Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo proizvajalci čelad sledili trendom sodobne tehnologije in sisteme za pogovor med vožnjo ponudili tudi motoristom. Nolan omogoča sistem N-Com kot dodatno opremo v čeladah N102 ter N42. Preberite si, kako se je na motosvetovem testu obnesel par čelad!

Testni dvojček.

Ona zadaj: “Tukaj levo.”

On spredaj nič.

Ona ga potreplja po rami: “TUKAJ BI MORAL ZAVITI LEVO!!”

On odpre vizir in se obrne nazaj: “Kaj?”

Ona: “Levo, levo!”

On pogleda na zemljevid, nalepljen na posodi za gorivo, ustavi na parkirišču, pogleda še enkrat: “Hudiča, zgrešila sva.”

Ona: “Saj sem rekla…”

On zavije nazaj na cesto in jezno odpre plin, da sopotnica skoraj pade z motocikla.

Multimedia

Nič ne rečem. Mogoče bi tak par z uporabo N-Com sistema zaradi pričkanja in dretja v čeladah zaključil potovanje že po desetih kilometrih. Ampak če svoji dragi nadenete čelado samo zato “da bo vsaj nekaj ur tiho”, potem je vseeno, če na pot odidete sami. Sodobna tehnologija omogoča sproščen pogovor med vožnjo in tak pripomoček lahko pomeni na motociklu dodatno udobje.

Nolan N102 v klasični izvedbi.

Čelada N102 Classic je potovalna integralna čelada s preklopnim podbradnim delom. Z eno roko in stiskom dveh stikal preprosto dvignete prednji del, kar pride prav med vožnjo pri nizkih hitrostih, med čakanjem na mejnem prehodu ali pri plačevanju goriva. Če bi čelada premogla še vizir, podoben tistemu pri odprtih čeladah, bi bila zadeva še bolj praktična. Tako pri počasni vožnji po mestu večkrat dobite v oko kakšno mušico ali pa saje iz kakšnega starega “dizlaka”. Klasičnemu prozornemu je dodan še manjši senčni vizir, katerega preklopimo navzdol pri vožnji proti soncu. Prav pride pri večerni ali jutranji vožnji, ko je sonce nizko na nebu. Je pa pomembno, da sta oba vizirja takrat čista, drugače se svetloba grozno blešči in vožnja v takih razmerah je kljub temnemu pripomočku lahko nevarna. Preizkusna čelada je opremljena še s PIN LOCK-om, katerega izumitelju bi privoščil Nobelovo nagrado. Tudi čakanje na zeleno luč v močnem nalivu lahko opravimo z zaprto čelado, med vožnjo pa nas rosenje sploh ne sme skrbeti. Čelada je sicer udobna (mehka notranjost je snemljiva), zračna in dobro tesni. Jo pa razni dodatki, kot so zračniki, dodatni temen vizir ter gumbi za N-com, naredijo med hitrejšo vožnjo precej glasno. Jakost hrupa seveda zavisi od vetrne zaščite samega motocikla, a vseeno je med vožnjo slišati precej šumov tam okrog glave. Potrebno je poudariti, da to ni športna, temveč čelada, namenjena predvsem turističnim vožnjam.

Snemljiva in pralna podloga.

Ker pa to ni test čelade, temveč predvsem sistema za pogovor in poslušanje glasbe, recimo rajši kakšno besedo še o “Nolan Comunication Sistem”. Obe zgoraj omenjeni čeladi sta že pripravljeni na vgradnjo kompleta. Preprosta montaža je lepo opisana v navodilih za uporabo in zanjo ne potrebujete nobenega orodja, a vseeno svetujem, da to stori (najbolje pred vašimi očmi) kar prodajalec. Sistem vsebuje baterijski vložek, električno napeljavo, stikala, mikrofon ter zvočnika. Sredinski gumb je v osnovi namenjen vklopu ter izklopu, stranska dva pa za regulacijo glasnosti. Poleg osnovnih, imajo gumbi še nekaj funkcij, katere so navedene v priloženi knjižici. Pred prvo uporabo je treba čeladi (ali čelado+mobitel) “spoznati” med seboj z dolgim pritiskom sredinskega gumba. Pri vsakem naslednjem vklopu se čeladi samodejno najdeta in sta pripravljeni na uporabo.

Med mestno vožnjo se lahko sopotnika pogovarjata tudi z odprtima čeladama, šum zaradi vetra, ki piha čez mikrofon, pa postane moteč že kmalu nad 50 km/h. Takrat čeladi zaprete in če zvočnika niste priščipnili tako, da je ostal zunaj čelade (kar je po prvih kilometrih pogosta napaka), se lahko mirno pogovarjate tudi na avtocesti. Takrat je treba jakost zvoka zvišati, meja še udobnega pogovora pri motociklu brez vetrne zaščite je nekje pri 130 km/h. Mnenja so bila različna, nekatere so šumi motili že prej, nekatere pa pozneje.

Veliko bolje se Nolan N-Com znajde v mestu…

Z mobilnim telefonom se lahko pogovarjamo še pri višjih hitrostih – do 80 km/h z odprto in celo do še enkrat hitreje z zaprto čelado! Upravljanje je možno s tipkami na čeladi (prostoročni profil) ali na samem mobilnem telefonu. Še ena dodatna možnost uporabe je povezava z navigacijskim sistemom (govorni ukazi), a tega žal nismo imeli možnost preizkusiti.

