katerega je sicer dobro poskrbljeno z velikim sedežem in ročajem. Govorim zato, ker bi bil motocikel z manjšim zadkom še bolj seksi. Agregat je živahen, rad se zavrti in oddaja ušesom prijeten zvok. Prednja zavora ni tako strupena kot izgleda (kar je pravzaprav dobro), a z močnejšim stiskom ročice lahko ustavlja tudi divje. Zelo ZA!

Cagiva Raptor iz leta 2000.

Motocikel smo na preizkus dobili pri podjetju Moto Zupin-Sport d.o.o., Lomberg pri Šmarju 48. Cagiva Raptor 650 stane 1.695.600 SIT (7.076€).

OCENA
dobri pospeški
nad pričakovanji udoben
prestižne komponente motocikla
izgled
premikanje ogledal pri hitri vožnji
malo prostora pod sedežem
Prejšnji članekTest: Aprilia RXV 550
Naslednji članekTest: Aprilia Tuono 1000 R
test-cagiva-raptor-650Vsekakor je Raptor motocikel, ki se zavoljo svoje lahkotnosti, iskrivosti, prestižnih komponent, nizkega sedeža in okretnosti dobro znajde v mestu, zavitih podeželskih cestah, krajših izletih. Tudi na dirkališču, če želite.

7 COMMENTS

  1. No, če je cena takšna, je zadeva že bolj realna.
    Sem namreč zadovoljen lastnik Kawasakija ER6-n (naked 650) in ugotavljam da mi ponuja veliko več za dosti manj denarja. Zakaj bi kupil v tem razredu Raptorja, če mi konkurenca ponuja toliko več? (OK, dajmo odmislit patriotska nagnjenja onih, ki jim je prvi stroj bil Cagiva, njim tak ne dopoveš da mogoče to ni to 🙂 )
    Aja, pa dajte drugič direkt povedat, da ogledala preprosto ne zdržijo hitrejše vožnje, ne pa romantizirat o tem kako jih z veseljem tu pa tam malce pošlatate 🙂
    Sicer pa ja: odličen motocikel! Bi ga tudi jaz z veseljem vozil. Seveda če pred tem ne bi pogledal k konkurenci in bi dal preveč denarja za tak motor…

  2. Glede ogledal: raptor ima v ogledalih sistem regulacije stiskanja krogelnega zgloba, ki omogoča premikanje ogledala z ohišjem – ko se vijak na stiskanju zgloba zategne, je premikanja med vožnjo konec. Pika. To velja za vse motocikle – pač stvar tehniče (ne)zmožnosti vsakokratnega uporabnika-motorista.
    Glede “odličnosti” ER-6: poglej si zadnji primerjalec v AvtoMagazinu, pa še v kakšnih tujih cajtngih.