Na relativno kratkem seznamu GPS-ov v osnovi razvitih in namenjenih motoristom, je kljub velikanski in močni konkurenci na trgu cestne navigacije Garmin edini zaresni igralec. Pot, ki jo je začrtal že z modeloma zümo 500 in 550, je letos nadaljeval z naslednikom zümom 660, GPS-om najvišjega kakovostnega in cenovnega razreda. Kot boste prebrali v nadaljevanju, je vreden vsakega  centa, saj popotnikom na dveh kolesih prinaša izjemno zmogljivost in funkcionalnost, na ravni  trenutno najboljših cestnih navigatorjev na trgu.

Garmin zümo 660 bo na motorju zazvel precej prostora in lahko ovira. Nosilec je kar se tega tiče zelo prilagodljiv.

Če je bil zümo 550 s svojo robustno obliko in gumiranimi deli v Garminovi floti videti kot posebnež, je z zümom 660 zgodba povsem drugačna. Po zunanjosti je primerljiv z nuviji s širokim zaslonom, saj ima ta skoraj 11 cm diagonale, zaradi česar je postal precej večji, vendar občutno tanjši. Prav tako so mu odstranili vse gumbe in ohranili samo tistega na vrhu za vklop in izklop. Zdaj je drsen in ga je zlahka potiskati tudi v rokavicah, česar ne bi mogli reči za z gumo prevlečene gumbe starejšega modela. Ohišje je narejeno iz trpežne plastike, ki je, po zagotovilih Garmina, neobčutljiva na UV žarke in gorivo.

Zaslon zuma je pregleden in informativen. Na dotik rokavice deluje odlično.

Na čelni strani ni poleg zaslona ničesar, na hrbtni strani pa se je marsikaj spremenilo. Zümo ima nov priključek s kontakti za namestitev na nosilec na motorju in v avtu (oba sta priložena osnovnemu kompletu), ki je povrhu vsega zatesnjen. S starim modelom pa žal ni združljiv.

Poleg kontaktov je novost, ki so jo motoristi pogrešali vsaj, kadar so se znašli v avtomobilu, in to je zvočnik, ki je dovolj glasen, da bi ga bilo mogoče uporabljati tudi med navigacijo na motorju v mestu. Na drugi strani priključka je zatesnjen pokrov baterije, ki jo je potrebno odstraniti vedno, kadar želimo priti do reže za pomnilniško kartico miniSD. Ta ni priložena, ima pa novi zümo 2 GB pomnilnika, ki deluje kot pomnilnik flash (USB ključek), do katerega dostopamo z računalnikom prek USB-vtičnice.

Nov nosilec

Da so pri razvoju novega züma prisluhnili motoristom, je opazno tudi pri novem nosilcu za montažo na krmilo. Mehanizem varnega pripenjanja GPS-a je povsem spremenjen in daje zanesljivejši občutek vpetosti. Priključek za slušalke smo na njem iskali zaman, saj so ga preselili na konec pol metra dolge žice in ga tako približali vozniku. Pri ceni, ki jo zahtevajo za züma, bi kompletu lahko priložili vsaj ožičeno slušalko. Pa drugič. Druga žica povezuje nosilec z napajanjem, tretja pa z doplačljiv sprejemnik prometnih informacij TMC. Ta naj bi v Sloveniji že deloval, vendar podrobnejših informacij še ni na voljo.

Nosilec züma 660 je popolnoma drugačen od predhodnika in tudi bolje zasnovan.

Za zaščito konektorjev se na nosilec namesti plastičen pokrov. Omeniti velja, da nosilec nima več možnosti varnega pripenjanja z vijakom, kar nekateri ocenjujejo kot korak nazaj. Pri tem izpostavljajo možnost kraje med čakanjem v križišču. Za prenašanje je priložen ličen etui, pred vremenskimi vplivi pa takrat kontakte na nosilcu ščiti priložen pokrovček.
Zaslon je izjemne kakovosti in zelo malo odseva, natančnost in odzivnost na dotike tudi v rokavicah pa sta odlični. Vodoodpornost züma nam je uspelo preizkusiti večkrat in tudi največji naliv, ko je bilo potrebno sestopiti z motorja, mu ni prišel do živega.

Prepoznaven Garminov sistem menijev. Intuitiven in celovit.

