Zaščita vratu KTM Neck Brace je edina učinkovita zaščita proti poškodbam vratnega dela hrbtenice.

Pri priganjanju po gozdnih poteh enduro steze smo nataknili oranžno zaščito vratu. Izdelek, ki ga odlikujejo karbonska in steklena vlakna, je kvaliteten in se ga zelo hitro navadite. Znotraj je tudi posebna mehka pena, ki absorbira udarce. Posebej sta nastavljiva naklon prednjega dela, ki omejuje naklon glave navzdol, in ločeno naklon zadnjega dela, ki vam zadrži glavo, ko sunete nazaj.

Sprva me je nekoliko omejeval, a sem kmalu ugotovil, da to zaradi napačne nastavitve kotov obeh delov (bil je nastavljen za Joachima Sauerja, ki ima zaradi drže voznika drugačne naklone). To le dokazuje, da ga je moč prilagoditi lastnim željam in ko to uredite, se boste kasneje brez njega počutili kot na pol goli. Teža vratne zaščite Neck Brace je približno 790 g in po nekaj minutni vožnji ga že praktično ne čutite več.

KTM Neck Brace je od lani na trgu tudi pri nas in ga je moč kupiti za ceno 540 evrov. Veliko? No, gre za adrenalinski pripomoček, torej za takšne razmere, kjer se kakšen “polet” tudi pričakuje oziroma je bolj verjeten. V takem primeru pa razmislite, koliko stane zdravje …