Honda CB1300 SA ni zadnja novost in tudi ni zadnji krik tehnologije. Brez dvoma pa je dovolj modern moticikel, da nas je simpatično razvajal na turah po Sloveniji in izven nje.

črna v kombinaciji z zlato nikoli ne zgreši. A je lepa tudi rdeče-bela…

Prvi preblisk, ki me je prešel, ko sem prevzemal motocikel, je bil film Top Gun! Se še spomnite, kako je v filmu Tom Cruise s svojim GPZ-jem po zadnjem kolesu pihnil čez križišče? In Honda CB1300 SA me je s svojim dizajnom vrnila v tista pozna osemdeseta. Retro oblika s črno barvo in zlato obarvanimi kolesnimi obroči vzbuja nostalgijo.

“naked”?….hmm… prej klasika… vam kaj ni všeč?…
… dolg nos…

A da ne bo pomote, izdelek je popolnoma novodoben. Že res, da na pogled dolg in nizek motocikel deluje, kot da ni čisto iz moderne ere. Naprej potegnjen poloklep nosi velik štirikotni prednji žaromet. Zadek je nostalgično privzdignjen in sega čez prav tako retro oblikovano zadnjo luč. A motocikel ima vgrajen popolnoma sodoben agregat z elektronskim vbrizgom goriva, dobro vzmetenje in zavore, ki vključujejo sistem ABS.

…ročaj na ritki…

Morda bo kdo imel pomisleke glede oblike. Ne nakazuje kakšne agresivnosti in ne vključuje ostrorobih linij. Toda je uglajen športni potovalnik, brez specialnih modnih efektov. Kot bi recimo pogledali koncert dive Tine Turner, namesto na pol izumetničen nastop lepotičke Beyonce. Saj ne rečem, oboje je za videti in ne oporekamo kvaliteti. A tista prvinskost Tine Turner ima le nekaj več. Morda le občutek…

…zavore z ABS-om

In tak občutek sem imel na CB1300 SA. Ko sem sedel na to podolgovato črno “igračo”, sem se počutil, kot filmski igralec. Zame malce nizek sedež ima višino 790 mm od tal. Sklonim se rahlo naprej in poprimem za ročice. “Odlična drža za dolge, hitre ture,” me nemudoma prešine in že sklenem, da bo treba narediti kakšno daljšo pot.

Lepotica tudi ni preveč požrešna poraba se je vrtela okoli 7 l/100km

Pogled na armaturo me razveseli, ko ugledam dva klasična, velika, analogna merilnika. Tako hitrost, kot tudi število vrtljajev torej prikazuje igla. V desnem merilniku je LCD prikaz ure in količine goriva. Vmes so še kontrolne lučke in digitalni prikaz razdalj, temperature zraka in hladilne tekočine. Vse nekako klasično na svojem mestu, brez iskanja. Tudi štrleča ogledala, ki sta povsem pregledna.

Podolgovato nizka igrača ima medosno razdaljo 1.510 mm..
…res klasika…

Brez posebnih pričakovanj stisnem gumb za zagon. Štirivaljnik zapoje pričakovano, umirjeno, z rahlim prizvokom nostalgičnega uporništva. Kot bi “prešprical” uro zgodovine in na vogalu čakal na svojo izbranko, medtem ko truma sotrpinov zavistno opazuje črno lepotico med nogami. Vrstni, tekočinsko hlajeni agregat ima prostornino 1.284 ccm in izvleče 116 KM pri 7.500 vrtljajih. To pa res ni veliko, boste porekli, v teh časih, ko se številke nevarno približujejo dvestotici. A vam povem, popolnoma dovolj za zelo hitro vožnjo tudi v dvoje. 117 Nm navora pri 6.000 vrtljajih v kombinaciji z največjo močjo pomeni, da z lahkoto sledite dokaj aktivnemu tempu cestakov na poti na v Dolomite ali južno na sosedovo obalo. In ne bo vam treba priganjati batov v nebesne višave, saj se rdeče polje prične že pri 8.600 vrtljajih.