…ali pa pri, hmm, sladoledarju!

Poslušanje glasbe je tisto, kar je mene med vožnjo še najbolj razveseljevalo. Ker zvočniki ne pokrijejo ušes, pri zmerni jakosti povsem jasno slišimo ostale udeležence v prometu ter seveda zvok motorja. Le kvaliteta zvoka ni ravno pohvalna, kar pri glasbi še posebno pride do izraza. Imate doma še kakšen star mono radio sprejemnik? No, kvaliteta zvoka je primerljiva…

DJ, put the music on.

Ampak pozor! Prvi dve strani navodil sta namenjeni le varnosti. Upravljanje N-Coma med vožnjo se odsvetuje, saj morata obe roki ves čas držati za krmilo. Med vožnjo prav tako prepovedujejo opravljanje telefonskih pogovorov. Vidite, v kakšno nevarnost se spravljamo za vas, bralci… 🙂

Opozorila niso tam kar tako. Varnost je na cesti, še posebej na dveh kolesih, na prvem mestu in zato velja v čimvečji meri upoštevati navodila. Če pa je potrebno karkoli pritisniti, pa to opravimo na prazni in pregledni cesti. In voznik si ne sme dopustiti, da bi mu karkoli lahko zmanjševalo pozornost, ki jo posveča cesti.

Kepico vanilije, prosim.

Kaj pa uporaba čelad na dveh motociklih? Načeloma signal seže tudi več deset metrov daleč, a vsaka vmesna prepreka prekine povezavo. Baterijski vložki zadostujejo za slabih 10 ur neprekinjene uporabe, na skoraj prazne pa opozori tih pisk.

Tik pred koncem testa nam je ponagajal gumb za vklop sopotnikove čelade, kar so nam v sklopu garancije hitro popravili. Saj res – garancija: vsi sestavni deli N-coma imajo 2 leti, medtem ko za vse Nolan čelade nudijo 5 let garancije! Vredno razmisleka…

Bili so trenutki, ko sem naveličan ugasnil mp3 player z mislijo “kakšne traparije se pa gremo, še na motorju ne mor”mo “met miru…” In so bili megasuperšpon kilometri, ko sem z INXS-i v ušesih osvajal Jamnik iz Krope… Ali pa ko sem se vračal z obale in mi je ob sončnem zahodu na Črnem Kalu poskočen house naježil kožo… Pa tudi debata s sopotnikom/co med sproščeno vožnjo zna biti prijetna. Če se vam zdi, da to potrebujete in menite da vas bo razveseljevalo in ne motilo, poizkusite. Ni pa nujno. Luksuz pač.

Cene čelade in dodatne opreme:
Čelada NOLAN N102 Classic ………………………………………. 65.640,00 SIT
Basic kit …………………………………………………………………… 11.988,00 SIT
Bluetooth kit …………………………………………………………….. 52.812,00 SIT
Mobile wire ……………………………………………………………….. 4.068,00 SIT
Multimedia wire ………………………………………………………….. 4.068,00 SIT

Čeladi nam je na dvomesečni preizkus zaupalo podjetje Compaco d.o.o. iz Velenja.

Foto: Andrej Mežnaršič, Matevž Hribar

OCENA
prijetno in koristno
preprosta uporaba
modri zob ni poceni
zvok za predvajanje glasbe
odpovedalo stikalo za vklop pri eni čeladi (garancija)
Prejšnji članekTest: Aprilia Mille Factory
Naslednji članekTest: KTM Super Enduro 950 R
test-nolan-n-comBili so trenutki, ko sem naveličan ugasnil mp3 player z mislijo ''kakšne traparije se pa gremo, še na motorju ne mor'mo 'met miru...'' In so bili megasuperšpon kilometri, ko sem z INXS-i v ušesih osvajal Jamnik iz Krope... Ali pa ko sem se vračal z obale in mi je ob sončnem zahodu na Črnem Kalu poskočen house naježil kožo... Pa tudi debata s sopotnikom/co med sproščeno vožnjo zna biti prijetna. Če se vam zdi, da to potrebujete in menite da vas bo razveseljevalo in ne motilo, poizkusite. Ni pa nujno. Luksuz pač.

15 COMMENTS

  1. Zanimiva zadeva sam jst mam na motorju rad mir…mam pa tole čelado N102,ki je zlo turistično naravnana,saj se na motorju brez vetrne zaščite kej več kot 130km/h dalj časa ne morš vozit…

  2. Mislim, da je vsem namen uživati v vožnji.. je pa fino, da se lahko na hitro pomeniš, ko se rabiš in s tem šofer ne zmanjša hitrosti oz. ne zmanjšuje pozornosti cesti, ker se obrača nazaj, da se lahko pomeniva……

  3. deluje pa tole samo, ko je ščitnik brade odprt – torej pri vožnji po mestu, ko itak lahko tudi normalno govoriš in te sopotnica sliši (vsaj mene na big V-twinu z lahkoto)?
    kako je s povezavo med dvema voznikoma?