nedelja, 19. maja 2024

Preizkusili smo: Garmin Colorado 300

Deli

Garmin Colorado 300 je popolnoma nov izdelek podjetja Garmin, specialista za GPS navigacijske naprave. Colorado 300 je predstavnik ročnih GPS naprav in je pravzaprav namenjen zelo aktivnim ljudem, ki jim GPS prav pride na cesti v avtu, motociklu ali na kolesu, pri pohodništvu ali pa pri plovbi po širnih morjih.
GPS naprave so bile sprva namenjene predvsem uporabi pri navigaciji v zraku in na morju. Temu primerne so bile tudi cene naprav. Kmalu so se GPS naprave pocenile in nako bile dostopne marsikateremu avtomobilistu, hkrati pa so razvijali tudi manj sposobne ročne naprave. Pri podjetju Garmin so kmalu ugotovili, da obstaja kar širok krog uporabnikov GPS naprav in so tako naredili tudi model Zumo 500 in Zumo 550 namenjen primarno motoristom, posodobili pa so tudi ročno GPS napravo.

Colorado 300 je dokaz, da je lahko tudi ročen GPS zelo tehnološko dovršen izdelek. S svojimi merami 6 x 14 x 3 cm se lepo poda v roko. Velik barvni zaslon z diagonalo 7,6 cm in ločljivostjo 240 x 400 točk nam daje zelo dober pregled nad zemljevidi. Za enostavno napajanje je poskrbljeno z dvema baterijama velikosti AA, ki sta lahko alkalni ali pa akumulatorski. Tako si lahko praktično v vsaki trafiki ali na bencinski črpalki zagotovimo svež vir napajanja. Colorado 300 je seveda narejen tako, da je vodoodporen in mu dež ne more škodovati. Hkrati je narejen zelo robustno in lahko preživi tudi kakšen padec po tleh.

Že na prvi pogled se novi Garmin Colorado 300 razlikuje od predhodnikov. Ko ga primemo v roke takoj opazimo navigacijsko vrtljivo kolesce, ki se lahko vrti v obe smeri, hkrati pa služi kot smerni gumb za premikanje gor-dol in levo desno. V sredini ima tudi tipko za potrditev izbire. Sprva se je na kolesce potrebno nekoliko privaditi, vendar kolesce pride zelo prav pri vnosu naslova cilja saj omogoči zeli hitro pisanje. Poleg tega ima Colorado 300 še dve funkcijski tipki tik nad zaslonom, ki pa spreminjata funkcijski nabor glede na to, v katerem meniju se nahajamo.

Garmin Colorado 300 lahko marsikateremu motoristu olajša potovanje v neznanih krajih. Enduraši bodo zagotovo cenili topografsko karto z zasenčenim reliefom, ki zelo realistično prikaže razgibanost terena. Motoristom, ki se potikajo po asfaltnih cestah, pa bodo zagotovo cenili “Turn-By-Turn” navigacijo. Zaradi večnamembnosti ročne GPS naprave so pri Garminu omogočili več profilov: avto, popotniški, navtični, fitness in Geocaching, lahko pa si izdelate tudi svoj profil. Avto profil je namenjen navigaciji v prometu. V podrobnih nastavitvah lahko izbirate, ali se vozite z avtomobilom oziroma motociklom, ali ste na kolesu ali pa hodite peš. V avtomobilskem oziroma motorističnem profilu deluje tudi smerna navigacija, ki deluje naravnost odlično. Delovanje navigacije sem testiral na meni znanem terenu, sem se pa večkrat namerno zmotil. Colorado 300 je zelo hitro izračunal alternativno pot in v večini primerov je zares predlagal najboljšo. V avto profilu si lahko nastavite tudi katera podatka želite imeti prikazana na dnu. Osebno sem pustil kar privzeta, podatek o razdaljji do naslednje pomembne točke in podatek o predvidenem prihodu na cilju. Colorado 300 te tudi zvočno opozori na bližajočo se točko spremembe smeri z enim piskom, v sami točki pa z dvemi. Natančnost GPS naprave v Ljubljani je okoli 10m, kar zadostuje za nemoteno navigacijo.

Zelo so me navdušile tudi interesne točke. Ko sem želel preveriti pot do ene od tehničnih trgovin, sem jo našel v naboru točk, izpisala se je celo telefonska številka, in ob natančnem vodenju je bil prihod na cilj zelo enostaven. Vnešene točke so razdeljene tudi na sklope, kot so trgovine, prenočišča, gostilne ter benciski servisi, seveda pa so na voljo tudi podatki o kulturnih ustanovah, bankah in bankomatih.

Če hodite po mestu peš nikakor ne smete pozabiti preklopiti izbiro prevoznega sredstva pa peš hojo. Tako vas Colorado 300 pelje po pločnikih in peš conah, ki so namenjeni le pešcem. V veliko pomoč je tudi tridimenzionalni prikaz poti, ki z različnim barvami prikaže reliefni pogled na pokrajino.

Med zanimivimi pripomočki najdemo potovalni računalnik, katerega lahko prilagodimo s prikazom parametrov, ki jih sami potrebujemo, kompas, izračun spremembe višinske razlike, prikaz trenutne absolutne višine ter izračun najugodnejšega časa za ribarjenje, poleg tega pa omogoča tudi pregled fotografij posnetih na SD pomnilniški kartici. Fitness profil omogoča povezavo z Garminovim senzorjem, ki zaznava srčni utrip. Navtičnega dela nisem mogel preizkusiti, saj se nisem imel priložnosti zapeljati po morju.

V novodobnem času je spet postalo popularno iskanje zakladov, s tujko Geocaching. Colorado 300 omogoča prejem podatkov o skritem zakladu, ki se nahajajo na posebni spletni strani, omogoča pa tudi brezžičnega prenosa podatkov iz ene naprave na drugo. Več o iskanju zakladov si lahko preberete na spletnih straneh s to tematiko.

Garmin Colorado 300 je GPS naprava za zelo aktivne ljudi, ki potrebujejo vsestransko napravo. S tovarniško možnostjo izbire profila nam omogoča kar se da prilagojeno uporabo za določen teren. Tisti, ki si želijo GPS napravo uporabiti le v določenih okoliščinah, pa imajo pri Garminu na voljo široko paleto cestnih, navtičnih ter ročnih GPS naprav, za motoriste pa sta najbolj primerna Zumo 550 in Zumo 500, prvega smo preizkusili tudi mi.

Več novic

NOVICE