Kawasaki je svoj model Versys 650 prvič predstavil leta 2006 in takrat je v moto industriji ponazarjal nek nov trend oziroma segment. V tem času so ga novinarji pozitivno sprejeli in ocenili kot večnamenski, dostopen in zelo zabaven motocikel. Ena največjih motociklističnih revij ‘Motorcyclist Magazine’ ga je leta 2008 proglasila celo za motocikel leta, britanski ‘MCN’ (Motor Cycle News) pa za zmagovalca v svojem razredu.

Kameleonski Versys je lahko fun-bike, tourer, potovalnik, športnik ali motocikel za vsakodnevno vožnjo na delo.

Motocikli, ki omogočajo oziroma ponujajo športno vožnjo s pokončno in neutrujajočo pozicijo voznika, so se doslej na trgu že dodobra zasidrali. Kawasaki je svojega Versysa prvič prenovil oziroma izboljšal leta 2010, letos pa za leto 2015 spet predstavlja novega, temeljito spremenjenega in v mnogih podrobnostih izboljšanega posrečenega srednjekategornika. Je tudi nekoliko tehnično spremenjen; zelo živahen pogonski agregat ima zdaj nekoliko več moči, z novim vzmetenjem pa pripomore k boljšemu občutku in udobju v vožnji. S svojim novim videzom bo prav gotovo privlačen za večje število potencialnih kupcev. Kawasaki s svojim modelom Versys sicer ostaja zvest svojim koreninam in je kot tak še vedno izrazito univerzalen oziroma mnogostranski in osredotočen izključno na asfaltne ceste.

Versys s svojimi 17-palčnimi kolesi in novim izboljšanim vzmetenjem ter ostrejšimi novimi zavorami blesti na zavitih gorskih cestah

Kawasaki Versys 650 smo na povabilo uvoznika DKS, d.o.o. z velikim veseljem in zadovoljstvom spoznavali na čudovitih ovinkastih cestah Sicilije ob vulkanu Etna.
Kar najprej pade na pamet motoristu, ki zajaha motocikel, je, kako dobro je Versys ergonomsko zasnovan. Tudi višjerasli motoristi so pohvalili pozicijo na motociklu. Sedež je udoben in prostoren, v predelu nog oziroma rezervoarja za gorivo je dovolj ozek, stopalke so pomaknjene za 2 cm naprej in 1,5 cm nižje. Balansa je široka, lepo se poda rokama in odlično sovpada z značajem motocikla. Deluje kot vzvod za lažje manevriranje, tako da ima motorist odličen nadzor nad motociklom. Zavorna ročica je standardno petstopenjsko nastavljiva z vrtljivim ploščkom, prav tako ročica sklopke. Sicer pa so za leto 2015 zavore povsem drugačne kot prej. Zdaj so namesto opremljevalca Tokico nameščene dvobatne zavore Nissin, ki ponujajo več zavornega učinka in lažje doziranje zavorne moči. Zadaj je večji 250 mm (prej 220 mm) disk z enobatno zavorno čeljustjo. Kawasaki še vedno ponuja verzijo Versysa brez ABS-a in z ABS-om, ki je zadnje generacije, ABS enota pa je lažja in zavzame manj prostora.

Versys je motocikel, ki motoristu omogoča raziskati in razviti svoj stil ter najti pristni navdih na cestah vseh vrst – za vsakodnevno vožnjo, športno vožnjo na ovinkasti cesti ali mestno vožnjo.

Videz novega Versysa v primerjavi s prejšnjim je bolj oster, športni, privlačnejši, nasploh modernejši. Žarometa na sprednji maski sta nameščena horizontalno drug zraven drugega, nad njima pa je aerodinamično pametno zasnovan večji vetrobran (enak kot pri Versysu 1000), ki je brez orodja in z dvema vrtljivima gumboma preprosto nastavljiv po višini (6 cm). Večji je rezervoar goriva, ki ima zdaj volumen 21 litrov (prej 19). Nov je zadnji del okvira, ki lahko nosi za 30 kilogramov težje kovčke.