Naslednje presenečenje nas je čakalo ob vklopu. Zümo 660 izjemno hitro najde položaje satelitov, saj uporablja za pomoč sistem HotFix. Ne glede na to, ali je to uporabnikov prvi Garmin, ali pa se je z njim že srečal, je vmesnik intuitiven in ponudi klasičen Garminov prikaz Kam? in Zemljevid. Vendar se za fasado skriva precej prenovljen vmesnik, z množico dodatnih funkcij in možnosti, tudi takšnih, ki osnovni navigaciji ne koristijo, so pa primerne za preganjanje dolgčasa med počitkom.

Med navigacijo

Glavni pogled na zemljevid je lahko v klasičnem prikazu od zgoraj ali v naravnejšem 3D načinu. Novost, ki jo sedaj zümo ponuja zaradi svojega zmogljivega procesorja, je izrisovanje 3D stavb. Čeprav bi težko rekli, da je s tem navigacija poenostavljena, lahko pa vsekakor pomaga v večjem mestu dobiti boljši občutek za položaj v prostoru. Na zemljevidih AdriaRoute ta funkcija ni prisotna.

Podrobne statitike potovanja, s katerimi lahko obogatimo tudi prikaz na navigacijskem zaslonu. Želeni podatek enostavno odkljukamo.

Zümo 660 je sicer opremljen z Navteqovo kartografijo City Navigator NT z milijoni interesnih točk in 3D prikazom stavb. Do izraza pride tudi, ko se dotaknemo mape na zaslonu in se zemljevid mehko zavrti okoli našega položaja. Ta funkcija omogoča ogled našega ali bližnjega položaja z vseh zornih kotov. Prikaz na zaslonu je tudi sicer zelo bogat z informacijami, tako kot smo pri Garminu navajeni. Na spodnjem robu zaslona so poleg ikone za vstop v meni tudi podatki o poti, ki pa jih pri zümu lahko izbiramo. Ob pritisku na enega od njiju nas popelje v poznan prikaz statistike o razdaljah, časih in hitrostih, kjer si lahko tudi s klikom izberemo podatek, ki bo stalno prikazan na navigacijskem zaslonu.

Podrobne statitike potovanja, s katerimi lahko obogatimo tudi prikaz na navigacijskem zaslonu. Želeni podatek enostavno odkljukamo.

3D prikaz stavb je nedvodmno zanimiv in uporaben dodatek. Toda za zdaj le v večjih mestih.

Vmesnik za vnašanje naslovov je prilagojen delu v rokavicah, saj so črke zbrane v sklope in tipke dovolj velike, je pa vnašanje dolgotrajno. Za oblikovanje natančnih načrtov poti priporočamo uporabo programske opreme MapSource na računalniku in nalaganje izdelanih rut na Garmina.

Ohranite stik

Vgrajen Bluetooth omogoča povezavo z mobilnikom in brezžično slušalko v čeladi. Osnovni namen je prenašanje navigacijskih napotkov v čelado, po isti poti pa se prenaša tudi stereo glasba (sistem A2DP) iz predvajalnika. Omogoča tudi upravljanje avdioknjig, če se želite na poti učiti kakšnega jezika ali uživati v kriminalki. Ob tem je tudi telefoniranje med vožnjo zelo enostavno in pogojno varno, saj lahko na zaslonu vidimo prihajajoči klic in ga sprejmemo ali zavrnemo. Med iskanjem prenočišča ali kakšne druge usluge lahko avtomatsko pokličete številko iz seznama.
Zümo 660 ponuja tudi možnost izmenjave poti z drugimi uporabniki Garminov prek povezave Bluetooth in nalaganje poti iz aplikacij, kot je Google Maps.
Pregledovalnik fotografij služi tudi kot shramba slik in vir oznak za naše priljubljene destinacije… ali pa naše najdražje.

Pregledovalnik fotografij služi tudi kot shramba slik in vir oznak za naše priljubljene destinacije… ali pa naše najdražje.

Dobrodošla novost pri zümu je pomoč pri razvrščanju na voznih pasovih, ki vizualno prikaže, po katerem voznem pasu se moramo peljati skozi zapleteno križišče ali izhod iz avtoceste. Tudi prikaz omejitev hitrosti na posameznih odsekih cest je dobrodošel, hkrati opozarja na prekoračitev. Za dodatno varnost pred cestnimi inkasanti pa zumo opozarja tudi na bližino stacionarnih radarjev.

Dodatki

MP3 predvajalnik smo že omenili, na voljo je tudi slovar pogosteje uporabljenih izrazov in pa pregledovalnik fotografij. Če je bila pri prejšnjem zumu glavna funkcionalnost tega, da smo lahko na potovanja s seboj nosili slike svojih najbližjih, pa je mogoče zdaj te slike tudi koristno uporabiti. Povezati jih je namreč mogoče s priljubljenimi destinacijami, tako da se v seznamu slednjih prikažejo kot ikone.

