Ne vem če ste vedeli, je pa tudi mene malo presenetilo število pnevmatik, ki jih Dunlop proda na leto po celem svetu. Več kot 5.000.000 jih je. Tako je, šest ničel. Po drugi strani pa 3% izdelanih že v sami proizvodnji zavržejo kot neprimerne (pa si zračunajte koliko je to). Da bi ja prišli do kupcev le dobri izdelki. Seveda jih približno tak odstotek (kot pri vsakem drugem izdelku) pade pod menjavo v garanciji. Hude številke v bistvu.

Kje je Dunlop sploh nastal? John Boyd Dunlop je leta 1888 sinu naredil zračnico za njegov tricikel, saj ga je na polnih kolesih preveč treslo. Razvajen mulc. Še dobro, saj je John že leta 1891 blizu Pariza postavil prvo Dunlop tovarno pnevmatik. Nato so se leta 1895 preselili v Argenteuil, leta 1920 pa v Montlucon, kjer še danes izdelujejo pnevmatike. No, med drugo svetovno vojno so tovarno porušile topovske krogle, pa so jo morali na novo postaviti. In glede na videno mislim, da je od konca vojne prav pretirano obnavljali niso. Dunlop je potem leta 1985 prešel v japonske roke, leta 1999 pa v skupino GoodYear. Tovarna v Montluconu pa se je leta 2000 povsem specializirala za proizvodnjo 13 do 21 palčnih moto pnevmatik in pnevmatik za lahka dostavna vozila. Tovarna obratuje praktično non stop, le en teden na leto proizvodnjo delno prekinejo zaradi popravil in/ali nadgradnje.

Zanimivo je bilo videti, kako nastane pnevmatika, ki ji zaupamo, da nas bo držala zalepljene na asfalt. Naravnemu in sintetičnemu kavčuku dodajo različne sestavine (med katerim je tudi silica, ki jo vsi poznamo), nato vse skupaj zmešajo in “skuhajo” da dobijo tisto mešanico gume, ki nam je tako zelo pri srcu.

Seveda sledi kup postopkov, kjer tanke žice obdajo z gumo, jih prepletajo med sabo, dodajajo različne plasti, natikajo polizdelke na take in drugačne modele, dokler vse skupaj ne pristane v “pečki”, kjer sestavine povežejo med seboj in na pnevmatiko “narišejo” profil in seveda nekaj črk ter številk. Vulkanizacija se reče procesu, traja pa približno 20 minut za vsako pnevmatiko. Pnevmatika se nato hladi še 20 minut, za tem pa jo čaka kup računalniških in človeških preverjanj, kjer tisti trije procenti odpadejo kot neprimerni in svojo življensko pot nadaljujejo kot izdelki, ki niso tako življenskega pomena.

Na mokri progi.

Seveda nas tokrat zanima nova pnevmatika Sportsmart². Prednja je po novem brez robu, na katerem je vidno koliko nas je v hlačah. Izgleda smešno, vendar pa pri Dunlopu pravijo, da ta rob ni več potreben zaradi nove zgradbe. Ima tudi nasprotno obrnjen profil, zato bo najbrž treba vulkanizerja opomnit, naj se drži navodil na robu pnevmatike in ne dela po “občutku”. Poleg tega pri Dunlopu obljubljajo 23% hitrejši odziv pnevmatike v primerjavi s Sportsmart prve serije. Zadnja je po sredini trša, da avtocestni odseki ne bojo tako potratni, po robovih pa mehkejša da bo oprijem v nagibu pravi. Že videno, s kratico označeno z MT(Multi Tread).

Na suhi pisti.

Novo je to, da ni več tehnologije NTEC ampak so prešli na tehnologiji JLB (Jointless Belt) in JLT (Jointless Tread). JLB označuje neprekinjen pas v gumo oblečenih žičk, navitih po dolgem, ki poteka čez celotno pnevmatiko. V primerjavi z NTEC-om je je tehnologija JLB lažja, na cesti deluje mehkeje, hkrati pa se pri visokih hitrostih pnevmatika ne razteza po obsegu. JLT pa podobno kot JLB označuje neprekinjen pas profila, prav tako navitega okoli pnevmatike od ene do druge strani. Vse kratice seveda bore malo pomenijo, če na cesti ne delujejo.

Nova Dunlop Sportsmart² je z razliko od svoje predhodnice, pnevmatika narejena za cestno uporabo. In mora na cesti delovati tako, kot si želimo. Vendar še vedno spada med visoko zmogljive cestne pnevmatike, zato so kot osnovo pri izdelavi vzeli pnevmatiko GP 212 PRO in jo popolnoma prilagodili cestni uporabi. Zato niti ni čudno, da smo test začeli na Dunlopovi testni stezi. Da vidimo, kako se obnaša pri “polni” obremenitvi. Ne bi preveč razglabljal o sposobnostih pnevmatike, saj amaterji kot sem jaz, na stezi težko pridemo do meje, kjer bi lahko sploh začeli razmišljati o pnevmatiki tipa Dunlop GP 212 PRO. Sploh na tako lepi podlagi kot je na stezi v Mirevalu. Grobnik je druga zgodba.

