Z velikega Adventureja smo se usedli na malega. Ima trideset kilogramov manj, štirideset konjskih moči manj, je pa mali Adventure tudi dobrih šest tisočakov cenejši od (pre)velikega. Prva misel je bila: je tu samo zato, ker si velikega ne morem privoščiti?

Sploh ne, F 800 GS je kar priljubljen motorček, nekaj težav je sicer bilo z ležaji na zadnjem kolesu, ki so bili menjani v garancijskem roku, drugače pa so uporabniki zadovoljni z malim GS-om. Agregat je že dodobra preizkušen, vrstni dvovaljnik se namreč vrti v kar nekaj hišnih modelih. Višek tehnike in zmogljivosti ni, je pa zato prijazen do denarnice in predvsem dovolj zmogljiv. S končnico Adventure je na grbo dobil tudi nekaj dodatnih kilogramov, vendar pa se z njimi spopada povsem zadovoljivo. Tako bo tudi med bolj dinamično vožnjo z vložki makadama in mučenja v prvi in drugi prestavi porabil manj kot pet litrov na sto prevoženih kilometrov. Menjalnik je dobro izračunan, dovolj kratek in tekoče delujoč, le prenos na zadnjo pnevmatiko potrebuje nekaj več vzdrževanja. Saj veste, tankaš polno in zraven še namažeš verigo.

F 800 GS Adventure ima še nekoliko daljši hod vzmetenja od navadnega, več veterne zaščite, meglenke, boljšo zaščito agregata, predvsem pa večji rezervoar. Ta bo sicer poskrbel za dobrih 500 kilometrov dometa, ker pa je rezervoar večji, so nosilci stranskih kovčkov že v osnovi široki, z nameščenimi kovčki pa postane motor kar malo preširok in neroden tam, kjer je prostora malo.

Testni Adventure je bil zares bogato opremljen. ABS zavorni sistem je po novem serijski na vseh BMW motociklih, je izklopljiv in v povezavi z offroad funkcijo odlično deluje na terenu. Offroad funkcija vpliva tudi na elektronsko nastavljivo vzmetenje, ki je bolj uporabno na asfaltiranih cestah, ter na sistem proti zdrsavanju zadnjega kolesa. Gretje ročk je skoraj obvezen dodatek, prav tako tudi ščitniki ročk.

Mali GSA je na cesti zelo prijazen motocikel. Neproblematičen, dovolj dinamičen, malenkost negotov v hitrih dolgih ovinkih, pa zato toliko bolj suveren v kratkih in okreten tam, kjer je prostora malo. Na asfaltu bo ESA sistem vzmetenja na zadnjem amortizerju poskrbel za udobno požiranje neravnin in za manj guncanja ob dinamičnem nizanju ovinkov. Mali Adventure pa svoje atribute zares pokaže ko asfalta zmanjka. Seveda se ne more primerjati s sto kilogrami lažjimi endurami, pa vendar je z offroad funkcijo omogočal super terenske užitke tudi meni, ki se nisem ‘rodil’ na kroski. In kar je najboljše, ko je tistega terena zmanjkalo in je bilo do doma še 200 kilometrov asfaltnih ovinkov, jih je mali Adventure odpeljal udobno, poceni in tudi na asfaltu pustil dober vtis. Sopotnica sicer pravi, da je veliki Adventure bolj udoben, in se z njo strinjam, vendar pa tudi ‘ta mali’ ne zaostaja prav veliko. Mogoče se bo kdo ustrašil visokega sedeža, vendar pa pri BMW-ju ponujajo nižji sedež in nižje vzmetenje, tako da si ga lahko prilagodite svojim potrebam.

Ne zgodi se velikokrat, da po tednu dni kar malo žalosten vračam testni motocikel. Mali Adventure je eden tistih in je med mojimi tremi najljubšimi motocikli. Zaradi uporabnosti, nezahtevnosti, ker bi ga pač imel. Sicer bi za 14.000 evrov, kolikor stane polno opremljeni F 800 GSA dobil tudi kako večjo, močnejšo veliko enduro. Vendar ne bo tako enostavna in lahka, predvsem pa ne tako dobra na terenu.

OCENA
Varčen in dovolj zmogljiv agregat
Dobra vetrna zaščita
Terenske zmogljivosti
"Enduro mode"
Širina zadka ob nameščenih stranskih kovčkih
Prejšnji članekVarno na poti: Kompletni
Naslednji članekTest: Honda VFR 800 2014
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
test-bmw-f800-gs-adventure-2014Ne zgodi se velikokrat, da po tednu dni kar malo žalosten vračam testni motocikel. Mali Adventure je eden tistih in je med mojimi tremi najljubšimi motocikli. Zaradi uporabnosti, nezahtevnosti, ker bi ga pač imel. Sicer bi za 14.000 evrov, kolikor stane polno opremljeni F 800 GSA dobil tudi kako večjo, močnejšo veliko enduro. Vendar ne bo tako enostavna in lahka, predvsem pa ne tako dobra na terenu.

14 COMMENTS