Domov Testi MV Agusta Brutale 920

MV Agusta Brutale 920

Čeprav najcenejša, pa kljub temu ni prikrajšana za hudomušen streetfighterski značaj.

0

Na severu Italije, v Varesu, blizu švicarske meje, kjer je doma MV Agusta, je bilo sončno jutro. Sedel sem na črno ovco Agustine družine – eno in edino, ki jo dobite za manj kot 12.000 evrov. Čeprav najcenejša, pa kljub temu ni prikrajšana za hudomušen streetfighterski značaj.

Paličast okvir Brutale je mala umetnina – vozne lastnosti motocikla pa dodelane do popolnosti.

Dopoldne sem preživel med intervjuji Giovannija Castiglionija in Massima Bordija – dveh ključnih figur v igri za prihodnost MV Aguste. Klepetali smo predvsem o novi F3, ki je še vedno zgolj koncept. Ob priliki mi je bilo zaupano, da naj bi se obetal še en cenejši model – Brutale 675, ki naj bi  bila ob prihodu na tržišče v letu 2012 predvidoma cenejša celo do modela 920 – njena načrtovana cena naj bi se sukala okoli 8.900 evrov. Ne glede na to, kako zelo so se mi po slednji cedile sline, pa sem tisti dan lahko zajahal le Brutale 920.

Takoj, ko sem nanjo sedel, je razkrila mehkobo in udobnost svojega vzmetenja. Marzocchijeve 50-milimetrske USD prednje vilice in Sachsov zadnji mono blažilec so del standardne opreme MV Agust, zato tem ni očitati cenenosti. Brutale 920 je opremljena z enodelnim sedežem – za več udobja, pravijo pri Agusti. Sploh, če boste na motocikel sedali v paru.  Sedež in agregat pa sta tudi točki v katerih se 920 najbolj očitno razlikuje od ostalih modelov te znamke.

Uglajenost podajanja moči in odzivnost na obrat ročice plina me je navdušila že v  prvih kilometrih. Nenadoma se je postavila na zadnje kolo, čeprav se mi je ves čas dozdevalo, da za wheelie nimam dovolj odprtega plina. Celo na zadnjem kolesu je 920 uglajena in ubogljiva. Boljšega motocikla za zganjanje whelijev kot so modeli Brutale  ne boste našli – bolj ko je zmogljiv agregat, bolj primerne so za “neumnosti” . 1090 RR je orodje za nore wheelije celo v tretji prestavi in zgolj z močjo agregata – uporaba sklopke ni potrebna. Hvala MV Agusti za serijo Brutale – družino najbolj prefinjenih brutalnežev kar jih je.

MV Agusta Brutale 920 je obuta v Pirellijeve športno potovalne Angel ST (120/70-ZR17 in 180/55-ZR17). Ta odgovarjajo najširšemu spektru uporabe motocikla in se obod odlično znašle med vsakodnevno rabo. Pa tudi dlje bodo trajale in bolj varne bodo na mokrih cestah kot športnejše pnevmatike.

Radovednost mi ni dala miru in zavore sem preizkusil takoj, ko je cesta postregla z dovolj velikim številom pretih ovinkov – Brembov in Marzocchijev paket si zasluži veliko pohvalo. Brembove čeljusti grizejo odločno in močno – edina omejitev pri resnično močnem zaviranju je prednja pnevmatika.

MV Agusta Brutale 920 je ena izmed redkih športneje navdahnjenih streetfighterjev z dostojno odmerjeno posodo za gorivo – 23  litrov. Čeprav so modeli Brutale praviloma radi žejni, je 920 s svojimi 129 konjiči nekoliko bolj varčna kot zmogljivejše izpeljanke. Še en “plus”, če cenite priročnost.

V nizkih vrtljajih agregat deluje mirno – a le obrat ročice je potrebe da se začne prava zabava. Zasliši se rohnenje in vrstni štirivaljnik hitro nabira vrtljaje. Vsi agregat  Brutale imajo v višjih vrtljajih glas pravega športnika  – 920 ni izjema. Vleče kot mnogo zmogljivejši model, moč podaja uglajeno in odzivnost na obrat ročice plina je prefinjena.
MV Agusta z modelom Brutale ponovno želi stopiti ob bok Ducatijevemu Monstru in Triumphovemu Speed Triplu. Na voljo je tudi v manj zmogljivi različici z 97 konji, saj je Francija, kjer velja omejitev moči 100 konjev, pomemben trg za MV Agusto.
Paličast okvir Brutale je mala umetnina – vozne lastnosti motocikla pa dodelane do popolnosti.

NI KOMENTARJEV

Exit mobile version