Bokser že od vsega začetka…

Na svetu je le peščica motorjev, ki bi vzbudili pozornost pri vsakem človeku, čeprav ga motorizem sploh ne zanima. Nekaj pa jih vseeno je. Med te zagotovo sodi že kar legendarna Honda GoldWing. Ta ni le pojem potovalnih motorjev, ampak ponavadi tudi zadnja stopnica motoristov, ki na motorjih vztrajajo tisoče kilometrov in imajo v krvi “motopopotništvo”. Honda s tem modelom ves čas postavlja merila v segmentu brezkompromisnih “ultra-potovalnikov” in to na vseh področjih. Lahko gre za udobje, agregat, varnost ali nove tehnološke rešitve. Povsod je povsem v ospredju, če ne celo na prvem mestu. To ni naključje, ta model pri Hondi razvijajo že več kot 30 let.

Honda GoldWing 1975

Da, prav ste prebrali, leta 1975 je Honda prvič javnosti uradno predstavila GL 1000 GoldWing. V kombinaciji zmogljivega, štirivaljnega, zanesljivega agregata in neverjetnega udobja je odprla povsem nove razsežnosti “motopopotništva”. Leta 1979 so kar 80% “Wing” prodali v Severno Ameriko, kar je bil eden od razlogov, da je Honda pričela s proizvodnjo motociklov še tam. To je bil takrat pomemben poslovni korak za to že takrat uspešno japonsko podjetje.

1980 sledi prva večja prenova, tako so GW opremili z nekoliko večjim agregatom (1085 ccm) z več navora, ji namenili daljšo medosno razdaljo, oklep z odlično vetrno zaščito, prtljažni prostor, zračno vzmetenje, avdio sistem, … Vse to je izdatno povečalo udobje tako za voznika kot tudi za sopotnika, kateremu so posvečali vse več pozornosti. V prvi polovici osemdesetih “Zlato krilo” doleti veliko tehnoloških izboljšav in ob vsaki prenovi nekoliko povečajo prostornino štirivaljnemu bokser agregatu. Opremijo jo s celotnim oklepom, zračno nastavljivim zadnjim vzmetenjem, tempomatom, potovalnim računalnikom, avdio sistemom s štirimi zvočniki, povečajo prostornino že kar vgrajenih kovčkov, zadnji sedež z velikim naslonjalom pa postane pravi “prestol” za sopotnika.

Prenovljena Gold Wing GL 1500 je osupnila javnost in zavladala v svetu ultra potovalnikov za več kot desetletje!
Od leta 1988 je bila GW opremljena s šestvalnjim bokserjem

Vseeno so leta 1984 začeli poševnooki Hondini inženirji načrtovati novo GoldWingo s ciljem, da bo prihodnji izdelek nadpovprečen v vseh pogledih, kar se je zdelo nemogoče, saj je bil to že takrat. A to jim je leta 1988, po štirih letih razvoja, ponovno uspelo. Z novim modelom GL 1500 GoldWing so osupnili javnost. S povsem na novo razvitim vodno hlajenim šestvaljnikom, s 1520 ccm in kar 150 Nm navora, vzvratno prestavo, ki je olajšala manevriranje skoraj 400 kg težke moto-limuzine, nastavljivim vetrobranskim steklom, celo gretjem, so zavladali v svetu “superpotovalnikov” za več kot desetletje.

V novem tisočletju pa se je le 1500-tica poslovila…

Kljub precej veliki teži in impresivnim meram (za motorno kolo), je nizko postavljen agregat in dobro načrtovana ciklistika presenetila vsakogar pri okretnosti tega motocikla. 1500-tica je ponujala vse, kar sta si lahko voznik in sopotnik na motorju sploh zaželela. Lista dodatne opreme (kromirani dodatki, meglenke, stopalke, …) je bila dolga. Tako so lastniki lahko naknadno opremljali svoje motorje in jih naredili še bolj edinstvene. Vse od svoje predstavitve pa do leta 2000, ko ponovno predstavijo čisto na novo razvito “Wingo”, se GL 1500 ni kaj dosti spremenila navzven. Pravo konkurenco je Honda dobila ob koncu devedesetih, ko so pri BMW predstavili svoj ultra-potovalnik K 1200 LT. To je, na videz že zaspane, japonske inženirje še bolj spodbudilo, da so ponovno sedli za risalne deske in pričeli z načrtovanjem povsem novega motocikla. Tega so javnosti prvič pokazali leta 2000, kupcem pa je bil na voljo leto pozneje.

…in prepustila mesto popolnoma prenovljeni naslednjici GL 1800!
GL 1800 Gold Wing prvi serijski motocikel opremljen z varnostno vrečo za voznika!!!

GL 1800 GoldWing je znova presenetila prav vse! Honda je predstavila povsem na novo razvit moderen motocikel, ki si je s starim delil le še kratici, zadnji del imena in koncept. Večja prostornina, aluminijast okvir, kombinirani ABS zavorni sistem, večja medosna razdalja, še več udobja. Vse to je ponovno začrtalo nove mejnike v tem segmentu in dalo konkurenci jasno vedeti, da bo boj za prestol neizprosen. A ker je bila “stara Winga 1500” tako dolgo na sceni, skoraj nespremenjena, in je pri mnogih pustila določen pečat, vsi le niso najbolje sprejeli nove oblike, ki je bila za marsikoga bolj moderna, kot bi si to želel. Vseeno je Honda z novim modelom navdušila veliko novih kupcev in prepričala kar nekaj “starih” voznikov teh “moto-nosilk” , da so se odločili za menjavo.

Ne, nismo je samo božali… (več v naslednjem članku…)

Konec leta 2005 je Honda na pariškem salonu predstavila nekoliko prenovljeno GL 1800 GoldWing. Na prvi pogled spremembe niso tako očitne, a se vseeno “Winga” ponovno vpiše v zgodovino. Postala je prvi serijski motocikel na svetu, ki je opremljen z varnostno vrečo za voznika (Air Bag), ki bo dodatno povečal varnost voznika ob morebitnem trku z oviro! V letu 2006 so prvi resnejši testi pokazali, kako učinkovita je varnostna vreča, saj bi motorist preživel čelno trčenje v bok osebnega vozila, celo pri hitrosti 72 km/h.

Težko je spraviti na eno stran ekrana več kot 30 letno zgodovino motocikla, ki ob pojavi osupne celotno javnost, še težje pa je poiskati lastnika, ki bi ti osupljivo zverino zaupal za “kakšen krog”. No, nam je uspelo! V pretekli sezoni 2006 se nam je ponudila priložnost preizkusiti novo GL 1800 GoldWing, ki nam jo je zaupal uvoznik motornih koles Honda, AS-Domžale!

Nadaljevanje sledi!!!

https://motosvet.com/2007/03/02/test-honda-gl1800-goldwing/

6 COMMENTS