V današnjih časih je že kar težko potegniti črto med “”pravimi”” motocikli in maksi skuterji. Hondin najmočnejši skuter, Silver Wing, s 600 kubičnim dvovaljnim agregatom vsekakor izgleda kot skuter, a ko poženemo agregat s 50 konjskimi močmi, se prej omenjena črta med motocikli in skuterji, kaj hitro zabriše. Zakaj? Silver Wing seveda nudi vse mestno uporabne lastnosti skuterja, ob enem pa nas pošteno zadovolji z odličnimi pospeški, dobro vodljivostjo, visokimi potovalnimi hitrostmi in za Hondo značilnim kombiniranim ABS zavornim sistemom.

Agregat

S-Wing je s 600 kubičnim agregatom trenutno ob 650 kubičnem Suzukiju Burgman eden najzmogljivejših maksi skuterjev na trgu. Tudi to razmerje moči se ne bo obdržalo prav dolgo časa. Na straneh Motosveta smo že pisali o razvoju še močnejših modelov – prihaja kar 800 kubična Gilera GP, Honda pa naj bi vrnila udarec z 900 kubičnim Silver Wingom.
Torej, vzporedni dvovaljni agregat s 582 ccm zmore največjo moč 50 KM pri 7000 vrtljajih in 54 Nm največjega navora. Moč agregata se nato brez voznikovega pretikanja med prestavami preko variomata prenaša na zadnje kolo. Enostavno in uporabno.

S-Wing nudi dobro vodljivost tudi pri višjih hitrostih in presenetljivo nizke nagibe!

Zmogljivosti, vožnja

Kar se tiče oblikovanja, vsekakor ni zadnji krik mode.

S-Wing je med vožnjo izjemno prepričljiv, agregat dobro vleče že pri nizkih obratih. Posebej moram pohvaliti vodljivost in zavore. S-Wing se kljub relativno majhnim platiščem (spredaj 14 colska pnevmatika, zadaj le 13 colska) zelo dobro pelje. Nudi dobro vodljivost tudi pri višjih hitrostih in presenetljivo globoke nagibe! Za udobje je, kot pri večini maksi skuterjev, zelo dobro poskrbljeno, vetrne zaščite je več kot dovolj in tudi za noge je dovolj prostora.
50 KM povsem zadostuje za daljša potovanja v dvoje. Dobra vetrna zaščita omogoča zelo visoke potovalne hitrosti. Mimogrede, največja hitrost po števcu znaša zelo spodobnih 180 km/h. Hvalim tudi dobre pospeške, z dvema potnikoma in polnim prtljažnikom pod sedežem do 100 km/h pospeši v dobrih 8 sekundah!

Izgled, oblikovanje

Uporabno!

S-Wing ni najbolj svež model v Hondini ponudbi, zadnjič je bil prenovljen leta 2005. Skuter izgleda zelo kompaktno, masivno, napihnjeno in prav nič ne skriva velike teže. Celostno najbolj izstopa dvojni sprednji žaromet s prozornim steklom in smerniki, ki so vgrajeni nad žarometom. Zadaj se ne desni strani bohoti zajeten kromiran izpušni lonec, ki skrbi tudi za dobro zvočno kuliso.

Zavore, vzmetenje

Razvaja!

Honda pri vseh svojim modelih vedno dobro poskrbi za varna zaviranja. Testni S-Wing je bil opremljen s kombiniranim ABS zavornim sistemom, ki se je v praksi odlično obnesel. Desna zavorna ročice zavira le na sprednje kolo, ob stisku leve zavorne ročice pa se zavorna moč porazdeli na obe pnevmatiki. V obeh primerih se ob pretiravanju vključi proti blokirni sistem (ABS). Moram poudariti, da sprednji zavorni disk dimenzije 256 mm in zadnji dimenzije 240 mm nudita dovolj zavorne moči tudi pri bolj dinamični, hitri in agresivni vožnji. Prav učinkovite zavore in veliko moči najbolj zaznamujeta ta Hondin maksi skuter.

Kljub kar veliki skupni teži, je tudi med počasno vožnjo zelo okreten.

Vzmetenje je klasično, na sprednjem kolesu so nameščene vilice premera 41 milimetrov s 120 milimetri hoda. Zadaj sta nameščena dva hidravlična blažilca s 115 milimetri hoda. Zadnjima vzmetema se lahko nastavi prednapetost v 5 različnih stopnjah. Svojo nalogo vzmetenje opravlja dobro. Kljub kar veliki skupni teži, ki znaša 229 kilogramov, je Silver Wing tudi med počasno vožnjo presenetljivo okreten.

Armaturna plošča

Zelo pregledno, pogrešal sem le prikaz zunanje temperature!

Armaturna plošča Silver Wing-a je, kot celoten skuter, umirjeno, simetrično oblikovana. Je preprosta in pregledna. Osrednje mesto na njej zavzema velik analogni merilnik hitrosti. Na desni strani se nahaja okrogel digitalen zaslon, ki z dobro grafiko prikazuje količino goriva v posodi goriva, prevožene kilometre, čas in temperaturo hladilne tekočine. Na levi strani armature najdemo merilnik obratov motorja.

Sodba

Honda Silver Wing 600 je bila prvič predstavljena že daljnega leta 2001, leta 2003 pa je bila na voljo tudi izpeljanka z zavornim ABS sistemom. Zadnjič je bil S-Wing prenovljen in nekoliko pomlajen v letu 2005. Nudi veliko moči ter omogoča potovalno uporabnost z veliko udobja in visokimi hitrostmi, vendar vseeno prevladujejo mestno uporabne kvalitete. Pod sedežem je velik prtljažnik, ki poleg dveh integralnih čelad “pogoltne” še nekaj drobnarij. Pod krmilom sta nameščena dva uporabna prostora za shranjevanje rokavic, denarnice ali mobilnega telefona. V levem “predalu”, ki se tudi zaklene, je nameščena 12V električna vtičnica. Hvalim vozne lastnosti in odlične zavore. Skoraj edina stvar, ki sem jo na tem skuterju pogrešal je prikaz zunanje temperature!

Hvalim vozne lastnosti in odlične zavore.

Honda Silver Wing je na voljo v srebrni ali črni barvi. Za izpeljanko z ABS zavornim sistemom boste pri uradnem zastopniku odšteli 7.990 evrov.

OCENA
zavore
udobje
agregat
vodljivost
prikaz zunanje temp
visoka cena
Prejšnji članekVozili smo: Ducati 1098
Naslednji članekTest: Yamaha YZF-R 125
test-honda-silver-wing-600-aHonda Silver Wing 600 je bila prvič predstavljena že daljnega leta 2001, leta 2003 pa je bila na voljo tudi izpeljanka z zavornim ABS sistemom. Zadnjič je bil S-Wing prenovljen in nekoliko pomlajen v letu 2005. Nudi veliko moči ter omogoča potovalno uporabnost z veliko udobja in visokimi hitrostmi, vendar vseeno prevladujejo mestno uporabne kvalitete. Pod sedežem je velik prtljažnik, ki poleg dveh integralnih čelad ''pogoltne'' še nekaj drobnarij. Pod krmilom sta nameščena dva uporabna prostora za shranjevanje rokavic, denarnice ali mobilnega telefona. V levem ''predalu'', ki se tudi zaklene, je nameščena 12V električna vtičnica. Hvalim vozne lastnosti in odlične zavore. Skoraj edina stvar, ki sem jo na tem skuterju pogrešal je prikaz zunanje temperature!