Med redke motoristične komunikacijske sisteme na osnovi tehnologije Bluetooth, ki kombinirajo prostoročno telefoniranje in pogovor s sopotnikom, hkrati pa so dovolj zmogljivi za pogovor z motorja na motor, se uvršča Interphone italijanskega proizvajalca Cellular Line. Za razliko od sistemov, namenjenih točno določeni znamki čelad (npr. Nolanov ali Schuberthov sistem), je Interphone primeren za montažo v veliko večino čelad na trgu, kljub temu pa ohranja visoko kakovost delovanja in funkcionalnost.

Interphone je mogoče montirati na čelade različnih tipov

Cellular Linov Interphone je, kot že ime pove, naprej interkom za pogovor med voznikom in sopotnikom, ali z motorja na motor na krajši razdalji. Omogoča pa kajpak tudi prostoročno telefoniranje s primernim telefonom. Komunikacijo z ene naprave na drugo oziroma s telefonom omogoča uveljavljena brezžična tehnologija Bluetooth, ki je že zdavnaj pokazala vse svoje odlike na kratkih razdaljah, v svoji zmogljivejši različici pa se je izkazala tudi kot odlično sredstvo za komuniciranje na razdalji 100 metrov in več.

Za vsako čelado

V kompletu sta dva nosilca za različne načine pritrditve.

Da bi bil preskus kar najbolj zvest namenu Interphona, smo od zastopnika prejeli dve identični napravi, ki smo ju sami vgradili na dva različna tipa čelad. Montaža modula je, odvisno od čelade, relativno enostaven postopek, ki ne zahteva posebnega tehničnega znanja. V kompletu dobimo poleg glavnega modula še slušalko in z njo na upogljivem držalu pritrjen mikrofon, ter dva različna nosilca. Eden omogoča pritrditev modula na čelade, ki imajo odkrit spodnji rob, kamor se s pomočjo plastične sponke pričvrsti nosilec. V ta namen so priloženi priročen izvijač in dva distančnika, ki poskrbita, da se sponka čim bolj tesno prilagodi različnim debelinam školjke. Za primer, da montaža s sponko ni mogoča, pa je na voljo še nosilec s samolepilnim trakom, ki ga enostavno nalepimo na čelado.

Slušalka ima zelo ozek profil, da ne ovira udobja. Mikrofon dobro filtrira zunanji zvok.

Vgradnja slušalke in mikrofona je nekoliko bolj delikatna, saj zahteva nekaj malega iznajdljivosti, pri naši integralni čeladi pa se je najbolje obnesla namestitev pod odstranljivo podlogo. V primeru odprte jet-čelade je bilo dela manj, saj je slušalka opremljena s samolepilnim ježkom, ki jo drži na mestu. Še največ težav lahko povzroči zelo kratek kabel, ki povezuje slušalko z modulom, ki pa je tak zato, da med vožnjo ne bi opletal in tolkel po čeladi. Poskusili smo tudi z montažo v čelado Schuberth S1, vendar smo zaradi njene kompaktne izdelave in pomanjkanja časa obupali, nam je pa zastopnik za Interphone zagotovil, da je montaža povsem mogoča. Morebitnim kupcem zato svetujemo, da pred nakupom poskusijo, kako sistem vgraditi v njihovo čelado. Če nameravamo en modul uporabljati na več čeladah, je v prodaji tudi komplet z dodatno slušalko in nosilcem.

Modul je mogoče enostavno premestiti na drugo čelado

Modul ima samo en priključek, preko katerega se tudi polni, zaradi vodotesnosti pa je vtič precej težko izvleči. To sicer onemogoča uporabo Interphonea med polnjenjem, vendar dodaten 12V polnilnik (v prodaji skupaj z 12V vtičnico za motor) zagotavlja, da bo modul pripravljen za nadalnjo vožnjo po solidnem kosilu.