Nedvomno je Garmin zümo 660 s priporočeno ceno okrog 600 EUR ena najdražjih rešitev za cestno navigacijo, ki pa po našem mnenju popolnoma upravičuje svoj status, saj je tudi ena najzmogljivejših. Če potovanja z motociklom jemljemo skrajno resno in pri tem nismo pripravljeni sklepati kompromisov glede opreme, ki nam je v pomoč v naših avanturah, potem je odločitev za züma na dlani.

BMW Navigator IV

BMW Navigator IV je po tehnološki plati v celoti Garminov izdelek, BMW pa je avtor posebnega nosilca in prednaloženega seznama BMW-jevih pooblaščenih prodajalcev in serviserjev. Sicer Navigator IV odlikujejo enake funkcije, kot züma 660, kot so upravljanje z avdio vsebinami, Bluetooth povezovanje s telefoni in slušalkami, ter prednaložene kartografije Vzhodne in Zahodne Evrope z več kot milijonom interesnih točk. Nosilec je BMW-jeva posebnost, saj ima na čelni strani štiri tipke za hiter in še enostavnješi dostop do različnih funkcij GPS-a.

OCENA
hitro iskanje satelitov (tudi v prostorih)
funkcija razvrščanja na voz. pasovih
vgrajen zvočnik
kakovost Bluetooth povezave
priložena nosilca za motor in avto
ekskluzivnost
velikost (relativno)
Prejšnji članekBMW K1300S
Naslednji članekOkusili smo: Aprilia Mana GT 850
test-garmin-zumo-660Nedvomno je Garmin zümo 660 s priporočeno ceno okrog 600 EUR ena najdražjih rešitev za cestno navigacijo, ki pa po našem mnenju popolnoma upravičuje svoj status, saj je tudi ena najzmogljivejših. Če potovanja z motociklom jemljemo skrajno resno in pri tem nismo pripravljeni sklepati kompromisov glede opreme, ki nam je v pomoč v naših avanturah, potem je odločitev za züma na dlani.

13 COMMENTS

 1. Dobra zadevca je tole, ne bi bilo slabo, če bi mu dodali še objektiv , in bi služil lahko kot fotoaparat ali kamera, saj vemo da je vedno na poti problem s prostorom , poleg tega bi bila zadeva vedno pri roki ! Mar ne ?

 2. Opis avtorja članka kar drži, bi pa dodal še nekaj izkušenj po cca 7000 km uporabe te naprave.
  Uporabniki Adria Route morajo City navigator kartografijo v meniju izklopiti, saj se koordinatno še vedno razlikujeta (tudi pri vpisu drugih podatkov) in je pri navigiranju nekaj težav. Velja za domače okolje ! Tudi prikaz omejitev ne deluje, če uporabljamo A. Route, razen, če smo jih vpisali kot POI.
  Odlična je funkcija prepoznave nosilca za motor ali avto, saj le-tega naprava prepozna in te povpraša o spremembi menija. Pri moto meniju se tudi poveča navidezna tipkovnica, ki je razdeljena v tri dele, da je lažje vnašanje v rokavicah.
  Baterija je odlična, naprava sama pa se takoj vklopi, ko jo položimo v moto nosilec.Sam nisem nikoli potreboval rezervne baterije pri peš potepanju po mestnih središčih – priporočam pa, da se zmanjša svetilnost zaslona saj s tem podaljšamo delovanje baterije.
  Občasno zmoti le bel zaslon pri premikanju prikazane poti, kot bi naprava nekaj preračunavala (pa čeprav to neprestano dela), potem pa se zopet prikaže načrtovana pot.
  Zanimivo je, da se to dogaja le pri Adria Route (original verzija 2.3), ne pa pri MapSource City Navigator Europe NT 2010.1 tudi originalu. (Geoset in Navigo Sistem- na potezi ste)
  Bluetooth deluje odlično, sam uporabljam kombinacijo Nokia N97 in N-com od Nolana. Delujejo vse povezave, tako interkom,glasba telefon, prehajanja med posameznimi funkcijami itd…Potrebno je le pravilna zaporedna povezava npr : telefon na Garmina, le tega pa naprej na N-Com v čelado. Pri vklopu funkcije glasovnega izbiranja v telefonu, lahko vse pogovori in izbiro kontaktov opraviš kar preko N-Com povezave, tudi, če vmes poslušaš glasbo. Seveda pa v tem primeru odpade povezava interkom s sopotnikom. Ne glede na to , katera naprava je priključena, je povezava odlična; praktično pa deluje nekje do 7-8 metrov oddaljenosti, tako da točenje goriva in kakšen dvig denarja na “bencinsken” bankoomatu lahko opravimo kar med telefonskim pogovorom brez snemanja čelade – samo motor jedobro imeti na očeh…
  Lahko tudi nastavimo merilnik približne porabe goriva in ko se približamo neki nastavljeni meji, nas nato opozori ikona benc. črpalke. S pritiskom nanjo pa se nam prikažejo vsi bencinski servisi v bližini. Torej panike ne bi smelo biti …
  Zame trenutno TOP naprava, za preprečitev namerne odtujitve pa je že poskrbel Touratech z nosilcem za zaklepanje.

