Prvi skuter iz velike družine Scarabeo je na ceste zapeljal že daljnega leta 1993. Družina Scarabeo sedaj obsega 50, 100, 125, 250 in 500 kubične skuterje. Najmočnejši, 500 kubični Scarabeo, katerega smo na Motosvetu tudi preizkusili, je bil za letošnjo sezono nekoliko prenovljen. Sedaj je lažji in bolj mestno uporaben. Poganja ga močnejši 500 kubični Piaggiov agregat, prenovili so vzmetenje in mu spremenili izgled.

Scarabeo je mestno uporaben, okreten skuter, ki vas rade volje popelje tudi kam dlje.
Potovalno premljen: višje vetrobransko steklo, zadnji kovček, dodatna torba.

Beseda Skarabej (sveti hrošč) sicer izvira iz Egipta, je Egipčanski simbol sonca, pa tudi vstajenja od mrtvih. Prinaša zaščito pred vidnim in nevidnim. Včasih so Skarabeje kot amulete nosili okrog vratu, sedaj po lahko po zaslugi Aprilie postanemo del zgodovine ter božanstev in vozimo Scarabea.

Prvi stik s Scarabeom, maksi skuterjem iz Aprilie je bil nekaj posebnega. Ob prevzemu sem si najprej vzel nekaj časa in si ga natančno ogledal. Res ličen izdelek, značilno italijansko uporaben, nekoliko retro design. Nato sem skuter zagnal in se po ljubljanski zahodni obvoznici odpravil proti domu. Privijem ročico za plin, začutim dober pospešek, 500 kubičen enovaljnik res dobro vleče. Nato prvič pogledam na števec, ki kaže 120 km/h, skuter pa še kar pospešuje. Uf, si mislim, kje se pa to ustavi…

Prenovljenega Scarabea poganja tekočinsko hlajen Piaggiov 500 kubični enovaljni agregat s štirimi ventili in elektronskim vbrizgom goriva, ki zmore 29 kW (39 KM) pri 7500 obratih na minuto in 43 Nm navora pri 5500 obratih na minuto. Agregat je opremljen tudi z dodatno gredjo za blaženje vibracij. Nič pretreslivega, boste rekli, vendar Scarabeo se ponaša z enim najboljših razmerij teža/moč na trgu, ki znaša 6,5 kg/kW pri 189 kilogramih skupne suhe teže. To v praksi pomeni dobre pospeške, tudi s sopotnikom, in visoko končno hitrost, kar 170km/h.

Scarabeo sicer na prvi pogled dobro skriva svojih 500 ccm, ne kot na primer bolj potovalno oblikovani konkurent Suzuki Burgman. Dodatki iz kroma, okrogla sprednja luč in enostavno vetrobransko steklo mu pripišejo nekoliko bolj retro izgled. Zato ni čudno, da so avtomobilisti začudeno gledali v skuter, ko sem jih suvereno prehiteval tudi pri hitrostih nad 100 km/h. Oblikovno sicer na desni strani Scarabea izstopa velik izpušni lonec, na levi strani pa variomat. Zadnje luči so v nasprotju s sprednjo moderno oblikovane. So lepa kombinacija elipsaste zavorne luči in ostrih linij smerokazov, vse skupaj pa je prevlečeno s prosojnim steklom.

Prostoren, 50 l prtljažnik.

Vožnja s Scarabeom je zabavna. Je mestno uporaben skuter, ki pa se ne bo branil tudi daljših izletov. Kljub kubaturi je ozek in v mestni gneči lepo obvladljiv. Premagovanje zastoja na dvopasovnici je z njim, tudi zavoljo odličnih pospeškov, pravi užitek. Voznik se mimo avtomobilov enostavno prebije do križišča, močan agregat in dobro nastavljen avtomatski variabilni menjalnik voznika pa ga ob zeleni luči na semaforju izstrelita iz križišča.

