Kako težko je na test dobiti ducatijev motocikel si lahko pogledate na motosvetovi strani, kjer ne boste našli prav veliko. No stvari se z novim uradnim uvoznikom obračajo na bolje, rezultat pa je test čisto novega Monstra 821. Kaj ob ceni dobrih 11.000 evrov ponuja? Je modernejša oblika in kup elektronike “ubila” Monstra?

Do zdaj sem vozil le dva Monstra. Prvi se je imenoval 620 Dark in je bil z eno besedo zanič. Pospeški so se merili s koledarjem, ko pa sem motor malo nagnil je že vse drsalo po tleh. V primerjavi s suzukijevim SV650 je bil kup precenjene pločevine, pa že Suzuki ni nekaj, za kar bi dal ledvico. Drugi Monster je imel oznako 1100 EVO. Le-ta je iz dobrega litra prostornine razvil celih 100 konjev ([sarcasm]vauuuu[/sarcasm]), vzmetenje je bilo trdo, ko bi moralo biti mehko in mehko, ko bi moralo biti trdo. 1100-tka je bila malo bolj poskočna, vendar je, ko se je agregat malo prebudil, vmes posegla elektronika in prekinila vžig. Nadležen motocikel, ki nikakor ni hotel v ovinek. Označil bi ga za težaškega. Sistem proti zdrsu zadnjega kolesa je bil gotovo eden slabših, kar sem jih preizkusil.

Ducati Monster 821

Zato tudi malo z rezervo zajaham novega 821 – 112 konjev in dober navor, na papirju govorita o ravno pravi zalogi moči za cestno rabo. Brembo radialne čeljusti ne zbujajo dvoma. Prav tako ne vzmetenje , okvir, križi in vse kar je povezano s ciklistiko. Tu se že na prvi pogled vidi kvaliteta in zato je tudi dražji od konkurence iz dežele vzhajajočega sonca. Monster 821 je na pogled zelo lep motocikel. Slečen in natankan tehta 205 kilogramov, ki jih ni čutiti. Jih precej dobro skriva tudi na mestu. Zaenkrat kaže zelo dobro. Malenkost me skrbi bližina izpušne krivine zadnjega valja. Desna noga je zelo blizu. Nato pa Monstra vžgem. Prvo, kar mi pade na pamet je, da so pri uvozniku pozabili zraven dat dušilce. Ampak ne, ta nor zvok zadovolji vse zakone. Ducati nekaj ‘šmugla’ okoli dovoljenega hrupa in to mi je všeč. Všeč mi je tudi sedež. Ta je nastavljiv po višini in dobro oblazinjen. Glede na to, da imajo italijanski motorji dokaj trdo vzmetenje bi to znalo dobro funkcionirati na naših gladkih cestah.

Ducati Monster 821

Opreme ima Monster 821 kar veliko. ABS sistemu lahko nastavimo stopnjo občutljivosti, prav tako tudi sistemu DTC, ki skrbi, da se zadnje kolo ne vrti preveč v prazno. Seveda ne manjka sistem izbora različnih map delovanja agregata, s katerim sta povezana ABS in DTC. Armaturna plošča postreže z veliko podatki, ni pa prikazovalnika nivoja goriva in kar je še bolj tečno, ni prikazovalnika vklopljene prestave. No, zaradi široke balance (kar je seveda fino) in zelo lepo oblikovanih ogledal (ki seveda ne smejo štrleti), voznik v ogledalih večinoma časa vidi le svoje komolce. Ahhh, koga še briga, kaj se dogaja za nami.

No, kako se pa pelje? Po dveh razočaranjih (620 in 1100) lahko z veseljem sporočim, da je 821 totalni zadetek v polno. Agregat je pravi V2 biser, ki niti ni pretirano žejen. Med petimi in šestimi litri je poraba. Lahko zelo spodobno skoči, lahko pa prav žlehtno brcne. Vendar nikoli nekontrolirano. Ravno toliko, da se ne naveličaš odpirat gas, tudi ko to sploh ni potrebno. Vse skupaj pa spremlja odličen zvok. Še vedno ne vem, kako so ta zvok spravili čez homologacijo. Ampak me veseli, da so ga. In nobene potrebe ni po menjavi izpuha, saj ni le glasen ampak tudi zelo lično narejen izdelek. In nikogar ne bo opeklo v desno nogo, kljub bližini zelo vroče izpušne krivine.
Zavore so prijazne do uporabnika, ne primejo ob prvem dotiku ročice, ko pa jo odločno stisnem, je zavorni učinek športno vrhunski. Ročica sklopke žal ni nastavljiva, je pa delovanje zelo zelo mehko. Nad menjalnikom nimam resnično nobene pripombe. Bi pa mogoče, ampak res samo mogoče koga zmotilo športno vzmetenje. Vendar na Monstru tako pač mora biti. Vzmetenje zelo lepo požira kratke grbine, malo je pretrdo ko na avtocesti pri 130 zapelješ v tisto jamo. Saj jih vsi poznate in ste jih občutili. Je pa zato toliko večji užitek ob vožnji po lepi cesti.

