Vžigalne svečke za motorno kolo

0
633

Če je vaše motorno kolo staro že kar nekaj let, ste verjetno že naleteli na nekaj težav z vžigalnimi svečkami. Gre za majhne, a izjemno pomembne komponente vozila, ki morajo biti v brezhibnem stanju.

Kako delujejo vžigalne svečke

Pri bencinskih motorjih imajo vžigalne svečke funkcijo vžiga mešanice zraka in goriva v cilindrih. Če vse vžigalne svečke ne delujejo pravilno, tudi vaše motorno kolo ne more delovati pravilno. Ventili napolnijo valje z mešanico zraka in goriva, ki je zelo eksplozivna. Ko se bat motorja premika navzgor, se zmes stisne. Na vrhuncu stiskanja motor z iskro vžge to mešanico in ustvari eksplozijo, ki bat porine navzdol, pri čemer se zavrti ročična gred motorja in ustvari moč, zaradi katere se  vozilo premika naprej. Prav vžigalne svečke so tisti avtodel, ki dovajajo iskro, potrebno za vžig mešanice zraka in goriva ter ustvarjanje eksplozije, ki motorju daje moč, in so tako pomemben vžigalnega sistema. Načeloma se razlikujejo v številu elektrod in materialu, iz katerega so izdelane.

Znaki okvare vžigalnih svečk

Zaradi delovanja pod težkimi pogoji so vžigalne svečke izdelane iz trpežnega materiala. Njihova menjava zato ni potrebna pogosto, temveč zgolj na vsake 30.000–60.000 kilometrov. Dobro pa je vedeti, da imajo platinaste in iridijeve vžigalne svečke veliko daljšo življenjsko dobo od bakrenih in nikljevih in lahko tako vzdržijo tudi ca. 120.000 prevoženih kilometrov. Vsako motorno kolo ima različno število vžigalnih svečk, odvisno od števila cilindrov v motorju. Večji kot je motor vašega motornega kolesa, večja je verjetnost, da boste imeli težave z vžigalnimi svečkami, saj se jih lahko okvari več. Odvisno od tipa motornega kolesa, ki ga imate, sta lahko vžigalni svečki le dve ali pa jih je celo šest.
Znaki, da je čas za zamenjavo ali čiščenje svečk so:

  • Napačno vžiganje;
  • Zmanjšana moč motorja in težek zagon;
  • Tresenje vozila med vožnjo;
  • Neučinkovito izgorevanje goriva in povečana poraba goriva;
  • Smrdeč vonj po plinu, ki prihaja iz izpuha;
  • Fizične poškodbe, npr. sledi zažganosti, zlomljene konice, rja, korozija.

Kdaj in kako zamenjati vžigalne svečke

Res da so vžigalne svečke potrošni material, a na srečo jih ni treba pogosto menjati. Navadno zadostuje redna kontrola. Menjava je potrebna vsake nekaj let, a je enostavna, hitra in poceni. Če odpove ena vžigalna svečka, je zelo verjetno, da bodo kmalu odpovedale tudi ostale, zato je v takšnem primeru dobro zamenjati kar vse. Prav tako je pameten čas za menjavo, ko menjate olje.

Postopek zamenjave sestoji le iz nekaj preprostih korakov in orodij. Potrebovali boste nove vžigalne svečke, ragljo in natični nastavek za vžigalne svečke:

Korak 1: Odstranite žico vžigalne svečke tako, da odstranite pokrovček. Ne vlecite za žico, saj lahko poškodujete povezavo s pokrovčkom vžigalne svečke.

Korak 2: Natični nastavek za vžigalne svečke pritrdite na ragljo in nastavek potisnite čez vžigalno svečko ter se prepričajte, da svečka popolnoma sedi v nastavku. Z ragljo zavrtite vžigalno svečko v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler se ne sprosti, nato pa jo odstranite z roko.

Korak 3: Preverite, ali je vžigalna svečka umazana z oljem, črnimi nanosi, pepelom itd., ali je poškodovana itd.. Vžigalna svečka mora biti sive ali rumenkaste barve, čista in suha.

Korak 4: Prepričajte se, da ima nova vžigalna svečka pravilno razdaljo. Za pravilno delovanje v vašem motornem kolesu mora biti prostor med ozemljitveno elektrodo in sredinsko elektrodo natančno odmerjen. Natančno razdaljo boste našli v servisnem priročniku svojega motornega kolesa ali na spletu.

Korak 5: Z roko privijte novo vžigalno svečko in se prepričajte, da je pravilno nameščena ter jo zategnite z ragljo.

Korak 6: Namestite pokrovček vžigalne svečke nazaj in korake ponovite še s preostalimi vžigalnimi svečkami.

Vžigalne svečke Denso

Denso je proizvajalec avtomobilskih komponent s sedežem na Japonskem. Vžigalne svečke Denso  so primerne za vse tipe evropskih in azijskih vozil in se lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo. Glede na vrsto materiala, so na trgu so na voljo naslednje vžigalne svečke:

  • Nikljeve: Omogočajo maksimalno zgorevanje goriva in so poceni, vendar imajo krajšo življenjsko dobo;
  • Platinaste: Imajo daljšo življenjsko dobo od nikljevih ter ustvarjajo več toplotne energije;
  • Iridijeve: So najbolj zmogljiva kategorija vžigalnih svečk na svetovni ravni, zahvaljujoč vrhunski tehnologiji.

Ponudba izdelkov Denso vključuje dele iz kategorije Nickel (maksimalno zgorevanje goriva, poceni), Nickel TT (izboljšan vžig, tanka osrednja elektroda 1,5 mm), Iridium TT (daljša življenjska doba, osrednja elektroda iz iridijeve zlitine premera 0,4 mm in ozemljilom iz platinove zlitine premera 0,7 mm), Platinum Longlife (iz platine, dolga življenjska doba, osrednja elektroda ima premer 1,1 mm),  Iridium Power (osrednja elektroda iz iridijeve zlitine s premerom le 0,4 mm, zelo hiter vžig), Iridium Tough (za vozila na utekočinjeni plin in učinkovita poraba goriva), Iridium Racing (za športne avtomobile, osrednja elektroda iz iridijeve zlitine s premerom 0,4 mm in ozemljilom iz platinove zlitine premera 0,8 mm).

DENSO vžigalna svečka Zev Wrench 16 je primerna za številne modele vozil. Izdelek vsebuje eno vžigalno svečko z zategovalnim momentom 22 Nm, premerom vžigalne svečke 14 mm, dolžino navoja 19 mm in maso 43 g. Velikost sedeža za ta model je 16 mm.

Kot vidimo, so vžigalne svečke izjemno pomemben del vžigalnega sistema, brez katerih ni mogoče delovanje motorja. Čeprav jih ni treba menjati pogosto, se splača biti pozoren na morebitne znake, ki bi lahko kazali na njihovo okvaro. Pravočasno ukrepanje nam namreč lahko prihrani marsikateri nepotreben obisk mehanika in denar.