Integralne zavore dobro grabijo.

Je pa skuter uporaben tudi za daljše vožnje ali krajša potovanja. Lahko pohvalim dobro veterno zaščito, udoben dvojni sedež, prostoren prtljažnik pod sedežem z lučko in dovolj prostora za noge. Zelo uporaben detajl sta tudi predala za drobnarije ali rokavice, skrita za pokrovom pod armaturno ploščo, katerega odpremo s pritiskom ključa v ključavnico. Pod pokrovom pa najdemo v stilu potovalnih motociklov tudi električno, 12V vtičnico.

Zmotilo me je nekoliko pretrdo vzmetenje.

Posebej moram pohvaliti tudi uporabnost prtljažnika pod sedežem, čigar prostornina znaša kar 50 litrov. Vanj boste spravili integralno čelado na zadnjem širšem delu prtljažnika, pa še bo ostal prostor za jakno ali kakšno drobnarijo. V prtljažnik sem brez težav spravil tudi vsebino celotnega “urgentnega” nakupa pred piknikom, torej tri 1.5 literske plastenke, šest malih piv, hlebec kruha, kozarec ajvarja in kilogram mladega krompirja.

Potovalne ambicije potrjuje tudi dobra avtonomija skuterja. Rezervoar za gorivo je prostornine 13.2 litra, poraba ob ne preveč agresivni vožnji je znašala okrog 4.5 l/100 kilometrov. Z enim polnjenjem rezervoarja torej pridemo kar daleč.
Vožnja tudi pri višjih hitrostih ni utrujajoča, saj nastavljivo vetrobransko steklo dobro opravlja svoje delo. Za daljše vožnje ali izlete ga lahko opremite z zadnjim kovčkom in višjim vetrobranskim steklom.

Scarabeo se lepo in rad nagne v ovinek, tudi pri visokih hitrostih. Vendar z ostrim nagibanjem ne gre pretiravati – nelagodje vam bo najprej sporočil z drsenjem centralnega stojala po podlagi.

Bogato opremljena armaturna plošča…

Med vožnjo ni čutiti vibracij enovaljnika, me je pa zmotilo nekoliko pretrdo vzmetenje skuterja, ki slabše duši kratke grbine ali na primer vožnjo čez nekoliko naluknjan asvalt. Za sprednje vzmetenje skrbijo klasične hidravlične vilice premera 40 milimetrov in 103 milimetri hoda. Zadaj pa najdemo dva nastavljiva blažilnika s hodom 100 milimetrov.

Skuter je opremljen z dobro delujočimi integralnimi zavorami. To pomeni, da s stiskom leve zavorne ročice zavira z obemi kolesi. Sprednje 16-palčno kolo zaustavljata dva koluta dimenzije 260 milimetrov z dvobatnimi zavornimi čeljustmi, zadnje 14 palčno kolo pa zavira s pomočjo koluta dimenzije 240 milimetrov in dvobatno zavorno čeljustjo.

…daljinski upravljalnik…

Lahko sicer zavirate samo s sprednjim kolesom oziroma desno zavorno ročico, a se vam lahko zgodi to kar se je meni na relaciji Col – Ajdovščina, ko sem po živahnejši vožnji in večkratnem ostrem zaviranju pred zavojem, cesta se ves čas spušča, za kratek čas pregrel zavore. Nato sem nekoliko zmanjšal tempo in sprednje zavore so prav kmalu spet dobro “grabile”. Relacijo sem odpeljal še enkrat, tokrat sem zaviral z integralnim načinom oziroma z levo ročko in do pregrevanja ni prišlo.

…električna vtičnica.