Kakorkoli že, s komolcem po tleh se s temi pnevmatikami ne bomo vozili, pa čeprav bi Marquez to najbrž naredil brez problema. Je pa nova Sportsmart² zelo lahko vodljiva. Veliko bolj kot stara. Najbolj nazorno vam razložim občutek kot tisti, ko staro pnevmatiko zamenjate z novo. Naenkrat imate popolnoma drug motor. Na preizkusu na mokri stezi (imajo posebno stezo po kateri ves čas teče voda) nisem podiral kakih rekordov v nagibu. Sem bil pa zelo zadovoljen z oprijemom na mokrem, saj 110 konjev iz suzukijevega nakeda ni prav velikokrat v prazno obrnilo zadnje pnevmatike, kljub veliki količini vode na stezi.

Na cesti.

Bolj pomemben test nas je čakal na poti iz Mirevala v La Garde. Skoraj 300 kilometrov vseh možnih tipov asfalta in različnih cest je bilo začinjeno z občasnim dežjem, tako da je bil preizkus zares pravi. Tega, da sta pnevmatiki lažji (prednja 7% in zadnja 8%) ne boste občutili. Se pa zares takoj občuti razlika v udobnosti vožnje. Čeprav so številke izboljšanja nizke, je razlika ogromna. Sem večkrat preveril, ali so nastavitve vzmetenja na motciklih obutih v stare in nove pnevmatike enake. Pa so bile. Zares neverjetno.

Menda jo je za 23% lažje zvrniti iz enega nagiba v drugega ali samo iz pokončnega v nagib. Ne vem če za 23%, na številke ne gledam preveč razen pri ceni, vendar veliko lažje. Udobje in lahko prelaganje motocikla sta bili slabost stare Sportsmart. Pri novi teh pomanjkljivosti ni. Lahko rečem, da je bil oprijem ves čas odličen, na mokrem ali suhem. Zares brez pripomb. Kaj bi ji lahko očital? Lahko bi rekel, da je predraga. Vendar razen slovenskega izdelka ni nobena opazno cenejša. Pa še tu je Dunlop stopil stopničko višje od konkurence.

Če ne boste zadovoljni. jo boste lahko vrnili in dobili denar nazaj ali jo zamenjali za drug model.

Kaj je tisto boste rekli? Saj veste, kako v supermarketih zbirate točke? Podobno bo tudi tukaj. Kot kupec nove Sportsmart² priporočite to isto pnevmatiko prijatelju ali znancu, ta pove prodajalcu da kupuje Sportsmart² na vaše priporočilo in že imate pri naslednjem nakupu “ugodnosti”. Več priporočil, več ugodnosti. Še boljša pa je garancija za zadovoljnega kupca. Torej, kupite komplet Sportsmart² pnevmatik. Če takoj vidite, da to zares ni pnevmatika, ki bi zadovoljila vaše potrebe jo enostavno vrnete in dobite vrnjen denar. Vendar pa, pnevmatike ne smejo biti poškodovane, biti morajo strokovno montirane (vzemite račun) in profila na zadnji pnevmatiki (seveda tudi prvi) ne sme manjkati za več kot poldrugi milimeter. Sliši se lepo, in seveda je.

“Zbiranje pik” po Dunlopu.

Vendar pa, ne mislite da boste prišli do prodajalca s tremi kompleti pnevmatik Sportsmart² sumljivega izvora brez računa, češ da niso dobre in boste na roko dobili 700 evrov. Kjer jih kupite jih tudi namontirajte in vzemite račun za opravljeno delo. V primeru nezadovoljstva se vrnite k svojemu prodajalcu, s katerim boste problem rešili brez zapletov. Seveda odpade tudi menjava za isto Sportsmart² pnevmatiko. Bi se hitro našel nekdo, ki bi vsak teden imel nove gume. Razen če je s pnevmatiko zares kaj narobe in je menjava garancijske narave.

Ko seštejem ugodnosti, garancijo in predvsem vtis, ki ga je name pustila nova Sportsmart², sem vedno bolj prepričan, da bo to moja naslednja cestna pnevmatika. Kljub nekoliko nižji ceni slovenskega proizvoda, me je preizkus prepričal, da bo na cesti ta pnevmatika delovala tako kot si želim. Tako, oziroma še bolje kot je pred leti na cesti delovala Dunlop Qualifier RR.

12 COMMENTS

  1. Test pnevmatik je zelo nehvaležna stvar če nimaš na enakem motorju drugo pnevmatiko namontirano..tukaj smo imeli za primerjavo Sportsmart prve serije..lahko bi savo probali..ampak kaj lahko iz tega potegneš je pa druga stvar..Razen če bi seveda na svoj motor namontiral gume in jih primerjal s tistimi ki sem jih imel prej in sem bil z njimi zadovoljen..