Odkrito moram priznati, da sem se po testnega BMW-ja R1200S odpravil z malo odpora ter s cmokom v grlu. Bil sem v strahu, kaj bom lahko sploh napisal o zračno hlajenem bokserju, ki med vozniki navitih japončkov velja le za malo “sfriziran” skupek zastarelega koncepta ter sodobne tehnologije. Nikoli nisem bil velik pristaš BMW-jevih motociklov, ker je med mlajšo populacijo motoristov nekako veljalo, da je BMW za “stare atke” in popotnike, ki še vedno prisegajo na neizmerno nemško vzdržljivost in kvaliteto. Vendar nas je BMW R1200S vse presenetil in v veliki meri demantiral naše predsodke.

Dve besedi: okreten in športen. Berite dalje!

Prvi vtis

Kot pri ženski, mi v oči najprej pade zunanji izgled in pri BMW R1200S še danes ne vem, ali mi je všeč, ali ne. Je nekaj posebnega. Izstopa že s svojim izgledom ter barvo. Športnik ima svoje čare in svoj ciljni krog kupcev. Za nekatere je “grd kot lopov”, za druge pa

Lep zadek, ni kaj…

umetnina z bavarskim retro pridihom, ki mu leta zlepa ne bodo prišla do živega. Kljub vsemu ima BMW R1200S podrobnosti, ki trenutno sodijo v sam vrh opreme sodobnih motociklov.

Oko se mi ustavi na zadnji luči z LED diodami, ki so v mraku prava paša za oči. Ob pogledu na izpuh, lično izpeljan pod zadnji del motocikla, in zadnje enoročno vpeto – res lepo – platišče, se nam poraja misel, da so pri designu imeli prste vmes Italijani (na hitro podobnost z Ducatijem 916!). Prednji del je ličen in lepo izoblikovan, a lahko bi bil za spoznanje bolj športno zašiljen, to pa je že stvar okusa vsakega posameznika. Prodajalec Bavarcev bi mi verjetno hitro odgovoril: Fant to je BMW in za “ultrazašiljeno racing replico” boš moral kupiti japonca ali italijana !!! Pri vsem tem pa Nemci ne pozabijo na počutje voznika, udobje in samo kvaliteto izdelave, ki je ceni ter ugledu primerna.

BMW R1200S je evropski motocikel in na to kažejo tudi njegove mere, ki so bolj prilagojene višjeraslim voznikom, manjši vozniki pa znajo imeti težave z manevriranjem na mestu. Stopalke so postavljene dokaj športno visoko, medtem ko je drža voznika bolj “sport touring” in ob udobnem sedežu dopušča daljše vožnje brez pretiranih občutkov utrujenosti zaradi prisiljene drže. V mrzlih dneh in nočnih vožnjah je hvale vreden dvostopenjski sistem gretja ročk, ki se obnese in ga priporočam (žal ni vštet v ceno osnovnega modela, a je vreden doplačila ).

BMW R1200S je predhodnik modela R1200S in je na mnogih testih dobival dobre ocene. Hiba, na kateri je napram konkurenci izgubljal točke, je bila moč motorja. Nemalokrat je bilo slišati, da je zadeva preveč “soft” proti dvovaljni konkurenci, ki ponuja vsaj 20 konjev več pri isti kubikaži (Aprilia Mille, Honda VTR, Ducati 996..). Stari R 1100 S je imel 1085 kubičnih centimetrov in je razvil moč 98 konjev ter navora 97 Nm pri 5750 vrt/min. Srce mlajšega brata R1200S je sposojeno od hišnega modela R1200 GS in je dodatno “obdelano”, tako, da ima sedaj 1170 kubičnih centimetrov, razvije moč 122 konjev pri 8250 vrtljajih na minuto in 112 Nm pri 6800 vrt/min. Že na papirju je to ogromna porast moči v primerjavi s predhodnikom, pozna pa se tudi pri sami vožnji.

Predhodnik BMW R 1100 S

Vožnja

Močan agregat omogoča…

Sedem na motor, ga vžgem in bokser me “cukne” v desno. Motor steče vedno – mrzel ali vroč. Prestavim v prvo, odprem gas in glej ga, “Bavarc” gre po zadnjem kot katapultiran in s pospeševanjem ne odneha vse do šeste prestave, ko doseže največjo končno hitrost, po merilniku 240 kilometrov na uro, obratomer pa se ustavi na 7900 vrt/min (z mojimi 190 centimetri in 95 kilogrami). Oljno hlajeni bokser vleče zvezno že od 2000 obratov naprej vse do 7500, ko mu po malem začne “jemati sapo”, a to pač ni agregat, ki bi ga vrteli v visoke obrate. Najbolje se počuti v območju od 3000 do 7000 vrtljajev.

kar nekaj zabave 🙂

Menjalnik je športno kratek in natančen, s sorazmerno dolgo prvo prestavo, ki je značilna za dirkalne menjalnike. Med 4000 in 5000 obratov je moč čutiti vibracije agregata, ki se jih s časoma navadiš in to ni več tako moteča kot po prvih kilometrih. Hecno je, ko v prostem teku priviješ gas in motor rahlo “cukne” v desno, kar je značilno za vse BMW bokser agregate. Za trenutek celo pomisliš, da bi ga človek z gasom kar s “štenderja” lahko pokonci postavil (preizkušeno, ne gre !!!). No, tele bokser “cilindre” sem nekajkrat tudi pošteno preklel, ko sem se na križišču ustavil ter z nogami brcnil vanje. Ampak tudi na to se navadiš.