Test Versysa je v večji meri potekal po grobem sicilijskem asfaltu tik pod vulkanom Etna, vendar pa podlaga ni bila vedno perfektno izravnana in enakomerna. Na tipičnih italijanskih ozkih mestnih ulicah je potekala vožnja tudi po obilici poškodovanih cest (grbine, luknje); nekatere ulice niso bile niti asfaltirane oziroma tlakovane, pri čemer se je odlično izkazalo prenovljeno vzmetenje novega Versysa. Sprednje vilice Showa so podaljšane za 25 mm; kraka vilic sta nastavljiva, vendar pa imata razdeljeno funkcijo. Levi je nastavljiv z vzmetjo v posedu, desni pa ima nastavljivo povratno (rebound) dušenje. Zadnje vzmetenje ima 145 mm hoda; vzmet je sedaj nastavljiva z vrtljivim kolescem, ki je prikladno nameščena med sedežem in amortizerjem za preprosto nastavljanje poseda motocikla. To pride še posebej prav, ko na motocikel pričvrstimo prtljago ali posedemo sopotnika, saj takrat preprosto zavrtimo kolesce v smeri urinega kazalca, toliko da se nam ob bolj obremenjenem motociklu le-ta ne posede preveč in s tem ostane v nevtralnem položaju za vožnjo. Skupaj s 17-palčnimi kolesi z novimi pnevmatikami (Dunlop Sportmax D222) in novim čvrstim vzmetenjem je Versys izredno udoben, lahkoten in vodljiv tako na slabi cesti kot na lepi odprti hitri cesti. To so dosegli na tak način, da je čutiti vzmetenje v prvi polovici hoda mehkejše, v drugi polovici pa trše, kar pride prav pri agresivnejši vožnji po ovinkastih cestah, kjer novi Versys še posebej pokaže svoj športni značaj.

 

Kawasaki je v nekaterih podrobnostih spremenil tudi svoj paralelni twin pogonski agregat, ki ima zdaj tudi več moči (s 64 KM je narasla na 69 KM). Mi tega nismo občutili v vožnji, je pa res, da je test potekal na visoki nadmorski višini, kjer je zaradi redkejšega zraka moč motorja že tako ali tako nižja. Zmogljivost ‘malega’ 650-kubičnega motorja bo presenetila mnoge. Moč podaja že od najnižjih vrtljajev, podobno kot dvovaljnik V-zasnove. Pospeševanje na račun izravnalne gredi v motorju in novega gumijastega vpetja motorja poteka gladko in mirno, brez kakršnihkoli motečih vibracij. Preden dosežemo 6.000 v/min, motor še ne pokaže svojega pravega potenciala, čeprav je čutiti, da je željan višjih vrtljajev. Če med šeststopenjskim menjalnikom izbiramo med prestavami, ki motor držijo med 6.000 in 9.000 v/min, nam postreže z odličnimi pospeški, vrednimi večkubičnega motorja.

Udobje touring motocikla za neutrudljivo celodnevno vožnjo. Pozicija motorista na motociklu omogoča naravno in nepokrčeno držo, kar prispeva k udobju. Tudi višjerasli motoristi se niso pritoževali.

Kawasaki trdi, da z novimi nastavitvami ECU porabi manj goriva. Versys je na 200-kilometrskem testu porabil povprečno le 5,6 litra, kar se nam je zdelo izjemno malo, kajti na testih imamo ponavadi zelo športen režim vožnje z veliko obrati ročice plina do konca. Če bo kdo želel izrazito majhno porabo, verjamemo, da bo lahko z varčno vožnjo brez težav spravil porabo goriva pod 5 litrov na 100 kilometrov.

Kawasaki za leto 2015 ponuja obilo dodatne opreme. Med drugim gre za zatemnjeni standardni in višji vetrobran, ščitnike rok z aluminijasto ojačitvijo, gretje ročk, nastavljivo v treh stopnjah, 12-voltno vtičnico, nosilec za GPS, plastične ‘gobe’ za stransko zaščito motocikla, indikator prestave, stranska kovčka prostornine 28 litrov in zadnji kovček, ki barvno sovpada z motociklom, vse kovčke pa lahko odpiramo z glavnim ključem za zagon motocikla. Proizvajalec ponuja tudi U-ključavnico, ki jo je možno namestiti v podsedežni prostor. Nova dodatna oprema so stranske meglenke LED. Za dodatne informacije se lahko obrnete na zastopnika, podjetje DKS, d. o. o.

Bi novemu Versysu 650 lahko kaj očitali? Težko vprašanje, kajti treba se je spustiti v podrobnosti. Pripraven bi bil merilnik zunanje temperature, indikator prestave, ki je sicer dodatna oprema, bi lahko deloval hitreje, lahko bi bil tudi nekoliko manj vpadljiv. Armaturna plošča je sicer moderna in privlačna, vendar bo lahko za koga premajhna. Želeli bi si tudi nekoliko krajši hod ročice za plin.

Kaj nam je na tem motociklu še posebej všeč? Všeč so nam odlična funkcionalna zasnova motocikla, okretnost in lahkotnost, novo boljše vzmetenje, ki odlično deluje na raznolikih podlagah pri počasni mestni ali hitri športni vožnji, prostorna in udobna pozicija voznika, čeprav ima motocikel sedaj večji rezervoar, preprosto in hitro nastavljiv ter učinkovitejši vetrobran od tistega pri predhodniku. Všeč nam je zmogljiv in gladko tekoč pogonski agregat z majhno porabo goriva. Všeč so nam tudi količina zabave in užitka, ki ga ponuja v vožnji, ter več funkcionalnosti pri izbiri dodatne opreme. Vse skupaj pri Kawasakiju ponujajo za zelo ugodno ceno.

