Danes nekateri motocikli premorejo že skoraj 200 konjskih moči! A kaj bi s toliko konji, če jih preko zadnjega kolesa ne bi mogli spraviti na asfalt.

Kdo si ne bi želel pnevmatike, ki bi bila kos vsem zahtevam? Pa naj si gre za dober oprijem v mokrem ali suhem, odlično uporabo na dirkališču in hkrati izredno dolgo življenjsko dobo? Kot trdijo pri Dunlopu, so se z novo super športno pnevmatiko Dunlop SportSmart želeli približati prav tem pobožnim željam! Da bi jim verjeli tudi mi, so nas na preizkus najnovejše pnevmatike SportSmart povabili v svoj testni center na Azurni obali, katerega del je tudi 3,8 km dolgo dirkališče.

Razvoj modernih pnevmatik je dandanes med različnimi proizvajalci zelo izenačen in je prava znanost. Ko gre za izbiro pnevmatik vodilnih proizvajalcev namenjenih povprečnemu vozniku – tako za cestno vožnjo kot ljubiteljsko dirkanje po pisti, si težko predstavljam, da bi lahko brcnil v temo. A razlike med njimi kljub temu so. Predvsem gre za razlike, ki ločijo boljše športne pnevmatike od dobrih. Prav te so nam želeli predstaviti vodilni Dunlopovi razvojni inženirji.

Kako velike so drobne razlike med pnevmatikami?

Dunlopove SportSmart smo preizkusili na suhi in mokri podlagi in jih nato primerjali s konkurenčnimi izdelki dveh, prav tako znanih, proizvajalcev – Michelin (Power Pure) in Bridgeston (BT016). Vse preizkuse in primerjave smo vedno  opravili na enakih motociklih – suhi test (dirkališče) Suzuki GSXR 1000, mokri test (testni poligon) Yamaha R1! Inženirji so nekaj motociklov, obutih v vse tri naštete znamke pnevmatik, opremili z vsemi mogočimi senzorji (odprtost plina, nagib, hitrost,…) in tako postregli z natančnimi meritvami vožnje celotnega testnega kroga na različnih pnevmatikah. Ob numeričnih prikazih se naše subjektivno ocenjevanje tako ni moglo prevesiti v nepotrebno novinarsko filozofiranje.

Pri načrtovanju nove superšportne SportSmart, je bilo eno ključnih vodil izboljšanje voznih lastnosti na mokrih in drsečih podlagah. Za referenco oprijema so vzeli kar hišno pnevmatiko RoadSmart, ki se je na vseh testih v dežju izkazala kot odlična. Po besedah tehnologov, ima nova SportSmart le 5 odstotkov slabši oprijem, kot ga ponuja RoadSmart.

“Mokri test”

Mokri test je bil med pomembnejšimi. Opravili smo ga na posebej prirejeni stezi, ki so jo ves čas obilno oblivali z vodo. Zagodla nam je tudi temperatura, ki je bila komajda nekaj nad ničlo in ob stezi je bil sveže zapadli sneg, zato so bili pogoji za preizkus še posebej zahtevni. Vožnja  je bila izziv tako za pnevmatike kot voznika. Potreboval sem kar nekaj krogov, da sem se sprostil in začel posvečati oprijemu pnevmatik.
SportSmart in Power Pure sta si bili po mojem občutku zelo blizu, medtem ko se je Bridgeston BT 016 na mokrem odrezala precej slabše. Prvi dve ponujata presenetljivo mero oprijema tudi ob bolj ostrem pospeševanju in zaviranju. Michelinke so se mi dozdevale nekoliko bolj podvržene “aquaplaningu”. Zgovorni so bili tudi podatki telemetrije, ki so ne glede na voznika, na prvo mesto postavili Dunlopove pnevmatike, na drugo Michelinke in (občutek me ni varal) na tretje Bridgestonke. Rezultat sicer ne preseneča, saj sta tako Dunlop kot Michelin v letošnjo sezono vstopila s povsem novimi pnevmatikami, medtem ko so Bridgestonove BT016 prisotne na trgu že nekaj sezon in so tehnološko tudi najmanj napredne.

Naslednji dan smo se prebudili v sončno, a vseeno precej hladno jutro (5°C). Na sporedu je bil suhi preizkus na dirkališču. Pnevmatike vseh treh proizvajalcev so napolnili z identičnim, predpisanim tlakom (2.5 bara spredaj, 2.9. bara zadaj), kljub temu, da premore zadnja SportSmart tehnologijo NTEC.  To poznamo iz dirkaških različic pnevmatik in omogoča optimalno delovanje pnevmatike tudi s precej nižjim tlakom od predpisanega.
Po priganjanju po dirkališču, sem se prepričal, da so nove SportSmart dobre tudi za športni dan na stezi. V primerjavi z Michelinovimi Power Pure, ostaja motocikel, obut v Dunlopove gume, predvsem pri prelaganju iz enega zavoja v drugega, nekoliko bolj miren, kar omogoča bolj natančnejšo vožnjo skozi zavoje. Pri Michelinu me je zmotil tudi nekoliko nelagoden občutek “padanja” motocikla v zavoj pri globokem nagibu. Bridgestonove pnevmatike BT016 so ponovno nekoliko zaostajale za konkurentoma. Nudijo slabši oprijem pri močnem pospeševanju iz zavoja. Po besedah inženirjev, bi lahko pri SportSmart dosegli še precej boljši oprijem (in s tem boljši čas kroga) z znižanjem tlaka zadnje pnevmatike na le 1.9 bara. Nižanje tlaka pa je predvideno le za uporabo pnevmatike na dirkališču, kjer ta dosega tudi znatno višje temperature.

