Test: tehnološke poslastice novega Piaggio MP3 500

6
5383

Piaggio je pred kratkim prodal 150.000 kosov svojega trikolesnega skuterja MP3. Ob predstavitvi leta 2006 so ga strokovnjaki in poznavalci trga označili kot precej nenavadno in inovativno vozilo, ki pa žal nima prave prihodnosti na trgu.

Piaggio je skozi leta dokazal, da je z Mp3-jem odprl čisto novo tržno nišo in uspel, v roku nekaj let pa so mu sledili tudi ostali proizvajalci. Kljub vse ostrejši konkurenci, pa Mp3 ostaja najbolje prodajan nagibajoči se trikolesni skuter. Piaggio je najprestižnejšo različico, tisto s pollitrskim agregatom, za letošnje modelno leto opremil s sistemoma ABS in  ASR ter multimedijsko platformo.

Piaggio z novim Mp3 500 zopet prestavlja meje, saj je ta prvi trikolesni nagibajoči se skuter s sistemom proti blokiranju koles med zaviranjem in sistemom proti zdrsu koles. Mp3 v novo modelno leto vstopa temeljito prenovljen na “vseh frontah”. Z novim okvirjem, novo obliko plastik in serijo novih funkcij, ki ga bodo naredile še bolj razkošnega, varnega in uporabniku prijaznega.  Med najbolj pomembne novosti letošnjega modela sodi paket  elektronskih pomagal. Mp3 500 je prvi trikolesni skuter s sistemom ABS in sistemom proti zdrsu pogonskega kolesa ASR. Slednjega je sicer moč izklopiti, a v zgornjem videu je moč razbrati, da je funkcija še kako dobrodošla na spolzkih površinah, čeprav se trikolesniki skuterji tudi brez tega sistema lahko pohvalijo z veliko večjo stabilnostjo in posledično tudi varnostjo kot  klasični enosledni skuterji.

“Ergonomski trikotnik” voznika je spremenjen tako, da je vožnja še udobnejša, nadzor nad vozilom pa še večji. Pohodne plastike so izdatneje odmerjene, sedež udobnejši, pod njim pa še več prostora za prtljago. Vanj lahko brez težav spravimo dve integralni čeladi, sedež pa se še vedno odpira elektronsko in s pomočjo blažilca. Piaggio MP3 500 je dobil tudi večja, 13-palčna kolesa, večje zavorne kolute (258 mm), višji in konkretneje odmerjen vetrobran s tremi različnimi nastavitvami višine. Ročice krmila so zajetnejše in opremljene z več stikali, na prenovljeni armaturni plošči pa lahko odčitavamo tudi podatke o povprečni in trenutni porabi goriva, povprečni in trenutni hitrosti vožnje, trajanju vožnje in podobno.

Prenovljen je seveda tudi agregat – pollitrski tekočinsko hlajen agregat  velja za najzmogljivejšega v svojem razredu, odslej pa je opremljen tudi s sistemom Ride-by-wire, ki ponuja možnost izbire med dvema načinoma podajanje moči – športnejšim in varčnejšim.  Agregat je sicer zaradi izboljšav  varčnejši, nudi več navora v nižjih vrtljajih ter je še tišji in bolj “polikan”.

Piaggova multimedijska platforma sodi med najprestižnejše pritikline novega Piaggio MP3 500 in je na voljo v paketu dodatne opreme.  S pomočjo sistema lahko na nadzorni računalnik priklopimo pametni telefon ter z njim pogledamo v drobovje skuterja – tako lahko poleg klasičnih podatkov, ki jih sicer odčitavamo na armaturni plošči, brskamo tudi po podatkih kot je  kot naklona, pospešek, napetost v bateriji, trenutna poraba goriva, nadzorujemo pa lahko tudi tlak v pnevmatikah in njihovo obrabo ali le splošno stanje vozila.

6 COMMENTS

  1. Sej dokaj logično, da se je prijel, ker ne rabiš imeti izpita za motor, tako da nekomu ki hoče tako stvar probat in mu je 700€ za izpit + motor preveč si enostavno vzame to.

  2. tudi moj se je zanj odločil, ker mu pač ni treba izpita delat. Sem ga pa sama preizkusila in res. Kapo dol. Ni sicer “motor-motor”, je pa hiter in “gibčen”. Ko se preizkusiva v dvoboju, povem kaj in kako 🙂