Zapleten prvi kontakt

V praksi se Interphone izkaže kot kakovosten sistem za komunikacijo, ki pa ni brezhiben. Težave nastopijo že pri parjenju naprav. Povezava s telefonom je enostavna, med dvema moduloma pa precej zapletena, zato je potrebno dosledno slediti navodilom. Ko enkrat vse skupaj povežemo, pri nadaljnji uporabi ne bi smelo več biti težav, pa v našem primeru žal ni bilo tako. Po ponovnem vklopu sistema se modula namreč nikakor nista hotela povezati, zato je bilo potrebno ponoviti postopek parjenja.

Gumijasta obloga zagotavlja neobčutljivost na zunanje dejavnike, vtičnica je vodotesna.

Pri uporabi dveh Interphonov in telefona nas je motilo, da je glavni modul lahko hkrati povezan samo z eno napravo. To pomeni, da med pogovorom s sopotnikom ali z motorja na motor telefon ni povezan. Če želimo biti dosegljivi je torej obvezna uporaba opozarjanja na klic z vibriranjem. Prekinitev zveze z drugim modulom in vzpostavitev povezave s telefonom je stvar enega pritiska na gumb in nekaj trenutkov tišine.

Naj se sliši

Med dvema sistemoma je lahko razdalja tudi več kot 150 metrov.

Za jasen in močan zvok skrbi digitalni signalni procesor DSP, ki je omogočil, da je naš pogovor s sopotnikom potekal brez težav do zakonske omejitve 130 km/h. Zvok je mogoče dodatno okrepiti s posebno funkcijo, ki zagotavlja normalen pogovor tudi z uporabo čepkov za ušesa. Sogovorniki se nad kakovostjo in slišnostjo pogovora niso nikoli pritoževali, tu in tam so omenili pritajen piš, ki pa je odvisen od čelade, vetrne zaščite motorja in hitrosti. Jakost zvoka med vožnjo spreminjamo z dvema gumboma, glavni gumb pa skrbi za sprejemanje in prekinjanje klicev. Sprejem klica je mogoč tudi z glasovnim ukazom, če pa telefon podpira glasovno izbiranje, pa je na voljo tudi ta opcija.

Presenetljiv domet

Odlično deluje tudi v kombinaciji z GPS-om.

Zanimalo nas je, kako se bo sistem obnesel pri pogovoru z motorja na motor in bili smo nemalo presenečeni nad njegovo zmogljivostjo. Proizvajalec ima deklarirano razdaljo 150 metrov, po naši oceni pa smo se lahko pogovarjali še nekoliko dlje, preden je povezava začela prekinjati. Komunikacija ves čas ohranja jasen zvok, tu in tam pa kakšna motnja lahko vnese tudi kratko, a nemotečo prekinitev. In ne, Interphone ni nadomestek za pravo radijsko zvezo, saj ne omogoča pogovora med več kot dvema moduloma.

Sopotnik za ves dan

Baterija je še ena svetla plat Interphona, saj nam omogoča večurno uporabo brez poseganja po polnilniku. Proizvajalčevi podatki obljubljajo 700 ur v pripravljenosti in 7 ur pogovorov po interkomu in prek telefona. Naš preskus je pokazal, da kar zadeva telefonijo, pri kateri so pogovori med vožnjo omejeni na najnujnejše in se hitro zaključijo, modula ni potrebno polniti nekaj dni, tudi ves delovni teden. Drugače je pri interkomu, kjer je zveza ves čas vzpostavljena in baterija bolj obremenjena. Dolgoprogaši bi utegnili imeti na koncu dneva že nekaj težav, tako da je 7 ur zdržljivosti bolj utopija. Ko smo povezali Interphone še z Garminovim Zümom in si privoščili nekaj glasbe, pa je te zmanjkalo že po eni uri. Menda zato, ker sistem ni prilagojen zahtevam brezžičnega predvajanja glasbe. Slišalo se je pa dobro!

Za koga?

Interphone je odlična investicija za ljudi, ki z motorji premagujejo velike razdalje, saj si s pomočjo interkoma lahko razbijejo monotonijo potovalnega ritma vožnje in pokramljajo s sopotnikom ali drugim motoristom. Tudi za prostoročno telefoniranje je primerna, vendar investicijo 169 EUR to že težje upraviči. Komplet dveh sistemov stane 313 EUR, ob tem pa moramo upoštevati, da je to delno tudi investicija v večjo varnost.