Pred malo manj kot tremi leti smo vozili starega R 1200 GSA. Takrat smo se spraševali, zakaj bi si človek želel dodatnih 30 kilogramov na že tako ne peresno lahkega, a odličnega osnovnega velikega GS-a. Zaradi večjega rezervoarja in nekaj zaščite? Takrat smo tudi ugotovili, da je zrel za konkretno prenovo. In tu je, prenovljeni veliki Adventure. Kako drugačen je od starega velikega “popotnika”?

Res je popolnoma nov motocikel. Če ga primerjamo s starim, z oznako GSA, je novo vse, ker pa vemo, da je GSA izpeljanka GS-a, je seveda dobil vse kar smo lani že izvedeli o famozni vodi v bokserju. Kar ne pomeni le, da mu voda pomaga ohranjati optimalno temperaturo, ampak je občutno živahnejši, še bolj cestno orientiran kot prej, optimiziran, pri večji moči nič bolj žejen in presenetljivo miren. S popolnoma elektronsko ročico plina lahko še toliko bolj izkoristimo vse izboljšave agregata. Suha sklopka se je poslovila, menjalnik deluje hitreje, vendar pa ne tako mehko kot na starem modelu.

Vzmetenje se lahko imenuje Dynamic ESA, ga toplo priporočam, deluje odlično in z novim, bolj togim okvirjem pričara nasmeh na licu tako vozniku kot tistemu, ki je okupiral zadnji sedež.

Različne mape delovanja agregata v povezavi z vzmetenjem, ABS-om in ASC-jem so seveda tržno obvezne, čeprav bi tudi brez njih preživel. Predvsem je program OFFROAD tisti, ki je falil na starem GSA. Ta program prilagodi delovanje ASC in ABS podlagi, ki ni asfaltna. Top zadeva.

Prednji žaromet je lahko v LED tehniki. Za doplačilo 1.100 evrov seveda. Če bi se odločil s tem motorjem zapeljat na kako bolj peščeno pot, bi bil ali prvi v koloni ali pa še bolje, prišparal 1.100 evrov in si omislil navaden žaromet. Svetijo pa te “ledice” odlično. Ne manjkajo niti tempomat, ogrevane ročke, originalna navigacija. Seveda, žal večinoma kot opcijska oprema.

Kar Adventure-ja naredi posebnega so seveda dodatki. Vzmetenje ima 20 mm daljši hod, ogromen rezervoar je tokrat zaradi zmanjševanja teže aluminijast in izdatno zaščiten. Debel kos aluminija skrbi tudi za zaščito agregata, nosilci za kovčke so konkretni in bodo zdržali marsikak padec, veterna zaščita je še izdatnejša. Novi Adventure je veliko bolj ostro zarisan kot stari. Kar ga naredi zastrašujočega, impozantnega, na grd način celo lepega. Vsekakor pa ga nihče ne bo spregledal.

Moj prvi vtis vožnje novega R 1200 GSA je bil zelo “računalniški”, kot da zna motor vozit sam in mene sploh ne potrebuje. Preden sem ugotovil, da je za ta nenavaden občutek pravzaprav “kriva” odlična ciklistika, in da se zna ta ogromen kos motocikla peljat bistveno hitreje in hkrati udobneje kot stari GSA in večina motociklov, ki sem jih vozil do sedaj, sem bil že nekako “pečen” in sem v glavi slišal glas: “To bi jest mel”. V osnovi je R 1200 GSA še vedno velika (ogromna) endura, po voznih lastnostih pa je še vse kaj drugega. Peljal sem se z njim od Podnanosa do Razdrtega po stari cesti čez Rebernice. Tempo sploh ni bil počasen, ves čas pa sem se spraševal kdaj so cesto popravili. Seveda je niso. Podobna zgodba o popravljeni cesti se je ponovila med vožnjo skozi logaški drevored. Tako dobra je namreč ciklistika. Lahko rečem, da najboljša v razredu velikih endur. To, da je Adventure ogromen kos motocikla se med vožnjo ne čuti. Dokler ostajamo na asfaltu.
Na makadamu pa ta motocikel dobro peljejo le tisti, katere imamo mi, navadni smrtniki, za norce. Počasi pa je prilezel čez marsikatero luknjo brez prevelike drame tudi v mojih rokah. Da je Adventure zares (pre)velik kos motocikla sem se zavedal šele, ko sem ga tlačil v premajhno garažo.

