ponedeljek, 15. julija 2024

Okusili smo: Yamaha motokros

Deli

Yamaha ima letos v najbolj ekstremnem off-road segmentu v ognju možati model YZ450F in nekoliko bolj “prijaznega” YZ250F.

Sašo Kragelj nam je razložil prednosti letošnjega modela YZ450F

Oba sta izjemni motokros specialki. Da to res drži, smo preverili na priročni motokros progi, ki je bila dovolj razmočena, blatna, dovolj suha in skokovita, da sta nas prepričala o kvaliteti na raznolikem terenu. Spremljevalno strokovno pomoč nam je nudil večkratni državni prvak Sašo Kragelj, ki nam je delil nasvete in pojasnila o motociklih.

Če sem iskren, z Bladzom nisva najprimernejša voznika, da bi ocenjevala, ali je letošnje vzmetenje drugačno, oziroma boljše ali slabše od lanskega. Tudi o tem ne bi razpravljala, ali je agregat, ki je postavljen nekoliko pod kotom nazaj,  močnejši od predhodnega. Zajem zraka ima namreč s sprednje strani, izpuh pa z zadnje strani valja. To naj bi omogočalo bolj neposreden vtok in bolj konstantno temperaturo vstopajočega zraka.

Tudi Jaka Može je novo YZ450F ocenil kot zelo všečno.

Kot trdijo inženirji, so poskrbeli tudi za boljšo porazdelitev mas in s tem boljšo vodljivost motocikla. Glavna gred ni neposredno pod batom, pač pa je nekoliko potisnjena naprej. Ko se bat pomika navzgor, je tako sila, ki potiska bat, skorajda povsem vzporedna s smerjo bata, zaradi česar je trenje v valju (v stranski smeri) manjše. To naj bi pripomoglo k daljši življenjski dobi, pa tudi izgube pri moči naj bi bile zato manjše.

Yamaha YZ450F se ponaša s 4-ventilsko tehniko in z dvema odmičnima gredema v glavi, za doziranje goriva pa skrbi elektronski vbrizg. Manjši YZ250F diha skozi 5 ventilov, za dovod goriva pa skrbi Keihinov uplinjač.

Oba motocikla sta za amatersko uporabo čisti presežek. S takim motociklom bi se dober amater brez posebno obsežnih predelav verjetno lahko kosal tudi v državnem prvenstvu. Večji model je puščica, manjši pa je brez dvoma precej bolj obvladljiv in lahkotnejši. Za prave učne ure v Kragljevi šoli bi izbral 250-kubičnega.

Če imate možnost, da se za konec tedna popeljete na kros progo in se tam preznojite s tako adrenalinsko igračo, vas bo to pri Yamahi to stalo 7.900 evrov za zahtevnejšo 450-kubično opcijo in 7.350 evrov za nekoliko bolj prijazno 250-kubično igračo. Pa pazite na ključnice!

Za zabavo so možje iz Delta Teama postregli tudi z dvema štirikolesnikoma –  Grizly 350 4WD IRS in Grizly 550 EPS. Ha, to je bilo pravo veselje. Čeravno sta daleč od tekmovalnih specialk (saj jima ni to namen), sta za lovsko opazovanje ali gozdno gospodarjenje krasna primerka. Sam sem neskončno  užival, ko sem se preganjal bo brezpotjih ob progi ter sem in tja prevozil miniaturna hribčke, čez katere bi se še peš opotekal.

Blaž Črnivec
Blaž Črnivec
Izkušen moto novinar z nekaj ljubiteljskimi dirkaškimi izkušnjami na enduro in MX progah, ki zadnje časa zaradi ljubezni do svoje ključnice preferira asfaltno pisto.

Več novic

Zadnje novice