Še ne dolgo nazaj, leta 2012, so pri Kawasakiju predstavili Versys 1000. To je bil njihov dolgo pričakovani naslednik oziroma veliki brat malega Versysa 650. Veliki potovalni touring motocikel z vrstim štirivaljnim pogonskim agregatom za leto 2015 na trg že prihaja prenovljen in izboljšan. Nov Kawasaki Versys 1000 smo na povabilo uvoznika, podjetja DKS, d. o. o. spoznavali na prekrasnih ovinkastih cestah Sicilije in se povzpeli na skoraj 2000 metrov nadmorske višine do smučišča na vulkanu Etna.

Sorazmerno velik motocikel je v rokah motorista prava igrača, ki nas ves čas lahkotno vodi okoli po svetu.

Videz prejšnjega Versysa so motoristi ocenili zelo različno. Nekaterim je bil zelo všeč, drugim pa se nikakor ni dopadel. Res je, da ga je nekoliko škatlasti prednji konec z nenavadno masko naredil posebnega in lahko prepoznavnega. In kako je videti nov Versys 1000? Kawasaki je novega Versysa za leto 2015 oblikoval modernejše in skladno z linijami športnega potovalnega motocikla, ki bo najverjetneje všeč večjemu številu motoristov. V živo je motocikel lepši kot na fotografijah, tudi na račun perfektne izdelave sestavnih delov na najvišji ravni.

Na kakšne kupce čaka? Na vsakega nekoliko izkušenejšega motorista, ki rad potuje in si želi udobja, ki ga ponujajo touring ali potovalni motocikli, a ima še vedno željo po dinamični, športni vožnji. Tisti, ki si bo privoščil ta motocikel, bo za to ceno dobil preizkušeno vzdržljiv, močan izjemno elastičen motor z možnostjo nastavitve motorne moči v dveh stopnjah, standardno tristopenjsko nastavljiv sistem nadzora oprijemljivosti (KTRC-Kawasaki TRaction Control), najnovejši zavorni sistem ABS in novo zdrsljivo sklopko.

Kawasaki Versys 1000 se s svojo ergonomijo, preciznostjo na komande voznika, natančno vodljivostjo in iskrivimi pospeški kljub dokaj visoki masi izjemno dobro izkaže tako v mestu, kot na zavitih ozkih gorskih ali širokih odprtih cestah.

Versysa 1000 poganja že znan 1043-kubični vrstni štirivaljni pogonski agregat, vzet iz modela Z1000, ki je uglašen, da izredno zvezno potegne iz najnižjih do najvišjih vrtljajev. Najvišja moč motorja je 120 KM pri 9.000 vrtljajih na minuto, najvišji navor pa je 102 Nm pri 7.500 v/min. Motorist lahko med vožnjo s stikalom izbira polno ali znižano moč, ki znaša 75 odstotkov najvišje moči. Motor se odlično odziva na obrat ročice plina pri vseh vrtljajih. Brez težav vleče že od 1.700 v/min, posebej pa se obilo navora čuti v srednjih vrtljajih. Tudi pri zelo visokih vrtljajih motorna moč ne pade naglo. Menjalnik ima v primerjavi z modelom Z1000 prvo prestavo krajšo (za mestno vožnjo), medtem ko so tretja, četrta, peta in šesta prestava daljše, za bolj sproščeno vožnjo po avtocestah. Pri potovalni vožnji v šesti prestavi motor tako tiho in mirno prede, da imamo občutek, kot da se sploh ne vrti. V izpuhu je sedaj trojni katalizator, tako da motor ustreza novim emisijskim zakonom.

Katere so glavne značilnosti in novosti motocikla? Posebej je treba omeniti povsem na novo zasnovano zdrsljivo sklopko, ki je plod razvoja iz Kawasakijevih superšportnih oziroma dirkalnih motociklov. Ponuja dve novi funkciji, ki ju prejšnji model ni imel. Uporabili so dva naperka, tako da so zdaj v sklopki le tri vzmeti (prej pet), kar pomeni, da je ročica sklopke za 30 odstotkov mehkejša na stisk. Čeprav sklopka ni aktivirana preko serva, je občutek na ročici lahkoten kot pri sistemih s servom. Sklopka tudi pri vožnji deluje, kakor obljublja proizvajalec in se je ne da zmesti tudi pri namernih pretikanjih prestav navzdol pri visokih motornih vrtljajih, tako da zadnje kolo nikdar ne poskoči oziroma blokira. Nov je trši zadnji amortizer, nameščen horizontalno preko ročičevja, zato motocikel skupaj s širšim krmilom v vožnji deluje lahkotneje in udobneje. Nove so nastavljive sprednje teleskopske vilice USD premera 43 mm. Vzmetenje ima daljši hod (150 mm) in 30 odstotkov manj kompresijskega in povratnega dušenja za lepšo vožnjo po slabih cestah in različnih razmerah. Izboljšan je nov aluminijast okvir, novo je tudi standardno centralno stojalo.