…pa spet klasika.
…in še enkrat enako…

Pretaknem v prvo prestavo, obrnem plin, iz velikega dušilca ob desni strani se zasliši rezek, močan zvok in gremo! Kar takoj na avtocesto in preko meja naše ljube, omejene državice. Vožnja je športno potovalno enkratna. Kar preveč popolna. Teleskopske vilice premera 43 mm imajo nastavljivo dušenje kompresije in povratnega hoda ter so s hodom 120 mm dovolj učinkovite za tovrstno namembnost. Za blaženje zadka skrbijo zadnje nihajne vilice z dvema klasičnima blažilnikoma Showa, ki imata možnost 5-stopenjske nastavitve prednapetosti vzmeti. In ker sta dva, bodite pozorni, da oba nastavite enako, drugače se vam lahko zgodi, da se bo motocikel obnašal neenakomerno.

Pnevmatiki 120/70-17 in 180/55-17 nudita…

Malce presenečen ugotovim, da ima motocikel “le” 5 prestav. Ni se mi malokrat zgodilo, da sem poskušal pretakniti v še eno prestavo. A človek se navadi in na koncu mi je prav prijalo, saj sem v peti prestavi oddelal večino poti. Zaradi bogatega navora pretikanje navzdol ni bilo potrebno, tudi takrat, ko je bilo potrebno prehiteti kakšen tovornjak.

Na avtocesti je križarjenje med 100 in 130 km/h, kolikor se največkrat vrtijo omejitve, enostavno BP (beri brez problema ali pa blazno popolno). Sam mu ne bi namenil kategorije “naked”, kakor ga ponekod uvrstijo zaradi svoje neposredne povezanosti z nagico CB1300. Model SA ima sicer prav tako odkrit agregat in slečen, klasični, 4 v 1 izpeljan izpuh, ima pa tudi ličen poloklepec, ki je odlično zagotovil vetrno zaščito pri višjih hitrostih. Tam, kjer smo smeli priviti, je igla pokazala tudi preko 240 km/h in je bila vožnja še vedno varno stabilna. Poloklep je pobral večino vetrnega toka, ostalo naredi rahlo naprej pomaknjena drža in potovanje je res neutrudljivo. Po 500 km je voznik še vedno voljan voziti in tudi sopotnica pove, da bi zmogla vsaj še enkrat toliko. To pa je že dober podatek, ki pomeni, da zvečer v Dubrovniku ne boste utrujeni in si še isti dan privoščite kakšen “disco night”.

Je nekaj posebnega kljub nevtralnosti…

Sprva sem malce dvomil v udobje pri mestni vožnji. Toda prožen agregat dovoljuje mirno vožnjo že od 2.000 vrtljajev naprej. In ker se ne vrti visoko, je moč spodobno smukati mimo vozil v spodnje-srednjem območju. 25-stopinjski kot glave in 99 mm predteka poskrbita za dovolj živahno vijuganje, tako da se ne počutite neokretni. Tudi suhe teže 236 kg med mestno vožnjo ni pretirano občutiti.

Tej teži popolnoma ustrezajo trije zavorni koluti. Prednji, 4-batni čeljusti grizeta v dva koluta premera 310 mm in zadnja, 1-batna, v kolut premera 256 mm. Zavorni sistem vključuje ABS. Prav pošteno smo si ga privoščili. Moram reči, da ob sunkovitem stiskanju zavor motocikel malce zapleše, preden sistem vklopi popuščanje zavornega učinka. Predvsem je bilo to opaziti na zadnji zavori, ko zna zadnje kolo za hip celo blokirati pri stisku zavore. A če sem pošten, imam raje tako, kot da bi sistem vklopil prehitro in bi me motocikel s popolnoma stisnjenimi ročicami s strahom nosil proti ovinku.

..ni Mad Max, je pa Bladzo na kolenu v supermoto opravi…

Osebno me je CB1300 SA navdušila. Nima nobenih ekstremnih zmogljivosti ali detajlov, ni zadnji izdelek mode ali tehnike, pa vendar ima dušo. In zna biti zelo hitra, učinkovita, predvsem pa udobno potovalna. Vse to za ceno 10.630 evrov. Za ta denar pa dobite hudičevo dober motocikel.