 

Žal smo Mostra 821 dobili ob koncu sezone, ko je asfalt mrzel in drseč, zato bi težko zares ocenil kako se Monster 821 obnaša ob drgnjenju kolen, vendar pa mi občutek pravi, da s športnim prelaganjem med ovinki nima težav. Kaj me je motilo pri tem italijanskem lepotcu? Poleg neuporabnih ogledal in tega, da nima prikazovalnika vklopljene prestave je mogoče malce preveč slečen. Vendar pa pri Ducatiju ponujajo zelo ličen vetrobranček, ki bo nekaj vetra vseeno speljal stran od voznika. No, če imate nogo večjo od številke 40 in imate navado imeti prste na stopalki bodo začetni kilometri malo tečni, saj pomanjkanje prostora noge obrne v črko V. Ko sem se nekaj časa vozil me to sicer ni več motilo. Vseeno pa bi pri Ducatiju lahko malo drugače postavili nosilce zadnjih stopalk. Vendar se potem ne bi tako zelo stilsko ujemalo vse skupaj. No, pa hupo bi lahko postavili na kako manj vidno mesto.

Ducati Monster 821 se ne bo bal konkurentov, saj jih s svojim markantnim značajem zasenči. Lahko bi se bal svojega bratranca, ki je le 2.000 evrov dražji in sliši na ime Streetfighter 848. Bo pa zato Monster 821 zagotovo očaral punce. Ne toliko zaradi lahkotnosti, bogate opreme in videza, kot zaradi prav prijetnih vibracij ki jih oddaja. Punce, tole morate probat. In fantje, tale Monster je prekleto hiter motocikel.

OCENA
Zvok
Lahkotnost
Poraba
Oprema
Ni prikazovalnika prestave
Premalo prostora za noge
Prejšnji članekTest: Yamaha Tricity
Naslednji članekModeka je za leto 2015
Dani Mattias
Nekoč zaprisežen ljubitelj japonskih motociklov, danes prisega na vse kar "dovolj gre". Bencinski zasvojenec, ljubitelj klasike v nastajanju. Drgnilec kolen, ki ceni udobje in evropsko eksotiko. Na skrivaj ga zaradi priročnosti zamika skuter. Ne mara cincanja, obotavljanja in površnosti. Meni, da ja osnovna vrlina vsakega motociklista poznavanje mej lastnega znanja in sposobnosti – preseganje teh na cesti pa nevarna neumnost. Pred prihodom v ekipo Motosveta je izkušnje nabiral tudi v sklopu domačih tiskanih motociklističnih medijev.
test-ducati-monster-821Ducati Monster 821 se ne bo bal konkurentov, saj jih s svojim markantnim značajem zasenči. Lahko bi se bal svojega bratranca, ki je le 2.000 evrov dražji in sliši na ime Streetfighter 848. Bo pa zato Monster 821 zagotovo očaral punce. Ne toliko zaradi lahkotnosti, bogate opreme in videza, kot zaradi prav prijetnih vibracij ki jih oddaja. Punce, tole morate probat. In fantje, tale Monster je prekleto hiter motocikel.

28 COMMENTS

 1. res je, če neb Ducati nardil prvega Monstra, je vprašanje, kaj bi bilo z tovarno, najbolje prodajan model, super vse, sem Ducatist, samo to ni zame, prav si rekel, enojna nihajka in če je ni, ni pravi Duce :-)), punčkam bo pa sigurno všeč :-))

 2. Snecer nehaj, da ne boš zabredel kam, kjer nočeš bit. Z mano debatiraš o “lepih fantih”.
  In da odgovorim na tvoje nesmiselno vprašanje: Mislim, da je odličen sodelavec in zelo fejst dec.
  S čim ti še lahko pomagam?

 3. Sm hotu napisat pa ne bom..ampak bom..torej: boli mene k… če eni ducatisti mislite da Ducatija lahko vozijo samo zagoreli z dolgimi lepimi nakodranimi lasmi (velja za punčke in pi…ice)..boli me k…če taisti mislijo da se na Ducatija lahko vsedejo samo oblečenei v najnovejše kreacije na kateri piše DUC(K)ATI..
  In ne, ne mislim za vsak motor kupovat nove garderobe in še manj fehtat prodajalce za izposojo zato da te lahko potem j…v glavo za vsako besedo ki si jo napisal ali izgovoril. To si lahko preberete v revijah..in ja, tam tako delajo..jaz pa sem svojo opremo plačal..prav vso..S Snecerjem bova pa že midva uredila 😉

 4. preveč si jemlješ k srcu, nekateri cenimo kar napišeš in vemo, da to temelji na izkušnjah, saj nisi vozil samo en moped in zato lahko primerjaš, je pa tudi res, da ugodeno nebo nikoli vsem, men je kul, zato berem te strani in gladam video zapise, ki ste jih ekipa MS naredila ali pa posredovala, skratka, komu ni vredi, tud neb gledal in se redno oglašal, al se motim?, men je to logično :-)), ne se dat provocirat lajbekom :-)) in kot sm že v prvem postu napisal, če neb nardil najbolj prodajanega Monstra, vprašanje kaj bi se zgodilo z Ducatiom?!

 5. Za nekatere je zadnja nihajka, za druge všečna plastika, meni pa največ pomeni doseg… Končno ducati… končno normalen rezervarček…prvi monster s katerim greš lahko malo dlje kot do prvega kafiča…