Yamaho XT660 smo peljali tako v cestno-terenski podobi R, kot v nadgradnji X, kar predstavlja supermoto. Iz klasičnega modela XT sta tako nastala kar dva zanimiva motocikla, oba na osnovi znanega enovaljnega motorja z vbrizgom goriva in povsem novo ciklistiko. Priljubljeno in tri desetletja aktualno XT 500/600 je ukinila ekologija (izpušni plini!), pa tudi naš življenjski slog je kriv, da se je novi motocikel poredil, je udobnejši in predvsem nevarno striže tja, kjer domuje BMW F 650.

Yamaha XT660R

Yamaha XT660 v cestno terenski podobi (R) bo zmerno zahtevnega voznika pripeljal tudi po uničenih poteh do Kitajske in nazaj, kar smo skusili v avstralskih gozdovih in pod silovitim deževjem. Odlično obvladljiv motocikel, teža 168 kg (brez tekočin) je še primerna. 48 KM je dovolj, da se da slediti hitrostim prometa na avtomobilskih cestah.

Yamaha XT660X

Yamaha XT660X nosi nadimek Supermotard. Dobil je ustrezni 17-palčni kolesi, spredaj kolut premera 320 mm in za 8 kg dodatne teže. V primerjavi s terencem je počutje za krmilom bolj naravno in zato se voznik (tudi voznica, seveda) zlahka počuti varno in domače tudi na mokrem asfaltu, kar je v mestu nadvse pomembno.

S pozdravi iz Avstralije,
Mitja Gustinčič