V današnjih kriznih časih je še kako pomembna tudi vzdržljivost pnevmatik. Neodvisna organizacija za raznovrstna testiranja v cestnem prometu, DEKRA, je opravila preizkus več športnih pnevmatik istega razreda. Ugotavljali so obrabo pnevmatik in tudi tu se je Dunlopova SportSmart, glede na konkurenco, odrezala najbolje.
Kot sem dejal uvodoma, slabih športnih pnevmatik vodilnih svetovnih proizvajalcev ni, a med njimi obstaja kar nekaj pomembnih razlik. Dunlopova SportSmart je hibridna “pametna” pnevmatik, ki je prepričala prav vse svetovne novinarje. Premore dirkaško tehnologijo NTEC, zato se ne bo ustrašila športnega dneva na dirkališču. Se izredno dobro znajde na mokrem in je z izboljšano vzdržljivostjo prijazna tudi vaši denarnici. Bi želeli še kaj več? Glasbeno željo? …

16 COMMENTS

  1. To so polponoma vse neumnosti , že veliko let vozim motor in pred vsako sezono izide nova različica gum nekega proizvajalca , se pravi gume so vedno boljše in kvalitetnejše , spašujem se zakaj superšportne trajajo 5000 km in potovalne pa 10 000 km kljub vsem izboljšav ?, pa še nekaj, zakaj so cene večinoma vse podobne če so nekatere gume boljše od ostalih , pa še za nameček, rekord grobnika je vedno enak kljub vsem inovacijam na področju gum in agregatov . trenutno uporabljam metzeler M 5 in so prava fantazija

  2. fazer2008: neumnost si napisal ti! Ravno Grobnik je dokaz razvoja pnevmatik v zadnjih letih (še posebej Dunlop). Časi krogov, ki jih dosegajo danes povsem amaterski vozniki, bi bili pred leti v ponos prenekateremu tekmovalcu. Lani (2009) je padel nov rekord Grobnika! Vse to gre pripisati tudi pnevmatikam. Nihče ne trdi, da Metzeler M5 niso odlične pnevnatike, le v tej primerjavi jih pač ni!

  3. blazdo , to si napisal pav , ammaterski vozniki doesegajo boljše rezultate , kako lahko presodiš da gre zahvala gum ali izkušenj ? zato se tudi pravi da so amaterji , kaj misliš ?

  4. Blazo , sem pozabil , rekord grobnika je 1,29,207 od jermana , prešnji rekord pa je trajal kar 19 LET , ma se vi zavedate kolko gum je prišlo na tržišče v tem obdobju ? , kar se tiče izboljšav gum se lahko nanašamo na na teste profesionalcev ker iztisnejo gumo do limita , amaterji smo jaz in vi in lahko kupujemo katerikoli znamko gum itak ne moremo peljat do njihovega limita ker nimamo znanja , zato naše izkušnje niso verodostojne

  5. jest sm čist navaden amater..pa lahko točno razločim razliko med pnevmatikami istega ranga..zato pač vozim določeno znamko ki meni najbolj ustreza..nekaterim je pa druga znamka bolj všeč..ni tukaj poanta o iztiskanju maksimuma iz pnevmatike..že pri čisto običajni vožnji je razlika..če ti je pa vseeno pa vzameš tiste ki majo lepši profil in je 😉

  6. Fazer2008: 19 let star rekord je bil dosežen s 500 kubičnim GP strojem. Jermanov motor je najbrž daleč od današnjega MotoGP dirkalnika. Kakšen čas misliš da bi dosegel Rossi ali Lorenzo?

  7. Lep pozdrav vsem članom MOTOSVETA.Prav danes sem montiral METZELER sportec M3 na svojo NINJO 10-ko.Probal sem že marsikatere gume in lahko rečem da guma sportec M3 zelo dobro drži v vseh vremenskih pogojih,pa tudi neobrablja se preveč hitro in sem zelo zadovoljen! METZELER sportec M5 jepa še boljša,sam jepa dražja.M5 ponuja motoristu v ovinku zaupanje s 5-imi območij tehnologije za najboljši oprijem kot v mokrem in po suhem.
    Dezen tekalne plasti novega Sportec M5 Interact je rezultat obsežne vrsto preizkusov, dosežejo visoko učinkovitost v suhem (stabilnost) in mokrem pogoju, temveč tudi zagotavlja daljšo življenjsko dobo pnevmatike. Registriran model pnevmatike, Sportec M5 Interact tekalne spominja grško črko “Pi”, komponento formulo A Perfect Circle. Oblika in distribucija kanalov dezena prispeva k splošni uspešnosti Sportec M5 Interact z zelo učinkovito odvajanje vode, kot tudi odlično prilagodljivost. Ta večja prožnost dopolnjuje Interact temelji zgradbi pnevmatik pri ohranjanju optimizirana kontaktne površine, da se prepreči spodrsljaj, ki pozitivno vpliva na obrabo enotnost in s tem število prevoženih kilometrov.Toliko zaenkrat,če sem se pa kaj zmotil pa naj me kdo popravi. LEP POZDRAV