četrtek, 18. julija 2024

Test: Garmin Zümo 550

Deli

Z navigacijskimi sistemi je danes tako kot z ABS-om. Vse več vozil ga ima, ni več tako drag, dokazano doprinese k varnosti, vendar ga vsi ne marajo, ker ne zaupajo elektroniki, da bi popravlja njihove napake. Uporabnost navigacije pri transportu je nedvomna, tako v zasebne, kot tudi poklicne namene. Cenovno so mali navigacijski sistemi postali dostopni vsakomur in počasi izgubljajo status prestižne dodatne opreme.

Garmin Zümo 550 za najzahtevnejše
Garmin Zümo 550 za najzahtevnejše
Gumbe pritiskamo v rokavicah.
Gumbe pritiskamo v rokavicah.
Tudi zaslon uboga na dotik.
Tudi zaslon uboga na dotik.

Motoristi smo bili glede tovrstnih sistemov vedno cokla razvoja, saj nas je v primerjavi s štirikolesno populacijo relativno malo, imamo pa specifične potrebe, ki občutljivo elektroniko dodobra podražijo. V preteklosti se je bilo potrebno zadovoljiti s sistemi, namenjenimi ročni navigaciji, tisti za vozila pač že zaradi svoje velikosti niso bili primerni. Pestile so jih tudi zapletenost, omejena ergonomija in vodopropustnost. Danes so se stvari spremenile, GPS-i so postali uporabnikom prijazne naprave, z velikimi zasloni, občutljivimi na dotik in z grafičnimi uporabniškimi vmesniki za poenostavljeno rabo. Trg so preplavili ponudniki in zamajali trdne temelje velikanov navigacije, kakršna sta Garmin in Magellan. Odziv je bil pričakovan in na koncu smo tudi motoristi dobili specifične naprave. Preizkusili smo do zdaj najprestižnejšo med njimi: Garminov Zümo 550.
Zümo je razvit za motoriste. Neobčutljiv je na prah, vlago, udarce, ima velik 9-centimetrski zaslon z odlično osvetlitvijo in s posebno prevleko proti bleščanju. Je tudi vodotesen (teoretično do 30 minut na enem metru globine, v praksi mu še tak naliv ne pride do živega). Zaslon je zasnovan tako, da omogoča uporabo v motorističnih rokavicah, enako velja tudi za štiri funkcijske gumbe na levi strani, prevlečene z gumo. Aparat deluje izredno robustno, vsi vitalni deli pa so skrbno skriti pod pokrovom. Izpostavljen je samo priključek za nosilec, ki pa v pritrjenem položaju tvori zatesnjeno celoto.

Poseben nosilec RamMount omogoča montažo v skoraj katerem koli položaju.
Poseben nosilec RamMount omogoča montažo v skoraj katerem koli položaju.

Nosilca sta dva, eden za na motocikel (z univerzalnim pritrditvenim sistemom RamMount), drugi, opremljen z zvočnikom, za v avto. Prvi ima tudi poseben varovalni mehanizem pred priložnostno krajo, ki pa ne preprečuje odtujitve GPS-a, če se od motorja oddaljimo za dlje časa. V tem primeru je Garmina bolje sneti in ga imeti s seboj v lični torbici, za vsak slučaj pa ga lahko elektronsko zaklenemo s PIN-kodo. To sicer kraje ne prepreči, nepridipravu pa vseeno onemogoča uporabo. Pozabljivce lahko pomiri podatek, da je mogoče Züma odkleniti tudi na vnaprej določeni skrivni lokaciji. Vgrajena in zamenljiva litij-ionska baterija mu daje energije za 3 ure, kar pomeni, da ga lahko brezskrbno uporabljamo tudi med pohajkovanjem po mestu ali na kolesu.

Na zgornjem delu nosilca je varnostna zaponka, ki preprečuje, da Züma izgubimo ali da nam ga na hitro ukradejo.
Na zgornjem delu nosilca je varnostna zaponka, ki preprečuje, da Züma izgubimo ali da nam ga na hitro ukradejo.

Zümo 550 je bil deležen vseh tehnoloških inovacij, ki jih danes pričakujemo od tovrstnih naprav, dodali pa so mu jih še nekaj za povrh. GPS sprejemnik temelji na čipu SiRF star III, izredno zmogljivem mikroprocesorju, ki zna slediti 20 satelitom (v resnici trenutno GPS-sistem dopušča največ 12 satelitov na eni lokaciji). Poleg tega pa ga odlikuje hitro iskanje prvega satelita in zmožnost sprejemati signal v še tako gostem urbanem okolju, kar je za mestno navigacijo in v gozdu zelo pomembno. Z dodatno anteno je sposoben upoštevati prometne informacije GTM 12 ali GTM 21 FM TMC in pot prilagajati trenutnim razmeram na cesti. Zamerimo mu, da te antene nima že vgrajene, saj bo zaradi nje krmilo kazila še ena žica. No, v Sloveniji ta sistem obveščanja tako ali tako ne deluje.

Kombinacija telefon - bluetooth slušalka - GPS deluje odlično.
Kombinacija telefon – bluetooth slušalka – GPS deluje odlično.
Predvajalnik datotek MP3
Predvajalnik datotek MP3
Pregledovalnik fotografij.
Pregledovalnik fotografij.