 3. lahko bi ga primerjali še z zumotom 550 – je 660 boljši, slabši? sem pa bral, da jr ta 660ka dosti hroščata in folk ni nekaj navdušen nad njo zaradi tega. za razliko od avtorja članka in uporabnika zlato63. kako je pol s tem, so kaki problemi s hrošči al ne?

 4. Sam bi skritiziral pritrditev nosilca na belanco, kjer so poenostavili in si zamislili pritrditev s cevno objemko (zelo ceneno). Na vari imam plastificirano belanco in bi s to objemko plastiko poškodoval, pa tudi na kromiranih bi se verjetno poznal nasek, katerega je pustilo krivilno orodje objemke.
  Sam sem rešil tako, da sem iz aluminija izdelal nov komad, ki podoben nosilcu s kroglico, vanj vrezal dva navoja M6 in ga na črno prebarval.

 5. Kaj tu pomaga Garmin če…: sem nekoč mačka dal od bajte, (10 km) pa je bil čez teden dni doma. – “Ti ga pa ne najdeš kljub navigaciji in zemljevidu” mi je rekla žena, ko nisem “našel doma” iz gostilne…

 6. No še moje izkušnje. Povezava Nokia 5800Xm -> Zumo 660 -> Nolan N-Com nikakor ne deluje kot bi morala. V slušalki med telefonskim pogovorom slišim sikanje in hreščanje, da pogovor ni mogoč. Sicer sama povezava Zumo -> N-com ali Zumo -> Nokia deluje brez težav v kombinaciji pa nikakor. Poskusil bom še ta postopek priklapljanja kot ga opisuje zlato63 ampak nimam nekega upanja v uspeh. Mogoče je pa kaj narobe z mojim zumotom in bi ga moral dati na servis…nevem.

 7. Neki naj vam bo jasn vsem penisarjem tuki. Vožnja z motorjem NI vožnja od točke A do točke B. To velja za razne poštarje in podobne… Tuki pa velja tudi: Der Weg ist das Ziel. Če greš pa v tujo državo, pa valda odpri gobec, pa vpraš kje si in kam bi rad šel. Tale naprava nas bo oropala najboljših dogodivščin. Men so se najboljše zgodbe zgodile ko nism več vedu kam, pa te domačini povabjo za gosta…. Za ostale pa velja, da se da nastavt tut kje so bifeji, da navte zgrešil 🙂

 8. Moram še jaz napisat svojo izkušnjo z zumotom 660.Dolgo sem razmišljal o cenejši ali dražji varijanti,a odločitev je padla za dražjo.Zumota 660 sem kupil štirinajst dni pred dopustom,sledila je montaža,povezava in povezava z govorno napravo.Izprobal sem ga na motorju in v avtu.Prišel je dan D za odhod na dopust,saj sva se odpravljala v Normandijo.Zumo je že na poti po Avstriji dvakrat zmrznil toko da,sem ga moral ugasniti.V Dachau je še našel taborišče.ko sva šla iz Dachaua je začel javljati,da je povnilnik poln.Vsi poskusi za brisanje povnilnika so bili zaman.Pri Stuttgartu je tudi še našel kamp v Parizu pa nič več.Začelo se je iskanje in spraševanje tako,da sva pozno ponoči le našla kamp.Naslednji dan sem poslal mail v Geoset vendar tudi njihova navodila niso pomagala.Sledila je nabava zemljevidov tako ,da sva si ogledala Normandijo,Bretanijo in dolino reke Loare.Po prihodu domov sem odnesel zumota na servis, vendar ga niso mogli popraviti.Zamenjali so za novega.Če bi se dalo izračunati slabo voljo,ki mi jo je povzročil bi bila cena sigurno dvojna.Ko sem ga rabil ni delal sedaj,ko ga ne rabim dela.