OCENA
udobje
potovalnost tudi v dvoje
retro stil
vzmetenje bi bilo lahko sodobnejše
ni za preveč poškodovane ceste
Prejšnji članekPo škornju do Sicilije
Naslednji članekDnevna fura: Zaključek moto sezone
Blaž Črnivec
Izkušen moto novinar z nekaj ljubiteljskimi dirkaškimi izkušnjami na enduro in MX progah, ki zadnje časa zaradi ljubezni do svoje ključnice preferira asfaltno pisto.
test-honda-cb1300-saOsebno me je CB1300 SA navdušila. Nima nobenih ekstremnih zmogljivosti ali detajlov, ni zadnji izdelek mode ali tehnike, pa vendar ima dušo. In zna biti zelo hitra, učinkovita, predvsem pa udobno potovalna. Vse to za ceno 10.630 evrov. As Domžale Moto center v tem trenutku ponuja celo akcijsko ceno 9.860 evrov! Za ta denar pa dobite hudičevo dober motocikel.

16 COMMENTS

 1. Lušten motor. Tole pa leti na ekipo motosveta… iz člankov se da opaziti, da premorete dokaj spodobnega fotografa, še vedno pa zelo peša vaš video. Kdorkoli že to snema, se mi zdi, da nima pojma kaj počne. Filmčki so neatraktivni, brez prave ideje, nepregledni in delujejo na splošno kot da bi snemalec imel parkinsonovo. Ne mi tega zamerit. Vzamite to kot kritiko, ki jo je mogoče popraviti.

 2. Na prvi pogled je moped videti kot kawasaki GPZ 750 letnik 1985.
  Sem najprej mislil, da je Bladzo med testi z motorjem padel, pa so za prvo silo na Hondo prilimali Kawasakijevo masko…….

 3. bladzo tud mene zanima kaj pomeni ” ni za preveč poškodovane ceste” ??
  aja prav tak če ne isti sem si sposodil lani a AS-u.No uglavnem res zelo navdušen nad njim (sploh pa nad navorom in vodlivostjo motocikla glede na težo samega-tudi v mestu).Edino vzmetenje bi bilo lahko boljše (za bolj športno vožnjo)Je pa fajn za daljše ture (udoben)…V glavnem, če prodam horneto je cb1300 moj.:-)

 4. A je bil snemalec zadet? Pri gledanju fašeš morsko bolezen. Je hotel povdariti gibanje ali zibanje? Snemal barko ali motor? Motorist prihaja iz aviona brez vrat? Narejeno brez domišljije in udarnega scenarija za kratek film oz. predstavitev. Pustite delo profesionalcem!!!! ali vsaj talentom, ki bodo naredili simpatičen izdelek in ne skrpucalo brez repa in glave.

 5. Resnično bi si želel obrazložitve tistega minusa, saj sem sam ta motor kupil med drugim tudi zato, ker sem bil mnenja, da je primernejši za sfukane ceste kot kaka VFR, XX, FJR ipd. LP.

 6. Rok1679: Glede na to, da avtor ne odpiše, si bom jaz drznil na kratko obrazložiti! Očitno vzmetenje ne uspe slediti slabi cesti in v tem segmentu najdemo boljše vzmetenje. Lahko bi rekli, da je pretrdo oziroma prepočasno glede na pričakovanja!

 7. PA PIZDA A PR 13000 REGISTRIRANIH UPORABNIKIH JE NA STOTINE “PAMETNIH KRETENOV” K PAMETNJAČJO O VIDEU PA KWALITETI, OD VSEH TEH “POFUKANIH PAMETNJAKOVIČEV” PA NI ENGA K BI REKU: FANTJE MALO VAM PRI VIDEIH ŠEPA, JEST ZNAM TO IN IMAM OPREMO IN, ČE ŽELITE VAM LAHKO PRISKOČIM NA POMOČ, DA BOSTE ŠE V TEM SEGMENTU DOBRI….

 8. Glede na to, da so video delali amaterji na tem področju, je pač amaterski.
  Nikakor pa ne morem reči, da je slab.
  Avtor si je pač zamislil, da se bo kamera zibala in se je pač zibala. So what?? Umetniška svoboda pač…..