Na levi strani krmila je pripravno stikalo (‘sel’) za izbiro med pokazateljem informacij, ki se izpišejo na digitalnem zaslonu, obenem pa z njim lahko izbiramo med dvema različicama moči (Full Power in Low Power) in tremi različno močnimi funkcijami ‘traction control’ (1 – sport, 2 – medium, 3 – rain). Na bogati armaturni plošči so običajne informacije (hitrost, povprečna hitrost, trenutni in prevoženi kilometri, trenutna in povprečna poraba goriva, količina goriva, čas, eko, temperatura zraka, …). Učinkovit vetrobran je preprosto nastavljiv po višini (zdaj 75 mm, prej 30 mm) z dvema velikima vrtljivima kolescema na sprednji strani.

Prvi del testa na Siciliji je potekal v močnem dežju po grbinastih, pogosto tlakovanih mestnih ulicah in visokih hladnih cestah okoli Etne. Za nekatere je bilo to izredno neprijetno, mi pa smo se dežja in drseče podlage razveselili, saj smo tako lahko dodobra stestirali tristopenjski sistem nadzora oprijemljivosti (traction control), novo zdrsljivo sklopko, nov protiblokirni sistem ABS in razliko med izborom moči motorja. Lahko vam zagotovimo, da vse deluje izredno natančno, nevsiljivo in nesunkovito. Seveda pri Kawasakiju s svojim tristopenjskim sistemom nadzora oprijemljivosti niso imeli v mislih, da bi s tem pomagali voznikom biti hitrejši, ampak da bi ta sistem vozniku vlival zaupanje in samozavest ter dodatno varnost v vožnji po gladkih površinah. Najprej smo traction control nastavili na št. 3, kar pomeni najobčutljivejši nadzor oprijema oziroma zdrsa. Ta je najboljša izbira na zares gladki cesti, saj že ob najmanjšem obratu zadnjega kolesa v prazno ta hitro odvzame moč. Tako se na gladki mokri površini ni treba bati, da nam bo kolo kakorkoli ušlo iz nadzora. Pozneje, na suhem asfaltu se je ta nastavitev izkazala kot preobčutljiva, saj je nekoliko prehitro začela delovati že na manj grobem asfaltu in sta bili nastavitvi 1 in 2 primernejši. Sistem ponuja tri različne nastavitve, tako da si jih lahko vsak voznik individualno nastavlja po svojem občutku elektronskega nadzora za različne podlage – na primer kratke drseče zaplate, daljši razponi slabe ceste, neenakomerno drseče ceste, itd. Prav tako lahko pomaga tudi pri speljevanju z drseče podlage. Čeprav ne vidimo razloga zakaj, pa je KTRC možno tudi izklopiti.

Kawasaki Versys 1000 ni majhen motor in s tekočinami vred tehta 250 kilogramov, a je na zavitih cestah lepo vodljiv in nevtralen, pri višjih hitrostih pa miren in stabilen.
Po grbinastih in luknjastih mestnih ulicah se novo mehkejše vzmetenje ni pustilo zmesti – odlično blaži raznovrstne neravnine. Močan motor izredno enakomerno, nevsiljivo in gladko podaja moč, da je včasih celo nekoliko varljivo in se niti ne zavedamo svoje hitrosti, dokler ne pogledamo na ‘števec’, ki nam pove, da že preveč drvimo. Na testu Versysa 1000 smo prevozili 230 km, povprečna poraba goriva pa je bila 6,7 litra. Moramo upoštevati, da je v dežju potekala le prva polovica vožnje. Pri drugem, daljšem delu vožnje je bilo suho vreme, motocikel smo po širokih hitrih gorskih cestah vozili agresivno, motor pa je bil največkrat v srednjih in višjih vrtljajih. Pri potovalnem režimu vožnje se bo poraba verjetno gibala pod šest litrov na sto kilometrov. Rezrvoar goriva je 21 litrski.

Mu lahko kaj očitamo? Po testnem dnevu smo razmišljali, kaj bi pri dovršenemu Versysu 1000 pokritizirali, spremenili ali dodali, pa se nam nekako ni povsem posvetilo. Če razmišljamo z malo več distance, smo se pri vožnji na Etno povzpeli dokaj visoko in je temperatura padla pod ledišče. Takrat bi si želeli premično loputo na stranskih režah v bočnem oklepu, ki bi lahko usmerjala topel zrak na voznika v mrzlih dneh, v toplih pa mimo? Mogoče gretje sedeža kot dodatna oprema?