Versys z letnico 2015 je precej dodelan, zdaj še bolj prilagodljiv motocikel, ki ponuja obilo užitka in udobja na zelo različnih cestah in režimih vožnje. Zelo težko ga je upravičeno opisati, kajti treba se je nanj usesti in odpeljati, pri čemer vozniku dokaže, da je vreden precej več kot vsota njegovih sestavnih delov.

Jurij Furlan

OCENA
Modern in sodoben videz.
Zmogljiv in gladko tekoč pogonski agregat, vibracij ni čutiti.
Vetrna zaščita in učinkovitejši vetrobran.
Funkcionalnost.
Sposobno vzmetenje.
Udobna pozicija voznika.
Majhna poraba goriva
Ugodna cena
Ni merilnika zunanje temperature
Prepočasen in prekričeč prikazovalnik prestave, ki je dodatna oprema.
Dolg hod ročice za plin.
Prejšnji članekModeka je za leto 2015
Naslednji članekEkskluzivni test: Kawasaki Versys 1000
ekskluzivni-test-kawasaki-versys-650Versys z letnico 2015 je precej dodelan, zdaj še bolj prilagodljiv motocikel, ki ponuja obilo užitka in udobja na zelo različnih cestah in režimih vožnje. Zelo težko ga je upravičeno opisati, kajti treba se je nanj usesti in odpeljati, pri čemer vozniku dokaže, da je vreden precej več kot vsota njegovih sestavnih delov.

24 COMMENTS

 1. Z novo masko vsekakor fletn motorin.
  Novinarju pa:
  “Vse skupaj pri Kawasakiju ponujajo za zelo ugodno ceno.” – in ta je?
  “Kawasaki s svojim modelom Versys sicer ostaja zvest svojim koreninam in je kot tak še vedno izrazito univerzalen oziroma mnogostranski in osredotočen izključno na asfaltne ceste.” – univerzalen in mnogostranski motor osredotočen izključno na asfalt, WTF?

 2. Lepo spisano, prvo sem mislil, da je zadeva hec.
  Članek se sicer začne z nekim predsodkom, kjer se pisec čudi, da je motor zmagovalec v svojem razredu in da je bil celo motor leta.
  Fritz@ 7300-7600 EUR

 3. @ Snecer
  Hvala za info. Bilo je mišljeno – če avtor teksta že omenja ugodno ceno, bi jo bralcu lahko tudi podal, da mu je ni treba guglati okrog. Naslednjič bo bolje 😉

 4. Počasi se ga bom navadil, mi je pa še vedno mkII lepši, vsekakor pa bolj originalen.
  Fajn je, da ima že verzija tourer že tovarniško vse tri kovčke, dosedaj sta bila samo bočna v ponudbi. tiste dodatne luču so pa malo preglomazne.
  Še cevno zaščitno pokneš gor, pa je to to za ta denar. In pot pod kolesa…

 5. Všečen in bi ga želel preizkusiti. Me prav zanima, kako se obnese v primerjavi s “Štromom”.
  Za vse tiste, ki mislite, da je to začetniški motor s premajhno konjenico; pustite si rasti brke, da vas ne bo pobral šolski avtobus.

 6. Začetniški motor, ali bolje rečeno “študentski”, zakaj? Zato, ker se s tem lahko voziš edino solo, če daš ženo gor, nafilaš kufre in na potovanje za 3 tedne, ti gre na jok, če si začetnik, ti ni znano, kako se lahko voziš z “normalnim” motorjem, ker ti je to nekaj novega v svetu motorizma, saj ne veš, da bi to lahko bilo drugače, kot mladenič si tudi imun na neudobje,…, konjenica in zrel motorist,ja, vendar so kubiki bolj pomembni, konji so bolj pomembni tistim, kateri nimajo jajčk tišat v ovink in to nadoknadijo z močjo motorja, ko je ovinka konec, da se lahko prključi in se enakovredno kosajo z raznoraznimi podhranjenimi zastarelimi boxerji :-)), ccm pa so pomembni za udobje in tega ta začetniški motor nima, brke in brado pa nosim, da me lažje ločijo od otrok, kot si rekel :-))

 7. Oblikovno dolgočasen motocikel. Na prvi pogled ne veš ali je Yamaha ali kaj… Da ne omenjam tisti dveh “ogromnih” meglenk. To Italjan ne bi nikoli nataknil gor. Kot dva mozolja tik preden ju bo razneslo. A najbrž je dobr motocikel. Super… 🙁

 8. Zanimiv test, zanimiv motor.
  Opis me kar na mojega malega v-stroma spominja. Le da je moj precej bolj okrogel in armaturka ima kakšno informacijo več na voljo. Ne bi se ga branil, sploh če je res za samo 7 jurjev.

 9. John2005 …to je tist grdi raček z eno lučjo večjo kot drugo :-))
  Kawasaki je pa začel metat enga denarja za reklamo in to vse da zavede potrošnike bi reku en forumaš ki je Superman…..