Tovarna obljublja porabo pri 90 km/h – 4,3 l in 120 km/h – 5,6 l; v naših rokah se je gibala med 6,5 in 6,7 litra bencina na 100 kilometrov, kar je še vedno čisto običajno za motocikel z 1,2 litra prostornine.

Kot se za športni motocikel spodobi, morajo biti zavore skladne z naravo motocikla. In takšne BMW R1200S tudi ima. Zavorna koluta, spredaj premera 320 milimetrov, v katera grizeta “klasični” diagonalno vpeti zavorni čeljusti, delujejo odlično in ne zaostajajo za novodobnimi radialno vpetimi zavorami. Testni R1200S je imel zavorni sistem podprt z ABS zavornim sistemom. Za zelo športno vožnjo ga je priporočljivo izklopiti (enostavno in hitro), saj se pri ostri vožnji vendarle ABS “oglasi” prekmalu. Voznikom, ki nikoli v življenju niso vozili motocikla z ABS sistemom, toplo priporočam, da ga prej preizkusijo na poligonu ali večjem parkirišču, saj zna biti reakcija ob vklopu sistema, tudi za izkušenega voznika, presenetljiva. Ročica zavore se precej poda in marsikateremu se bo ob prvem vklopu ABS sistema ustavilo srce.

Zavore so odlične, a z vklopljenim ABS-om tole ne gre.
Odlično gre v ovinek..

Vzmetenje na testnem modelu BMW R1200S je bilo spredaj in zadaj opremeljeno z nastavljivima blažilnikoma svetovno priznane švedske tovarne OHLINS, ki v kombinaciji z BMW-jevim teleleverjem spredaj in paraleverjem zadaj delujeta res prepričljivo. Prve kilometre se mi je zdel motocikel nekoliko premehak, vendar po nekaj prepeljanih zavojih sem opazil, da se motor pelje kot puščica in pobira tako dolge kot kratke neravnine. Za smerno stabilnost in mirnost motocikla moram pohvaliti tudi serijsko nameščen blažilec krmila in odlične pnevmatike Metzeler Sportec M1, ki so bile nameščene na športniku. Z BMW R1200S se da peljati zelo hitro čez dolge in kratke zavoje. Verjemite mi, da boste na zavitih cestah za sabo lahko pustili tudi marsikaterega japonskega tisočkubičnega superšportnika.

…in iz njega ven!
Preprosta in pregledna

Delovno okolje in armaturna plošča sta pregledna ter preprosta za uporabo. Armatura nam postreže z najnujnejšimi podatki. Merilnika hitrosti in vrtljajev sta analogna, na digitalnem zaslonu pa dobimo podatke o prevoženih kilometrih, dnevnih kilometrih, uri, temperaturi motorja, zunanji temperaturi in o trenutni prestavi. Ob vklopu lučke za rezervo se samodejno vklopi potovalni računalnik, ki sproti izračunava, koliko kilometrov še lahko prevozite. Na levem krmilu imamo “kontrolni center” in gumb za BC (Board Computer) ter gumb ABS za izklop sistema. Gumba za smerokaze sta klasična BMW-jeva – na vsaki strani krmila.

V tej barvni kombinaciji deluje najbolj ”racing”

BMW R1200S je zelo dober motocikel in naredil bi mu veliko krivico, če tega ne bi napisal. Kot vsak motocikel ima nekaj pomankljivosti in mogoče je res predrag, a to mu vendar še dodatno zviša eksluzivnost in zavistne poglede motoristov, ki jim preplitek žep ne dopušča možnosti, da bi v svoji garaži imeli tega bavarskega dirkača. Brez slabe vesti lahko rečem lastnikom BMW R 1100 S, da je čas za nadgradnjo, tistim pa, ki vam je všeč in oklevate nad nakupom: preizkusite ga. Težko se mu boste uprli.

Cena osnovnega modela BMW R1200S je v času objave članka pri podjetju Avto Aktiv d.o.o. v Ljubljani znašala 3.166.086 SIT.

Cenik dodatne opreme:

  • barva titan silver / magna red… 110.119,68 SIT
  • gretje ročic……………………………. 45.483,90 SIT
  • ABS zavore………………………….. 165.179,52 SIT
  • športno vzmetenje OHLINS……. 117.303,44 SIT
  • alarmna naprava…………………….. 43.091,74 SIT
  • pneumatika zadaj 190/50………… 26.332,02 SIT

Foto: Alenka Ciglar

 

OCENA
vzmetenje
udobje
zavore
poraba
ekskluzivnost
brcanje" v cilinder
visok za nižje voznike
Prejšnji članekTest: Aprilia Scarabeo 500
Naslednji članekTest: Suzuki GSX-R 600
test-bmw-r1200sBMW R1200S je zelo dober motocikel in naredil bi mu veliko krivico, če tega ne bi napisal. Kot vsak motocikel ima nekaj pomankljivosti in mogoče je res predrag, a to mu vendar še dodatno zviša eksluzivnost in zavistne poglede motoristov, ki jim preplitek žep ne dopušča možnosti, da bi v svoji garaži imeli tega bavarskega dirkača. Brez slabe vesti lahko rečem lastnikom BMW R 1100 S, da je čas za nadgradnjo, tistim pa, ki vam je všeč in oklevate nad nakupom: preizkusite ga. Težko se mu boste uprli.

6 COMMENTS