Kaj nam je pri tem motociklu še posebej všeč? Zasnovan je z izrazitim občutkom za prikladnost in udoben položaj voznika. Videz je modernejši, privlačnejši, tudi z nameščenimi kovčki. Aerodinamično je pametno zasnovan, odlično ščiti pred vetrom in dežjem, ne pojavljajo se turbulence. V vožnji preko globokih luž voda šprica mimo nog. Posed motocikla je zadaj praktično nastavljiv z vrtljivim kolescem. Zavore spredaj s sedaj nekoliko večjima marjetičastima diskoma s štiribatno Tokico zavorno čeljustjo so zadosti zmogljive, ABS pa prepričljiv. Nota izpušnega glasu je prijetna in ne preglasna, sedež pa udoben za dolge poti. Kakovost izdelave je vrhunska, končni izdelek pa dovršen. Vzvratna ogledala so odlično nameščena za odličen pogled nazaj.

Kako je z dodatno opremo? Kawasaki ponuja zatemnjen standardni in višji vetrobran, ščitnike rok z aluminijasto ojačitvijo, gretje ročk, 12-voltno vtičnico, nosilec za GPS, zadnji glavni kovček prostornine 47 litrov, ki sprejme dve integralni čeladi, integrirane 28 litrske stranske kovčke, stranske meglenke LED, Akrapovič izpuh… Za več se lahko obrnete na zastopnika, podjetje DKS, d. o. o

Cena za Versys 1000 je pri uvozniku DKS, d. o. o. 12.394 €.

Jurij Furlan

OCENA
Videz
Udobje, potovalne sposobnosti.
Vodljivost in zmogljivosti.
Vetrna zaščita.
Traction control.
Integrirani kovčki.
Prepočasen in prekričeč prikazovalnik prestave, ki je dodatna oprema.
Ni usmerjevalne lopute toplega
Prejšnji članekEkskluzivni test: Kawasaki Versys 650
Naslednji članekV osmih dneh skozi 10 držav!
ekskluzivni-test-kawasaki-versys-1000Kawasaki Versys 1000 je lahko šablona za potovalni oz. touring motocikel. Razmerje med udobjem in športnostjo je ravno pravšnje. Pogonski agregat je zelo močan, a uglajen. Ta učinkovit touring motocikel bo navdušil tudi bolj športno naravnanega motorista, predvsem pa tistega, ki si želi udobnih daljših voženj in potovanj tudi v dvoje.

66 COMMENTS

 1. Sem prepričan, da je tudi udoben in nezahteven, verjamem, da je agregat pravi biser. Cena je pa za gol moped (ktrc in abs pa mislim, da sta serijsko). Nekje sem sicer prebral, da so tudi stranski kufri serijsko, vendar skoraj da ne verjamem, da tudi pri nas. Za Sxa sta kufra 2×28 litrov okrog 800€. Zna biti tu podobna cena.

 2. Mogoče je prejšnja vlada kupila 5000 starih Versys-ov, ki so bili tako grdi, da jih nihče ni hotel voziti in so zato delali milijonsko luknjo v proračunu, Cerar pa jih je uspel prodati, še preden je prišel ven novi model… mogoče…

 3. “Seveda pri Kawasakiju s svojim tristopenjskim sistemom nadzora oprijemljivosti niso imeli v mislih, da bi s tem pomagali voznikom biti hitrejši, ampak da bi ta sistem vozniku vlival zaupanje in samozavest ter dodatno varnost v vožnji po gladkih površinah.”
  Jap, nekateri varnostne pripomočke povsem narobe razumejo… Kmet2@ zdaj so ti lepo razložili, isto velja za abs.

 4. Bolj ko ga gledam, bolj se mi zdi, da razen prednje maske niso spremenili nič bistvenega. Ostalo verjetno paše “šrauf na šrauf”.
  Resnici na ljubo…nkar se tiče mašine, okvirja izd..ni bilo kaj dosti za spreminjat.
  Vsekakor zelo dober motor.

 5. vedva sta kot tista iz risanke “A je to”, fanta, pa spremenil so vse vitalne dele, novo okvir, vzmetenje, zdrsljiva sklopka, elektronika, nič ni enako staremu, vsaj jest sm to tako prebral 🙂

 6. Ok…če je v motorizmu povečanje iz 118 na 120KM, pa bremze A namesto bremz B (sicer nekako isti razred) potem so spremembe. Ok..pa za 30% “lažja” nova zdrsljiva sklopka…
  Govoril sem boj o boliki, kjer pa razen maske…skoraj ni sprememb.

 7. Ne ne…že za to nismo OK, ker si dovolimo voziti drugačne motorje…saj veš, kako je v SLO…če si naš, si OK, drugače…pa ne.
  Vse bolj se ta forum spreminja v: “povej mi kakšen motor voziš in povem ti, kdo (kakšen) si”.
  Žal.