In tako se lahko zopet sprašujem, za koga Adventure sploh pride v poštev? Najbrž za vse tiste, ki težko dobijo dovolj veliko opremo zase. Za tiste, ki živijo v Avstraliji, kjer je 500 km od pumpe do pumpe? Čeprav je Adventure odličen motocikel, zares odličen, bi si težko privoščil s sabo vozit 30 kilogramov dodatne teže. Toliko lažji je namreč mali veliki GS. Konkurence ima seveda bistveno več kot pred tremi leti. Vendar se pri BMW-ju zaradi tega ne sekirajo preveč. S takim izdelkom pod streho se dejansko niti ne rabijo. Bi imel, ampak še raje bi imel “malega” BMW R 1200 GS-a. Seveda tega, “vodnega”.

OCENA
Agregat
Vzmetenje
Zavore
Ergonomija
"Gretje" sopotnikova desne noge
Težko gre v majhno garažo
Prejšnji članekTest: Honda PCX 150 2014
Naslednji članekTest: BMW F 800 GS Adventure 2014
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
test-bmw-r1200-gs-adevntureIn tako se lahko zopet sprašujem, za koga Adventure sploh pride v poštev? Najbrž za vse tiste, ki težko dobijo dovolj veliko opremo zase. Za tiste, ki živijo v Avstraliji, kjer je 500 km od pumpe do pumpe? Čeprav je Adventure odličen motocikel, zares odličen, bi si težko privoščil s sabo vozit 30 kilogramov dodatne teže. Toliko lažji je namreč mali veliki GS.

26 COMMENTS

  1. lep prispevek a kaj ko skoraj nič ne razumem kaj govori!! Zakaj ne dajo kot testnika prekmurca pa naj on govori v svojem dialektu in ga naj pol “močvirniki” razumejo. Baj d vej; a ni to v javnih občilih celo kaznivo-mislim neuporaba slovenščine??!

  2. ne, ne govori francosko ampak tudi prekmurec ne govori francosko pa vseeno močno dvomim da ga razumeš!Razen če si mađar(ha ha).Ker ob besedah da je lohek pa velk pa težk pa prv pa kokr pa tale balanca …. me mine!Ker bi rekel da je lejki,žmetni itd.Kako se ti dopade?

  3. Je razen nerazumljivega dialekta, frizure in obleke še kaj narobe? Drugače se izklopim in uživam na plačanem dopustu. Razen če mi kak poziv na Dob ne vročijo zaradi uporabe žbriščne..

  4. Članek na mestu, tudi dokaj objektiven. Kakšen segment in znamka komu paše je stvar posameznika in kaj to druge briga, če si zanje v zmoti. Žal so nam marsikaterim take in podobne konkurenčne krave prevelike, k sreči pa nekaj izbire vendarle je in so potem kompromisi zadovoljivi, konc koncev se tudi ne oženiš z idealno. Novinarejv dialekt pa je en najobsežnejših in najsorodnejših v naši državici. Defenitivno pa raje poslušam kak razumljiv dialekt, kot posiljeno knjižno slovenščino, naj človek dela kakor najbolje zna.

  5. Stroj, ki ga ne bi imel nikoli v garaži, ker bi naredil grdo garažo še gršo. Biker77,čuj nič bat te štekamo tudi na toti strani. Dobro povedano, tudi dober moped v vseh pogledih. Edini minus, še vedno najgrši dvokolesnik, kar so jih naredili bavarci.

  6. Motor zgleda k Transformerji, vsak trenutek se bo spremenil v Optimus Prime-a 🙂 2 praktični vprašanji, ker je Adventure. Torej bo velikokrat umazan – a pa se ta motor da še kdaj dobr očistit (slika 1)? Torej bo tudi nekajkrat naslonjen in na tleh – kolk 100 delov-delčkov bo treba po katalogu iskat in menjat za minimalen zdrs (slika5)? To je bolj moto super SUV – za v gmajno ga je škoda, pa še neokreten je. Da bo šofer še bolj mačo, obvezno skoz 3 alu kufre s sabo vozit.