Armaturna plošča je dobro opremljena, na ravni avtomobilske. Sestavljena je iz dveh analognih števcev in digitalnega zaslona. Na večjem, sredinskem odčitavamo hitrost, na levem pa najdemo podatek o temperaturi hladilne tekočine in različne opozorilne lučke (smerniki, alarm, dolge luči…). Na desni strani armaturne plošče se nahaja digitalni zaslon, kjer dobimo podatek o skupnih kilometrih, trenutno prevoženih kilometrih, uri in količini goriva v rezervoarju. Aprilia skrbi tudi za varnost motoristov, na levo ročko so namestili gumb za vklop vseh štirih smernikov.

Skuter ima poleg ključa tudi daljinski upravljalnik, s katerim odklepate in zaklepate skuter ali odprete prtljažnik pod sedežem. Ko je skuter zakljenjen, na armaturni plošči utripa lučka-ključavnica, kar pomeni, da se bo oglasil alarm s predrljivim zvokom, če bo kdo skuter premikal.

Scarabeo se dobro pelje in dobro izgleda.

S Scarabeom sem med vožnjo po mestu ali pred trgovskimi centri vzbudil veliko pozornosti med mimoidočimi. Slišal sem bolj ali manj le pozitivne komentarje. Hvalili so obliko, velik dvojni sedež, veliko prostornino prtljažnika, ko pa so zvedeli kako močan je in kako hitro se lahko z njim pelješ, je bilo presenečenje toliko večje. Povzetek: Scarabeo je mestno uporaben in okreten skuter, ki vas bo rade volje popeljal tudi kam dlje, stran od mestne gneče, lahko tudi v dvoje.

Cena Scarabea 500 je pri Avto Triglavu, kjer smo motocikel tudi dobili na preizkus, na dan objave članka znašala 1.399.990 tolarjev ali 5.842,05 EUR, da pa se ga naročiti v črni ali srebrni barvi.

Drugo mnenje: Uroš Šemen

“Agregat brez cukanja in zelo zvezno vleče “skoraj” do konca. Le nad 130-140km/h je čutiti nekaj oklevanja ob vrtenju agregata, kar je do neke mere tudi razumljivo. Zmogljivosti Scarabea so poskrbele za kar nekaj začudenih pogledov, tako avtomobilistov kot tudi motoristov. Odlagalni prostori – predali bi glede na kategorijo lahko bili malo večji, v primeru prednjega prostor(čk)a pa tudi bolje obdelani. Kako si naj drugače razlagam opraskan zaslon mobilnega telefona, ki sem ga me vožnjo polnil v drugače zelo priročni 12V vtičnici. Čez glavni “prtljažnik” ni pripomb, kar se tiče obdelave. Sicer pa prav vsi materiali na in okoli skuterja so dobri in odražajo mero prestiža, ki si ga je lastnik z nakupom takšnega maksi skuterja privoščil.”

Fotografije: Kristjan Poberaj, Tina Kalan Poberaj

OCENA
pogonski sklop
integralne zavore
končna hitrost
okreten in vodljiv
nekoliko pretrdo vzmetenje
vibracije agregata pri prostem teku
Prejšnji članekKranj – Krk po ovinkih
Naslednji članekTest: BMW R1200S
test-aprilia-scarabeo-500S Scarabeom sem med vožnjo po mestu ali pred trgovskimi centri vzbudil veliko pozornosti med mimoidočimi. Slišal sem bolj ali manj le pozitivne komentarje. Hvalili so obliko, velik dvojni sedež, veliko prostornino prtljažnika, ko pa so zvedeli kako močan je in kako hitro se lahko z njim pelješ, je bilo presenečenje toliko večje. Povzetek: Scarabeo je mestno uporaben in okreten skuter, ki vas bo rade volje popeljal tudi kam dlje, stran od mestne gneče, lahko tudi v dvoje.

3 COMMENTS

  1. Hudo… skuter je od prejšnjega modela postal bolj kompakten, pa še prtljažni prostor ima pod sedežem… prejšnji model pod sedežem ni imel NIČ PROSTORA! Kar je za skuter povsem nesprejemljivo… sedaj pa… bravo Aprilia