 8. Samo da spomnim….komentira se Kawasaki Versys 1000!…ne komentiranje drugih komentarjev in popanje linkov, ki nimajo veze… Motor je lep in z veseljem ga bom probal, če bo možno. Ustreza mojim moto-potrebam!

 9. Moja vožnja nima nobene veze z versysom, saj bi z vsakim motorjem tako vozil. Skratka neke gluposti spet pišeš, ki nimajo veze z ničemer. In še enkrat, kaj je narobe s predpisi?

 10. v bistvu se jaz iz vas norca delam, ker vam je padel ego zaradi boksera. no v bistvu se po celem svetu delajo norca 🙂 očitno kar lepo zadenem značajske poteze in zato je še večja nervoza

 11. Snecer je forenzik za značaj človeka ki ga oceni na podlagi katere znamke motor voziš a ne Medvedek!?
  Danes sem spet videl en snecerjev primitivni izpad…..debili iz BMW klana,pa bili smo že bedaki ki nas je BMW zavedel ,pa neumni itd…..Snecer to je pravi odraz tvojega razmišljanja ko dobiš pod nos dejstva in argumente,takrat postaneš žaljiv in se spustiš na nivo politika…..škoda!
  Je pa ta Versys bolj turing kot enduro motor,zato tudi ni primerljiv s polizdelki modrobelih endur. Mi je pa všeč ,starega sem vozil in lahko ga ocenim kot povprečneža med motorji,nikjer ne blesti a prideš vsepovsod in je za skoraj vse namene povprečnega uporabnika,to je moje mnenje,kakšni so pa lastniki omenjenih motociklov bo pa pojasnil dr. Snecer,upam samo da niso vsi tako popolni kot on……Medvedka sem spoznal in na prvo žogo lahko rečem “fajn dec” lp S

 12. Lej, jebovashomeini…fantje. Tole jeba..e ne vodi nikamor. Namesto da bi se debatiralo o motorju, se debata sprevrže v opis značajskih lastnosti lastnikov in uporabnikov.
  Ne vem…zakaj se eni ne vzdržijo in morajo “usekat” po lastnikih.
  Tale motosvet vsebolj postaja motoskret…
  Nearrain…fajn dec …je…Tedybear. Saj ti je “še en fajn dec” razložil.

 13. Hm..napalil sem se na Versysya1000, pa me je zmotilo nekaj stvari, izgleda in baje je da je velka krava, kar ne pomeni da ni komot in užitkarski, ampak men paše nekoliko boj asketska drža-beri viseč položaj naprej in da moped čutim med nogami, nadalje, brez kufrov mi nekaj manjka, zadnji del ni 100% dorečen, ni mi všeč, da so v primerjavi z SXom pobrali 20 konjev, komot bi ostal isto agregat kot ga ima SX s tem da bi podaljšali oziroma ohranili isto prestavno razmerje. Drugih zadržkov nimam, in kot sem rekel, trdim, da bo moped uspešnica, kot je SX uspešnica in je najbolj prodajan sport touring v evropi.

 14. Lej dej povej kaj o Versysu 1000,vrjetno veliko veš saj ga nisi imel,seveda predvidevam ker veliko veš tudi o nekem drugem motorju ki ga nikoli nisi imel 🙂
  Drugače pa si najdi kakšnega trola pa si pišita po alinejah in če ti bo vse dobro argumentiral upam da ne boš spet žaljiv in ponižujoč !

 15. zmanjkalo argumentov in spet bi me nekam pošiljal, nadpovprečen motorist kmet2@, no to pa je smeh. o v1000 imaš gornji članek, vse so povedali. ti si tudi mene vozil, da vse o meni veš…

 16. Nadpovprečen motorist ve kaj je povprečen motorist, medtem, ko povprečen ne more vedet kaj je nadpovprečen. Zato tudi Kmet2 in podobni vejo o čem govorim, Snecer pa žal tega ne more vedet in mu tud ni treba….

 17. Edini k trola cez bavarie je snecer s svojim kompanjonom giftom. In pol trdi, da ceu svet jamra nad boxerji….ocitno ne preneseta folka, ki uziva na boxerjih, medtem ko sam gulis jajca na versysu….kdo ti je kriv? 🙂 Ze za avto trdi, da je Clio skor bols k BMW….:) Cudn je ta stajerski svet 🙂

 18. večina vas nadpovprečnih motoristov se vozi na starih zjahanih BMW boxerjevih jajcah, zaradi značke na keslu in kao “statusnega simbola v vaši družbi”. Za novega pa tako noben nima €, tak, da ne pametujte o novih tehnologijah, ker jih ne razumete 😀

 19. Le zakaj je giftu pa snecerju mar, ce se ostali vozimo na BWMjih? Kar neka prepricevanja, ki zadanejo samo njiju….ok pa tiste, ki ju sprovucirata….troling pac 🙂 Cajt je treba zabit an!