nedelja, 23. junija 2024

Test: Moj BMW R1150R

Spilferderber je v članku strnil misli po prvem letu lastništva bavarskega roadsterja...

Deli

Mogoče bi bilo dobro malce strniti misli po prvem letu vožnje s to zadevco…

Teža

Prvi občutki na tem motorju so bili mešani. Glede na to, da sem se kot voznik začetnik odločil za kar spodobno težko kravco, sem imel kar nekaj rešpekta pred njim. Motor, ki je 2,5x težji od tebe, ti da v štartu mislit. Vendar.. Po prvem kilometru me je nizko težišče motorina in izjemno lahko vodljivost prepričala v nasprotno. Težek je na mestu in študiranje na pravilno ustavljanje na ravnici je bistvenega pomena za preprečevanje glavobola.

Tresljaji

Razdevičenje je potekalo dokaj stresno, saj so mi na Integrinem prvem servisu pozabili narediti sinhronizacijo cilindrov, kar je povzročilo nenormalne tresljaje (tudi za boxer mašino) s štartom okoli 4000 obratov. Po 6400 km prevoženih (in opravljeni sinhronizaciji pri Selmarju) se mi zdi, da je tresljajev bistveno manj, mogoče pa jih tudi podzavestno kompenziram.

Drža

Glede na to, da je osnovni namen tega motocikla biti spodoben predstavnik klasičnega cestnega motorja, sem pričakoval, da bo moja višina (1.87) kar majhna ovira in da bom veliko bolj slonel na krmilu. Izkazalo se je, da se sedi dokaj ravno (in seveda spet ne tako ravno kot pri kakšnem GSu), problemi pa nastanejo tam nekje po 300km (in še prej, saj ravna drža predstavlja dodaten upor vetra). Res pa je, da imam malce težav s hrbtenico. Naročil sem model z povišanim sedežom, kar daje mojim nogam dodatna še kako dobrodošla 2 cm lufta.

Namen

To je motor za ovinke. Prelazi, Pohorje, Gorjanci, ipd. Na avtocesto lahko mirno pozabiš, ker postane ropot in sunek vetra po 120 km/h nenormalen. Vendar sem to stvar vzel v zakup in moram priznat, da me vsaj zdaj niti malo ne moti. Preprosto sem človek, ki mu je všeč, da med njim in cesto ni pogled skozi zamegljeni in spraskani vetrobrana, ampak zgolj pogled na analogne števce nekje v spodnjem delu vidnega polja.

Vzdrževanje

Malce prehitro je tu govoriti o stroških vzdrževanja, vendar se je do sedaj izkazal za izredno hvaležen in odpuščajoč model (tudi pri vožnji). Z njim sem bil trikrat pri mehaniku, od tega 01.) redni servis na 1000 km, 02.) ponovni servis pri Selmarju zaradi napak prvega servisa in 03.) zastonj pregled in odprava neke banalne tovarniške napake na kablu od lambda sonde. Drugače pa: redno dolivanje olja (liter in pol Castrola GP 20/50 na 5000 km), čiščenje (opran motor je srečen motor in le srečen motor te lepo pelje po svetu), bencin (povprečje okoli 6 litrov na 100 km, lučka za rezervo (3/4 tanka 20,4 l) se vklopi tam nekje okoli 250 km (odvisno od vožnje.. prižgala se je tudi pri 190km in pri 285 km). Kakšnih večjih težav ne pričakujem, ampak bom rajši potrkal na les.

Kaj smo dodali

Stranska kovčka, prvo pomoč, zvišan sedež, beli smerokazi, ključavnica za olje, 12V, srčkano sopotnico

Kaj navdušuje

Navooooor. Moč motorja v kateremkoli trenutku. Silno nevarna reč, saj te hitro prevzame. Izgled. Luks lajk ei miljen baks. Dejstvo, da ti izvabi nasmeh v še tako zajebanem dnevu.
Kaj me moti

Luč (ponoči se v stanju zasenčenih luči skoraj ne moreš peljat, prav tako pa avtomatski vžig luči ob kontaktu verjetno ne vpliva najboljše na akumulator). Dostopnost do akumulatorja (cel kesel moraš odmontirat, da prideš do njega). Topcase (ni originalnega nastavka, moraš flikat z neoriginalno robo). Gretje ročk (bi lahko pozimi imelo še eno nastavitev;o). Dragi deli in servis.

spilferderber

Več novic

Zadnje novice