Vgrajena tehnologija Bluetooth omogoča uporabo brezžičnih slušalk na eni strani in mobilnega telefona na drugi. Preskusili smo ga s sistemom Interphone od Cellular Linea in z Nokiiinim mobilnikom, in trojček nas je, vajene težav s prostoročnimi slušalkami, presenetil z brezhibnim delovanjem. Poleg tega, da prek slušalke poslušamo navigacijske ukaze, imamo možnost telefonirati in za vmesnik uporabljati kar Zuma. Slednji je namreč v celoti sposoben upravljati telefon, ki je tako lahko varno spravljen v jakni ali kovčku. Imenik se s telefona prenese v Züma, s klici in številkami pa upravljamo kar prek zaslona.
Vgrajen predvajalnik MP3 ponuja zabavo na dolgih vožnjah, glasbo bere s pomnilniških kartic SD in jo predvaja na žične ali brezžične slušalke. Če uporabljamo digitalni fotoaparat z SD-kartico, si lahko fotografije ogledamo na nekoliko večjem zaslonu Garmina.

Dnevni prikaz navigacije v 3D.
Dnevni prikaz navigacije v 3D.
Nočni način 3D-prikaza med navigacijo.
Nočni način 3D-prikaza med navigacijo.

Za navigacijo ima Zümo 550 prednaloženo kartografijo City Navigator za celotno Evropo, za preizkus v Sloveniji pa smo na testni napravi imeli naloženo še Adria Route in Topo Slovenija. Kartografije, izdelane v sodelovanju s podjetjem Navteq, so ene najboljših in slovijo po natančnosti.
Čeprav je načrtovanje poti enostavnejše opraviti doma z računalnikom in priloženo programsko opremo (MapSource omogoča shranjevanje zanimivih poti in izmenjavo med uporabniki Garminov, kar je za vikend izlete idealno), lahko to opravimo tudi neposredno na Zümu. Izbiranje ali vnašanje iskalnih informacij poteka preko zaslona, vnosov pa običajno ni potrebno dokončati, saj Zumo že po nekaj črkah predlaga mesto ali ulico. Poti je mogoče dodati večje število etap in si tako pot povsem prilagoditi lastnim željam. Iskanje interesnih točk (POI) poteka preko posebnega menija, kjer izbiramo bencinske servise, restavracije, lekarne in podobno, za vsako lokacijo pa je navedena razdalja od naše pozicije. Mogoče je vnesti tudi lastne POI, kot so fiksni radarji, nevarni odseki in podobne, na katere nas Zumo opozarja med vožnjo.

Možnosti izračunavanja poti je veliko.
Možnosti izračunavanja poti je veliko.
Prikaz manevrov za vsakega posebej.
Prikaz manevrov za vsakega posebej.
Oznake smeri so dobro vidne tudi na motorju.
Oznake smeri so dobro vidne tudi na motorju.

Zümu je med navigacijo mogoče povsem zaupati in se prepustiti njegovim glasovnim napotkom. Zaslonski prikaz zemljevida je iz ptičje perspektive ali v 3D, nastaviti pa mu je mogoče količino podrobnosti, ki naj jih prikaže. Obvlada nočni način prikaza, če pa tudi to ni dovolj, mu je mogoče povsem zmanjšati osvetlitev. Motilo nas je nekoliko zatikajoče pomikanje zemljevida med vožnjo, vendar to na samo funkcionalnost naprave ne vpliva. Za optimizacijo poti uporablja več načinov izračunavanja glede na to, ali smo na kolesih, peš ali se želimo voziti po brezpotjih. Poleg prikaza na zemljevidu si je mogoče celotno pot ogledati po korakih, prikazanih s simboli in oddaljenostjo. Če zgrešimo predlagano pot, se Zumo odzove izredno hitro in ne vztraja dolgo pri svoji, razen, če je ta tudi edina.
Posebej za motorna kolesa ima Zümo vgrajen potovalni računalnik, ki na podlagi vnesenih podatkov izračunava porabo goriva in prikazuje, kdaj bo treba na bencinski servis. Ostali podatki o poti so standardni, pa vendar za motorje, povečini brez tovrstnih pripomočkov, dobrodošlo orodje.
Po nekajdnevnem testu Zuma 550 lahko samo potrdimo, kar že vrabci čivkajo: Garmin je z Zümom zadel terno in motoristom ponudil vrhunski navigacijski pripomoček. Njegova prednost je gotovo, da je namenjen tudi avtomobilistom, kar motoristi večinoma smo. Ne moremo niti mimo do potankosti zasnovanega vmesnika in enostavnosti uporabe v za nas specifičnih razmerah. Čeprav mu težko najdemo napako, naj omenimo samo ceno 729 €, ki deluje kot hladen tuš. Da za ta denar ne dobimo poleg niti žične, kaj šele brezžične slušalke, je smešno. No ja, tako nam je vsaj prepuščeno, da si izberemo takšno, ki nam najbolj ustreza.

Na voljo so ohišja različnih barv.
Na voljo so ohišja različnih barv.

Za cenovno občutljivejše kupce sta v Garminovi ponudbi modela Zümo 400 in 500 Deluxe, ki se od Züma 550 razlikujeta v glavnem po tem, da jima ni priložen avtomobilski nosilec. Zümo 400 ima še prednaloženo omejeno kartografijo in pa nima bluetootha.
GPS-navigacijo Garmin Zümo 550 je na test posodilo podjetje Geoset d.o.o. iz Šenčurja.

Več novic

Zadnje novice