Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, je na današnji slovesni prireditvi v ljubljanski Festivalni dvorani podelila priznanja najuspešnejšim voznicam in voznikom motošporta in kartinga v državnih in pokalnih prvenstvih ter priznanja za mednarodne dosežke. Naslov motošportnik leta je osmič zapored osvojil petkratni svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, motošportnica leta pa je drugič zapored voznica vzdržljivostnega motociklizma Tjaša Fifer.

Po treh letih so se najboljši slovenski motošportniki in kartisti drevi znova zbrali v Festivalni dvorani v Ljubljani, kjer je Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, organizirala tradicionalno slovesno podelitev priznanj najboljšim voznicam in voznikom pod svojim okriljem.

Foto: Damjan Končar

Zbrane tekmovalke in tekmovalce je nagovoril predsednik AMZS Andrej Brglez, ki je poudaril, da boj za naslov svetovnega, evropskega ali državnega prvaka v motošportu ali kartingu traja vso sezono in ni rezultat le ene tekme, kot to velja v nekaterih drugih športnih. »Počaščen sem, da sem danes tukaj med vami, še posebej ob zavedanju, da biti najboljši v motošportu ali kartingu ni rezultat ene dirke, srečnih naključij, vremenskih pogojev ali dobre dnevne forme. Vsi vi, ki ste danes tukaj, ste za ta uspeh trdo delali vso sezono. Zato vam v svojem in imenu Avto-moto zveze Slovenije izrekam iskreno priznanje in poklon. Še posebej tistemu, ki ne piše le slovenske zgodovine motošporta, temveč je z zlatimi črkami že zapisan tudi v svetovne športne statistike. Spoštovani Tim Gajser, petkratni svetovni prvak v motokrosu, za nas nisi le motošportnik ali športnik leta, si najboljši slovenski motošportnik vseh časov in eden najboljših motokrosistov sveta vseh časov! V osmih letih biti petkrat najboljši in si pokoriti vso svetovno konkurenco je več kot le uspeh športnika. Je dosežek človeka, ki v iskanju popolnosti premika meje mogočega. Pri čemer, dragi Tim, verjamemo, da še nisi rekel zadnje besede in da se bomo skupaj s tabo in tvojimi navijači še mnogokrat veselili vrhunskih dosežkov.« Brglez je ob tem izpostavil, da je Tim Gajser v letošnjem letu postavil še en mejnik, saj je prvi slovenski motošportnik, ki mu je predsednik republike podelil državno odlikovanje Zlati red za zasluge. »Tudi s tem premikamo meje in širimo razumevanje ter spoštovanje do dosežkov motošporta v slovenski družbi«, je dejal predsednik AMZS.

Foto: Damjan Končar

Ob novem naslovu najboljšega na svetu in še eni sezoni presežkov v MXGP tudi na domačih tleh ni bilo dvoma, kdo bo osvojil laskavo priznanje Motošportnik leta 2022 – za Tima Gajserja je to že njegova osma zaporedna lovorika krovne športne zveze za motošport in karting. »Zahvaljujem se za priznanje. Sezona je bila naporna. Kot otrok sem sanjal, da bom enkrat svetovni prvak, sedaj mi je to uspelo že petkrat in res nimam besed. Priprave na novo sezono so v teku, cilj pa je seveda ubranitev naslova«, je povedal slovenski motokros šampion, ki je vsem zaželel uspešno novo sezono brez poškodb.

V ženski konkurenci je drugo leto zapored slavila voznica v vzdržljivostnem motociklizmu Tjaša Fifer. V svoji karieri se je sicer preizkusila v več panogah (cross countryju, trialu, tudi v ekstremnem vzdržljivostnem motociklizmu), v zadnjem času pa se je posvetila predvsem svetovnemu prvenstvu v vzdržljivostnem motociklizmu. Njeno letošnjo sezono je močno krojila poškodba, vseeno pa je v skupnem seštevku zasedla 13. mesto. Fifer so ob prevzemu priznanja prevzela čustva. Dejala je, da naziva motošportnica leta ni pričakovala. Tudi ona se že pripravlja na novo sezono, za katero upa, da bo brez poškodb.

Foto: Damjan Končar

Posebno priznanje za dolgoletno delo na področju športa je prejel Silvin Vesenjak, ki je letos obeležil že 50 let aktivnega dela v motokrosu. Vesenjak je leta 1972 kot 14-letni mladenič začel tekmovati v takrat na novo razpisani kategoriji do 60 ccm, pri čemer je potreboval posebno dovoljenje za voznika, saj so smeli voziti le motokrosisti, starejši od 16 let. V naslednjih letih je presedel v višje kategorije, tekmoval na svetovnem prvenstvu in tudi v prvenstvu Jugoslavije, kjer je osvojil skupno tretje mesto. V slovenskem državnem prvenstvu je leta 1992 prav tako osvojil skupno tretje mesto in takrat zaključil 21-letno motokrosistično kariero. Kar pa ni bil konec njegove dirkaške poti. Skupina navdušencev nad vzdržljivostnim motociklizmom je istega leta v Mariboru ustanovila Motoristični klub Enduro šport Maribor. Že naslednje leto je Vesenjak tekmoval na prvi licenčni dirki vzdržljivostnega motociklizma v Sloveniji. Nato je odpeljal več mednarodnih pokalnih tekem in se kot prvi Slovenec v vzdržljivostnem motociklizmu udeležil svetovnega prvenstva na Madžarskem. V paru je vozil tudi svetovno znano 12-urno preizkušnjo na obalni mivki v Lignanu, ekstremno dirko v Erzbergu, Eurosport Challenge in pri zrelih 40 letih tudi evropsko prvenstvo v vzdržljivostnem motociklizmu med veterani. Po hudi poškodbi leta 2001 se je vrnil v to panogo, a ne zgolj kot tekmovalec, temveč kot prvi predsednik komisije za vzdržljivostni motociklizem pod okriljem krovne motošportne zveze AMZS, s čimer je ta panoga dobila uraden in enak status kot druge panoge motošporta. Bil je predsednik Alpe Adria komisije za vzdržljivostni motociklizem. Kot veteran je tekmoval v motokrosu in na številnih dirkah dosegal vidnejše uvrstitve. Tekmovalno kariero je zaključil pri 52 letih. Takrat se je pod okriljem AMZS posvetil uveljavljanju nove motošportne panoge v Sloveniji in nastalo je prvenstvo cross country, katerega temelje je postavil prav on. V zadnjih dvanajstih letih je Vesenjak izjemno aktiven kot športni funkcionar v AMD Orehova vas. V društvu skrbi tudi za arhiv motokrosa in za priložnostne razstave.

AMZS je na prireditvi podelil tudi denarne nagrade iz denarnega sklada. V žrebanju so sodelovali vsi, ki so v svoji panogi nastopili na vseh dirkah letošnjega državnega prvenstva. Nagrado 1000 evrov je prejel Nejc Petrič, 2000 evrov Taj Kovačič, glavno nagrado 6000 evrov pa Adam Satler.