Yamaha je letos pozno spomladi predstavila serijsko verzijo svoje prve trikolesne različico urbanega skuterja. Čeprav nagibajoči se trikolesni skuterji na trgu niso revolucionarna novost, je Yamahina Tricity nekaj posebnega. Je namreč prvi takšen skuter japonskih korenin.

Pri Yamahi so sistem vpetja prednjih koles naredili malce drugače kot pri Piaggiou in Quadru – zasnova je manj zapletena in posledično nekoliko cenejša, prednji del skuterja pa tudi nekoliko lažji.

Tehnikalije: Tricity poganja 124,8-kubičen tekočinsko hlajen enovaljnik, ki pri 9000 vrtljajih na minuto razvije 8,1, kilovata moči (slabih 11 konjskih moči), medtem ko najvišji navor (10,4 Nm) razvije pri 5500 vrtljajih.
Sistem LMW (Leaning Multi Whel) je ožji kot pri tekmecih, kar pomeni, da je vozilo ožje in bolj priročno za mestno prerivanje.

Bistvo Tricity je vpetje prednjih koles – dve kolesi spredaj poskrbita za mnogo večjo stabilnost, zaradi česar je zadevščina še bolj vsestranska, pa tudi bolj zabavna kot klasičen skuter. Razen dveh koles predaj pa Tricity ni bistveno drugačna od ostalih 125-kubičnih urbanih skuterjev – od povprečja ne odstopa ne po okretnosti, zmogljivosti agregata, udobju, vetrni zaščiti, niti ne po gabaritih prtljažnega prostorja pod sedežem. Razlago zakaj nam je bila všeč in čemu jo je smiselno kupiti, pa si lahko ogledate v videu.
Cena: 3595 evrov.

Smola z zakonodajo: Yamaha Tricity za razliko od Piaggiovih in Quadrovih trikolesnikov ni vozna z izpitom kategorije B. Vsaj ne pri nas, kjer zakonodaja za to zahteva nožno zavoro, večjo razdaljo med prednjima kolesoma in še nekaj živce-parajočih in nerazumnih zahtev. Zakaj se pri Yamahi niso potrudili s tistimi nekaj drobnarijami, da bi vozilce odgovarjalo normativom?

Zavorni sistem UBS (Unified Brake System) Tricity je zmogljivejši kot smo sicer vajeni na urbanih skuterjih.

Ker bi to podražilo ceno končnega izdelka – prav nizka cena pa je ena izmed poglavitnih prednosti Tricity pred tekmeci. Dejstvo, da za vožnjo z njo v Sloveniji potrebujete izpit kategorije A, pa Yamahe ne bo pretirano ganilo, saj večina evropskih držav dovoljuje vožnjo skuterja z agregatom katerega prostornina ne presega 125 kubičnih centimetrov, z izpitom kategorije B. Kar osem evropskih držav dovoljuje vožnjo takšnega skuterja z izpitom kategorije B brez opravljanja kakršnegakoli dodatnega usposabljanja, medtem zakonodaja v v Avstriji, Franciji, Luksemburgu in Veliki Britaniji zahteva nekaj ur praktičnega usposabljanja, brez teoretičnega preizkusa.

Všeč nam je bilo – merilnik prevoženih kilometrov od zadnje menjave jermena in olja.

Najpogosteje slišan in zapisan očitek, da so pri Yamahi ‘ustrelili mimo’, ker Tricity ni vozna z vozniškim dovoljenjem kategorije B je torej popolnoma neutemeljen. Le naša zakonodaja je strašansko neživljenjska.

OCENA
Varnost
Ugodna cena v primerjavi s tekmeci
Okretnost v primerjavi s tekmeci
Zavore
Kratek hod vzmetenja
Prejšnji članekTunizija cafe racers
Naslednji članekTest: Ducati Monster 821
Mateja Pivk
Od leta 2009 urednica. V desetletju novinarskega udejstvovanja nabirala znanje kot del ekipe Avtomagazina, Playboya, siolovega Avtomoto portala in revije Motorist, kjer se je dobro leto dni udinjala tudi kot izvršna urednica in fotografinja.
test-yamaha-tricityNajpogosteje slišan in zapisan očitek, da so pri Yamahi »ustrelili mimo«, ker Tricity ni vozna z vozniškim dovoljenjem kategorije B je torej popolnoma neutemeljen. Le naša zakonodaja je strašansko neživljenjska.

7 COMMENTS

  1. Poleg večje stične površine in manjše verjetnosti, da z obema prednjima kolesoma zapelješ v luknjo, pesek ali bilokatero drsečo podlago, men še danes ni jasno zakaj še bi bil bolj stabilen. Točka nagibanja je še vedno na tleh med kolesi, računat na omejitev nagiba ne moreš, nagib pa vsaj upam da ni dušen ali blokiran v krizi situaciji. Tehničen članek ali komentar zelo dobrodošel. Pa ne bi o probavanju, ker se niti sam ne čutim dovolj objektivnega, saj vem kakšna razlika je že samo med različnimi kategorijami motociklov. Tudi dvomim, da bi ga kje dobil za primerjalno testiranje stabilnosti.